Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 2

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 794)

genetique 

všechny recenze uživatele

Marvel(ous)! Keď som sadal do kina, mnohí neznalci ani len netušili, o čo pôjde. Za všetko hovorí výkrik pár radov za mnou: "Chalani, čo je to iron?" Ale teraz netuším, či je to pri vnímaní tuzemského publika klad alebo zápor. Každopádne, tí čo čakali superhrdinu typu 'Superman' museli byť sklamaní, mne však Favreauove spracovanie sadlo presne do noty. Ukázal, že vie zabaviť nielen prťavé publikum, ale aj náročnejšie masy. Downey Jr. nemá svaly a vykockované brucho, ale odovzdal tomuto plecháčovi toľko charizmy a cynického šarmu, že aj samotný kostým by mohol byť nominovaný na ceny. Dej sa rozbieha pomalšie len v tom štýle, že prvý poriadny fight sa odohrá takmer po hodine, ale užívať si hlášky a neiritujúci nástup nového hrdinu stojí za to. Pár naivnejších scén a dialógov sa ale dalo vyškrtnúť. Po prvej rane železného diabla sa však začnú diať veci. Zámerne neakčná prvá polovica je ako ticho pred búrkou, Favreau vie čo robí, a na akciu sa potom pozerá s otvorenou hubou. Vo finálnom súboji som nezhliadol toľko predvídavosti (alebo som nechcel), takže aj s tým bola spokojnosť. Chcem viac hrdinov tohto typu. Chcem dvojku, čo viac dodať. Len škoda, že Bridges sa v nej ako záporák už nemihne, pretože to bol ten pravý parchantský výber. 100%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, když šel ještě v kině trailer na Iron Mana a já z komiksových postaviček znala snad jen Spidermana, Supermana a Batmana, jsem si říkala, že by tenhle film mohl být slušné politické drama. Tedy vydrželo mi to jen do té doby, než se v polovině ukázek objevila ta velká chodící plechovka spolehlivě likvidující všechny Afghánce kolem, což byl ostatně i hlavní důvod, proč jsem se na pana hezkého (aka Robert Downey Jr.) nakonec nešla do kina podívat. Doba se nicméně změnila a já se dostala do období, kdy je mi filmový Marvel velmi sympatický. A ještě víc, když podobně jako Iron Man disponuje hrdinou nepatřícím do té řady nudných, šikanovaných vědců a studentů, kteří náhodou získali superschopnosti a rozhodli se, že si vytvoří hrdinské alter ego, kterým ochrání všechny obyvatele Spojených států. I tak ve mně ale něco z předchozích postojů zjevně zůstalo, protože správného záporáka nechci odhalit hned na počátku a Starkova neplechová image mě bavila mnohem více než všechny digitální souboje dohromady (naštěstí jich v Iron Manovi porovnání s podobnými filmy zas tolik není). Po oslavných recenzích o hláškujícím, sarkatickém hlavním hrdinovi jsem si také představovala, že Iron Man bude minimálně stejně vtipný jako Thor. Nestalo se. Branaghovo osobité vedení, přesný timing dialogů a nadhled, díky kterému Thor ani vteřinu nenudil, mi tu zkrátka trochu chyběly. Ale nevadí. Nic to totiž ale nemění na tom, že se mi Iron Man (především zásluhou charismatického Roberta Downeyho) líbil a už jen kvůli úžasné záverečné tiskovce se podívám i na pokračování. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Opět povedená Marvelovka, která mě nezklamala. Robert Downey Jr. hláškuje, cool vypadá, prostě skvěle hraje a díky jemu charismatu má tento film ty správné grády. Pro roli Iron Mana (hlavně jako Tony Stark, kterým bych chtěl ve skutečnosti být víc než Peter Parker nebo Bruce Wayne) je snad tou nejlepší volbou. Skvělá hudba, dobrá a efektní akční jízda s mnoha výbornými momenty. Asi ve zkratce se dá říci, že jsem zhlédl svěží a vtipný film se skvělým obsazením, kterému nechybělo mnoho, abych dal plné pěti hvězdičkové hodnocení, ale jako začátek letní filmové blockbusterové sezóny 2008 dost dobrý. Pokud budou v tomto duchu a ještě lépe pokračovat další filmy, tak se máme na co těšit. Mé hodnocení 4 hvězdičky… PS: Potěšila mě spoustu odkazů na komiksový svět, např. Stan Lee, S.H.I.E.L.D a hlavně scéna za závěrečnými titulky (nezapomeňte vydržet)…. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nezodpovědný yuppie prodává zbraně a užívá divokého života. Pak je osvícen, že zbraněmi jsou zabíjeni lidé, tak si vyrobí brnění a jde vymlátit ty zlé. WOW!!! To je ale geniální zápletka.... Jenže... Výsledný film je vysoko nadprůměrný a dokonce motivace postav, jakkoli je nadsázka (je to comics...) přehnaná, funguje.. Downes je vynikající, takhle solidní scénář filmu by ale nejspíš fungoval i s jiným hercem, který by se také nepitvořil. Neškodilo by propracovat vedlejší postavy, ale i tak dobrá práce. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ale chtělo by to víc ironmanovské akce, což je důvod, proč se tolik těšim na pokračování. Tenhle film neměl chybu a řadí se mezi ty nejpovedenější komiksové adaptace, ale že by byl nějak geniální, to zase ne, takže slušné 4**** a určitě si ho někdy rád zopakuju. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený filmový outsider tohoto léta. Iron Man je jednou z mála komiksových postav, které se nenarodily se speciálními schopnostmi. Jeho největší zbraní je mozek. Příběh je velmi jednoduše načrtnut. Iron Man není akčním filmem, ale zato hodně upovídanou komikovou adaptací, která opravdu nenudí. A těch několik adrinalovějších scén je zde spíše jako bonus. Robert Downey Jr. je Tony Stark. Nikdo lepší by roli zhýčkaného a života si užívajícího milionáře nezahrál lépe než právě Downey, který si zahrával s drogami a alkoholem, a má tak řadu zkušeností se Starkovým životním stylem, čímž získává plusové body. Málo akční, hodně upovídané a zatraceně zábavné. 8/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. je machr. Robert Downey Jr. JE Tony Stark. Nikoho jiného bych si v té roli představit nemohl. Jeho charisma + hlášky snímku dává styl a bez něj by byl IRON MAN poloviční a rozhodně o dost méně zábavný. Favreau vede celý film tím správným směrem (není divu, když si Downeyho do projektu prosadil on), odlehčeným, lehce osudovým a také komiksuvěrným. Akční scény z továrny ILM se taky povedly na jedničku i když nejlepší bojovou sekvenci pro sebe ukradla scéna Starkova útěku ze zajetí, která měla trikových scén právě nejméně. Pro mě osobně má nyní Iron Man větší kouzlo než můj kdysi nejoblíbenější Spider-Man a to už je co říct. P:S: Scéna po titulcích s odkazem na Avengers je kouzelná. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ocenila jsem, že to v pohodě utáhlo pozornost 10 i 12letého kluka, aniž by je film z některých scén nebo dějových plánů exkludoval vsuvkami "pouze pro dospělé", a zároveň nás celkem bavilo dívat se na to s nimi. Docela dobře tu bylo zobrazené morální a sociální podloží (našeho) extrémně polarizovaného světa  ultrabohatých a mocných, kteří rozhodují v souladu se svými zájmy, ať už jsou jakékoli, a těch ostatních, kteří trpně snášejí následky, a potěšila i názorná ukázka, že výroba zbraní se nikdy nedá omluvit mírovými účely, a to ani když jde o superoblek Iron Mana. Ale ani těmito celkem běžnými úvahami, ani podívanou to svoji existenci nějak výrazněji obhájit nemůže. *~ ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Aj keď mám rád skôr do "dark" ladené komixy na vážno, tak Tony Stark a jeho Ironic Man potešil a výborne bavil. Komercia jak bejk, ktorá dokazuje, že aj takí FF4 mohli byť fajn rodinný komix (nech znie toto spojenie ako koľvek strašlivo). BTW: Porovnajte si rozpočet Transformerov a Iron Mana. Hold už dávno neplatí, za veľa peňazí veľa muziky. 70% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ironman doslova "znovanakopol" komiksovú filmovú mániu. Prišiel v dobe, keď nadšenie z tejto vlny začalo pomaly opadať (veľa nevydarených filmov, Ghostrider, Spidey 3, F4) a šikovne sa vrátil k základom "žánru", požičal si to najlepšie a naviac si z toho všetkého tak trochu robí prdel :). Čakáte na spoznávanie sa hrdinu so svojmi superschopnosťami? Máte to mať. Čakáte na štýlovú exibíciu superobleku? Máte to mať. Čakáte na nenápadnú no pritom tutovú lovestory? Máte to mať. Čakáte na slizkého, zradného záporáka? Dostanete ho. Drsné hlášky? Samozrejme. Ironman nerecikluje. Ironman pochopil, v čom sa skríva jednoduchá podstata a čo, my diváci, od komiksovej popcornovky očakávame. Jasné, trochu to miestami smrdí po transformeroch, ale priznajte si to...nechceli ste vidieť ako si to rozdávajú poriadni plecháči ?:). Ja sa toho tak skoro neprejem :). (9/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vtipná a zábavná pecka, která je svou lehkostí a nadhledem o několik mil před trapně toporným a těžkopadným Spidermanem. Downey Jr. je neuvěřitelný střihoun, jeho condo v Malibu beach nemá chybu, stejně jako černý Rolls & Royce trhající silnice. To vše zabalené v dynamickém akčním hávu s nálepkou "500 nabití". Na rozdíl do pavoučího muže, Hulka či Hellboye se vám tenhle borec zaryje hluboko pod kůži a budete ho chtít vidět v akci zas a znovu. Není to hodný kluk, není to klasický správňák a dopřává si luxusu měrou vrchovatou. A právě proto si může dovolit být tak suverénní a hladce se posouvat dopředu tam, kde si většina konkurentů hraje na dobré duše a zachránce lidstva přičemž celek obvykle skřípe zuby nehty. Nejzábavnější a nejvyspělejší komiks několika posledních let. 300 milionů v USA pochopitelných. Technicky naprosto bez kazu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prvního Iron Mana jsem poprvé bohužel v kině neviděl. Věděl jsem o něm, ale poprvé jsem ho viděl až v tv asi před dvěma roky. Robert Downey Jr. mě svým výkonem naprosto uchvátil a já se stal jeho obrovským fandou. Je právě jeho zásluha, že Iron Mana vyzdvihl tam, kde se do té doby nalézal jen Spider-man, a to na ty nejlepší komiksové filmy. Právě Iron Man odstartoval nadvládu Marvel Studios, která se dopracovala až k fenoménu Avengers, kteří ukončili fázi 1. Už se moc těším na třetí díl, který přijde už v květnu...100% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zábavná popcornová pohádka, v mých očích naprosto srovnatelná s Green Lanternem. Čili nemám pocit, že je Iron Man výrazně lepší. Celé to ostatně stojí a padá na hvězdnosti Roberta, který ještě před pár lety svou neschopností málem zabil Ally McBealovou, ale dnes je velmi in. Gwyneth je roztomilá, ale přeci jenom už má svůj věk a Jeff je už tady v kategorii loučíme se se svým divákem. Přímočarý tah na branku a větší spokojenost tam, kde se zachytí cameo Stana Lee. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Proč se stal z Iron Mana ten nejvíc největší cool hrdina posledních let? Odpověď je jednoduchá: Robert Downey Jr. Nenašel by se charismatičtější a stylovější člověk na ztvárnění zpustlého cynického zbohatlíka s aurou největšího playboye planety, než právě on. A je to znovu on, kdo pohání celý snímek kupředu potřebnou a odlehčující dávkou přiměřeně vtipných glosů a hlášek. Downey je Iron Man a Iron Man je film, který musí každému divákovi zákonitě vykouzlit blažený úsměv na tváři a obnažit jeho skryté vzpomínky na dětství. Herecké obsazení (Gwyneth Paltrow a Jeff Bridges jsou také neméně úžasní!!!), detaily z Marveláckého univerza pro zasvěcené, bezvadné efekty, zábavnost, to vše do sebe zapadá jako pečlivě konstruovaný strojek švýcarských hodinek. Ale i přes všechna tato aktiva nejde zdaleka o tak jedinečnou podívanou jakou se staly např. Transformers. Proč? Protože tohle byla jen malá ochutnávka toho, co může a nemusí přijít v budoucnu... Favreau nás nadopoval jen malým soustíčkem a zbytek dortu si schoval na jindy. Akce je příjemná, ale střídmá, efekty jsou dávkovány rozumně a s citem (ILM se pro změnu trénuje na další Transformeří show) a jako čertíci z krabičky vyskakují na každém rohu narážky na děje, které teprve přijdou... Doufejme tedy, že se onen pomyslný dort do příště nezkazí a neobrátí nám zažívání k revoltě. A nakonec musím pár slov věnovat hudbě...ehm... Ramin Djawadi je typický tovární výplod kultury Remote Control (což symbolicky velmi sedí). Hudba je proto jednoznačně nejslabším kolečkem jinak propracovaného a odvázaného snímku. Holt epické orchestrální orgie by se v takto zajímavém projektu vyjímaly mnohem lépe... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. si u mě ZNOVU upevnil post nejoblíbenějšího herce... Mělo to vtip, akci, výbornou hudbu, prostě šmrnc.... netřeba dál rozebírat 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Vizualne efekty _______ Najviac sa mi na filme pacili zvukove efekty - vybuchy, behy alebo pady tazkeho zelezneho Iron Mana, ktore som si v kvalitne vybavenom zvukovom systeme v kine naposledy vychutnal asi pri Transformeroch. V podstate by som filmu nemusel nic vytknut, len tych akcnych zaberov tam mohlo byt trosku viac. Michael Bay urcite vie, o com pisem :-) Roberta Downeyho Jr. obdivujem uz od cias Chaplina, vo filme v ktorom si zahral narocnu zivotopisnu postavu Ch. Chaplina, Jeffa Bridgesa skor poznam ako kladasa, preto ma v tejto ulohe milo prekvapil a celkom mu to sedelo. Hudba bola tiez celkom slusna, takze dnes mi zostava uz len tesit sa na pokracovanie Iron Mana. _______ Robert Downey Jr. - (Tony Stark) +++ Terrence Howard - (Rhodey) +++ Jeff Bridges - (Obadiah Stane) +++ Gwyneth Paltrow - (Pepper Potts) +++ Leslie Bibb - (Christine Everhart) +++ Paul Bettany - (Jarvis - iba hlas) +++ Jon Favreau - (Hogan) +++ Samuel L. Jackson - (Nick Fury) +++ (Videl v kine 21.05.2008) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Superbohatý švihák Tony Stark, geniální průmyslník i obchodník se smrtí, médii milovaný, prodejci luxusních kár a nohatými modelkami jakbysmet, je něčím mezi Howardem Hughesem a agentem 007. Naplno si žije svůj americký sen, jedno je ale zřejmé – vyjma technické šikovnosti nedisponuje žádnými supernadpřirozenými schopnostmi. Při promotion nové raketové střely jej zajmou afgánští povstalci, kteří chtějí využít jeho schopností při výrobě jiné ničivé zbraně. Jeho budoucnost je vrtkavá, tudíž vsadí na jedinou kartu a potají poskládá prototyp obleku, díky němuž se stane nepřemožitelnou, pohybující se zbraní. Comicsový Iron Man obsahuje především pořádnou nadsázku, která je plná humoru (nicméně méně zapamatováníhodného), ale vedle toho se viditelně vleče a akční scény postrádají hlubší nápad. I vyprávěn mohl být s větší invencí, zrovna jako ztvárnění hlavního záporáka.. možno v dílech příštích. Hlavním bonusem tak zůstává charismatický a bezprostřední Robert Downey Jr., atypicky obsazený, nicméně neuvěřitelně chytrý tah. Jeho požitkáře si minimálně zamilujete, jenže celý tenhle nablýskaný comics je své heavy-metalové pověsti trochu dlužen. Větší koule pro příště!! *** a ½.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další film podle komiksu, další plný počet z mé strany… Ale tentokrát je to přeci jen o něčem jiném. Jen těžko byste našli někoho méně vhodného na super hrdinu, než je Tony Stark. Nezodpovědný floutek, který místo toho, aby si převzal ocenění, hraje v kasínu a měl rande se všemi 12 modelkami z loňského Maximu (sice březen nestihl, ale na vánoční obálce byla dvojčata. :-)) Jeho život se ale změní ve chvíli, kdy je zajat. A pak to už pokračuje podle šablony "milionář si uvědomí, že něco dělá špatně a chce pomáhat lidem." Ale když máte skvělý casting (Downey Jr., Bridges a okouzlující Paltrow), vynikající hudbu a ještě lepší mix akce s komediálními prvky, tak tomu těch pár chybiček rád odpustím. Jsem zvědavý na druhý díl, kde přibude i má favoritka Scarlett. Doufám, že mu budu moct s čistým svědomím dát plný počet, tak jako tady. ()

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama