Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 083)

nickj 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Leonarda DiCapria, krásná Afrika adobrý scénář jsou hlavními tahouny filmu. na můj vkus trochu moc "explozivních scén", ale jinak hodně slušná dvouhodinová zábava. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nemyslel že něco takového řeknu, ale z celého filmu mě potěšil prakticky jenom DiCaprio. ()

Petko92 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná dráma s politickým pozadím. Počas celého filmu cítiť ako Solomon Vandy chápe skutočnú moc a hrozbu diamantu. A tak isto ako Danny Archer absolútne nie. On ten diamant absolútne podcenil a preto ho to stálo život. Celý čas ako som pozeral tento film sa vo mne vznášal zvláštny pocit. Aký môže byť tam ďaleko v Afrike na konci sveta krutý život. A veru je. Už mi len chýba z konca hláška "podľa skutočného príbehu". Tento film, s absolútne perfektnou réžiou a dokonalým hereckým podaním, si u mňa vybojoval v TOP 10 prvé miesto. ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe jeden dobrý akčný a dobrodružný film. Až na krátku milostnú zápletku to bolo fajn, ()

Igwar 

všechny recenze uživatele

Na tak vysoké hodnotenie (momentálne 84) ma film sklamal. Drsné africké reálie, občianska vojna, detský vojaci, smrť, násilie... toto všetko film zobrazuje na výbornú a vyslúžil by si päť hviezdičiek. Skvelé sú herecké výkony Hounsoua i DiCapria,, rovnako ako Zwickove režijné vychtávky. Jediné, čo vážne pokryvkáva je scenár. Film degeneruje tuctová druhotriedna zápletka a ešte k tomu s markantnými logickými chybami (napr. DiCaprio ponúka svojmu čiernemu parťákovi pomoc s nájdením syna dlho pred tým, než spolu odhalia, že ho treba hladať...) Úvod zaujme scénou s prepadom dediny a vyslobodením z otrokárskej bane. No potom akoby scenáristom došiel dych, film začne pôsobiť rozpačito a nezaujímavo a nevtiahne do deja, divák dlho tápa akým smerom sa to celé vlastne uberie. Hlavné postavy sa venujú všetkému možnému (asi spôsob ako sa s nimi zoznamiť :-)), ale ich vzájomná interakcia a tým posun deja vpred akoby bola na vedľajšej koľaji. V ďalšej fáze filmu sledujeme cestu DiCapriaa jeho parťáka do cieľa k diamantu, pričom sa niekoľkokrát do kola opakuje tá ista schéma - prestrelka, kde je DiCaprio cieľom dažďa striel minimálne tuctu AK47čiek ale netrafí ho ani jedna, potom nasleduje strih na nočné rozjímanie o krivdách v afrike... Finále je postupom k lepšej kvalite, nie však samotný koniec. ****Spoiler ***** Spoiler **** Spoiler **** Spoiler ***** Spoiler **** Spoiler ****. Tam film opúť degraduje kŕčovitá snaha scenáristov urobiť zo záveru doják. Aj keď DiCapriovo zranenie asi nebolo tak vážne, keď bol schopný utekať pred bandov vojakov a dokonca šplhať sa po skalách, 100-200 metrov pred cieľom to vzdá a nezmyselne sa nenechá odniesť k lietadlu. V béčkových filmoch dáva takýmto scém aspoň trošku zmysel to, že hrdina takto zanechaný v bojovom poli aspoň kryje ústup. DiCaprio desať minút srdcervúco telefonuje .... A tazko uveriť v úprimnosť jeho slov a byť dojatý k slzám, keď film nedáva veľa priestoru jeho vzťahu s novinárkou Jenifer Connelly, plus jeho postava značnú časť filmu všetky ostatné skôr využívala a zneužívala, ako pomáhala. Na vykreslenie tohto aspektu jeho postavy sa predsa sústredí celá prvá polovica filmu... A všetky tieto dôvody budú pravdepodobne tým, prečo film zaznamenal taký komerčný predpad - filmový divák nie je hlupák. ()

vlads 

všechny recenze uživatele

Pekný film, ktorý rozpráva o ťažkých podmienkach v Afrike. Skvelé herecké výkony a skvelo časované napätie vytvárajú kvalitný snímok. DiCaprio sa opäť prekonáva. Som zvedavý aký výkon ešte musí predviesť, aby získal Oscara. ()

Susanita 

všechny recenze uživatele

Film, který se odehrává ve dvou rovinách - první je "dokumentární" a přináší svědectví o hrůzách provázejících občanskou válku v Sierra Leone a dotýká se takových témat jako jsou vyhlazování celých vesnic, dětští vojáci a zejména faktu, že za diamanty dobývané otroky (mezi kterými jsou rovněž děti) z řad civilního obyvatelstva se nakupovaly (hádejte od koho) zbraně, které dále přiživovaly krvavý konflikt, proto také název - krvavé diamanty. Druhou rovinou je samotný příběh a že jsou tam klišé? Ano, možná, ale neřekla bych, že je to tak hrozné. Solomon Vandy je typicky kladnou postavou spořádaného otce rodiny, ale i on má svoji "slabou" chvilku, kdy ubije lopatou (jakkoli despotického) kapitána RUF. Zuřivá reportérka je, pravda, na můj vkus trochu umělá, ale zato Danny Archer je zajímavou postavou. Čekala jsem, jestli se bude konat typické "polepšení" cynického hlavního hrdiny a jeho návrat ke starým dobrým hodnotám a nemyslím si, že by se to stalo. V situaci, ve které vyrůstal, si totiž myslím, že to ani nebylo možné, a jeho "světlé" chvilky jsou projevem toho, že žádný člověk, pakliže není sociopat, ve své podstatě není zlý, každý ma potřebu jistého dobra. A co se týče závěru, jako voják si mohl být vědom závažnosti svého zranění a jistě byl raději, že si kámen odnesl někdo jiný než žoldáci nebo příslušníci RUF. Ostatně kdo někdy cestoval s kamarádem delší dobu a zejména zažili-li společně nějaké nebezpečí, tak ví, jaké vazby se v těchto situacích mezi lidmi vytváří. A že to je klišé? Mně to přišlo přirozené. Rovněž se mi líbilo zdůraznění faktu, že vyrůstat na Černém kontinentě je něco jiného, než když tam přijede vymydlená slečna z New Yorku se svými moralismy. Jinak krom výborné režie viz např. skvěle natočená honička ve Freetownu a hereckých výkonů bych chtěla vyzdvihnout výkon kameramana Eduarda Serry, v jehož podání sama Afrika tvoří další rovinu celého filmu. ()

JIRKKA 

všechny recenze uživatele

Tenhle film zařadil Leonarda DiCapria definitivně mezi moje nejoblíbenější herce. Vzpomínám si, že v severoamerických kinech nijak nevydělal, ale pak se stal obrovským hitem na dvd v tamních prodejích. ()

Figuto 

všechny recenze uživatele

Odešel jsem od něj. Způsob, jakým je to natočené, je tak americký, mnohokrát viděný jinde. Výkony aktérů mě nikterak nenadchly. ()

Clar 

všechny recenze uživatele

Kdyby se dalo hodnotit po půlkách, dám 4,5. Jinak Capriovi seděla spíš první část filmu. Ta druhá, kde se ohání zbraní, mi k němu moc nejde... ()

pikovyeso 

všechny recenze uživatele

opravdu velmi pěkně natočený i zahraný film na téma svět vs afrika, nechybí v něm akce, prvky sarkazmu a na konec to má diváka silně chytnout za srdce, což se u mě filmu povedlo když si salomon prohlížel v londýnské výloze diamant. Super film dávám 5 ()

KimSteiger 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Jsem velice rád, že se někdo rozhodl věnovat pozornost této problematice, která tehdy Země 3. světa přepadla. Naprosto dokanalé znázornění tehdejší doby, černého trhu se zbraněmi, násilí na místních obyvatelích, to vše pro lesklé kameny. Vše podtrženo naprosto vynikajícím hereckým výkonem Leonarda DiCapria a silným příběhem otce, který hodlá pro syna udělat vše. 5 hvězdiček je uplně jasných:) ()

ronin zabak 

všechny recenze uživatele

Tak věřím tomu, že takhle to asi nějak v Africe chodí. Důvod, proč do Afriky neposílat peníze a radši tam postavit školy a jiné instituty vzdělávání. Jinak, co se týče filmu, docela mrazivá atmosféra a akce až na půdu. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost. Na pozadí opravdových lidských tragédií obrovských rozměrů sledujeme béčkový příběh skrz naskrz kladného vojenského zabijáka zamilovaného do skrz naskrz kladné investigativní novinářky. Śkoda, mělo to být víc reálné, špinavé, drsné a o opravdových problémecvh a měl by film větší smysl (i když asi podstatně nižší návštěvnost :-). Prostě typický výsledek snahy hollywoodské produkce o zpracování závažného tématu ze země na druhém konci světa. Takže jsme se opět bez vět typu "kdyby tohle věděli lidi u nás, tak si nikdy diamant nekoupí" nebo závěru s hudbou a dojemného povstání celého sálu s potleskem bohužel neobešli. Chybělo už jen závěrečné šťastné shledání a svatba.... Až na DiCapria mi vůbec nesedělo ani herecké obsazení a výkony - 50%. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama