Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy snímek Beowulf je filmovou adaptací staré anglosaské hrdinské básně (vznikla někdy okolo roku 1000 a je považována za základní kámen britské literatury). Film režíruje Robert Zemeckis a to opět za pomoci performance capture (tu už použil ve svém předchozím snímku Polární Expres).

Tento slavný příběh vypráví o skvělém skandinávském válečníkovi Beowulfovi (hlas Ray Winstone), který se vydává na pomoc králi Hrotgarovi (Anthony Hopkins). Od něho se dozvídá, že musí porazit a zničit obávanou příšeru jménem Grendel (Crispin Glover). Ten totiž neustále terorizuje skandinávský venkov. To se mu nakonec ve velkolepé bitvě podaří, ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ještě zabít Grendelovu matku (Angelina Jolie), protože ta z touhy po pomstě začala zabíjet nevinné vesničany... (catchup)

(více)

Recenze (800)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Naivně jednoduchá story s klasickou narací příběhu, která spoléhá jen a pouze na svůj dechberoucí vizuál. Ten tu naštěstí je a ač se zcela jistě najdou škarohlídi, kteří budou do světa troubit fakt, že to "stále ještě není ono", technologie je opět o kousek dál a k dokonalosti chybí už opravdu jen málo - respektive pár let. Zemeckis možná není zase tak zručný režisér, ale nebojí se experimentovat, jít si za svým a pohrát si s daným materiálem. A i když je tahle banální krvavá pohádka díky svému plochému ději snadno zapomenutelná, hrdinská hudba a strhující vizuál se jen tak z hlavy nevypaří. Otázkou pak zůstává, na kolik je to relevantní "filmový" argument. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Někdy jsou ti jejich výrazy až moc umělé. Na druhou stranu nám Zemeckis přichystal několik úžasných momentů, kterým bezesporu kraluje závěrečný souboj se zlatým drakem nebo, jak jinak, krásná Angelina coby Grendelova matka. K samotnému Grendelovi výhrady nemám, byl vlastně ukázkovou tragickou postavou, možná by se mi ale víc líbilo, kdyby byl v podobě ještěra. Celý příběh je svou obsáhlostí i ne tak úplně kladným, stoprocentně ale charizmatickým hlavním hrdinou dost zajímavý, aby udržel pozornost, v záplavě dnešních mizerných fantasy pak Beowulf jasně vyniká. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Příběh starý jako dějiny britského písemnictví samy je dodnes jedním z nejsilnějších děl literatury, kterou dnes označujeme za fantasy (pomněte, že se jedná o jeden z nejvlivnějších pravzorů fantasy jak ji dnes známe). K němu samotnému a k jeho adaptaci na filmové pásmo nemám moc co dodat, snad jen - veliká spokojenost, Avary a Gaiman se práce zhostili poctivě a kouzlo legendy dýchá jak má. Taky zvuková formální stránka je dotažená jak se patří - krásný soundtrack, vyšperkovaný několika dobovými písněmi, je okouzlující; hlasové party živých herců jsou zase podány s nasazením a profesionalitou, jakou si takovýto projekt rozhodně zaslouží - zde je třeba vyzvednout zejména Raye Winstona. Asi jediný větší problém tak tedy zůstává u vizuálu. Člověk se nemůže ubránit pocitu, že kdyby tenhle film ještě pár let počkal, mohl být výsledek o poznání úchvatnější... Zejména v době, kdy se kvalita počítačové animace s každým rokem exponenciálně zdokonaluje - takhle jsme přece jenom příliš často nuceni uvědomovat si nevěrohodnost pohybů a mimiky tváří, což je v mnohých (jinak báječných) scénách veliká škoda. Přesto si myslím, že si Zemeckisův Beowulf vaši pozornost zaslouží. Rozhodně máte-li rádi poctivé hrdinské legendy - tahle je jedna z nejpoctivějších. 70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jsou legendy a legendy. Některé jsou zajímavé a snesou i dvouhodinovou stopáž a některé jsou holt jako příběh o Beowulfovi… Ta epičnost, o kterou se Zemeckis snažil, je vidět a je znát na každém detailu, ale ve výsledku je Beowulf pouze důkazem toho, že ani skvělý režisér nedokáže téměř nic, když má sotva průměrný námět. Teda, James Cameron to dokázal s Avatarem. A schválně vytahuju tento film, protože na něm jsem si (opět) potvrdil, jak je "big Jim" legendární. Není totiž CGI jako CGI… I když zde byla grafika opravdu dobrá, stále mi připomínala spíše počítačovou hru. A ne špatnou, abych byl objektivní. Ale ty detaily, na těch se to pozná. Kdo viděl tohle i Avatar, dá mi zapravdu v tom, že tohle je… jako srovnávat Trabanta a Mercedes… ;-) Prostě a jednoduše, když Zemeckis neměl technologii na to, aby to vypadalo opravdu věrně, měl to točit "postaru" a projekt pozastavit do doby, než by mu Jim půjčil své "nádobíčko“… Možná bych se pak alespoň tolik nenudil. 50 % s tím, že Angelině to sekne, i když je celá z pixelů… ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Uau, jako kdyby někdo zfilmoval Might and Magic...díky tomu jsem odpustil i to, že se na ten film skoro nedá dívat, protože i Might and Magic mělo vždycky hnusnou grafiku. I když teda mnohem lepší hudbu, ta tady nebyla. Nutno ale říct, že postupem času si mě po mdlém začátku snímek docela získal a nejednoznačnost hlavního hrdiny mě bavila. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že použití počítačové animace se rovná hodně povolené uzdě autorovy fantazie. Že si režisér může dovolit úplně cokoliv a není omezován technologickými možnostmi. Jenže svět je plný paradoxů a tak při pohledu na Beowulfa diváci oprávněně pláčou, že právě použití performance-capturingu se stalo pozlacenou klecí jeho severského ducha, strhujícího scénaře a velkolepé režie libující si v akčním snímání a divokých kamerových nájezdech. Ač zaujat Zemeckisovým umem, několikrát jsem se v křesle nelibě zavrtěl a říkal jsem si, že by tahle sekvence nemusela vypadat jako enginové video z počítačové hry, že by ti koně nemuseli poskakovat jako retardovaní králíci a že by v tom mohli hrát skuteční herci a ne jakési umělohmotné figurky po desetii botoxových injekcích a dvaceti jointech. On není až takový problém v tom, že Zemeckis natočil Beowulfa jako animák, ale že jej natočil jako animák, který má vypadat jakoby animákem nebyl (tzn. žádné pokusy o výtvarnou stylizaci). Ovšem i přes skeptický pohled na rozumnost technologického řešení snímku nemůžu být nespokojen - vždyť Beowulf je vlastně výtečným blockbusterem, který diváka dovede vtáhnout do svého světa a obohatit ho o nijak hluboký, avšak přesto intenzivní zážitek. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal, jak tohle dílko Roberta Zemeckise ohodnotit. Je to jistě zajímavý počin už jen z toho důvodu, že Beowulf je vcelku nudnou součástí osnov středoškolského učiva v předmětu Český jazyk a literatura a zde je možnost, jak to studentům předvést v zábavné a neotřelé formě. Zemeckis prostě dokázal udělat z nudné teorie zajímavou praxi, a to mu nelze upřít. Ale mám tady ohodnotit film. A musím uznat, že prakticky ihned jsem byl vtáhnut do děje a celou dobu jsem byl zvědavý, jak tohle dopadne a celou dobu jsem tenhle příběh napjatě hltal. Prostě mne tenhle film pojmul do sebe a vypustil mne ze svých spárů až se závěrečnými titulky. Takže scénář byl určitě dost dobře zpracovaný. Postavy vypadaly jako reálné, některé detaily byly originální. Jako celek to funguje, a to je to hlavní. A mne se to vcelku líbilo a byl jsem unešen. V typické hrané podobě by mne to jistě tolik nebavilo, protože nemám rád válečné a dobyvatelské filmy, ale v této 3D animované verzi to bylo více než snesitelné. Takže dávám čtyři hvězdičky a své hodnocení končím tím, že film považuji za velmi povedený... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Zemeckis by se na ty svoje pokusy měl vykašlat a začít točit hezky postaru. Zrovna k tomuto snímku by se to hodilo víc. Počítačová animace má totiž ještě v tomto ohledu zdá se hodně much a vůbec mě nezaujala. Vznikla tak pouze velká počítačově renderovaná nuda. Hudba už potom může jak chce velkolepá a příběh sebevíc epický, když mě vůbec neosloví pojetí. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že Beowulf mě mírně překvapil. Původně jsem myslel, že mu dám odpad, ale světe div se, ono se tam to poselství z předlohy o dědičném provinění, zapadajícím věku hrdinů a nástupu křesťanství nějakým zázrakem udrželo. Nicméně třeba takovému Excaliburu od Boormana se Zemeckisův snímek rovnat těžko může. Už jen díky tomu, že se technické zpracování nešťastně vydalo cestou CG hyperrealističnosti, které je v dnešní době pořád ještě silně nevěrohodné a působí buď trapně nebo komicky. Hudba je standardně zcela eklektická. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Na to že už od Final Fantasy nedôverujem tejto vlne snažiacej sa o film bez hercov vytrieskať z počítačovej animácie nejaké to herectvo ma Beowulf veľmi pekne prekvapil. Keď už som sa zmieril s tým že namiesto drsného hraného spektáklu dostanem len rozprávku a že tie postavy opäť nedosiahnu prekreslenia postavy do takej dokonalosti ako sa to podarilo Jacksonovi s Glumom, ma film dostal čo sa strhujúceho príbehu týka dokonale. Rozprávka to je dostatočne drsná a ako hrdinský epos nemá Beowulf v dnešnej dobe konkurenciu. Možno len 300 ale aj tá je príliš prázdna. PS: Bol som na tom v kine a myslím si, že doma by to nebolo ono. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Animovaná fantasy jízda, která má spád. Úvodní bitka s Grendelem je vynikající, a mohu jen litovat, že jsem ji neviděl ve 3D. I přes značnou délku plyne animák svižně kupředu, hluchá místa zde v podstatě nejsou, neboť je pořád na co koukat, hlavně na působivě zpracovanou královnu Angeliny Jolie. Velké plus patří i závěrečné akční scéně, která bere dech. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hviezdna zostava sa zišla v tomto projekte R.Zemeckisa, ktorý si túto techniku vyskúšal už v Polárnom exprese. Hoci kritiky neboli nadšené, mňa osobne to celkom prekvapilo. Prekvapí to každého, kto nebude očakávať zázraky. Áno, je čo zlepšovať, ale je to zaujímavé aj z toho dôvodu, že je to hlavne iné ako to, čo bežne sledujeme. Najproblematickejšie sú mŕtve oči... Bez toho vyjadriť emócie..., to jednoducho nejde. Zachraňuje to dobrý príbeh, bombastická hudba od A.Silvestriho a zaujímavá postavička Grendel, ktorá asi každému pripomenie Gluma z Pána prsteňov. Bolo by zaujímavé vidieť ako by dopadla verzia so živými hercami. Ako rozprávku pre dospelých môžem len doporučiť. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Docela zamrzí že se jedná o digitální záležitost, protože v hrané formě by to byla určitě o něco větší pecka. Akční scény jsou napadité a nad Zemeckisem není radno lámat hůl. Škoda že se tolik let věnoval digitální animaci, protože jako režisér na to pořád má. Příběh o Beowulfovi mě znám nebyl, ale musím uznat že je určitě zajímavější než například Vikingové s Banderasem. 65% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Slavná legenda, skvělá atmosféra, vizuálně povedené... až na ty postavy, těm opravdu chybí život, charisma, zkrátka diváka nechytí za srdce:-(. Určitě bych dala přednost hrané verzi před animovanou... Ray Winstone by byl hardkórový Beowulf :-DDD. 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Dějová prázdnost, animace na úrovni PC Game pro školáky, nuda, nuda, šeď, šeď. píseň o Beowulfovi je v původní formě poutavá říkanka o dávném hrdinovi, která ale stačí tak maximálně na krátký film. Natažení na celovečerák bylo ranou do vazu kvalitě a smyslu. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Keep a memory of me, not as a king or a hero; but as a man: fallible and flawed." Už když jsem viděl Beowulfa poprve, tak jsem měl v jedné věci jasno - po obsahové stránce se jedná o jedno z vrcholných děl fantasy žánru, které se v osudovosti a mystičnu může směle měřit třeba i s Pánem prstenů. Bohužel mu u mě silně podkopávalo nohy jeho netradiční vizuální zpracování, jež na mě působilo takřka permanentně rušivým dojmem. Tenhle komentář ovšem píšu ve chvíli kdy jsem Beowulfa zhlédl na Blu-ray ve vysokém rozlišení a přestože mu do "fotorealističnosti" stále dost schází (pokud se o to vůbec kdy pokoušel) tak na mě i tak působil náramně. Ve chvíli, kdy jsem si dokázal plně vychutnat vizuál filmu, mě o to víc upoutalo jak mimořádným příběhem tenhle film vládne... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis sa znovu vrhol do animovaných vôd, no tento krát to zobral drsnejším štýlom. Animácia je v rámci možnosti a na rok výroby fajn, podaril sa aj Casting (perfektný Winston, Hopkins či Gleeson) tak isto aj kamera, ktorá je až neskutočne hravá, a to sa isté sa dá povedať o bombovej hudbe Alana Silvestriho, ktorá vie chytiť aj za srdce. Stručne povedané, pre uši a oči lahôdka. No podaril sa aj príbeh, ktorý je v podstate rozdelený na dve polky. Prvá polka je skoro výborná, no ta druhá je takmer bez kúska príbehu. Na druhu stranu to akčné finále vynahrádza. S celkového hľadiska sa jedná o fajn drsnú severskú akčnú animovanú fantasy rezbu, ktorá je o chlp lepšia, o 4 minúty dlhšia, ešte drsnejšia a krvavejšia v Directors Cute. Obľúbené soundtracky: Beowulf Main Title, Gently As She Goes, What We Need Is A Hero, A Hero Comes Home, I Am Beowulf, He Was The Best Of Us, A Hero Comes Home (End Credits Version). 95% - 5* ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi pěkně zpracovaný anglický hrdinský epos z 8. století. Animace mě v kině nezaskočila, protože jsem už předem věděla do čeho jdu. Je jasné, že herci by byli lepší, ale na druhou stranu se ptám. Kolik by bylo potřeba triků? A kolik by to stálo? A není nakonec jednoduší rovnou to celé natočit trikově? Je. Motion capture umožňuje skvělé věci. A nejvíc se mi na tohmle příběhu líbilo, že hrdina není klasický hrdina. Beowulf se chvástá (jako každý muž), naparuje (jako každý muž), přehání (jako každý muž), lže (jako každý muž) a nakonec podlehne krásné a vnadné ženě-příšeře jako každý muž. Otevřený konec možná mnohé naštve, ale aspoň může člověk debatovat. A ta krásná hudba... jeden z mála soundtracků, který si můžu pouštět stále dokola. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je film úchvatný, kamera není omezená a může si lítat a kroužit kudy chce a postavičky mohou být měněny, půleny a všemožně zabíjeny aniž by to náhlým digitálním trikem nějak bilo do očí, přesto to měl Zemeckis natočit s živými herci! Když pominu toporný pohyb koní, rtuťovitou vodu a písečný sníh, což by mi nevadilo, nemůžu skousnout naprosto tupý výraz všech hrdinů, kde je zabito veškeré herectví a veškerá mimika mizí, kromě opravdu výrazných emocí! Zemeckis je a vždycky byl hračička, bohužel tentokrát na úkor filmu! Jinak jde ale výborný film, se skvělou akcí a hudbou, jen škoda těch herců! ()

Související novinky

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Herecké posily 1: Krásky

Herecké posily 1: Krásky

06.03.2008

Už tradičně pro vás máme souhrn několika zajímavých castingových novinek k filmům, o nichž už jsme psali dříve. Dnes začneme těmi hezčími doplňky ;-). Start natáčení hororu (resp. nadpřirozeného… (více)

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Reklama

Reklama