Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (782)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na tuhle fantasy jsem se překvapivě po trailerech docela těšil, i když jsem předlohu nečetl. V koutku duše jsem se ale bál, že to dopadne podobně jako Eragorn nebo Narnie. Naštěstí se tak nestalo. Celý ten nápad se mi velice líbí. Daemoni, tajemné Magisterium a další nápady se mi velice líbily a knihu si rozhodně přečtu. Chris Weitz to naštěstí natočil velice slušně. Je sice vidět, že hodně věcí se muselo vypustit a celé je to postavené na tom, že hrdinka někam přijde a tam někoho potká, stane se okolo toho pár věcí a pak se všichni sejdou v závěrečné bitvě. Mně to ale vůbec nevadilo, protože to mělo tempo a ani na chvilku jsem se nenudil. Přispívali k tomu i herci. Dakota Blue Richards patří do kategorie snesitelných dětských herců. Kidman, Craig a Eva Green zde jsou jenom chvilku, ale stejně jsou fajn. Sam Eliot vypadá, že se od natáčení Ghost Ridera zapomněl převlíct, ale naštěstí je tady daleko lepší. No a lední medvěd s hlasem Iana McKellena je ze všech nejlepší. Digitální triky jsou taky bezchybné, ať už se jedná o daemony, bitvu ledních medvědů či cokoliv jiného. Vcelku jsem tedy velmi potěšen a i když vím, že film má dost chyb, tak si mě absolutně získal. Doufám, že tu dvojku nakonec natočej. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

50% - Celou dobu, co jsem film sledoval, jsem si říkal, že mám před sebou přeci jen o něco lepší dílo, než byly Letopisy Narnie. Triky byly povedené, lední medvěd s nádherným hlasem Iana McKellena strčil Aslana s klidem do kapsy (ještě, že jsem to neviděl dabované) a herecké výkony byly také celkem koukatelné. Ale ta trapná závěrečná bitvička a divný konec mě dost zklamaly, takže horší 3*... ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

7/10... V rámci žánru naozaj originálne a zaujímavé, rýchlo odsýpajúce, občas naozaj napínavé, dobre zahrané a väčšinou solídne natočené (hlavne v akčných scénach). Mám však problém so scenárom, ktorý hlavne na začiatku zahlcuje informáciami o Lyrinom svete a nezaujíma sa o emócie a motiváciu postáv. V druhej polovici je to vynahradené aspoň svižným akčným tempom, tam však dochádza k skratkovitosti a niektoré dejové skoky sú čisté WTF (prepadnutie Samojedmi, potom zrazu pevnosť medveďov a pod.). Tak či onak omnoho lepší film ako Narnia. Síce dospelejší, takže sa pre rodinné výlety do kina hodí omnoho menej než Lewisova adaptácia, ale určite myšlienkovo bohatší a podnetnejší. Ak mi nenakrútia dvojku, tak sa vážne naštvem. P.S.: Český dabing sa tentoraz mimoriadne vydaril. Dokonca aj Iorek je nadabovaný tak dobre, že som oželel môjho milovaného Iana McKellena. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Vytáhnu z kapsy svojí buzolu, otevřu jí a koukám, jaké tři symboly mi ukazuje. Po chvíli je to jasný: 1/ všudepřítomná Nuda... 2/ dobré Efekty... 3/ praštěnej Scénář... fíííjůůů... kolečka se zatočí a v Prachu se zjeví nápis Zlatý kompas... Ano, tak přesně tyhle tři atributy film má. Plus hvězdné obsazení a nechutně ustřižený konec. Vizuální zpracování je pěkné, ale že by stálo výše než Optimus Prime a jeho banda mechanoidů, tak to ani náhodou. Je to jen takový slepený a uhlazený flusanec... pane jo, to jsou teda náklady na výrobu - 250 miliónů dolarů... a hle, ono to nebylo zase tak výdělečné - 370 miliónů dolarů celosvětově... a to má mít pokračování?? Hm, tak to bude trochu risk... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl asi před dvěma lety, ale s odstupem doby bych nedokázal děj souvisle vyprávět, ba co více, většinu jsem zapomněl. Po druhém zhlédnutí jsem si příběh vcelku užil. Především po výtvarné stránce je líbivý. S předlohou je to horší. Před lety jsem si přečetl od P.Pullmana Jantarové kukátko a byl jsem nadšen, než jsem zjistil, že se jedná o poslední díl trilogie. První dva jsem ještě neotevřel...Mé hodnocení se proto opírá jen o film, který mne pobavil. Vedle triků mě nejvíce zaujala N.Kidmanová. Ani se nedivím T.Cruisovi, že se s tou mrchou rozvedl...To je samozřejmě vtip, ale jako zákeřná bestie jest neodolatelná. Škoda nevyužitého potenciálu D.Jacobiho, Ch.Leea či D.Craiga. Jde však o rodinný snímek, snad až na poměrně drsnou bitvu, kde příběh Lyry je na prvním místě. Narozdíl o mnohých komentářů mě mrzí, že pokračování zřejmě nevznikne... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Eva Green musela nakrútiť niekoľko scén, keď bola vo vzduchu priviazaná k drôtom. Trpí však strachom z výšok a niektoré scény odmietla natočiť znova, pretože ju tento zážitok vydesil. (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár napísal v roku 2003 Tom Stoppard. O rok neskôr, keď bol Chris Weitz najatý na réžiu, odmietol Stoppardov scenár a radšej si upravil samotné dielo Philipa Pullmana. Napísal rozsiahly 185-stranový scenár, ktorý neskôr upravil na 156-stranový scenár natáčania, ktorý bol údajne oveľa vernejší knihe ako Stoppardova verzia. (Arsenal83)
  • Niektoré scény sa natáčali na mieste v Škandinávii, ako napríklad v Nórsku a na Svalbarde, ale herci sa nezúčastnili, pretože producenti sa obávali, že ochorejú kvôli extrémne nízkym teplotám a žiadna poisťovňa im na to nechcela poskytnúť krytie. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama