Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(více)

Recenze (800)

Fr 

všechny recenze uživatele

Toto místo páchne smrtí. Potřebujeme HRDINU! Sláva BEOWULFOVI. Odinovi budiž chvála. Dobrodružství, romantika, speciální efekty. Performance capture se mi celkem líbí. Má své mouchy (některé věci jsou opravdu -slušně řečeno- divné), ale v IMAX to musí být bomba. Příběh mě bavil, akce měla švih a bylo jí požehnaně, soubojům s příšerami, které tak často nevidíme nechybělo napětí jako v žádném správném dobrodružném eposu O hrdinovi. Drsné a hnusné – tedy nic pro mladší publikum, zároveň však zajímavé pro ty starší. Chvála patří tedy i R.Zemeckisovi. Myslím, že JEHO PÍSEŇ SE BUDE ZPÍVAT VĚČNĚ! ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Pěkná grafika, Grendel byl tedy dost odporný, celkově se dalo na to koukat, ale za pár dnů si na to ani nevzpomenu. Nezaujal! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Zemeckisové umenie čoraz viac a viac upadá. Po natočení Foresta Gumpa a Trosečníka ,ktorých réžiu ani nemusím komentovať sa vydal iným smerom, ktorý mu nie moc sedí ale aj tak sa v ňom zdržiava. Po Polárnom exprese, ktorý síce na seba zarobil ale neočaril, nám prináša ďalší animák no tento raz akčno-dobrodružný. Animácia v skutku vyšla, to sa ale o deji a o digitálnych napodobeninách povedať nedá. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Předem varuji, že film obsahuje nejen SPOILERY ale i sarkasmus, či malé množství nadávek. Nevhodné pro děti a mladistvé!!! Můžete mi, prosím, někdo vysvětlit, od kdy je moderní udělat z hlavního hrdinu naprostého arogantního debila?? Kdy Vás svými projevy vytáčí do nepříčetnosti a vy sympatizujete s odporným démonem, který je tam údajně všechny sužuje! Upřímně říkám, denně poslouchat ten jejich hrozný zpěv, chodila bych je trhat na kusy též! Nemít Beowulf tak skvělou animovanou postavu a perfektně tvarovaný zadek, nenáviděla bych ho víc, než naše politiky. Další velkým zklamáním se stalo, když bylo tolik možností ukázat zda je proslulý Beowulf velký nejen svým jménem a zase nic. Musím se spokojit jen s velikostí jeho ega. A aby toho pro mou naštvanou duši nebylo málo, na scénu si napochoduje Angelina též z dokonalou postavou, čuprovými zlatými plavkami a ohonem, který ji může každá a hlavně každý závidět (pánové pochlubte se, umíte ho taky tak ovládat? Malá rada, zkuste zda se dá objednat přes internet, prý se tam dá koupit všechno :o)) Kupodivu děj, který je nejslabším článkem filmu byl pro mě záchranou. Beowulf vs. Grendelova matka a jejich syn byl vrcholným číslem.. Nesmyslný, ale vysoce zábavný :o) Beowulf se opět ukázal jako velký (pro mě opět velký debil). Useknu si ruku, zabiju syna dráčka a své ex dokáži, že já Beowulf si zasloužím místo v dějinách lidstva!! No hlavně že se nikomu nic nestalo, všechno dobře dopadlo a Verunka přežila :o) Jedno se mu ale musí nechat, sice Hopkinsův potomek byl lehce postižený ale zato charismatický Grendel, Beowulf je kanec, když napomohl stvořit toho nádherného draka :o) PS: Už jste někdo viděl verzi s Butlerem? http://www.csfd.cz/film/188288-beowulf-kral-barbaru/ Já jen jestli tam bude vidět tolik obnaženého těla, nebo dokonce víc? :o) Edit: Nebylo vidět vůbec nic :o( chjo ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tak jako je hrdina Beowulf i přes svou statečnost v důsledcích jen hračkou v rukou nevyzpytatelného osudu, je převedení jeho příběhu na filmové plátno hračkou pro Zemeckise a jeho tým. Hračkou pro diváky lákavou, pro některé téměř neodolatelnou. Pro většinu z nich ale nedosažitelnou. Tvůrci si s ní totiž tak dlouho hráli, až se stala pro ostatní použitelná jen na jedno pohrání. Závod v moři, souboj s drakem nebo přelet kamery od královy síně až ke Grendelovi jsou scény, které které z hlavy nedostanu několik měsíců, jenže příběh se mi mezi nimi trestuhodně ztratil. Vždyť Beowulf je dávná legenda, ze které vychází nejedno slavné dílo žánru fantasy. Proč se tedy v první polovině téměř výhradně opírá o patetické promluvy nebo chlípné (rozuměj dobově drsné) výkřiky? Nevím, jestli bych chtěl odhodlaného válečníka vidět v hrané verzi, tam by totiž podobné přehmaty vynikly ještě výrazněji. Navíc herci jsou i přes animační "filtr" skutečně výborní, Winstone má charismatu na rozdávání a taková Alison Lohman i přes dost málo prostoru dokáže chýlící se závěr rozzářit svou tradiční něžnou krásou. Ale pořád Zemeckisovi věřím. Jenom se nemůžu zbavit obav z toho, že onen dokonale skloubený příběh s revoluční animací od něj nakonec přece jen nepřijde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz sme sa stali netvormi my sami.“ Drobné spoilery. 40%. Od mien Gaiman, Avary, Winstone, Zemeckis či Hopkins som čakal viac. Pritom prvú hodinu ma to bavilo. Mám slabosť pre podobné epické, temné, jemne melancholické látky. Ale následne sa príbeh vybral úplne iným smerom, než som čakal. Neviem, prečo som si myslel, že celé dve hodiny budú venované bitke s netvorom, ale neboli a po sľubnej prvej hodine prichádza druhá, ktorá ma nudila ako v občasných akčných scénach, tak v pokojných, kedy sa postavy rozprávali. Niektoré zábery/obrázky parádne, ale inak nuda a miestami dokonca rozpaky (scéna, v ktorej nahý muž bojuje s príšerou je vtipnejšia, ako podobné scény zo série o Austinovi Powersovi, kde tvorcovia tiež stoj čo stoj zakrývali intímne partie herca, vtedy to ale bola KOMÉDIA). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodnoceni se tyka 3D verze, predpokladam, ze film byl naprosto stejnej, ale to 3D pridalo na pusobivosti. Pribeh filmu je naprosto jednoduchej, ale co cekat od nejaky silene stary legendy, takze se tu jedou takovy tri klasicky veci, Beowulf hrdina, Beowulf kral a Beowulf legenda. Takze pribehove to neprinasi nic novyho. Co se tyce bitek, ty jsou tu vlastne jen dve hlavni, proti dvoum stvuram, ale jeto desna reznicina. No a do toho je par zbytecne ukecanejch scen a sem tam neco nechtene smesnyho, jako kdyz valecnici krici pozor nema chuj. Co se tyce ty animace, nepresvedcilo me to, ze by to hrany nebylo lepsi, naopak by to asi byla rezba jak hovado, ale musi se nechat, ze az na par odflaklejch veci, jako hodne vedlejsi postava pripadne nakej domek, je animace velmi slusna a zvlast herci vypadaj skoro jak zivy a to vcetne oci, ktery tu nekdo kritizoval. A co se tyce jejich predstavitelu, Winstone ma solidni charisma, Angelina je tradicne sexy, Hopkins je spis k smichu a Malkovich je takovej ukazkovej zradce, ale jeho postava bohuzel neni vyuzita. Ve filmu se taky nesetri krvi, coz je dalsi plus. Takze celkove jsem se u filmu dobre bavil, nenudil jsem se, ale rozhodne mel vetsi potencial. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

No tak slušný nářez na to že jsem čekal nějaký klasický fantasy. Tenhle film znamenitě převádí na plátno to co si představuju pod pojmem bitva v hrdinském eposu. Bitky Beowulf versus příšery jsou pořádně našláplý a zároveň zatraceně přitažený za nos, ale je to sakra epos tak co má být. Celý to bylo moc zajímavý, jak vizuálně tak se vším všudy, nevšední. Co ale stálo za prd byla animace obličejů postav, ne úplně podělaná ale divná, takový ten skelný pohled. Chce to ještě doladit a pak může být takových filmů víc (třeba takový Conan mi do toho vyloženě pasuje), protože jsem se až na pár nezáživných pasáží výtečně bavil. Jo a taky se mi líbil osobitě nahnilý Grendel. I am Ripper... Tearer... Slasher... Gouger. I am the Teeth in the Darkness, the Talons in the Night. Mine is Strength... and Lust... and Power! I AM BEOWULF! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V konečnom dôsledku podobne priemerné ako 300, len z iných dôvodov. Zemeckis by mal predovšetkým pochopiť, že pokiaľ chce heroickú epiku legendy previesť na strieborné plátno, nejde to cez CGI. Za peniaze, ktoré mal k dispozícii by Beowulfa dokázal rovnako natočiť i normálne. Keďže mal k dispozícii herecké hviezdy a na popkornový multiplexový blockbuster inteligentný scenár, napadá mi jediné vysvetlenie prečo je v Beowulfovi použitá CGI. Myslím, že je to preto, aby od MPAA v dôsledku celkom odvážnych „nahých scén“ nedostal zlý rating. Lenže prevedené do binárky sú i tieto scény márna sláva. V snahe prekonať testosterónový exhibicionizmus 300vky Beowulf bojuje s Grendelom úplne nahý, lenže dámy, netešte sa, neuvidíte nič. Teda, nieže by tam nič nebolo, len akosi stále niečo zavadzia , tu ruka , tu lavica a vrcholom sú „čierne obláčiky“ pri skokoch, ktoré narúšajú nasvietenie prostredia, čo pôsobí dosť komicky (a Beowulf v popise žáner komédia nemá). Páni tiež ostrúhajú, lebo Angelina, akokoľvek sexi, je doslova „bezpohlavná“.... Čo sa týka „nahúlených očí“ - ktoré tu budú v komentároch najčastejšie skloňované – tie mi vadili asi najviac. Postavy vďaka nim vyzerajú, akoby spolu komunikovali slepci, čo uberá na intenzite dialógov a ich hodnovernosti (na rozdiel od FF:Advent children, kde oči emócie postáv umocňujú). Človek má potom naozaj pocit „neživých“ postáv a je menej vtiahnutý do príbehu. Napokon, Winston mi do hlavnej úlohy nesedel, stále som mal pocit že ho Zemeckis viedol akýmsi „Leonidovsko – Butlerovským“ smerom a tak som mu jeho prerod na životom unaveného a poučeného starnúceho monarchu nedokázal uveriť. Súboj s drakom je ale natočený úžasne. 6/10 ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Takže stejně jako uživatel Beky tak i já jsem měl před filmem dvě piva, vypili jsme je totiž spolu. Jenomže narozdíl od kámoše, který se pak v kinosále trápil (jak uvádí ve svém komentáři), já jsem se do Zemeckisova digitálu natolik zakoukal, že i kdybych se měl pochcat, tak by mi to snad bylo jedno. Performance capture působí v několika momentech naprosto neuvěřitelně, zároveň je ale pravda, že občasný "skelný zrak" postav narušuje dynamiku a emoční vyznění scén. Silný příběh zoceluje navíc několik špičkově vypjatých, audiovizuálně sladěných a nadpozemsky ozvučených scén, které mě skolily s razancí rozběhnutého Sebastiana Chabala. Můj nejlepší výkon v zadržování dechu je asi 100 vteřin, poté co prvně rozrazí veřeje hodovní síně obluda Grendel a naporcuje královskou gardu na pětikilové krvavé kusy, jsem svůj rekord minimálně ztrojnásobil. Grendel vypadá jako ovředovaný obr stažený z kůže, je to však citlivá bytost s nešťastným osudem. A záhy přichází na scénu Beowulf, sebevědomý géatský hrdina s rameny širokými jako telefonní budka a s hlasivkami připravenými kdykoliv odvykládat nějaký napínavý čin ze svého života. Beowulf se pak po celý film potýká s příslušníky Grendelovy rodiny (Angelina Jolie coby Grendelova matka je fakticky luxusní), s plnými poháry medoviny, později s kralováním a s mladičkou spolunocležnicí (zletilosti se prý v Dánsku nabývalo, jakmile se sundaly poslední podělané plínky). A snad v každém okamžiku je možné se kochat: kamerovými průlety, souboji, režisérovou zručností, hudbou Alana Silvestriho a v drtivé většině případů i vizuálním zpracováním. V závěru pak Zemeckis ještě přitvrdí, práskne bičem a vyžene ze sluje ohnivého draka a divákovo oko se do plátna nevěřícně vpíjí. Výbornou zábavu mi tedy narušovala pouze občasná mžourání postav "do blba" a také opakující se dialogy (Gerard Butler řekl jednou: "Tohle je Sparta!" a polovině filmové populace to rezonuje v uších ještě teď, Ray Winstone se musel v: "Já jsem Beowulf!" snad třikrát ujišťovat). Jinak jsem navýsost spokojen a stoprocentně si dám tuhle fantasy znovu. 150 miliónů dolarů(rozpočet)/170,5 miliónů dolarů(výdělek celovětově) ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Již tomu bylo hodně let, co jsme čekali na tak dokonalou fantasy nakládačku, kterou nám teď naservíroval Robert Zemeckis. Bezchybní herci v čele s věčně opilým Hopkinsem a ultradrsným Ray Winstonem táhnou za dunění opulentní herociké hudby celý testosteronový film až k pomyslnému vrcholu Olympu. Skvěle vystavěné, napsané a zrežírované. Jasná trefa do srdce každého fantasy fanouška, kterému při vzpomínce na Conana zkane nejedna nostalgická slza,...ALE ono je to animované, a to doslova děsně! Kdyby Robert neblbnul a natočil to klasickým způsobem (a že se to dalo!), mohl by si teď s Jacksonem potřást rukou. Takový příběh a takové provedení! Dokud se to nenaučíte, tak se raději na to vykašlete. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jako by většině místních hodnotitelů nedocházelo, že Beowulf je animovaný film, tudíž nedokonalá realističnost není nic, co by je mělo rozčilovat. Taky si neuvědomují, že Zemeckis nové technologie používá hlavně k osvobození kamery, která si lítá přesně tam, kde režisér chce (copak nikomu let z hodovní síně ke Grendelovi nepřipomenul Contact?). A v tom je kouzlo tohohle filmu. Kromě toho je příběh tak silný (a hlavní hrdina krásně lidsky nejednoznačný), že by fungoval v jakékoli vizuální podobě. Ten, kdo nepoznával smyslnou Angelinu, by měl navštívit svého očaře. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je dost dobře možné, že jako hraný film by to bylo potřebně spektakulární, ale v tomto mrtvolném CGI mi to hlava nebere. Ani v době vzniku, natož dnes. Zemeckis očividně není moc soudný, když tak krutě neodhadl možnosti technologie. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

V hodně komentech se tu jistě bude vzdychat nad faktem, že kdyby Zemeckis natočil fantasy epos s živými herci, byla by to pecka jako hrom. Chytlavě vyprávěná legenda k tomuto soudu přímo svádí. I přes všechny ty proklamace o špičkových animačních technikách nedokážou digitální panáci uvést v uspokojující praxi širokou škálu lidských emocí (a koně cválají opravdu "neuvěřitelně"), což je na Beowulfovi bohužel dost znát. Na začátku v hodovní síti jsem měl ze strnulých obličejů chvíli pocit, že se dívám na Shreka a královna je ve skutečnosti vylepšená princezna Fionna. Dál už je dojem z postav a jejich konání lepší, ale stejně jsem se nedokázal plně ponořit do děje a v hlavě mi pořád svítilo ono "kdyby". Tragický a heroický příběh má velký potenciál a ačkoliv je Zemeckisův počin místy opravdu pastva pro oči, musím s lítostí prohlásit, že digitální Beowulf ho naplnil sotva z poloviny. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Fenomenální. Heroické až na půdu (k čertu s 300kou) a především formálně prakticky dokonalé. Líbí se vám videoherní intra k Warcraftovi trojce? Tady to máte na celovečerním formátu.. Že vám to celovečeráku nesedí? Trhněte si nohou.. Barbaři... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis si rád točí celé počítačově animované filmy, Beowufl je po Polárním Expresu další film točený touto technologií. Musím říct, že kdyby byl film hraný, tak se možná zapíše do dějin filmu, škoda, velká škoda, takhle je to hezké, herci se dají bez problému poznat, ale animace není dokonalá.Nejvíc mě rušil běh koní, modrý oheň a ženské postavy, vyjma Angeliny Jolie, na ní jako celebritě si daly záležet ;-).Akce je dost a vypadá dobře, má správné tempo a Ray Winstone jako Beowulf ruluje….konec s drakem tomu všemu nasadil korunu ;-) 7-8/10* ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Rozhodne oveľa lepší počin ako Polárny expres (aj keď oba filmy sú zamerané na iného diváka). Niekde síce animácia nie je najlepšia, ale sú aj scény - kde vyrazí dych. Atmosféra, hudba a dospelosť snímku sú veľkými plusmi. Finálny súboj s drakom je jedno z najlepších filmových vyvrcholení vôbec (škoda, že podobných scén nie je vo filme viac). ()

Související novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (více)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama