Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte kvalitní scénář, herce i režiséra, může se vám v žánru mysteriózního dramatu podařit klidně i takový majstrštyk, jako byl svého času Klub rváčů. Pokud máte k dispozici scénář slabý, nezachrání to ani snaživý režisér a hvězdné obsazení. Pro Jima Carreyho představoval snímek výjimečnou příležitost zahrát si opravdu temný komplikovaný charakter, jaký se v jeho kariéře ještě nevyskytl. Dál než k pitvořícímu se strýčku Olafovi z Řady nešťastných příhod se vlastně Jim nedostal. Veškerá jeho energie ale přichází vniveč, protože jeho paranoidní postava se prostě v tom nešťastném a slabomyslném předvídatelném scénáři nemůže rozvinout náležitým směrem. Snad nejlépe rozdíl mezi špičkovým filmem a podprůměrným kouskem charakterizuje závěrečná scéna u Klubu rváčů, kdy se hroutí všechny jistoty stávajícího světa a antihrdina příběhu ví, že je za to osobně odpovědný. V 23 vidíte kýčovitě moralistní scénu, která předchozí děj shazuje někam na hranice směšnosti. Celkový dojem: 35 %. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mezi 16.červencem 23:00 hod. a 23.červencem jsem se byl 23-krát vymočit. No řekněte, není to krajně podezřelé?? Přímo šokující!!!......Ne, teď vážně. Jim Carrey nečte scenáře, než podepíše smlouvu?? Joel Schumacher definitivné zblnul?? Ten je ale, i díky občas pěknému vizuálu, v tom myslím nevinně. Jenom ten scenář je strašná zhovadilost. Tady nejde ani tak o tu posedlost číslem (pár lidí ve svém okolí nemocných obsedantní poruchou znám, takže vím, co to je za peklo) a základní idea snímku není vůbec špatná. Ale způsob, jak je to odvyprávěno, vypointováno a zahráno (Carreymu ty kérky sice strašně seknou, ale jinak tady zahrál asi nejhůř co jsem viděl), to je prostě divácké utrpení. Nejhloupější film (nejen) tohoto roku. Tady se, dámy a pánové, navzdory silné konkurence LaButeho ´Rituálu´ budou na konci roku rozdávat Zlaté maliny!!! PS: Jim Carrey by se měl 23-krát pomodlit otčenáš, aby mu filmový bůh a jeho štěstěna prominuli.... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to marné, ale Carrey pro mě zůstane navždy komikem, ty vážné polohy mu nesedí. Možná, že kdyby ve filmu hrál herec zkušenější na poli charakterního herectví, byl by film ve výsledku daleko přesvědčivější. Nechci tvrdit, že je Carrey vyloženě špatný, ale každou chvíli jsem čekal, že předvede do kamery nějakou svou pověstnou grimasu. Film měl pevný základ v podobě zajímavé režie Joela Schumachera, kterému nedělá nejmenší problém navodit hororové temno a vzbudit v divákovi zájem o další vývoj v ději. Scénář je tajemný a číslo 23 je možná jen předivem k tomu, jak řešit složitější otázky lidského bytí a nebytí. Mnoho zajímavých momentů však nedokáže spláchnout fakt, že Carrey sem moc nepasuje a finální zvrat byl možná očekávaný. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Moment, loknu si kofoly a jdem na to. Ok. Takže: Twenty fucking Three! Hned v úvodu na nás autoři pálí seznam událostí, z jejichž datumů vzejde přesmyčkami číslo 23. Možná je to působivé, ale jen chvíli, než si uvědomíte, že podobným způsobem lze v podstatě dostat jakoukoliv cifru. Kdybychom si toto odbyli na úvod, bylo by to možná v pořádku, jenže finty jako: "Krvi trvá 23 vteřin než oběhne tělem", do nás scénář hustí každých pět minut, takže číslici 2 a 3 budete po filmu dlouho nenávidět. Snímek u mě obstál, tzn. udržel si moji pozornost po celou dobu stopáže. Knihové sekvence mají svůj půvab, pěkné vizuální pojetí a atmosféru. Scény z normálního Walterova života nikoliv. Jim Carrey hraje detektiva Fingerlinga mnohem lépe než Waltera Sparrowa, to samé lze říci o Virginii Madsen. V polovině se film zvrtne do ukázkového guláše, aby se z něj v samém závěru vcelku slušně vyhrabal. Režisér Schumacher odvedl svoji práci dobře, scénárista Phillips obstál pouze z části. Tak mě teď napadlo, že Walter tu knihu neměl nikdy číst, jelikož jméno jejího autora mu to jednoznačně zakazovalo. Podívejte se: knihu The Number 23 napsal Topsy Kretts. Nic?? Jen si to jméno vyslovte, nezní takhle náhodou jako "Top Secret" = "Přísně tajné"?? Jenomže co je zakázané, tak lidi přitahuje ještě více, že?? A koukám, že tento komentář jsem napsal ve 12:57... 1+2+5+7 = ... 15! To ale není 23, namítnete. No a co??:) 30 miliónů dolarů(rozpočet)/75 miliónů dolarů(rozpočet) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fernley Philips | Hudba: Harry Gregson-Williams | Produkcia: Beau Flynn, Tripp Vinson | Distribúcia: New Line Cinema | Štúdio: Contrafilm, Firm Films | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 77,566,815 $ || Herecky šťavnaté psycho-drama, ktoré zlyháva jedine kôli prázdnej ústrednej myšlienke. Schumacher a jeho vizuálne hrátky na jedničku, niektoré scény sú formálne na prahu dokonalosti. Carreymu svedčia aj vážne role, ale čo sa týka scenára, z hovna sa hrad nepostaví. 45% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Keď sa vysloví meno autora knihy Číslo 23 "Topsy Kretts" rýchlo, znie ako "Top Secrets". (misterz)
  • Třicetimilionový paranoidní thriller vydělal v USA během prvního víkendu v kinech (23.-25. 2. 2007) 14,6 milionu dolarů a figuroval na druhé příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek v amerických kinech se vyšplhal na 35,2 milionu dolarů, celosvětový pak na 77,7 mil. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama