Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(více)

Recenze (800)

Shit 

všechny recenze uživatele

První polovina naprostá paráda,Ray Winstone coby Beowulf kruťák největšího kalibru, spousta hrdinských keců a vytahování, ale i hustejch činů + skvělá atmosféra a i výbornej poutavej děj, co má hlavu a patu. Ta druhá část filmu už je o něco slabší, nicméně i tak sem se výborně bavil a přece jenom i ta druhá polovina nakonec nezůstane bez parádní akce a skvělýho zakončení. Co se týká zdigitalizování, tak postavy sou takřka parádní, ale pohybově to působilo mírně nerealisticky, ale to ani nějak zvlášť nevadilo. Skvělý drsnější fantasy - 4,5* ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Beowulfa jsem nečetl, ale pokud je film předloze věrný, tak musí jít o pěkný brak, který je v osnovách jen proto, že je 1000 let starý. Film už tak řídkou story natahuje na skoro dvě hodiny. Reklamní tahák v podobě nahé Angeliny Jolie je zde jen pár minut, vypadá hezky, ale je to jen jakýsi bezpohlavní tvor. Co se týče zakrývání animovaných penisů se tvůrci zřejmě inspirovali u celovečerních Simpsonových, ovšem tam šlo o úmyslný gag. Pokud nechcete sledovat jen intro k počítačové hře, jděte na film do IMAXU (kde jsem jej viděl i já), ať máte aspoň pěknou vizuální podívanou. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Zemeckis v Beouwulfovi zašiel ešte ďalej ako v Polárnom exprese a animácia je chvíľami priam úchvatná. Spolu so Silvestriho hudbou by táto kombinácia za istých okolností mohla byť aj smrtiaca ale to by sa pán režisér musel poučiť zo svojho predošlého animáku a naservírovať zaujímavejší dej. Alebo aspoň nejaký príbeh, ktorý tieto pohyblivé obrázky postrádaju, o vyumelkovanosti ani nehovoriac. Aspoň vďaka za nečakané drsné vyznenie, ani to však častú nudu neodvráti stopercentne a divák tak cíti miernu pachuť z premrhaného potenciálu veľmi silného námetu. Aj kvôli Silvestriho skvelej hudbe je to škoda. 50% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hrdinský epos jak má být. Ano, lze namítat, že v hrané podobě by dopad byl daleko drtivější. Já ale říkám, že v tomto případě jsou ostatní složky filmu natolik silné, že je to malichernost. Je to dáno především opravdu velmi dobrým scénářem. Charaktery jsou skvěle napsány, gradace děje je perfekní a především celek odpovídá době a prostředí, do kterých je zasazen. Prostědí královských síní, chvástající se hrdinové, divoké pitky, ostré meče a sekery, ovšem ne v rukou nagelovaných vyholených cucáků v kožených trenkách (ala bezpohlavní 300). Takhle vypadají ti, kteří vědí, jak bodat ostrým koncem. Stárnoucí Beowulf a závěrečná bitka s drakem mě pak definitivně přesvědčili, abych ignoroval počítačový vzhled a soustředil se na příběh. Zemeckis mě překvapil dospělostí přístupu k látce (na čemž má nepochybně zásluhu Gaiman), film je také naprosto politicky nekorektní z pohledu pozice mužů a žen (poslení dobou mám ostatně pocit, že se k tomu mnoho filmů vrací). Zkrátka konečně fantasy pro dospělé bez obrýlených dětiček zachraňujících svět. A 3D verzi doporučuju. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ve světle jiných Beowulfů, co jsem měl tu smůlu vidět, je tahle verze nejlepší. Jediný, který zanechal nějakou tu stopu. Jediný, který bych dokázal odvyprávět. Animák pro dospělé se docela povedl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I am Ripper... Tearer... Slasher... Gouger. I am the Teeth in the Darkness, the Talons in the Night. Mine is Strength... and Lust... and Power! I am Beowulf!“ Zemeckisovo zpracování legendárního staroanglického eposu o líbezném chvástalovi se sklony k egoismu vás může zklamat ve třech aspektech. Za prvé, forma. Technika motion capture může na někoho působit stejně palčivě jako řev z Hrothgarových síní na Grendela (mimochodem, fešný trol), ale může mít někdo autorovi za zlé, když chce rozverně kejklit s kamerou, „herce“ nechat přirozeně sejít věkem a hlavně dát zelenou vynalézavosti, novátorství a uměleckým choutkám? Za druhé, rodinná pouta zcela mimo děj předlohy. Hříchy otců s pozlacenou sirénou, z chvilkové touhy vzniknuvší ratolesti a na konci Wiglaf stojící v přílivu - čekajíc, zdali se krev přelije z mozku ke genitáliím. Tady se Tarantinův kolega Avary vyřádil, nicméně se špetkou tolerance k bájivosti lze vše akceptovat. Nakonec, je to mýtus.. A za třetí, častá to tady stížnost, tomu švédskému Rayi Winstoneovi z fitka není vidět nádobíčko! Omyl! Pokud máte citlivý prst na tlačítkách STOP a PLAY, tak při souboji v síni s Grendelem máte šanci. Nic, o čem by se zpívalo po staletí v písních, ale na draky to zjevně stačí.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nudný digitální paskvil, který možná nepostrádá atmosféru a slušný scénář, ale bohužel nedokáže svými plastikovými postavičkami zaujmout natolik, abych se do příběhu alespoň nějakým způsobem zažral. Od prvního záběru na královnu mi bylo jedno, co se s kým stane, kdo zhebne a kdo se dožije konce, přál jsem si jediné, aby to vizuální utrpení skončilo a já mohl jít domů a pustit si zpětně mnohem zajímavějšího Beowulfa: Krále barbarů. Ten je sice mnohem levnější, ale jeho postavy mají duši. Zemeckis oproti tomu stvořil jen mrtvou zónu, kde se hýbe pár zhulených igráčků. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době navrát k opravdovým fantasy, ne napodobenin typu Eragon. Pomalejší tempo kupodivu vůbec není naškodu, trochu násilný přerod mezi dějovými liniemi už ano. Animace je poměrně zdařilá, jen občas se postavy pohybují hodně nereálně, působivé herecké výkony však přetrvaly a troufl bych si říct, že jim animace ještě pomáhá (zvlášť v případě Raye Winstonea). ()

somnar 

všechny recenze uživatele

I když filmový Beowulf nedisponuje rozsáhlou mytologíí a dějovým podhoubím, může se směle měřit s nejlepšími díly audiovizuální fantasy. Nadčasový scénář i prvotřídní herci vytváří atmosférický a (pro mě) vizuálně strhující mix těch správných přísad, které dělají blockbuster blockbusterem... (hopsající kůň je zlo:) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si to před samotným zhlédnutím, myslím si to i teď. Co se týče Beowulfa, tak dám raději přednost hranému snímku z roku 2005 - Beowulf & Grendel, který přeci jen vypadá více seversky, více syrově a více "uvěřitelně". Robert Zemeckis se utápí ve svém okouzlení technikou motion capture a zapomíná tak na vše ostatní - na diváky. Zážitek je to sice silný (posledních dvacet minut s drakem), napětí by se dalo krájet a úvodní Grendelův masakr je taky výborně natočen, ale stejně jako mnoho jiných mám pocit, jako bych sledoval intro trošku starší počítačové hry. Textury, belhající koně, mrtvolné výrazy postav, to vše shazuje divácký zážitek o několik tříd níže, než asi tvůrci v čele se Zemeckisem předpokládali. Nevyužitý potenciál v podobě volné ruky při představování fantasy světa divákovi už je jen smutným "vrcholem". Roberte, technologie přenechej jiným a vrať se k hranému filmu, to ti šlo rozhodně lépe. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Neil Gaiman, Roger Avary | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Robert Zemeckis, Steve Bing, Jack Rapke, Steve Starkey | Distribúcia: Paramount Pictures, Warner Bros. | Štúdio: Shangri-La Entertainment, ImageMovers | Rozpočet: 150 miliónov $ | Tržby: 196,393,745 $ || Najrozporuplnejšia CGI onanovačka, ktorú som kedy videl - s pozlatenou verziou Lary Croft ako kráskou, ktorá nemôže chýbať. Ten film si buď robí srandu zo všetkých žánrov, ktoré obsaháva, alebo je to zrodenie kultovej subžánrovej experimentácie, prinášajúc novú dimenziu do konzervatívneho sveta z prenášania písaných predlôh do filmovej podoby. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na nového Zemeckisa som po 'The Polar Express' úplne zanevrel, čo bola veľká chyba a zážitok z kina mi unikol. Doplatili na to pocity z filmu, ktoré mohli byť po vyjdení z kina ešte silnejšie. Beowulf je hrdina, o ktorom som nemal do zhliadntua filmu ani poňatia, aj preto som bol rozčarovaný krásnou epickosťou a eposovým nádychom hrdinstva. A 'Beofulf' ako film ho totálne vystihuje. Preto po počiatočných rozpakoch z animačného štýlu a vôbec rozhodnutia dať to do digitálnej podoby, sa ma neskôr zmocnil pocit úplného efektového uspokojenia. V hranej podobe by si totiž Zemeckis určite nevychutnal a nedovolil toľko, čo tu. Roztrhnuté telá, vnútornosti, veľa akcie a monštrá, ktorým tento štýl veľmi pristal. Takže po detskom úlete je toto určite skvelé napravenie reputácie a ja sa podobných projektov nabudúce určite nezľaknem. Ale tie podpätky Angeliny Jolie v roku 500 si mohli odpustiť. :) 90%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Promakaný scénář, mrazivé zvuky, profesionální režie, fantastický soundtrack a cool bitky. Největší slabinou filmu je animace, která výrazně strhává celkový dojem z filmu. Mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak než dát 4* ... dost dobrá animace a silný akční příběh. Velmi kvalitní efekty a příjemně emoční hudba mě udržela vzhůru i přes celkem pozdní čas vysílání. No a ikdyž Angelinu moc nemusím, tak v tomhle filmu se podařilo animátorům opravdu věrně napodobit její výraz, pohled a celkový půvab, poznala jsem ji okamžitě (nejen ji) aniž bych předem znala jména herců hrající jednotlivé postavy :-) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Nečekaně věrné a stejně epické, jako předloha samotná. Vyjma retardovaně pobíhajících koní nemám CGI co vytknout, neboť lásku, zármutek či strach z těch postaviček doslova cítíte. Vrcholný pocit budiž podrtžen burácejícím soundtrackem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající převyprávění básně o Beowulfovi. Zemeckis je skvělý režisér, který dokáže držet tempo příběhu a zaujmout, ale nové technologie se ukázali býti spíše záporem než kladem. Jak si můžeme vychutnat bitvu, když nám do očí bijí digitální vyumělkovanost. Na svém se bohužel podepsalo i to, že byl snímek připravován pro IMAX a dlouhé průlety a kopí ve tváři byli spíše rušivé než zajímavé. Ale možná když počkáme pár let až trikaři nahodí nové textury, "oživí" oči a doladí všechny chyby, budeme koukat. P.S. Silvestriho hudba je vynikající. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Opravdu se stydím,ale trvalo mi asi půlku filmu,než mi došlo,že to JE animované.Ano,svým způsobem to Polární Expres připomíná,ale ten byl pětinásobně lepší,tohle mě vůbec nebralo.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kritické komenty naokolo majú v jednom pravdu (a že sa ich 90% toho dotkne) a to, že zvolené médium je pre film (ešte stále) nevhodné a zbytočné (emočná strnulosť, nulové výrazy). Na druhú stranu (ruku na srdce) Beowulf je hrdina, ktorý rozpráva činmi a tie činy majú sakra gule. Totálne sthujúca akcia legendy, dokazujúca v každom zábere, že je jeden z top rezníkov akí kedy brázdili filmové plátno a hodný svojho mena. "I am Beowulf!" Kto vyrastal na RPG-čkach a má rád temné atmosférické fantasy, nemôže byť sklamaný. Len poprosím nabudúce naživo. 90% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podmanivé, atmosférické, magické. Zemeckisovi jsem podruhé křivdil. I napodruhé a snad ještě více ovšem platí, že jeho film je doslova uvězněn mezi animovanou a hranou stylizací, které obě předpokládají jiný styl diváckého vnímání a očekávání. Zemeckis ví, proč se pro tento druh stylizace pokouší, v hraném filmu je jeho vize jednoduše nedosažitelná a její možnosti využívá dokonale - ať už k jednotě postav a prostředí nebo detailnímu propracování a nasnímání scény. Přesvědčit diváky, aby v této technologii viděli více než jen oživlé muzeum voskových figurín, se mu zatím ale příliš nedaří. PS: Po opakovaném zhlédnutí docházím k přesvědčení, že pokud Artušovská legenda, tak jedině podobnou cestou a velmi lituju, že mi film utekl v 3D. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nechapem, ked ma niekto k dispozici taketo tehnicke moznosti, preco sa ich snazi vyuzit na stvarnenie niecoho takeho fadneho a sterilneho. Preco sa snazit silou mocou o "realisticke" zobrazenie sveta, ktoreho caro sa skryva prave v onej realistickosti(Beowulf & Grendel). Preco tieto moznosti nevyuzit k zobrazeni skutocne fantastickeho sveta, kde by technika bola pouzita na ozivenie niecoho, co skutocne siaha za hranice predstavivosti? A vobec. Zemeckis sa vybral uplne spatnym smerom a cely jeho gaficky "engine" a jeho snaha o realisticke zobrazenie hercov je uplne mimo. A co sa tyka samotneho filmu - ten holt nieje taky zly. Legenda o Beowulfovi (tak aj scenar k tomuto filmu) ma svoje silne stranky a po nezazivnom uvode sa v druhej polovici dockame celkom posobiveho fantasy so spravnym hrdinskym zaverom. No to uz nezmeni nic na celkovom nemastnom&neslanom dojme. Raz veru stacilo. (6/10) ()

Související novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (více)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama