Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 083)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý dobrodružno akčný film. Má dobrý príbeh o obyčajnom rybárovi v Sierra Leone, ktorého dedina bola útokom rebelov zničená, pričom jeho rodine sa podarilo uniknúť, ale jeho chytili, aby mohol hľadať diamanty, čo sa mu aj podarí a veľký diamant zakope. A keď sa mu podarí uniknúť, musí sa spojiť s americkým bývalým žoldnierom, ktorý mu pomôže s hľadaním rodiny, aby za oplátku dostal diamant. Spracovanie mohlo byť aj lepšie, ale aj takto som pomerne spokojný. Veľkým kladom je, že film aj napriek svojej dĺžke dokáže dostatočne baviť po celý čas, hluchých scén je minimum, ale zároveň ma sklamalo, že film si už od začiatku nastaví svoju úroveň, ktorá sa síce nachádza nad priemerom, ale zase nie až tak výrazne a tú ani na okamih neprekročí, takže nejaká výnimočná scéna alebo aspoň moment tu po celú dobu prakticky nie je, až záverečná fáza je už svojim pojatím, ale aj kvalitou trochu vyššie. Akcie je tu na takýto dobrodružne ladený film pomerne dosť a vo svojej kategórii je dosť slušná. Nie je ale zameraná na klasický typ akcie, ktorý by vyvolávali hlavné postavy, ale v priebehu filmu sa kvôli veľmi nebezpečnému prostrediu postavy viackrát pripletú do nejakej veľkej akcie, pričom väčšinou sú veľkolepé, výborne natočené a pôsobia uveriteľne. Najviac sa mi páči boj rebelov s vládnymi vojakmi v meste. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Djimon Hounsou, celkom dobrý Leonardo DiCaprio, ktorý sa ale do tejto postavy moc nehodí, úlohu špičkového žoldniera som mu nedokázal uveriť ani na chvíľu, poteší aj Jennifer Connelly, Arnold Vosloo a viacero iných zaujímavých postáv. Réžia je celkom slušná, vizuálne tento film pôsobí veľmi dobre a aj technická stránka je prvotriedna. Ale aj tak tomuto filmu musím vytknúť, že tu vôbec nefungujú emócie, čo je teda pri filme s takouto citlivou tématikou pomerne veľký problém. Krvavý diamant je celkom slušný film, ktorý sa dá bez problémov dopozerať, ale kvôli nedostatku výnimočnejších momentov stačí skôr len na jedno pozretie. 65% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nádhera, na konci při závěrečném vzepjetí soundtracku Howarda mně neskutečně mrazilo v zádech. Zwick mi po Posledním Samurajovi znovu dokázal, že mu takovéto emocionální a velkolepé příběhy s poselstvím jdou. Tady je to poselství navíc velmi drásavé a hlavně aktuální, opravdu je mi těch lidí, kteří musí v těchto podmínkách žít, líto. Holt, Afrika na tom vždycky byla takhle a žel ještě dlouho bude. A snad nám, rozmazleným Evropanům, budou dále zruční filmaři servírovat takovéto filmy, abychom si aspon nachvíli mohli uvědomit jak to tam vypadá a opravdu nebudou kupovat konfliktní diamanty. Neuvěřitelně silný příběh bez jakékoliv předlohy, jednou nádherné, jednou hrůzné scenérie, výborný Leo i Hounsou, a jeden příběh o honbě za diamantem v prostředí všudypřítomného zla (zde RUF). Prostě perfektní a ty nominace si film opravdu zasloužil, a zasloužil by si plně i oscary. Má úcta, víc takových filmařů jako Zwick. PS: Na úvodu zmíněný James Newton Howard vytvořil asi svůj nejlepší soundtrack, který po celou dobu oblažuje diváka nádhernými exotickými tóny Afriky. A hlasy taky. Naslouchejme jim a poučme se. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Ani si nevzpomínám, kdy naposledy mě film uchvátil akčními scénami. V naprosté většině případu je mi totiž akce úplně ukradená. Jenže Zwick tlačil na pilu takovým způsobem, že i já přestal zívat a nemohl odtrhnout oči od obrazovky. Navíc jsou i vztahy hlavních hrdinů vykresleny s citem a divák nemá pocit, že už to někde viděl a slyšel. DiCaprio hraje jako o život a přirozený Hounsou mu skvěle sekunduje. Jako třešnička na dortu pak pusobí Jennifer Connelly. Její pohled mě vždy dostal do tranzu. Sečteno podtrženo. Zaslouženě plná palba, Leo si upevnil místo v mé topce a Jenny se mezi moje nejoblíbenější herečky dostala právě tímto filmem. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jestli je tu dnes mezi námi ještě někdo tvrdící o DiCapriovi, že to je jen pitomá hvězda pro náctileté, tak je to asi duševně chorý jedinec (slušně řečeno...). Z Dicapria se přes Titanicovou anabázi vyklubal setsakramentsky kvalitní herec, jehož výkon je přinejmenším 50% úspěchu filmu. Zwick udělal dobře, že na něj vsadil. Jeho nejnovější snímek se, tuším, neubrání srovnávání s "Hotelem Rwanda". Děj je sice úplně o něčem jiném, ale látka obou filmů si je velmi podobná - Afrika a problémy způsobené chamtivostí "civilizovaného" světa, který s tamní situací "nemůže" nic dělat. Je dobře, že takové filmy vznikají zvláště dnes. Schválně, vzrušují vás i dnes zprávy o počtech obětí v Iráku? Lidé se tedy alespoň na chvíli nad sebou zamyslí, než se v poklidu vrátí ke své večeři. A nebo by alespoň měli. Leč bylo by naivní to předpokládat u těch mocných, což ještě víc podporuje celkové vyznění a zážitek z filmu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Je vážně alarmující, že působivější obraz Afriky přinesl na plátna kin právě tahle blockbusterová podívaná, než ambiciózní Poslední skotský král. To však nemění nic na faktu, že s odstupem času Krvavý diamant už působí jako brilantně natočená selanka s hodně silným tématem, který je však někdy až příliš v pozadí. Na druhou stranu je dobré, že aspoň nějak se MTV generace dotknou palčivé problémy Afriky. Díkybohu aspoň za toto. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Když Danny Archer (Leonardo DiCaprio) dorazí na letiště v Jihoafrické republice, tak před vstupem stojí dvě ženy – jde o DiCapriovu matku a babičku. (don corleone)
  • Ve filmu má Leonardo DiCaprio (Danny Archer) na rameni tetování buvola s dvěma překříženými šipkami – tento znak je emblémem 32. praporu Armády Jihoafrické republiky. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama