Ryan MurphyScénář:
Ryan MurphyKamera:
Christopher BaffaHudba:
James S. LevineHrají:
Annette Bening, Brian Cox, Joseph Fiennes, Evan Rachel Wood, Alec Baldwin, Joseph Cross, Jill Clayburgh, Gwyneth Paltrow, Gabrielle Union, Patrick Wilson (více)VOD (1)
Už jako malý chlapec musel Augusten sledovat, jak si rodiče vůbec nerozumí, jak se hádají a jeden druhého napadají. Matka je ctižádostivá básnířka, která trpí duševní poruchou. Její manželství s Augustenovým otcem je v troskách. Časem se tedy začne scházet s velmi potřeštěným psychiatrem Dr. Finchem a syna odkládá do péče Finchovy podivínské rodiny v čele s neurotickou dcerou. S novou situací se chlapec vyrovnává po svém a své zážitky si zapisuje do deníčku. Postupně se začíná vyhýbat škole, do tajů lásky ho zasvěcuje starší muž. (TV Nova)
Mezi herci není slabého článku, natočeno je to dobře, hudba je na svém místě, ale něco je zkrátka špatně. Je to taková WesAndersonovská látka - ten by nejspíše tu úchylnost vs drama ukočíroval. Film funguje po jednotlivých částech - ale jako celek prohrává. Ze začátku je to vtipné a správně ujeté, bohužel s přibývající délkou snímek evoluje v ubrečené drama, které se tváří až moc vážně. Jde sice o autobiografii skutečného Burroughse, ale ke konci se prostě příliš tlačí na pilu a film zapomněl čím vlastně ze začátku chtěl být a tak nějak se to všechno rozpadne. Nicméně určitě sympatie k filmu mám - na herce je radost pohledět a první třetina filmu je opravdu dobrá. ()
Zaujímavý film, pre "otvoreného diváka", podľa tunajšieho hodnotenia si dovolím tvrdiť, že nedocenený, možno nepochopený (?). Ono to samozrejme nie je ani bohvieaké dielo, ale svoju umeleckú hodnotu nesporne má. Najviac ma bavilo pohrávanie sa s freudizmom a jeho symbolikou, niekedy mi to pripomínalo absurditu Johna Watersa (hoci umierneného). Samého by ma zaujímalo, do akej miery je príbeh reálny a čo si Burroughs trošku prikrášlil v zmysle väčšej pútavosti. Snímku neprospieva ani dĺžka (ja som pozeral 126 minútovú extended verziu), to už je fakt na pováženie. Čo mi vyslovene vadilo bol predstaviteľ hlavného (anti)hrdinu, btw totálne nepodobný skutočnému Burroughsovi..Inak zaujímavé dielko (neviem povedať či zaujímavé dobré alebo zaujímavé nič moc), preto volím alibistické hodnotenie :) ()
Film jsem hltal od začátku a dost si užíval herecké výkony. Skvělá A. Bening, nádherná E. R. Wood a výborní B. Cox, J. Cross, J. Fennes i A. Baldwin. Škoda, že neměla G. Paltrow ještě více prostoru, přesto mile překvapila. Celej film se jeví, jako magořina, která už hraničí s tím, jestli to pořád jako brát vážně, ale vážnost si to udrželo... Na konec člověk zjistí, že je to podle knihy hlavního hrdiny. Takže založeno na skutečné události. To je drsné.... Moc moc spokojený. ()
Tak tahleta magorárna, protože jinak se to fakt nazvat nedá, je fakt mimořádnej úlet. Annette Bening opět jako v Božské Julii dokazuje své skvělé herectví. Ale nejen ona. Film je místy naprosto šílený a děj nemá valného smyslu, ale pak přijdou situace, ze kterých jsem si sedl na prdel. Celý ten svět kolem hlavních hrdinů je kruh, z něhož nemohou ven, jelikož si myslí, že Dr. Finch je jejich dobrodiním. Je však zároveň i jejich prokletím. Cesta, kterou musí člověk urazit, aby z kruhu vyšel, je holt pro každého jinak dlouhá. Tato tragikomedie to dokonale vystihuje. Netradiční způsob vyprávění a hlavně naprosto neuchopitelné postavy. Parádní výkony, výborná herecká příležitost. A dost depka. 85% ()
Život není jenom zajímavý, ale je i o hovnech. Nebýt těch pár hoven, tak film hodnotím jako sračku. Paradoxně. Chlapeček seroucí na koberec vedle vánočního stromku či rozjímání nad záchodovou mísou o hovnu. Věřte mi, že to nikde jinde neuvidíte. Už jste viděli zdechlou kočku, která se rozhodla inkarnovat do guláše? Přesto je to celkově velká nuda. Škoda, že se celý film neubíral tímto směrem. Mohl u mě dopadnout na výbornou. ()