Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (556)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

MICHAEL CLAYTON patří k filmům, o kterých netřeba moc psát, stačí je „bez námahy“ vnímat, jako by i jeho úspěch vzešel „pouze“ z dobrého režisérského úsudku a dobrých herců. Je to velmi, velmi dobrý film – tak dobrý, jak jen „malý“, do sebe uzavřený film může být. Netrpí chybami, kterými by si naběhly obdobné současné filmy; Tony Gilroy náznaky nepatřičných ambicí, které látka implicitně obsahuje [narativní hra, právnické drama s liberální agendou, paranoidní právnický thriller, oscarové výkony ve vedlejších rolích, rodinné melodrama, výrazný oblouk polepšení se hrdiny atd.], výborně tlumí, ale zároveň nepodléhá současné módní tendenci „špinavých“ filmů s temnou atmosférou a nekorektně se chovajícími hrdiny, které prvoplánově komplikují (ne-li znemožňují) citovou identifikaci. Gilroy emoce zná, jen je úsporně halí do ryze vizuálních komentářů a neokázalých dialogů. Jinými slovy zbavil příslušné žánry (právnické, trochu i rodinné drama) patiny mnohokrát viděných klišé, psychologizování a přepjatých emocí, ale přitom dokázal natočit velmi empatický film. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pořádně silná káva o druhé straně právničiny. Kam se na něj hrabe Perry Mason a jeho soudní síň, Michael si všechno podá v reálném světe, s reálnými problémy a postavami. Krásná a jinak nerušívá hudba, jenž podkresluje lehce meditační momenty (setkání s koněm), depresivní situace (Tom Wilkinson a jeho "And the time is now Michael!") či napínavé sekvence (vražda na objednávku). Scénáristicky perfektní film, režijně pro někoho nudnější, pro mne velmi chytlavý a herecky bezchybný. Akademie se opět s udílením sekla. Gilroyova prvotina si zasloužila víc. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

CLAYTON je taková ta pomalu se nabalující koule sněhu, která roste každou další minutou. Ze začátku nuda (propracovaná a realistická o tom žádná), kterou podbarvuje precizní hudba Jamese Newtona Howarda. GC je tradičně skvělý a Gilroy je moc dobrý na to, aby jste to prostě vypli a je to dobře... všechno do sebe v závěru krásně zapadne. Chlapa jako já nemáte zabíjet! Máte ho koupit. Jste tak slepá, že ani nevidíte, co jsem zač? Představuju pro vás ten nejmenší problém a vy mě dáte zabít? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi inteligentní a poměrně chladný film, který se drží v žánrových kolejích tak silně, až je to někdy na škodu, protože menší vzrůšo by neškodilo. Na to, jak se Gilroy snaží jet na vlně reality je tam na druhou stranu ale několik kiksů. Za zmínku stojí snová "koňská/bombová" scéna. Tohle by se jen těžko mohlo stát. Clayton je ale i tak i díky svému vizuálně jednoduchému a strohému zpracování solidní právnická jízda s množstvím brilantních dialogů a ostřílených herců, kteří zahráli psychicky odolné a strhujícím způsobem nesmlouvavé byznysmany na jedničku. Clooney prozatím ve své duševně nejdrsnější roli. Odpustil si své libivé kukuče a drsného vyjednavače mu věříte do posledního detailu. Kvalitní žánrovka, která nebude moc bavit, nicméně dokáže inteligentně oslovit. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ukázkový případ filmařiny dovedené pečlivým (a nic neopomíjejícím) přístupem k vrcholu perfekcionismu, ne nepodobný Fincherovu fajnšmejkrovství u Zodiaca. Ještě teď si požitkářsky pomlaskávám... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený inteligentní thriller s rovnoměrnou gradací až do samotného finále. Film se také může pochlubit geniálními záběry viz. scéna s koňmi, či závěrečná jízda v taxíku.. Co víc potřebujete vědět ? - 85%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Najlepsia herecka vo vedl. ulohe - Tilda Swinton + 4 nominacie: Herec v hl. ulohe - George Clooney / Herec vo vedl. ulohe - Tom Wilkinson / Scenar / Strih ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton je špecializovaný pracovník na špinavú robotu v jednej z advokátskych firiem v New Yorku. Momentálne prežíva náročné obdobie. Jeho finančná situácia je pomerne mizerná, čaká ho rozvod a v práci prežíva jedno z najkomplikovanejších období. Prípad ktorý momentálne jeho zamestnávateľ rieši je zložitejší ako sa na prvý pohľad môže zdať. Chémia ako taká, od určitej doby, priamo či nepriamo ovplyvňuje naše životy. Stravu, rast, prírodu. Ale čo ak ohrozuje zdravie ľudí? A čo ak na daný problém upozorní advokát a priateľ v jednej osobe, ktorého majú všetci za blázna? Michaela Claytona čaká najväčšia výzva jeho života. Očistiť jeho meno. Pomerne komplikovaný príbeh v ktorom sa prelína dej úvodu so záverom. Priznám sa, že som sa miestami trošku strácal. Človek musí počas sledovania tejto drámy dávať veľký pozor. Miestami monotónne dielo v závere ponúka očakávané no zároveň prekvapivé rozuzlenie. Napriek tomu ma tento film až tak nebavil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton - další film, který jako by k nám přicestoval časem z dob minulých. Dovedu si totiž docela dobře představit, že by jej někdy během sedmdesátých let natočil Sidney Pollack (mimochodem skvělý nápad, obsadit ho sem) nebo jeho jmenovec Lumet, a to nejlépe s Robertem Redfordem či Genem Hackmanem v hlavní roli. Ale zpátky do přítomnosti. Máme tu sice prostý, několikrát viděný, čtený i slyšený příběh, který je ovšem skvěle napsaný, disponuje výbornými dialogy a tak nejednoznačnými postavami, že je radost se na něj dívat. Režie Tonyho Gilroye patří k těm pomalejším (on taky Michael Clayton není žádná akčňárna, díky bohu za to), ale přichází se spoustou nápadů a řada scén (koně, Arthurův byt, jízda taxíkem) je nezapomenutelná. K tomu decentně, ale atmosféricky hraje James Newton Howard... Čtyři a půl. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pro mě místy až moc ukecané. Naštěstí ne ale až tak nudně natočené jako Syriana, ale právě naopak. Film nabírá hned po dechberoucím Wilkinsonově monologu strhující tempo. To se bohužel v půlce trochu vytratilo, ke konci to ale celé výborně graduje. V tomhle filmu jde hlavně o herecké výkony hlavního tria,které je bezchybné a ani nevim, koho bych měl z nich vyzdvihnout nejvíce.Díky nim a vynikající hudbě je pořád na co se dívat, i když ta režie občas klopýtne. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmov z právnickeho prostredia poznáme viacero, väčšinou sú fajn, aj keď pôsobia, že také nebudú. Vyvolávač dažďa, Firma, či Erin Brokovitch, to sú filmy, ku ktorým M.Clayton dobre zapadne. Film stojí na kvalitnom hereckom obsadení , pretože napínavých alebo akčných momentov, je tu pomenej. To ale neznamená, že sa budete nudiť. G.Clooney hraje svoj štandard, ale T.Wilkinson nad ním herecky trčí ako mrakodrap. A záver..., ten som si pustil asi trikrát. Roztrasená a nechápavá T.Swinton v rozhovore s Clooneym fakt nemá chybu. Film 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když se dnes řekne "brilantní lékařský thriller", navíc s výraznou příchutí dramatu, měl by se všem zákonitě vybavit George Clooney pod režijním dohledem Tonyho Gilroye. Právě ten si později střihnul zatím poslední (ne)Bourneovo dobrodružství, ve svém omračujícím debutu z roku 2007 ale světu poprvé dokázal, že si své místečko v Hollywoodu více než zaslouží. Je to šokující, je to drsné, syrové a bez příkras (záměrně nepíši pravdivé), a zanechá to ve vás nepříjemný pocit, po nemž si v už nemoci nebudete chtít vzít ani paralen. Dejte tomuhle právníkovi, bojujícímu za lepší farmacii, šanci i vy! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ale jsou to velmi slabé 4, film totiž je místy dost nezáživný. Svou reputaci si u mě vyspravil asi posledními 30 minutami, kdy začal konečně tak nějak cválat do cíle. George Clooney vynikající civilní výkon, zato oscar pro Tildu Swinton? Evidentně to jde mimo mě. Možná porotu zaujalo její spocené podpaží a mírné faldíky, které se nestyděla ukázat. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Podkutý kúsok na adresu manipulatívnych snobov, ktorých intrigánstvo konečne nepôsobí rúžovo či zľahčene, ale presne naopak - tak ako má - chladne. Tony Gilroy neskrýva svoj talent, okrem scenáristickej mazanosti sa odhodlane činí aj v režisérskom kresle a tak trochu, resp. aspoň nachvíľu zatieňuje extra triedu Soderbergha s obdobným prístupom k médiu. Herci ho držia a dopomáhajú tak k nevšednému thrilleru s dvoma prepychovými zábermi (3 kone + finále grande), ktoré patria do plexisklovej vitríny. "Michaela Claytona" by som inak prirovnal ku kvalitným dreveným husliam vybrúseným do tých najmenej prefláknutých a predsa ladných tvarov. A počuli ste ich hrať? Tajomná, trpezlivá, ťaživá...balada. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tvrdé drama prosperující z hlavních hvězd, kde dobrý výkon je u Clooneyoho zamozrejmosti. na piedestal bych poslal Toma Wilkinsona, ktery ma perfektni hlas a pri monologu k Michaelovi byl naprosto uzasny. Ale dej je dost pomaly, casto prevladaji neprehledne momenty a zbytecne pasaze. Na Claytona jsem se opravdu moc tesil, ale prislo docela silne zklamani. Tilda Swinton mi je neprijemna a jeji "velky" vykon jsem nikde nevidel! 6/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Uvítal bych v případě hl.hrdiny lepší dabing a vůbec, film jako takový spíše průměr, ale... poněkolikáté se už líbí.! Zkrátka, kterak jedna megaspolečnost se rozhodně zlikvidovat nepohodlné právníky, kteří vědí až příliš o "karcinolátkách", kterými ona "ekospol." zahlcuje všechna svá pole a živí jimi svou úrodu.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton mi nabídl naprosto odlišnou podívanou, než jsem od něj původně očekával. Žádné soudní pře, žádná nablýskaná kriminální story s šokujícím finálním rozuzlením, nýbrž dokonale civilní a precizní drama s přímo heroickými hereckými výkony. Nemluvím ani tak o Georgi Clooneym, který si odvádí opět svůj klasicky vysoký standart a coby neústupný vyjednavač tušící velký podvod je více než přesvědčivý, ale především o vyšinutém Tomu Wilkinsonovi a jeho únavných monolozích a advokátce Tildě Swinton, která si v sobě snad stále nese kus té zlé královny z Narnie. A byť jsem byl zpočátku dost skeptický a zápletka mi připadala dost přitažená za vlasy, tak pomalu se rozplétající scénář mě postupně dokonale vtáhnul a závěrečnou část už jsem si vyloženě užíval. Tony Gilroy natočil sice nenápadný, ale velmi rafinovaný snímek, který v krátkodobém rozmezí patří k pilířům svého žánru.. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Úvod, prodchnutý mrakodrapy, nocí a ambientní hudbou, mi svojí atmosférou trochu připomněl Collateral. Pak jedna napůl dechberoucí, napůl "cotojakomábýt" scéna a střih. Právnické drama, které nestojí na soudním líčení ani na šokujících odhaleních, ale na dialozích a postupném odkrývání informací, sem tam sofistikovaná snaha ono pátrání zarazit. Spolehlivý George Clooney na svém místě, výborně pošahaný Tom Wilkinson, Tilda Swinton na rozhraní skvělé excentričnosti a přehrávání. James Newton Howard složil po I am Legend další velmi dobrý a zajímavý soundtrack. Tony Gilroy jako režisér neškobrtl a natočil velmi solidní žánrovku, která potěší ale nepřekvapí. Až tou Oscarovou nominací. (Že by Akademici stále tolik slyšeli na ochranu životního prostředí?) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Super thriller. Clooney zraje jako víno. Ať už ,,jen" hraje či režíruje. Clayton je drama z prostředí špičkových právníků, kde se v každém případu jedná o miliony. To už jsou takové částky, pro které se vyplatí i zabít. Já bych to asi dělat nemohl.* * * * ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama