Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 3

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (1 794)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na předpremiéře jsem byla naposled tak na Návratu krále, na Iron mana jsem dostala pozvání. Tak sem aspoň zjistila, jak vypadá soutěž o dvd před filmem (kdo chytí hozený míček do publika, vyhrává dvd-ovšem nesmíte sedět v poslední řadě, páč tam to nedolítne), že film začně, až se dostaví úplně všichni a opravdu skoro každý chřoupe popcorn nebo nachos). A v celym sálu bylo asi jen 20 holek, takže to vypadalo na čistě pánskou zábavu. Film byl ovšem více než dobrý. Bylo to snad poprvý, kdy se mi ani trochu nelíbil protagonista a jedna z mála komiksových adaptací, u níž neznám předlohu. Když si to ale Iron Man fičel vzhůru, mé srdce zaplesalo a Superman nebo Spiderman byli rázem zapomenuti. Hudební podkres byl přímo ukut na míru. Jeff Bridges výtečně ďábelský + během filmu po částech porcovaný humor. Trošku mi vadil okatý cliffhanger po závěrečných titulcích a ani známým klišé se film nevyhnul ("Don´t waste your life" etc). Ale i tak: 85%! Iron Man? That's kinda catchy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. is Iron Man. Bez něj by byl tenhle film skutečně jenom rutinérský kovošrot, ale díky němu, Gwynneth Paltrow a Jeffu Bridgesovi je to překvapivě chytlavý a sympatický snímek. Samozřejmě, těžko nevidět, jak Favreau a spol. za Downeym těžkopádně vlají všemi těmi bum-bác akčními scénami bez nápadu. Ale stejně jsem se s výjimkou závěru touhle pitomůstkou bavil jako už dlouho ne. Marvel by měl možná vsadit na silnější režisérské individuality a lepší scénáře, nicméně i první X-Meni působí poněkud těžkopádně... rád si počkám na další Starkův přílet. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Železňák není žádné směšné béčko, ale do kvalitního počinu mu ještě pěkných pár kilometrů schází. Scénář by v rámci žánru nebyl ještě tak zlý, ale ty dialogy, ty tedy vážně ne. Nečekám od přímočaré popcornové zábavy druhého Shakespeara, ale co je moc, to je moc. Mohla to zachránit nadsázka. Jenže na tu se tak nějak zapomnělo a těch pár rodinných vtípků to nevytrhne. O pořádné akci nemůže být ani řeč (a je smutné, že i tohle je několikrát lepší), o efekty přeci nejde (ale ujdou, když už jsem je zmínil) a tak to celé stojí pouze na "Rambo like" Downeym, který se více ohání svým charismatem než, že by nějak moc hrál (krom toho on stejně je sám sebou, když to vezmeme do důsledků). Ovšem to jeho charisma je natolik enormní, že utáhne celou stopáž. O tom, že by se Iron Man stal nadčasovou klasikou jako "jeho" Black Sabbathovská verze, či dokonce vlajkovou lodí žánru, si můžou tvůrci nechat leda tak sladce zdát, ale bez větší újmy se to vidět dá. Jednou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tony Stark je sympaťák, který poslouchá dobrou muziku. A za týden dokáže udělat třeba brnění.… Co stoprocentně upoutá, je vizuální stránka. Afghánská overtura mne příjemně naladila. Bohužel po ní přichází pianissimo, které mne už do tempa nedostalo. Jednoduše řečeno: málo akce. Prázdné dialogy, něco je k s míchu, něco i směšné. A tak se těším na finální bitvu. Ta je technicky dokonalá, ale jinak S L A B O T A !! Krátká, bez většího nápadu. Z mého pohledu sice nadprůměrný komiks, který však mohl pobavit daleko víc. Ovšem co by potom zbylo na další díly. Přesto však minimálně fandové nových technologií budou nadšeni. A my ostatní? Počkáme si na Neuvěřitelnýho Hulka! Nebo…? ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Film byl na konci roku 2022 jako první marvelovka uveden do Národního filmového archivu Knihovny Kongresu. (JerryMalfoy97)
  • Muž, který v televizi radí, aby lidé prodali akcie Stark Industries, poté co Tony (Robert Downey Jr.) nařídil zastavit výrobu zbraní, je Jim Cramer, slavný bývalý manažer hedgeových fondů a úspěšný autor knih, který na obrazovkách často komentuje ekonomické záležitosti. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama