Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 1

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 794)

imf 

všechny recenze uživatele

Downey je bůh a i když mu Favreau a předloha občas nestačí, povedlo se z Iron Mana vymáčknout kvalitní adaptaci, která místo čisté, neředěné akce nabízí 100+1 bonmotů hlavního hrdiny. Ve finále, kdy po kalifornském asfaltu pobíhají dva robůtci (tak trochu ve stylu druhého Robocopa) už to sice skřípe, ale jinak je Tony promazaný do posledního šroubku. Jako předkrm k letním hitům vynikající, jako marvelácký debut slibné. A s kouzelnou tečkou po závěrečných titulcích. Těším se na nášup. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Iron Man je komiksová podívaná, která sebevědomě kráčí k vysoké oblíbenosti a vlastně už i dokráčela k vysokým výdělkům, díky čemuž se chystají další dvě pokračování (jen houšť). Teď už jen ponechat režiséra, vykrášlit obsazení (přeci jen Jeff Bridges nebyl tím záporákem s velkým Zet), vylepšit akční scény a probůh, hlavně ponechat scény ze Starkovy factory garáže, dle mě se nejlepší okamžiky odehrávaly právě tady. Robert Downey si konečně našel tu svou životní roli (kterou paradoxně o pár chvil později zastínil v Tropické bouři) a já mu to jen přeji, přeci jen patří k nejlepším hercům své generace, což dokazuje i fakt, že spousta dialogů a bonmotů právě hlavního hrdiny byla čistá improvizace. Celkově je Iron Man asi druhá nejlepší komiksárna roku (samozřejmě po TDK) a vděčí tomu hlavně díky svému nadhledu, ironii a cynickému hlavnímu hrdinovi. Narážky na současné politické dění jsem jen přehlížel, neboť zábavnější byly narážky na ostatní dnešní komiksárny a klišé v nich. Byl jsem spokojen, ale ne úplně. Příště už snad Iron Man bude celistvější dílo. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten věčný svár formy a obsahu bych věru nečekal u filmu, jako je právě Iron Man, komiksové adaptace mi z principu nevadí, ale tady to povážlivě skřípalo - formou hi-tech akční nářez (viděl jsem to z Blue-Ray média, takže formální stránka mohla vyznít), obsahem ale po x-té vykradená starožidovská pověst o Golemovi dovedená k naprosté stupiditě - jen namátkou se lze ptát, jak to, že ve stratosféře to geniální brnění namrzá, ale uprostřed napalmového výbuchu se nepřehřívá a jeho vodič se v něm neusmaží, stejně jako fakt, že stačilo v první afghánské verzi strefit do ničím nechráněné krytky oka a byla by game over...atd. atd. Navíc ty tuny amerického megapatosu, chvílemi to vypadalo, že režisérem je pokleslý rutinér Michael Bay, geopolitické usazení jak za dob studené války, oslava Pentagonu a product placementu (Audi je tak cool), amerických hodnot a té správné strany v ose rozložení sil dobra a zla... Jistě, film má i několik silných momentů - charisma Roberta Downeyho Jr. i hlavního záporáka Jeffa Bridgese, to opojení mechanickými součástkami a moderní robotikou a třeba v neposlední řadě úplný závěr filmu, kdy se finálové titulky rozbíhají klasickým rifem skladby Iron Man od Black Sabbath. Bez tohoto výčtu je však celý slavný filmový Iron Man jen bohapustá primitivní rutina bez špetky originality...esence stupidnosti blockbusteru... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $140miliónovTržby USA $318,412,101Tržby Celosvetovo $585,133,287║ tak Marvel sa osamostatnil od produkovania svojích comicsov a vsadil slušnú sumu do svojho prvého projektu, a na prekvapenie sa čudujme vyšlo im to a ešte ako bohato, a to už svojim premiérovým štartom zarobil za prvý premietací víkend v USA pekných $98,618,668 ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $14,135,832 //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA $183,619,861 //počet predaných kusov 10,110,809║ __Režisér Jon Favreau ma prekvapil na plnej čiare, tak ako zostavil tento film môže závidieť množstvo comicsových rutinérov od Bretta Ratnera po Tima Story. Na celej ploche filmu nie je nudnejšie miesto, tobôž čo by nejak okato kopíroval už videné či zaužívané trendy, aj keď sa dá film označiť ako mix Supermana s Robocopom, vydal sa svojou cestou a tvorí svoj charakter. Aj vďaka obsadeniu postáv v podobe hercov ako Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow a nehovoriac o démonickom Jeffovi Bridgesovi, ktorého som s jeho novou plešatou frizúrou ani nespoznal. "Trikovo zvládnuté špičkovo, hudba ladí z dejom a suma sumárum sme svedkami stvorenia jedného z navydarenejších comicsov vôbec!" /videl v kine: 90%/ ...v kine to bola poriadna jazda ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Až príliš obyčajný, no kvalitne podaný komiksový origin a nič nekaziaci Favreau na režisérskom poste versus skvelý casting na čele s dokonalým Robertom Downeym Jr. Ale našliapnuté bolo na viac, dej je až príliš priamočiary a aj súboj "gigantov" v závere, ktorý mal byť čerešničkou na torte v kontexte s tým najlepším z komiksovej tvorby, pôsobí až príliš jednoducho. To akým spôsobom ale dokáže Downey tiahnuť celý film je až obdivuhodné, do budúcna by som si ale i tak želal viac a to aj po stránke soundtracku, po skončení si totiž len ťažko vybavíte čo i len jeden skutočne zaujímavý hudobný motív. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (179)

  • Během náročné a vypjaté postprodukce věnoval Kevin Feige režiséru Jonu Favreauovi knihu „The Making of Star Wars“ od J. W. Rinzlera, v níž se probírají strasti, jimiž si museli tvůrci procházet během natáčení a produkce filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977). Feige tuto knihu věnoval také všem z předsednictva Marvel Entertainment ve snaze snížit tlaky a uklidnit atmosféru před blížící se premiérou. (Kubaaa97)
  • Umělá inteligence J.A.R.V.I.S. (ve filmu s hlasem Paula Bettanyho) se v komiksech objevila až rok poté, co byl film v kinech. Poprvé se vyskytla v sešitu „Invincible Iron Man #11“ z května 2009 a zničena byla v „Invincible Iron Man #526“ z října 2012. (Kubaaa97)
  • Postavu Christine Everhart (Leslie Bibb) vymysleli autoři John Jackson Miller a Jorge Lucas a poprvé se objevila v sešitu „Iron Man #75“ z prosince 2003. Byla investigativní novinářkou, pracující pro Daily Bugle. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama