Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z největších příběhů lidstva. Biblické vyprávění o strastiplné cestě Marie a Josefa do Betléma, která předcházela narození Ježíše Krista a navždy změnila chod dějin... Působivý biblický snímek Příběh zrození vychází z evangelií sv. Matouše a sv. Lukáše, která věnují značnou pozornost narození Ježíše Krista. Děj se odehrává před více než dvěma tisíciletími za krutovlády judského krále Heroda, jehož trápí slova dávného proroctví o příchodu nového krále. Sužovaný lid dle proroctví očekává zrození Mesiáše, který spasí celé království a nastolí spravedlnost. Boží přízně se dostává dospívající dívce Marii, jíž se zjeví archanděl Gabriel a oznámí jí, že právě ona se stane matkou Mesiáše, ačkoli zůstane dál pannou. Marie se podrobí Boží vůli, ačkoliv jí hrozí veřejné odsouzení k smrti. Její snoubenec Josef dokáže projevit hluboký soucit a nevznese proti Marii obvinění. Ve snu k němu promluví anděl, který ho uklidní, že se nemusí bát přijmout svou manželku, neboť co v ní bylo počato, je z Ducha svatého. Mezitím výnos římského císaře o sčítání lidu stanoví, že se každý muž musí kvůli zápisu dostavit do svého rodného města. Josef s těhotnou Marií proto musí podstoupit dalekou pouť z Nazaretu do Betléma, čeká je společná cesta za poznáním a nadějí. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Marina111 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce - čo nové sa už len dá vyťažiť z tak (sveto)známeho podkladu, akým Príbeh narodenia nesporne je? Azda nič. Aj preto tento film po obsahovej stránke nie je nijako výnimočný (ak nerátame pár historických vsuviek), no azda je to tak aj lepšie. Takto si film zachoval aspoň náboženskú hodnotu. Navyše, sympatická Keisha Castle-Hughes podáva celkom solídny výkon, a preto sa v celom rade preafektovaných Paneniek Márií, aké v tomto žánri zväčša výdať, doslova vyníma (aj keď trvám na tom, že najlepšou Matkou Božou pre mňa zostáva Klára Issová, i keď sa rozprávame o role v rozprávke). Hodnotiť v tomto prípade samotný príbeh, teda zvestovanie, panenské počatie a iné kresťanské dogmy, je azda až priveľmi subjektívne, ale to si súdnejší hodnotiteľ uvedomí aj sám. Ak by som to teda mala za seba zhrnúť - konečne kresťanský film, ktorý je naozaj kresťanský (v tom najlepšom slova zmysle) a ktorý sa s nespočetnými, poväčšine talianskými, obdobnými verziami vlastne ani nedá porovnať, nakoľko je postavený nielen na viere, ale i na dobrých technických základoch. Ak pravé katolícke Vianoce, tak bez filmu. Ak už predsa len musí byť film, tak tento. Amen ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý bežnému divákovi asi veľa nepovie. Oceňujem snahu tvorcov o vernú reprodukciu židovských rituálov a kostýmov danej doby, pamätám si, že zábery sa mi páčili. Medzi kresťanskými filmami rozhodne ten lepší. A je úsmevné, že ten istý herec, čo hral Jozefa, o desať rokov neskôr bude hrať Sabah Nura v X-men: Apocalypse :) ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Místy klasické až zbytečně. Nicméně jsem rád, že si dal někdo takovou práci s výpravou filmu! Taky dle mého nekleslo zpracování tak známého příběhu pod úroveň solidního snímku a tak čtyři hvězdičky za zásluhy! ;-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Příběh zrození je prostě film, který popisuje narození Ježíše a lehce i to, co tomu předcházelo. Co naplat, že exteriéry jsou krásné, když herecké výkony působí mdle a celkový vizuál co se triků týče hodně lacině. Stejně na mě působil i Herodes a celá jeho dějová linka. Jako by snad některé události byly malinko odbyté nebo přinejmenším nedotažené. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Jako ateistovi je mi poselství filmu pochopitelně cizí. Nicméně natočený je dobře, křesťanské prvky nejsou nijak zvlášť zdůrazňované a filmu se také daří zobrazit dobové reálie. Takto nějak mohl Blízký východ a jeho obyvatelé na začátku letopočtu opravdu vypadat. ()

Miloško 

všechny recenze uživatele

Kto pozná bibliu,vie o čo tu pojde.Može trebárs kritizovať,alebo pochváliť zvolenú formu filmu. Kto nepozná najznámejší historický príbeh,tak ten si príde na svoje ešte viac. Film vobec nenudí,scény, výprava posobia veľmi dobre. Odporúčam si pozrieť v čase vianoc. Hodnotenia našich recenzistov dosť nespravodlivo a prekvapujuco kritizujú tento film. Pri nahliadnutí do svetoveho hodnotenia, je to však diametrálne odlišné. Pochopili sme vobec my tento film? ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Přátelé vůbec nerozumím, proč Vy, velcí a "všeznalí" filmoví kritici jste se na něco takového vůbec dívali, i přesto, že jste dopředu věděli o čem to je a jak tento film budete hodnotit... ()

GzL 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má kouzelnou a podmanivou atmosféru. Je to nádhera si ho vychutnat. Kéž by se takových točilo víc! ()

Vairon 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování zrození Ježíše a událostí, které mu bezprostředně předcházely. Oceňuji navíc povedeně zvládnutou hudbu, kdy na pozadí zaznívají i známé vánoční melodie, ale nenápadným a nenásilným způsobem. ()

sikky 

všechny recenze uživatele

Jako věřícímu mi to rozhodně jako agitka nepřišlo. Pár rádoby humorných scén (odlétající Duch svatý, vtipkující tři králové, soukromý rozhovor, kdy Mariini rodiče poodejdou pár metrů), jedna trochu napínavá scéna (přechod řeky), jedna scéna hororová (vraždění neviňátek). Atmosféra Palestiny na přelomu letopočtu je vykreslena docela dobře, časová souslednost poněkud nesedí (dítě má být osmý den obřezáno v chrámu, ale přitom dle filmu hned v noci po narození utíkají do Egypta). Ale pravdu mají ti, co tvrdí, že celkově film vyhlíží poněkud nudně. Kdyby byly lepší dialogy? možná... Průměrné *** ()

Zanian odpad!

všechny recenze uživatele

Příběh zrození se ve své filmové podobě dostává na plátna kin vůbec poprvé. - snad i naposledy, ale u nás tu kravinu dávali jen v tv. Krom hádek bigotních katolíků (Ježíš byl bílej nebo černej) dává režisérka rozhřešení - byl snědej (a mírně šikmovokej), neřeší tahle kravina nic. Přes 2000 let stará přiblblá pohádka nemůže poskytnout nic nového a dobrého... ()

tomkral0 

všechny recenze uživatele

Za mne velmi podařený film. Skvělá hudba, výprava i herecké výkony (zejména Panna Marie). Děj zhruba odpovídá známému příběhu z Bible a zachycuje události od seznámení Josefa s Marií a početí Jana Křtitele přes narození Ježíše z Nazaretu v Betlémě po odchod svaté rodiny do Egypta. Příjemným překvapením bylo, že film není žádná nudná křesťanská agitka (a pár jsem jich viděl), ale nechybí mu děj, napětí i smysl pro humor, což u biblických filmů není nijak samozřejmé. ()

Související novinky

Rachel Weisz se vrací do Egypta

Rachel Weisz se vrací do Egypta

15.02.2008

Ten Alejandro Amenábar je ale tajnůstkář! Tvůrce Těch druhých a oscarového Hlasu moře o sobě dlouho nedal slyšet a teď se najednou vytasí s historickou podívanou, která se s rozpočtem 73 milionů… (více)

Reklama

Reklama