Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (782)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja sa prikloním k svetovým hodnoteniam. Asi budem súdnosťou mierne mimo ostatného tuzemského priemeru, ale mne sa to pomerne páčilo. Možno mi od 'Prsteňov' chýba dostatočné nasýtenie v ránci fantasy žánru alebo to bude tým, že snežná (ale aj ostatná) krásna výprava dokonale sadla do terajších chladných dní. Každopádne som rád, že som sa nedal odradiť prvými komentmi a vychutnal som si to v kine. Ale knihu som nečítal, takže to je ďalšia možná varianta. Každopádne, keby som na filme nebol s priateľkou, ktorá pozná knihy o Lyre spamäti, asi by som sa dejovo nechytal a mnoho faktov by mi uniklo. Pomalší, vecnejší a faktovo náročný rozjazd mi z pamäti vyšklbla dejovejšia, príbehovejšia,fantasy prvkami, súbojmi a efektami oveľa lepšie nabitá druhá polovica. Ja len dúfam, že pre mňa mierne nepochopiteľné fiasko neohrozí natočenie ďalších dielov, ktoré snáď budú viac charizmatickejšie a charakterovo rozvitejšie. 75%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalšia fantasy, ktorá určite chcela zažiariť viac ako sa jej to nakoniec podarilo. Slušná výprava, triky v kombinácii s výborným hereckým obsadením dávali tušiť, že by to mohlo byť zaujímavé. Bohužiaľ, príbeh sa mi zdal pre detského diváka miestami dosť nezrozumiteľný a pre dospelých zase málo napínavý. Úroveň kvality si udržal asi na úrovni Narnie, bohužiaľ naviac to nemalo. Preto najvydarenejšia fantasy za posledné roky je Hviezdny prach, okolo ktorého nebolo toľko kriku. Potichu prišiel, zaujal, zabavil. Na pláne sú ešte dve pokračovania, takže ak chce Zlatý kompas zaujať, bude musieť hľadať iný kurz. 60%. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Dobře zpackaná adaptace, která se na mytologii popisované světa a na klíčové postavy dívá jen z okna rychlíku. Díky tomu se mi těžce orientovalo v jednotlivých národech a co hůř v jednotlivých postavách, protože ty jsou tak zestručněné, že nemají žádnou osobnost a nelze tak chápat kdo co proč dělá. Je to škoda, protože námět se jeví zajímavě a casting je sympatický. Jenomže filmu prostě chybí hodina popisu navíc a možná lepší scénárista a režisér. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdyby všechno ve filmu Chrise Weitze bylo tak zlaté jako je samotný kompas, opravdu by to byla skvělá podívaná. Bohužel tomu není a přes příjemný casting, ve kterém hraje prim Dakota Blue Richards a Nicole Kidman, zklame dějová linie, stejně jako tempo celého snímku, který je poměrně digitálně výpravnou pohádkou do trochu jiného světa. Sledovat 113 minut dlouhou trochu dětinskou podívanou rozhodně není extra zábavné, ale nuda také ne. Velmi mě potěšili triky a celkový vzhled filmu, který je až na pár viditelně sterilních momentů velmi dobře trikově zvládnut a potěší milovníky "zajímavých trik" jako jsou měnící se daemoni. Slabší 3*, které jen podtrhují neschopnost tvůrců vytvořit kvalitní fantasy v době "po Pánovi Prstenů". Přesto má Zlatý kompas být první z trilogie o kompasu od Philipa Pullmana a docela by mě zajímalo, jak se budou osudy hlavní postavy vyvíjet dál. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si po Pánu prstenů usmysleli, že fantasy příběhy mají budoucnost. Otázka je, jak moc chytlavé a důrazné ony příběhy budou. Pokud to bude znít opravdu velkolepě, mohutně nebo dětsky a nudně, jako právě Zlatý kompas, kde hlavní hrdina je vlastně holčička a celé je to dětsky laděné, i když věřím, že dospělý se na to s radostí taky podívá. Zlatý kompas, ačkoliv, jsem o knize, ani o úspěšné trilogii jakživ neslyšel je dosti zvláštní příběh odehrávající se v dosti zvláštním světě, což rozhodně není nic špatného, jen s tím rozdílem, že příběh i svět kolem něj mi vyzní jako neskutečný paskvil, který se snaží dát dohromady velkolepý příběh, což je jasné, proto je to trilogie, ale vznikne z toho průměrný příběh, který se s velkolepostí těžko dá srovnávat. Snaha o úspěch u autorů je znát. Už hlavně tím, kteří herci se pod něj podepsali. Sám jsem ale zvědavý, zda-li se tato trilogie dopraví do svého konce. No, a jestli se natočí druhý díl, zřejmě já se na něj koukat už nebudu, protože Zlatý kompas mě příběhově nijak neohromil ani nenadchl, pouze, částečně potěšil. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Celosvětová premiéra proběhla 27. listopadu 2007 v Londýně. (Varan)
  • Sam Elliott vyhlásil, že toto bol zďaleka najvzrušujúcejší CGI film, na ktorom sa podieľal. (Arsenal83)
  • New Line Cinema odhaduje, že kvôli náboženským sporom okolo tohto filmu stratilo 50% potenciálnych príjmov z kín. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama