Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 083)

Fr 

všechny recenze uživatele

Sierra Leone - kvůli nadvládě nad diamantovými doly zuří v zemi občanská válka.... ,,Žádný ruce, žádné volby". Úvod z říše hrůzy. Nemám tyhle Africký země rád.... Další z filmů, který nám ukazuje, že Afrika je plná problémů a okolní svět by s tím měl něco dělat. Jednou jsou to zbraně, jednou léky a teď diamanty. Naštěstí film nemá jen politickou linii. Vedle války ,,trochu jinak", je tu dobrodružství a akce. Leo už opravdu může hrát všechno! Režisér E.Zwick smíchal vícero žánrů a uvařil působivý snímek s výpovědí, na který nemusíte ihned zapomenout. A zřejmě to změní Váš pohled na krásné diamantové šperky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Režisér (LEGENDA O VÁŠNI) a producent (TRAFFIC) Edward Zwick, to sú silné slová a veľké gestá od úvodných titulkov po záverečné. K tomu obrovský rozpočet, epický scenár a áčkarské hollywoodske hviezdy. KRVAVÝ DIAMANT je robustný (po všetkých stranách) veľkofilm, zároveň však tak trošku suchý, akademický a rozťahaný (143 minút je vážne veľa). Nebojí sa naturalistických detailov a pritom je alibistický (dospelým sa stávajú hrôzostrašné veci, deťom nie), aby nedajbože niekoho nenaštval. Prirátajte si k tomu drzé zneužívanie logiky (v krajine je 200.000 ozbrojených detí, no otec medzi nimi bez problémov nájde práve to svoje) a zrazu zistíte, že jediným, kto má široko-ďaleko zmysel pre osviežujúci nadhľad, je prekvapivo výborne dospievajúci a ostošesť hláškujúci (("Vyzeráš dobre." - "Pestujem zdravý životný štýl.") Leonardo DiCaprio z KRITEROV 3. Škoda, že film s takýmito ambíciami, rozpočtom a menami sa nakoniec bojí byť špinavý, zlý, drsný, temný, nebezpečný a kontroverzný. Namiesto toho len smutne nečasto vystihne mrazivú pointu („Dúfajme, že nám tu nenájdu ropu.“ alebo "žiadne ruky, žiadne voľby"). Poteší atraktívna výprava a dominantný kasting (sexy Jennifer Connelly, masívny Djimon Hounsou, Arnold Vosloo atď.). ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Co se dějové struktury týče pečlivě budovaná, inteligentní i dostatečně akční pecka (Zwick tyto kombinace zvládá dokonale viz Samuraj), která zaujme nejen vytříbeným vizuálem a výtečnou razancí akčních scén, ale i prvotřídními hereckými výkony, což je v řekněme lehce dobrodružném filmu věc věru nevídaná. Akce je sice chvílemi vcelku nepřehledná, ale svou velkolepostí a strhující syrovostí bezpečně rozproudí krev většině mainstreamověji laděným divákům. Není v tom žádná věda, politika je zde načrtnuta jen tak zběžně, aby se příliš nepletla do příběhu o (ne)napravitelném pašerákovi a starostlivém otci. Nejlepší na celém filmu je vztah DiCapria a Connelly - dlouho jsem něco tak sugestivního neviděl. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Vláda chce, abyste volili. Říká, že budoucnost je ve vašich rukou. My jsme budoucnost, tak si bereme vaše ruce. Žádné ruce, žádné volby. ..... Veľmi dobre natočené atmosférické dobrodružstvo. Prostredie Afriky filmu veľmi napomáha, krásna vizuálna stránka, pár naozaj silných scén a neskutočný Djimon Hounsou (ostatní herci len priemer). Škoda toho nevyrovnaného tempa, keď dej pôsobí častokrát príliš rozvláčne..... Někdy si říkám, jestli nám Bůh odpustí, co jeden druhýmu děláme, ale když se rozhlídnu, tak je mi jasný, že Bůh musel tohle místo už dávno opustit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lidé sedí na ulici, někteří se sotva hýbou, všude odpadky, otravující hmyz, zápach se line rychlostí světla, bezpráví čeká na každém kroku. Tak to je Afrika. Vedle toho ale nabízí i štědře zajímavou možnost si přivydělat. Edward Zwick natáčí filmy s vážnějším poselstvím (přesto dle hollywoodské šablony), které jsou pro mě emocionálně zajímavé jen průběhem jejich sledování, v ten daný moment, ale po nějaké chvíli, respektive hned po jejich skončení, ve mně nic nevyvolávají, nepřemýšlím nad nimi. Pro tentokrát se pokusil o jakýsi myšlenkový přesah o situaci na zbídačeném a vykořisťovaném kontinentě, ale stejně skončil jen výkřikem, jelikož autoři v čele právě s režisérem onen výpovědní přesah poněkud lacině nabalili na standardní akční dobrodružství, které ničím nepřekvapí. Buch bác, útěk, buch, trocha filosofické rozpravy, útěk, buch bác, morální apel, bác bác, romantická nitka atp. Aneb chci na něco upozornit, ale dělám to klasickou, hollywoodsky ověřenou, prošlapanou pěšinkou. Jen ať se mi hlavně zlaťáky hromadí. Dobře si vybavuji ty titulky u výkonu Toma Cruise ve Zwickově předešlém filmu: „Oscarová role!“ Samotný výsledek byl fajn, ale nic moc na pokyvování hlavou. To DiCaprio celý film suverénně táhne (bravurní scéna s uloveným paviánem), navíc má skvěle sekundujícího parťáka Djimona Hounsoua (pro oba oscarové nominace) v roli rybáře, kterému se zhroutil celý život. I závěr by se pod rukama jiného herce roztříštil v trapnou momentku, DiCaprio však odchází se vztyčenou hlavou. K tomu mírně schematická Jennifer Connelly, která mimo jiné i zabrouká na romantickou strunu, aby dámy v kině nemusely neustále odklánět zrak, když si tvůrci zamanou trošku naturalismu v podobě sekání končetin. Zvuková i střihová (místy až dokumentární prostřihy) stránka jsou bez debat vynikající, autentické kulisy dodávají další plusové body atmosféře. Zwick má navíc čich na znamenité kameramany. Akční sekvence jsou pak ukázkou dokonalé filmařiny, zejména ony dvě již několikrát zmiňované. V jiném případě bych šel na vyšší hodnocení, ale Zwick mě opět přesvědčil o tom, že mu jde především o ty zlaťáky. Měl by se držet zejména akce, která mu jde bezchybně a neplést se do věcí, pro které není vhodným vypravěčem. Přesto jde o jeho nejpůsobivější film!! A to je samo o sobě slušná poklona!! Lepší ***, horší ****. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Thriller s rozpočtem 100 milionů amerických dolarů vydělal během prvního víkendu promítání (8.–10. 12. 2006) v amerických kinech 8,6 milionu dolarů a umístil se na pátém místě žebříčku návštěvnosti. Celkový obrat studia Warner Bros. se po téměř třech měsících vyšplhal na slabých 56,2 milionu. (imro)
  • Ve filmu má Leonardo DiCaprio (Danny Archer) na rameni tetování buvola s dvěma překříženými šipkami – tento znak je emblémem 32. praporu Armády Jihoafrické republiky. (Zdroj: ČSFD)
  • Tvůrci do komparzu získali několik desítek místních lidí s amputovanými končetinami a slíbili jim mimo honorářů i nové protézy. Nešťastníci na ně však museli počkat až do prosincové premiéry, aby zvýšená publicita pomohla filmu v kinech. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama