Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 3

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 792)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům Iron Mana se podařil skvělý casting, který zásadně ovlivnil výsledný dojem z filmu. Skvělý záporák, sympatická ( pěkná :) sekretářka a především Robert Downey, ze kterého srší charisma tak vehementně, že "oslněný" divák rád odpustí pár chybiček. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sympatická blbůstka, ktorá síce nevystrelí zo sedačky X-menovskou či Spider-manovskou dynamikou a veľkoleposťou, ale príjemne pobaví exhibíciou Roberta Downeyho (celý film stojí na ňom) a vôbec prekvapí zaujímavým hereckým obsadením. Jeff Bridges ako holohlavý zloduch a Gwen Paltrow ako asistentka superhrdinu, to sa len tak nevidí. Ináč je ale Iron Man otravne nezávadný, rodinný, až detský. Chcelo by to viacej cynizmu a dospeláckeho nadhľadu. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že většina místních hvězdiček vyplývá z Downeyho neoddiskutovatelného charismatu. Bez něj by totiž Iron Man nebyl ničím. Vtípky nejsou tak fantastické, aby z nich šlo postavit ironickou šarádu, která nadchne přes celé dvě hodiny, akce se trousí po špetkách, přičemž tyhle špetky někdo usypával z prášku na spaní (hlavně finále je smutně suché a bez náboje), a v dramatické rovině se jede podle klasických comicsových šablon. Nic z toho by ale nevadilo, kdyby Iron Man naplno využil své stylové a koncepční jinakosti, kterou tak proklamuje už od prvních minut. Bohužel, Iron Man se tváří dospěle, jeho hrdina přitom absolvuje stejná morální prozření jako okostýmovaní puberťáci. Tváří se neokoukaně, ke konfliktu hrdiny se záporákem přitom kráčí po stejně omletých a wtfózních cestičkách jako Spider-Man nebo Daredevil (ať žijí pohovory s padouchy). A tváří se jako popcornová pecka, která směřuje k velkému finále, ta trocha akce je přitom až úmorně statická. Když člověk okrájí Downeyho povídačky (k vtipnosti sakumprásk mají hodně daleko), nezůstane víc než prázdná comicsová šablona v podání odrostlejších a elegantnějších herců. Žádám víc. I když to jako fajn rozjezd léta obstojí. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Iron Man pro mě představuje zvláštní kombinaci precizně odvedeného žánrového filmu a ozvláštněného žánrového filmu. Do první kategorie patří víceméně všechny scény akce, "outdoorového" létání a popisu aktivit padoucha, které mi technicky de facto nevadily (ani proklamovaná "statičnost") a užíval jsem si je, ale nenabídly mi nic - z neoformalistického hlediska - opojného. Naopak všechny montážní sekvence z dílny, kde Stark jen pracuje, pracuje a pracuje, byly pro mě trochu jako zjevení a dokázal bych se na ně koukat neustále. Stejně tak jiskřivé scény mezi Starkem a Pottsovou... To byly ty ozvláštňující okamžiky, kvůli kterým se na filmy tak rád koukám a pro které tento workoholický film (jak jim s Tetsuem říkáme - v poslední době se množí, hurá) budu mít vždycky rád a koupím si ho na DVD. Není to kvůli vtipům nebo charizmatu (nepopiratelném) Roberta Downeyho Jr., ale čistě kvůli opojnosti a drzosti stylu... a vyprávění. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ikonický ironický muž nám ukázal, že můžete natočit single hero comics i bez patosu, omílání jedné trapné věty a gay kostýmu. Škoda jenom, že ta gerojská stránka filmu (čili směřování k likvidaci Mocného Nepřitele) fungovala podstatně hůř než lahůdkové konverzační a budovatelské scény. Pak by tomu už nebylo co vytknout - takhle toho je docela dost. I tak je to ale velmi dobrá marvelovská zábava, a hlavně pomník pro "bytí sexy" dámy jménem Gwyneth Paltrow;) Pepřenka je trochu jiný typ děvčete než křehká Viola, ale rozhodně stačí na to, abyste jí odpustili, že dokáže děti pojmenovat Jabko a Mojžíš (a její vysvětlení mě ani v jednom případě neuspokojuje...) :) Tonymu Starkovi bych sice výchovně nakopal jistá místa, a řečičky o tom že je v té své póze chtě nechtě sympatický na mě nefungují - ale znáte mě, co bych nevytrpěl, aby se herec jako Downey udržel dál od chlastu a koksu;) Celkem vzato to stačí na slušných 70%... ale jednou to bohatě stačilo, i když ten čas kupodivu docela utekl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V povzdálí sice lze sem tam zaslechnout dozvuk celorodinně vyhovující Zathury a infantilně imbecilního Vánočního skřítka, ten přerod v sebevědomého pana režiséra je přesto udivující. Iron Man má ve Favreauově (pochváleno budiž skloňování) režii všechny náležitosti letního blockbusteru a skvělé herce navíc. Downey Jr. srší šarmem i vtípky a přitom si za vydatné pomoci úžasně milé Gwyneth Paltrow předehřívá půdu pro roli Hugha Heffnera. Zákeřná lysina Jeffa Bridgese před jejich flirtováním trochu ztrácí na lesku, ale proč se zaobírat padouchem, jehož osud je stejně jasně daný. Ještě víc než u barevně spřízněného Hellboye je u Iron Mana sázeno na charisma hlavního hrdiny, který v pohodně nějaké to pokračování dvě utáhne. Nadstandardně vysokou úrovní oslňují speciální efekty. Stejně jako celý film, a na rozdíl od takového Speed Racera, nehledají nové horizonty, jenom dosahují dokonalosti v překračování těch starých. 80% Zajímavé komentáře: Douglas, Adrian, kiddo, tron, genetique, Vitason, Mertax, MegatroN, Macik ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vám rozžiari srdce. Síce doňho nenapumpuje adrenalín, ale získa si vás tým, aký je sympatický, filmársky poctivý, hravý a výborne obsadený. Železňák má presne to, čo Transformerom chýbalo. A naopak. Ale dokonale fungujúca chémia medzi Robertom a Gwyneth, spolu s tým, že z plátna sála pohoda a zábava pri natáčaní, to sú veci, ktoré za Bayove perfekcionistické trikové orgie nevymením. Skutočne nie. Iron Man je síce nie celkom dokonalý, ale veľmi príjemný prológ k tohtoročnému popcornovému letu. Veľmi tomu želám úspech a veľmi chcem druhý diel. "Next time, honey." ;-) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

To afghánské intro, společně s rýpavými poznámkami na americkou zahraniční politiku dneška, se sice trochu bije se zbytkem filmu, který je díky své vyblýskanosti hluboko ve vodách komiksové nadsázky, ale ač jsem tomu sám nechtěl moc věřit, ten film nakonec funguje parádně i bez toho, aniž by Favreu tasil okázalou akci či nekompromisně inovantní nápady. Stojí to na hercích (ano, Downeymu stačilo vzít si sklenku i do filmu) a rychlém spádu, který se žene skrze prosté dialogy, které je díky životním bonmotům a (opět) hercům radost poslouchat. Standardní žánrové archetypy hrdinů se nečekaně boří (kdo že to nakonec Starkovi podává srdce?) a ještě to zvládá být sympaticky vtíravé do kruhu rodinné podívané na jeden večer a přitom pomrkávat i na ty, kteří už skrze plátno a obrazovku něco prohnali. Mám takový pocit, že titul ‚nejsympatičtější překvapení roku‘ už tomuhle železňákovi nikdo nevezme. 4 a ½. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"My letci máme ocelové ptáky..." Tenhle nr. 1 hit hitparád Československého rozhlasu z první poloviny padesátých let mi vytanul na mysli, když jsem zřel, jak zručný mistr kovářský je z miliardářského floutka jménem Stark (asi nějaký příbuzný rodu Starků z Hry o trůny). A nejen kovářský - elektrikář, programátor, svářeč, instalatér a údržbář, no a v konečné fázi i právě ten zmíněný letec s ocelovým... no, možná i ptákem, ale hlavně krunýřem. Robert Diwney se v této roli celkem našel, od dob Chaplina či Času smyslnosti zajímavě dozrál v akčního hrdinu (co na tom, že ty akční sekvence za něj nahrál počítač) a i kdy má tenhle film nějaké mouchy, svých fandů si evidentně našel docela dost. Jako odreagování to poslouží stejně dobře, jako lahvinka portského (plná, samozřejmě). ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní. Iron Man je prostě solidní film. To, a nic víc si o něm myslím, když sjíždim hodnocení mé topky a každý do něj bez jednoho vrazil čtyři hvězdičky. Téma je originální, možná trošku stereotypní později, jako každý super hrdina, ale Robert Downey Jr. je dokonalý, a dost možná díky tomuto filmu jedním z nejoblíbenějších herců Hollywoodu současnosti, proč tedy o tom mluvit dál? Možná se to ze začátku dlouho táhne, aby pak film ukázal, jaká je v něm síla a potenciál. Všecko co správný superhrdinský film má mít Iron Man má. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $140miliónovTržby USA $318,412,101Tržby Celosvetovo $585,133,287║ tak Marvel sa osamostatnil od produkovania svojích comicsov a vsadil slušnú sumu do svojho prvého projektu, a na prekvapenie sa čudujme vyšlo im to a ešte ako bohato, a to už svojim premiérovým štartom zarobil za prvý premietací víkend v USA pekných $98,618,668 ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $14,135,832 //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA $183,619,861 //počet predaných kusov 10,110,809║ __Režisér Jon Favreau ma prekvapil na plnej čiare, tak ako zostavil tento film môže závidieť množstvo comicsových rutinérov od Bretta Ratnera po Tima Story. Na celej ploche filmu nie je nudnejšie miesto, tobôž čo by nejak okato kopíroval už videné či zaužívané trendy, aj keď sa dá film označiť ako mix Supermana s Robocopom, vydal sa svojou cestou a tvorí svoj charakter. Aj vďaka obsadeniu postáv v podobe hercov ako Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow a nehovoriac o démonickom Jeffovi Bridgesovi, ktorého som s jeho novou plešatou frizúrou ani nespoznal. "Trikovo zvládnuté špičkovo, hudba ladí z dejom a suma sumárum sme svedkami stvorenia jedného z navydarenejších comicsov vôbec!" /videl v kine: 90%/ ...v kine to bola poriadna jazda ()

imf 

všechny recenze uživatele

Downey je bůh a i když mu Favreau a předloha občas nestačí, povedlo se z Iron Mana vymáčknout kvalitní adaptaci, která místo čisté, neředěné akce nabízí 100+1 bonmotů hlavního hrdiny. Ve finále, kdy po kalifornském asfaltu pobíhají dva robůtci (tak trochu ve stylu druhého Robocopa) už to sice skřípe, ale jinak je Tony promazaný do posledního šroubku. Jako předkrm k letním hitům vynikající, jako marvelácký debut slibné. A s kouzelnou tečkou po závěrečných titulcích. Těším se na nášup. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. is Iron Man. Bez něj by byl tenhle film skutečně jenom rutinérský kovošrot, ale díky němu, Gwynneth Paltrow a Jeffu Bridgesovi je to překvapivě chytlavý a sympatický snímek. Samozřejmě, těžko nevidět, jak Favreau a spol. za Downeym těžkopádně vlají všemi těmi bum-bác akčními scénami bez nápadu. Ale stejně jsem se s výjimkou závěru touhle pitomůstkou bavil jako už dlouho ne. Marvel by měl možná vsadit na silnější režisérské individuality a lepší scénáře, nicméně i první X-Meni působí poněkud těžkopádně... rád si počkám na další Starkův přílet. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway .. Jon Favreau snesl zlaté vejce, překopal nejednu scestnou prognózu tolika „filmových znalců“ (tímto zvláště zdravím dvorního experta pana Beguivina ;-)) a především pobavil. Iron Man se skutečně skvěle ro(dí)zjíždí, uprostřed lehce zvolní a ke konci ještě sklouzne do nejzajetějších žánrových klišé, ale utahuje si po celou dobu jak z nich, tak ze sebe sama, takže očička se přivírají a odpustí i tu slabší závěrečnou metalickou ruční bitku. Je totiž o dost lepší, když Iron Man otevře hubu, než když sevře pěsti. Obojí sice jiskří, jenže dialogy - oproti dobře vyvedené, přesto nijak ohromující akci - mnohem výrazněji. Robert Downey Jr. jako cynický zbrojní génius-sukničkář je bezesporu excelentní volbou a totéž bych si dovolil říct i o obsazení Gwyneth Paltrow. Celkově jsem někde mezi tou čtverkou (scénář a podařené naroubování na problémy 21 století) a trojkou (je tam pořád dost stupidity). K již vyřčenému zvolání „žádám víc“ bych se vlastně také mohl připojit, ale vzhledem k výdělkům si v hodnocení trochu nadsadím - s tím, že se všeho žádaného nejspíš v druhém díle dočkám(e) . Určitě za něj zase rád zaplatím. 75%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu přestat přemýšlet nad tím, kdo je můj nejoblíbenější komiksový hrdina. Je to až k nevíře, ale stačilo vzít Roberta Downeyho Jr. a nechat ho dvě hodiny hláškovat v draze vypadající sondě do života hodně bohatého playboye, který zjistí, že vyráběním zbraní svět nespasí. Iron Man nestaví na opulentní akci (což neznamená, že to chvílemi není sakra nářez), ale na všudypřítomném humoru a jednoduchém a úderném příběhu, který si obratně hraje s žánrovými klišé, a kdyby z téhle cesty neuhnul při slabší závěřečné bitce (celé „a tady to bude trochu jako Transformers“ bohužel ukazuje limity všech zúčastněných), byla by to ultimátní pecka, zasluhující o hvězdičku vyšší hodnocení. I tak ale Jon Favreau nabízí takřka perfektní letní popkorn, v němž se sice nehraje o osud světa, ani v něm nevybuchuje úplně všechno, ale má zatraceně cool hrdinu, který na svých bedrech, doufám, odtáhne pár dalších pokračování. 8/10 P.S. Filmy, do jejichž prvního záběru začne hrát Back in Black od AC/DC, prostě nemůžou být špatné :) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Podavajuc si ruku s nazvom, je z filmoveho Iron Mana industrialny nadych citit takmer v kazodm zabere. Vybornou volbou bolo aj obsadenie R. Downey Jr., ktory v interakcii tak s oraganickymi ako i anorganickymi spolupracovnikmi dodava postave podvratneho (anti)hrdinu potrebny humor a stylovost. Ovsem zvysok (vratane okateho striafania sa na sucasnu politicku klimu) je uz sedym priemerom. Hudba sa snazi permanente pumpovat grady, ovsem obraz strihovo voci audio zlozke trpi dychavicnou disharmoniou, navyse s nulovym kontom eye-candy zaberov (a to mal reziser za kamerou eso v podobe Aronofskeho vizualneho virtuoza - Matthew Libatique). Chapem, ze Iron Man ma byt akousi drzou a drsnou antitezou ku komiksovym hrdinom s rozdrasanou dusou (Downeyho Tony Stark tento fakt v zavere ironicky podtrhne a zaroven zhodi), ovsem osobne mi ta nablyskanost a snaha o efeknost (bez efektivnosti) drhla. PS: AK chcete vidiet naviazanie Iron Mana na dalsie komiksove univerzum od Marvela, pockajte si na sekvenciu po zaverecnych titulkoch. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten věčný svár formy a obsahu bych věru nečekal u filmu, jako je právě Iron Man, komiksové adaptace mi z principu nevadí, ale tady to povážlivě skřípalo - formou hi-tech akční nářez (viděl jsem to z Blue-Ray média, takže formální stránka mohla vyznít), obsahem ale po x-té vykradená starožidovská pověst o Golemovi dovedená k naprosté stupiditě - jen namátkou se lze ptát, jak to, že ve stratosféře to geniální brnění namrzá, ale uprostřed napalmového výbuchu se nepřehřívá a jeho vodič se v něm neusmaží, stejně jako fakt, že stačilo v první afghánské verzi strefit do ničím nechráněné krytky oka a byla by game over...atd. atd. Navíc ty tuny amerického megapatosu, chvílemi to vypadalo, že režisérem je pokleslý rutinér Michael Bay, geopolitické usazení jak za dob studené války, oslava Pentagonu a product placementu (Audi je tak cool), amerických hodnot a té správné strany v ose rozložení sil dobra a zla... Jistě, film má i několik silných momentů - charisma Roberta Downeyho Jr. i hlavního záporáka Jeffa Bridgese, to opojení mechanickými součástkami a moderní robotikou a třeba v neposlední řadě úplný závěr filmu, kdy se finálové titulky rozbíhají klasickým rifem skladby Iron Man od Black Sabbath. Bez tohoto výčtu je však celý slavný filmový Iron Man jen bohapustá primitivní rutina bez špetky originality...esence stupidnosti blockbusteru... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Železňák není žádné směšné béčko, ale do kvalitního počinu mu ještě pěkných pár kilometrů schází. Scénář by v rámci žánru nebyl ještě tak zlý, ale ty dialogy, ty tedy vážně ne. Nečekám od přímočaré popcornové zábavy druhého Shakespeara, ale co je moc, to je moc. Mohla to zachránit nadsázka. Jenže na tu se tak nějak zapomnělo a těch pár rodinných vtípků to nevytrhne. O pořádné akci nemůže být ani řeč (a je smutné, že i tohle je několikrát lepší), o efekty přeci nejde (ale ujdou, když už jsem je zmínil) a tak to celé stojí pouze na "Rambo like" Downeym, který se více ohání svým charismatem než, že by nějak moc hrál (krom toho on stejně je sám sebou, když to vezmeme do důsledků). Ovšem to jeho charisma je natolik enormní, že utáhne celou stopáž. O tom, že by se Iron Man stal nadčasovou klasikou jako "jeho" Black Sabbathovská verze, či dokonce vlajkovou lodí žánru, si můžou tvůrci nechat leda tak sladce zdát, ale bez větší újmy se to vidět dá. Jednou. ()

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama