Reklama

Reklama

To nejlepší číslo

  • angličtina The Best Number
všechny plakáty
Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1902, 1 min

Scénář:

Julius Freund (divadelní hra)

Hrají:

Alois Charvát

Obsahy(1)

Cestující rychle nastupují do rozjíždějícího se vlaku. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nejlepší číslo spolu s Českými hrady a zámky a Májem patří mezi originální pozůstatky některých interaktivních divadelních kusů. Dnes jde tedy o vzácnou symbiózu filmové a divadelní vědy. ()

Reklama

Rattlehead

všechny recenze uživatele

Nechci se hádat, ale kniha "Náš film" popisuje děj tohoto snímku úplně jinak než zde uvedený text distributora. V říjnu 1902 natočil Jan Kříženecký pro inscenaci frašky "To nejlepší číslo", kterou ve smíchovské Aréně režíroval Josef Kubík, krátký kinematografický snímek. Na konci prvního jednání nastal na jevišti poprask a herci se vyhrnuli z divadla ven. A to, co se "odehrálo" před divadlem, sledovali diváci na promítacím plátně, spuštěném místo opony. ()

Zajímavosti (4)

  • Filmový historik Luboš Bartošek vo svojej knihe "Náš film: Kapitoly z dějin (1896-1945)" napísal, že krátka snímka sa svojho samostatného uvedenia zrejme nikdy nedočkala. Na pätnástich metroch filmu je zaznamenaný nástup cestujúcich do rozbehnutého vlaku. „Na konci prvého jednania nastal na javisku poprask a herci sa vyhrnuli z divadla von. A to, čo sa odohralo pred divadlom, sledovali diváci na premietacom plátne, spustenom namiesto opony.“ (Raccoon.city)
  • Datace je pouze orientační. (ČSFD)
  • Dříve byla datace cca 1907 a název filmové vložky Nejlepší číslo, později výzkum zpřesnil premiéru na 6. 10. 1902 dle premiéry divadelní revue ve smíchovské Aréně To nejlepší číslo. (NinadeL)

Reklama

Reklama