Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 3

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (1 794)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak bohuzel to zas takova pecka neni. Film totiz trpi klasickym problemem prvnich filmu o superhrdinech a tudiz se tvurci vic zamerily na samotnej vznik Iron Mana. Coz o to, prvnich asi 30 minut to nakopnou v fakt paradnim tempu, dokonalej Downey haze jednu hlasku za druhou, sviznej dej, drsna hudba, slusna akce. Jenze jakmile se dostane ze zajeti a zacne stavet finalni verzi brneni, tak az na jednu mensi akci se v podstate skoro 90 minut jen keca a pripravuje puda pro zaverecnou bitvu, ktera nijak zvlast bombasticka neni, obzvlast, kdyz Iron Manovo brneni vydrzi min, nez jsem cekal a zaporak v podani Jeffa Bridgese, ackoliv hraje slusne, je hodne slabej. Navic ty kecy jsou kolikrat docela unavny a i Downey tu ma dost malo hlasek, precejen, kdyz to tvurci ze zacatku pojali s takovym drobnym nadhledem, meli tak pokracovat az do konce a ne spadnout do klasicky klisoidnosti vetsiny komiksovejch adaptaci, kdy hlavni hrdine prozre a musi pachat dobro a blablabla. Aspon, ze triky jsou na paradni urovni a hudba je docela drsna a fakt si muzou gratulovat za Downeyho, kterej film utahne i v nudnejsich pasazich, i kdyz mu scenar dava kolikrat dost malo prostoru, aby to poradne rozjel. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

To afghánské intro, společně s rýpavými poznámkami na americkou zahraniční politiku dneška, se sice trochu bije se zbytkem filmu, který je díky své vyblýskanosti hluboko ve vodách komiksové nadsázky, ale ač jsem tomu sám nechtěl moc věřit, ten film nakonec funguje parádně i bez toho, aniž by Favreu tasil okázalou akci či nekompromisně inovantní nápady. Stojí to na hercích (ano, Downeymu stačilo vzít si sklenku i do filmu) a rychlém spádu, který se žene skrze prosté dialogy, které je díky životním bonmotům a (opět) hercům radost poslouchat. Standardní žánrové archetypy hrdinů se nečekaně boří (kdo že to nakonec Starkovi podává srdce?) a ještě to zvládá být sympaticky vtíravé do kruhu rodinné podívané na jeden večer a přitom pomrkávat i na ty, kteří už skrze plátno a obrazovku něco prohnali. Mám takový pocit, že titul ‚nejsympatičtější překvapení roku‘ už tomuhle železňákovi nikdo nevezme. 4 a ½. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe zahraný komiks, kam má úctyhodná pamět sahá. Akce bylo málo, ale byla strašně zábavná. A já při ní přímo bažil po tý počítačový hře Iron Man. Strašně by mě bavilo si dávat všechny ty blbečky s kalachama ve svym ultracool hi-tech brnění. Ano kostým hlavního hrdiny se mi líbil :) Příběh nic originálního nepřinesl a musíte se naučit ignorovat tu debilní část ze začátku, když si Stark staví brnění přímo před zraky teroristů a těm to furt nedochází. Celý film by mohl být i kratší a víc akční, ale já byl spokojen. Ještě jednou má pocta všem zůčastněným hercům Jeff Bridges - ultraexcelente výkon. Robert Downey Jr. taktéž a Gwyneth Paltrow byla moc milá. Dokonce i naprosto zbytečná postava Terrence Howarda je díky jeho výkonu fakt dobrá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Razantní nástup studia Marvel na velká filmová plátna! Iron Man není sice tak uvědomělý superhero jako Práškový Topinkář, ale ten zase při vší snaze nedokáže svými hrozinkovými projektily zničit opancéřovaný tank.. Právem opěvovaný R.Downey jr. nepotřebuje žádný přiléhavý kostým ani slitinové brnění aby čišel nakažlivým charismatem - stačí mu jen civilní podoba excentrického Tonyho Starka. Napraveného konstruktéra zbraní se srdcem, kvůli kterému by Rakušané týdny blokovali hraniční přechody. S vlasy odstěhovanými na tvář mu zdatně sekunduje J.Bridges a také robotické rameno s hasičskými sklony ze stylově zařízené laboratoře.. Přiznávám, že komiksové postavy Iron Man a Batman sklízí moje skromné sympatie. Disponují totiž superschopnostmi, aniž by byli ozářeni, kousnuti pavoučkem, či se jen prostě uměli dobře narodit do rodiny Marlona Branda.. Nic z toho přece není potřeba, když jste "filthy rich!“ ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém čekání a velkém očekávání jsem se konečně dočkal Iron Mana v kině a dostal jsem to co jsem čekal ;-) Výrazně humorně laděná komiksová adaptace, kterou vynáší nejvýš samotný „železný muž“ Robert.Downey Jr. Kdo by nechtěl být jako on, nebo aspoň mít podobně obsáhlé bankovní konto, tak moc cool garáž, nemluvě o trošku více nóbl vilku než je zvykem ;-) akce je dobře natočena, rockově doladěna a na plátně ji to moc sluší, zvuk je čistý a úderný. Konečně jsem viděl dokončené a dosazené do děje, tolik známé útržky z trailerů, nejvíc jsem se těšil na scénu s tankem a audi Q7, celkově tam bylo až moc „AUDIn“ Velká zábava a hodně dobře přepsaný komiks, těším se popřípadě na další díly. 9/10* ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Piloti letounů F-22 mají kódové označení „Whiplash 1“ a „Whiplash 2“. V komiksech je Whiplash superpadouchem, který má pár rukavic s ocelovými dráty ve formě biče. Takto ztvárněného antagonistu jsme později mohli vidět ve filmu Iron Man 2 (2010), kde jej ztvárnil Mickey Rourke. (Kubaaa97)
  • Film přicházel do kin v poměrně krátkém rozestupu od mnoha dalších předpokládaných blockbusterů, včetně (nakonec podstatně méně úspěšného) Speeda Racera (2008), k čemuž Robert Downey, Jr. (Tony Stark) před premiérou s úsměvem řekl: "Díky, že jste mi ten tlak připomněl. Zvlášť když Speed Racer je projekt mojí ženy Susan, která ho produkuje. Domácí situace u Downeyů je momentálně poněkud napjatá..." (NIRO)
  • Na logu teroristické skupiny Deseti prstenů (Ten Rings) si můžeme všimnout znaků v prstenech. Designérka Dianne Chadwick, na popud scénografa J. Michaela Rivy, si s ním dala záležet. Teroristická skupina měla být od počátku spojována s Mandarinem, a tak měla adekvátně odkazovat na jeho původ k Čingischánovi. Chadwick se tak spojila s překladateli a kaligrafy, kteří ovládali tradiční mongolské písmo, jež se zavedlo během vlády Čingischána. Slova ve znacích odkazují na kmeny a klany mongolského a turkického původu. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama