Reklama

Reklama

To nejlepší číslo

  • angličtina The Best Number
všechny plakáty
Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1902, 1 min

Scénář:

Julius Freund (divadelní hra)

Hrají:

Alois Charvát

Obsahy(1)

Cestující rychle nastupují do rozjíždějícího se vlaku. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Rattlehead

všechny recenze uživatele

Nechci se hádat, ale kniha "Náš film" popisuje děj tohoto snímku úplně jinak než zde uvedený text distributora. V říjnu 1902 natočil Jan Kříženecký pro inscenaci frašky "To nejlepší číslo", kterou ve smíchovské Aréně režíroval Josef Kubík, krátký kinematografický snímek. Na konci prvního jednání nastal na jevišti poprask a herci se vyhrnuli z divadla ven. A to, co se "odehrálo" před divadlem, sledovali diváci na promítacím plátně, spuštěném místo opony. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nejlepší číslo spolu s Českými hrady a zámky a Májem patří mezi originální pozůstatky některých interaktivních divadelních kusů. Dnes jde tedy o vzácnou symbiózu filmové a divadelní vědy. ()

Reklama

Zajímavosti (4)

  • Dříve byla datace cca 1907 a název filmové vložky Nejlepší číslo, později výzkum zpřesnil premiéru na 6. 10. 1902 dle premiéry divadelní revue ve smíchovské Aréně To nejlepší číslo. (NinadeL)
  • Datace je pouze orientační. (ČSFD)
  • Filmový historik Luboš Bartošek vo svojej knihe "Náš film: Kapitoly z dějin (1896-1945)" napísal, že krátka snímka sa svojho samostatného uvedenia zrejme nikdy nedočkala. Na pätnástich metroch filmu je zaznamenaný nástup cestujúcich do rozbehnutého vlaku. „Na konci prvého jednania nastal na javisku poprask a herci sa vyhrnuli z divadla von. A to, čo sa odohralo pred divadlom, sledovali diváci na premietacom plátne, spustenom namiesto opony.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama