Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (725)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte kvalitní scénář, herce i režiséra, může se vám v žánru mysteriózního dramatu podařit klidně i takový majstrštyk, jako byl svého času Klub rváčů. Pokud máte k dispozici scénář slabý, nezachrání to ani snaživý režisér a hvězdné obsazení. Pro Jima Carreyho představoval snímek výjimečnou příležitost zahrát si opravdu temný komplikovaný charakter, jaký se v jeho kariéře ještě nevyskytl. Dál než k pitvořícímu se strýčku Olafovi z Řady nešťastných příhod se vlastně Jim nedostal. Veškerá jeho energie ale přichází vniveč, protože jeho paranoidní postava se prostě v tom nešťastném a slabomyslném předvídatelném scénáři nemůže rozvinout náležitým směrem. Snad nejlépe rozdíl mezi špičkovým filmem a podprůměrným kouskem charakterizuje závěrečná scéna u Klubu rváčů, kdy se hroutí všechny jistoty stávajícího světa a antihrdina příběhu ví, že je za to osobně odpovědný. V 23 vidíte kýčovitě moralistní scénu, která předchozí děj shazuje někam na hranice směšnosti. Celkový dojem: 35 %. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

úplná blbosť, hovadina . . . jima carreyho mám veľmi rád a chápem, že sa snaží čoraz viac vzdialiť od povesti, ktorú v začiatkoch svojej kariéry nadobudol - resp. nie vzdialiť (pretože to nie je žiadna zlá povesť a podľa mňa je to naozaj skvelý komik) ale ukázať aj vážny a seriózny rozmer svojho herectva a mnohé filmy predošlých rokov dokazujú, že naozaj má čo ponúknuť . . . lenže v tomto prípade by urobil ooooveľa lepšie, keby mieto tejto nemastnej, neslanej a nesmierne trápnej zlátaniny natočil hocakú bláznivú srandičku s farrelyovcami alebo niekym iným . . . vizuál je asi jediná celkom dobrá vec, ktorá si tú horkoťažko zarobenú hviezdičku zaslúži, kameramansko výtvarná stránka má istú úroveň, jej pôsobivosť však vyznieva naprázdno v prirovnaní k tak tupému a diletantskému obsahu - pretože The Number 23 je scenáristicky jeden z najhorších hollywoodskych počinov poslednej doby. Nezmyselný motív čisiel, stokrát obohratá neprekvapivá pointa, pre lacný efekt robené "zvraty", no skrátka hrôza . . . keď film režírovaný joelom schumacherom s jimom carreym v hlavnej úlohe je "nechcene smiešny" a nápadne trápny, treba sa zamyslieť, kde je chyba. V tomto filme je to v SCENÁRI!!! Bohužiaľ . . . ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Od začátku je to poměrně depresivní trihller, který není postavený na akčních pasážích a nechutných mrtvolách, ale na hutné atmosféře, solidních hercích a úžasném vizuálnu (pasáže z knihy jsou vycentrované, a stylizované do comicsu, takové Sin City, kde převládá bíla, úvodní vzpomínková pasáž je prostě boží...). Konec je pak trošku slabší (doufal jsem v nějakou psycho gradaci, a dostalo se mi "jen" logického rozuzlení, ale obludnost, s jakou to všechno do sebe zapadá mě opět dostala. Nevšiml jsem si žádných logických děr (možná na podruhé), protože veškerou pozornost jesem věnoval úchvatnému Carreyho výkonu. Každopádně...Průserář Schumacher potěšil. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už od Věčného svitu neposkvrněné mysli vím, že Jim Carrey zvládne těžší role, než ty, kterými začínal (Blbý a blbější). Proto mě nepřekvapilo, že i tento film táhne dopředu hlavně jeho výkon. Ještě dvacet minut před koncem jsem uvažoval mezi 4 a 5 *, protože mě to jednoduše bavilo, ale pak přišel tak neuvěřitelný logický kiks, že jsem málem po televizi mrsknul ovladačem. Totiž POZOR, SPOILER! Beru, 23. kapitolu napsal na zeď v hotelu, ok. Ale když to psal, jak mohl vědět o své ženě, resp. že bude vůbec ženatý, když chvíli potom, co to dopsal, skočil z okna a AŽ potom ji potkal??!! KONEC SPOILERU! Takže po tomhle jsem měl o hodnocení jasno. Pevně věřím, že se na tento film někdy podívám, ale obávám se, aby to nebylo až za 23 let… ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce. Jim potřebuje ještě více vážných rolí, aby zavřel hubu všem svým odpůrcům. Umí zahrát i v mystery thrilleru a Číslo 23 rozhodně není žádný béčko. Pečlivě budovaná atmosféra a šílenství kolem čísla 23, při kterém jsem se přistihl, že si sám počítám kombinace, které nám tvůrci přichystali. Tohle se určitě povedlo. Nad pointou možná každému nespadne brada, ale alespoň to není předvídatelný jako Lenssen a spol. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Jim Carrey (Walter Sparrow) za svou roli inkasoval příznačných 23 milionů amerických dolarů. (johhny007)
  • Elisabeth Shue měla původně hrát hlavní ženskou roli, ale musela odmítnout, protože byla těhotná. (Siriuss)
  • Postava Jima Carreyho Walter Sparrow hraje na saxofon s třiadvaceti klapkami. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama