Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(více)

Recenze (800)

kolik27 

všechny recenze uživatele

Zahození efektů špatným příběhem. Film jsem viděl asi na 5x, jelikož sem vždy neměl sílu pokračovat v úmorném líném přístupu k akci. Nekonečné chvástání se na úrovni dřívějších důkazů udatnosti a bla bla blaaaaa... ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení Beowulfa asi nejspís vybočuje z řady. Ale rád bych upozornil, že jsem na filmu byl v 3D kině. Ale ne v těch širokoúhlých náhražkách, ale v Imaxu. Už to byl neskutečný zážitek. A představte si k tomu neskutečně silný příběh. Legenda, která mě dostávala od samotného začátku až do konce. Beowulf se zdá ze začátku jako namyšlený pohádkář ale později zjistíte že je vše jinak. Ne každému se může líbit, že je film animovaný, ale kdž to tak Zemeckis chtěl, má to mít. Mě to však jako vada na filmu rozhodně nepřišlo. Hudba k filmu byla také neskutečná a v neposlední řadě hlavní protivník, drak, byl neskutečný. Nikd jsem v žádném filmu neviděl lépe zpracovaného draka jako v Beowulfovi. A kdo by nechtěl vidět nahou Angelinu. 95%. ()

Adámo 

všechny recenze uživatele

Takto prosím ne. Dělat záměrně odpornou animaci, aby byla navozená jakási dobovost a atmosféra, u mě rozhodně projít nemůže. Film si mě ničím nezískal, postavy nemají žádnou osobnost. Asi právě díky animaci. Jediná Angelina byla zanimovaná řekněme obstojně - mluvím hlavně o obličeji. Problém je v detailech, texturách, světlech. Celek může být "přefiltrovaný" a tmavý, ale detaily musí být precizní a nevypadat jako počítačová hra. Kvalitnější animace byla vidět už ve starších filmech než tento. Příběh, dialogy aj. mě také nezaujaly. Vůbec nebyla využita možnost, že když už je celý film animovaný, může být natočeno cokoliv. Viz - ano novější - Tintinova dobrodružství. | 03/2013 ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodně zajímavé pojetí celé ságy, hudebně a vizuálně snad i výborné, ale k tomu, aby mě nadchlo, chyběl pořádný kus. 60% ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Další střípek do dlouhé řady důkazů, že technologie performance capture je slepou uličkou, kudy cesta nevede. 30 %. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh o Beowulfovi, tak trochu jinak od Roberta Zemeckise především bere dech svou animací, při které je velice těžké poznat, že je to animovaný film. Silvestri jako vždy váli a opravdu výborný scénář, který nám představil upravený příběh o slavném válečníkovi. Animace byla výborná(mezi nezapomenutelné scény patří přesunutí z Hrotgarova sídla do Grendelovi jeskyně, a když jsem uviděl poprvé Grendelovu matku, myslel jsem ,že je to opravdová herečka, stejně tak byl moc pěkný drak.) Otevřený konec sice zamrzí na druhou stranu o to víc dávají tvůrci prostor mojí představivosti. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis ve svém neobvyklém zpracování klasického středověkého eposu vsadil na nevídanou vizualizaci. Snímání, založené na přesném snímání herců pomocí performance capture, zajímavě stírá rozdíly mezi animovaným a hraným filmem a vytváří tak zcela nový směr, který je cokoliv, jen není v žádném případě vůbec špatný. Tento nový typ obrazu a vůbec pojetí filmu sedí k tomuto veledůležitému literárnímu dílu až překvapivě dobře, kvůli lehké nadsazenosti příběhu je to tak velmi kvalitní volba. Žádným hereckým heroismem se samozřejmě Beowulf nemůže chlubit, protože v realitě pupkatý padesátník Ray Winstone, zlatem natřená Angelina Jolie nebo k nepoznání "znetvořen" Crispin Glover na sobě měli více počítačových efektů než svých obvyklých poznávacích znamení. Ovšem čím tento Zemeckisův výtvor vyniká nejvíce je to, jakým způsobem dokáže gradovat a stupňovat napětí až do úžasně akčně pojatého závěru, který celkovou kvalitu filmu ještě podtrhuje. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Směšné rozeklané hory v Dánsku, kde nejvyšší vrchol nemá ani 171 m n.m., ale nešť. Vyzněním je Beowulf pěkně temný a emocemi nabitý, byť zvolenou "realistickou" animací spíše odživený animák. Legenda jak má být. Být to naživo, asi by šlo o film roku. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Treba priznať, že animácia v tomto filme má čo doháňať a jednotlivé postavy občas pôsobia príliš umelo a "bez emócií", ale po odpútaní sa od počiatočného vizuálneho šoku som zistil, že sa pozerám na relatívne zaujímavé fantasy. Príbeh má rozhodne čo ponúknuť a môj pozitívny dojem zvyšuje aj prekvapivo brutálne spracovanie, ktoré si po odtrhnuté končatiny a nechutné zábery nechodí ďaleko. Je pravdou, že hraný film so živými hercami by bol možno ešte zaujímavejší, ale na druhej strane treba priznať, že takáto animácia dáva režisérovi prakticky neobmedzený spôsob vytváranie originálnych obrazových kompozícií a záberov, ktoré by inak nebolo možné vytvoriť. 70%. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Keby bol Skyrim muzikál - fakt za 35 minút stihli vo filme zaznieť 4 pesničky? To som teda nečakal. A nejako mi uniká zmysel spraviť celovečerný film z jednej anglosaskej básne. A to ešte v motion capturingu (to som ešte ako tak pochopil, grafici sa vyhrali) Ale vlastne prečo? Až tak dobre to nevyzeralo (predsa je to rok 2007 a cítiť limity animácie), dejovo je to plytké ako kožený štít Vikinga a vlastne celkovo mi tento film príde zbytočný. Minul sa účinku, ako vizuálne divadlo nedostatočný, ako plnohodnotný film ešte viac nedostatočný (dejovo by sa táto legenda dala zhrnúť do 5 minút). Tento film nemá silnú stránku. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

60 % (Alena Prokopová, Ci 12/2007, str. 71) ___ Variace na klasické téma se v rukou Zemeckise bohužel změnila v přízračně neosobní podívanou na pomezí hraného a digitálně animovaného filmu, v níž postavy zároveň připomínají i nepřipomínají známé herce. 60 % (Alena Prokopová, Ci 05/2008) ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Epická, drsná a štýlová vikingská fantasy ktorá má gule a nebojí sa zájsť aj do krehkej a šteklivej erotiky, ktorá so Silvestriho burácajúcim soundtrackom a prepracovanou grafikou animovaných postáv pôsobí ako zo Snyderovho sveta kde boli ústrednými postavami nasratí grécki Sparťania. Prvá polovica filmu končiaca víťazstvom nad Grendelom je geniálna ale potom sa príbeh presunie o niekoľko desaťročí dopredu a rýchlo nasleduje akčný záver s titulkami. Chýba tam ešte aspoň jedna hodina v ktorej by scenár zašiel do viac detailov a životných kapitol nebojácneho Beowulfa, pretože film je kratší ako si zaslúži a rýchlejšie odsýpa, čo je na škodu. Čo je na Beowulfovi jedinečné je okrem vizuálu aj to, že má nečakane pesimistický a netradičný koniec, ktorý by ste v iných animákoch len sotva našli. Toto ale nie je bežný animák, ktorý dokonca nezapadá ani do inej Zemeckisovej animovanej tvorby. Za mňa 80%. ()

Cannabis 

všechny recenze uživatele

jako celek je to velice zdařilý film, ale ta nezvyklá animace, to můj zážitek sráží... ale 4 hvězdičky si to rozhodně zaslouží!!! **** ()

Ondar 

všechny recenze uživatele

Ano, některé pohyby digitálních postav jsou občas trochu divné a toporné. Ano, můžeme spekulovat o tom, zda by to za ty prachy nevypadalo líp z živými herci. Ale zkusme to prostě hodnotit, tak jak jsme to viděli, a jaký pocit to v nás zanechalo po opuštění kinosálu. Teda, pokud jsme na tom byli v kině. Pokud to někdo viděl doma v mázlým divixu, tak se nedívím těm dvouhvězdičkovým hodnocením. Já říkám, bylo to krásné, bylo to hrdinské, bylo to patetické. Hudba výborná, padnoucí jak ulitá. A souboj s drakem - paráda. Takže, pro mě 4 hvězdy. Něco málo dolů za digitální chybky a za pro mě příliš násilný dějový skok v půlce filmu. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

Ultimátne RPGčko :)) Po obsahovej stránke ma Beowulf veľmi milo prekvapil a neuveriteľne sa mi páčil... Proti tomu, že si Zemeckis zvolil formu animáku nič nemám, ale v súčasnosti ešte digitálna animácia naozaj nedosahuje takú úroveň ako by si látka typu Beowulfa žiadala a aj keď animátori podali maximálny výkon, hodný Pixarovcov, bohužiaľ nestačilo to úplne. Divoká štylizácia postavičiek a zvieratkovsko-hračkové prostredia sú zatiaľ pre CG tou správnou cestou a chlapskú epiku a drakov by tvorcovia ešte stále mali podávať klasickou filmovou formou. Tento film jednoducho vyzerá ako výborné zanimované medzivideo v hre (Blizzarďácke napríklad)... Možno Beowulf ostane jediný film svojho druhu, ale tak extrémny, že ani človeku nebude vadiť jeho osamotenosť na svojom poli. Aspoň jeho lesk neupadne :)) (hlavne ožran-párty na začiatku je fakt unikát medzi scénami animákov :) ) ... (▼) ()

DAF1 

všechny recenze uživatele

Beowulf mohl být filmem, který nasměruje fantasy zcela novým směrem, stát se průkopníkem cesty, která, poté co světlo světa spatřila poslední část z Jacksonovy trilogie Pána prstenů, stagnuje a zarůstá trním. Co se nepodařilo úzkoprsému Eragonovi či nabubřelé „Třístovce“ Zacka Snydera, mohl proměnit ve zlato Robert Zemeckis s využitím technologie performance capture. Jistě není sporu o tom, že tento režisér, s potenciálem větším než chrám sv. Víta by to dokázal. Co však může v dětském Polárním expresu vypadat roztomile, ba dokonce zajímavě, to se snadno může stát nepoužitelným pro fantasy (a vlastně i jakýkoliv jiný) film. Řekněme si otevřeně, že „animovaná postava“ se nikdy nemůže rovnat člověku z masa a kostí. Rozdíly jsou sice mnohdy minimální, avšak když již sníte o tom, že se před vámi objevil živý člověk, proberou vás zpět do reality trhané pohyby, přílišná dokonalost a citová plochost představovaných postav nebo jen fiktivní vodní prostředí. Beowulf mohl být výpravným eposem, který se svou stopáží přiblíží sto padesáti minutám. Tvůrci se mohli více věnovat charakterům postav, provést takovou drobnou sondu do raného středověku severských zemí. Místo toho kráčí scénář stručnější, pravdivější a popkornovější cestou. Cestou, kterou mu ukládá předloha v podobě staroanglického rukopisu – nic podstatného neopomene, nic chvályhodného nepřidá – snad jen ten „forrestogumpovský“ nádech prostupující mnohé Zemeckisovy snímky již od dob Návratů do budoucnosti a činící z Beowulfa (místy až) „pornohistorický“ snímek. To však asi nebyl režisérův původní záměr. Beowulf mohl být lepším fantasy, než jsou Letopisy Narnie, již zmiňovaný Eragon nebo každý druhý řadový blockbuster. Svým celkovým strohým vyzněním a zejména užitou animací však poněkud zaostává. Mnoho na tom nezmění ani slušné akční sekvence či jistá dávka magického kouzla, kterým se film prezentuje. ()

Související novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (více)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama