Reklama

Reklama

Monster

(seriál)
Animovaný / Drama / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2004–2005), 29 h 36 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Naoki Urasawa (komiks)

Kamera:

Rjú Takizawa

Hrají:

Nozomu Sasaki, Hidenobu Kiuči, Mamiko Noto, Hidejuki Tanaka, Ičiró Nagai, Mami Kojama, Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Bin Šimada, Hóko Kuwašima, Iemasa Kajumi (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(74)

Obsahy(1)

Mladý a velmi schopný neurochirurg Kenzo Tenma má jedné noci operovat chlapce postřeleného do hlavy. O něco později je do Dusseldorfské nemocnice přivezen významný pacient a ředitel nemocnice nařídí aby jej operoval místo chlapce. Téměř současně je hospitalizována dívka, chlapcovo dvojče, která je v šoku, patrně proto, že jejich rodiče byli zastřeleni. Dr. Tenma pamětliv rovnosti lidského života neuposlechne ředitele a chlapce operuje. To má za následek velmi neblahé události. Že je za neposlušnost potrestán a opustí ho jeho snoubenka (dcera ředitele nemocnice) není ani z daleka tak zlé. To že se následně stane podezřelý a hledaný za vraždu dvou kolegů a nespravedlivého ředitele už je horší. Nejhorší je, že se díky výkonu svého povolání zapletl s Nestvůrou která nemá jméno. Ona bytost přináší smrt a strach. Naštěstí nahání hrůzu i jiným lidem, i když z počátku si ani neuvědomují, že Ona skutečně existuje.

Promyšlené anime odehrávající se převážně v Německu 80 a 90 let zaujme mimo jiné i skutečností že některé jeho postavy a části pocházejí nebo se odehrávají v Čechách. Seriál má dobrý spád, přestože je složen z 74 dílů. Charakterové složení je pestré a zahrnuje od již zmiňovaného Dr Temy, dvojčat, ex-snoubenky Evy Heinemannové, opuštěného chlapce jménem Dieter, podivného Petra Čapka, přes ještě záhadnějšího autora podivných obrázkových knížek. Nemělo by se zapomenou na Inspektora Henricha Runge, který se celé věci pokouší přijít na kloub, s metodičností a houževnatostí téměř až nelidskou, ale jemu vlastní. (Mantis)

(více)

Recenze (38)

D.Snake 

všechny recenze uživatele

je to jedno z mála anime, kde se neobjevují žádné speciální schopnosti, není z budoucnosti a nevyskytují se tu žádní roboti či mimozemšťani... A ukázalo se, že to nemusí být vždy potřeba. I když to mělo 74 dílů, sledoval jsem se zatajeným dechem a za necelý týden jsem to měl v sobě. Příběh promakaný do posledního detailu, postavy které opravdu působí reálným dojmem a skvělá atmosféra zaručuje kvalitní podívanou. A nezapomínejme taky na Johana, jednoho z nejlepších anime záporáků. 9.5/10 ()

Ajantis

všechny recenze uživatele

(Komentováno po zhlédnutí 17 dílů.) Monster obsahuje určité množství napětí a dosud odhalená kostra zápletky je poměrně atraktivní; několikrát jsem se na vývoj událostí v dalším dílu upřímně těšil a i teď jsem ještě trochu zvědavý, jak to celé dopadne. Jenže cena za jeho sledování už mi přpadala příliš vysoká, opravdu dobré díly bych totiž spočetl na prstech jedné ruky. Vadily mi zejména dvě věci. Nebývale černobílé charaktery. Touto chorobu jsou postiženy úplně všechny postavy, snad s výjimkou Johanna, ale to je dost možná způsobeno pouze tím, že o něm během 17 dílů není téměř nic řečeno. Ostatní postavy jsou buďto zcela černé, nebo naopak zcela bílé, výjimečně (jako Dr. Tenma) mají chvíli jednu barvu a pak zase druhou. Přechody nebo odstíny šedi, jichž je mezi černou a bílou nespočet, zde nejsou žádné. Naivní dialogy jsou pak logickým důsledkem, těžko chtít po jednorozměrných postavách, aby vypravovaly nějaká moudra. Příliš účelových dialogů obsahujících ohromné množství prostoty, lidské dobroty a naivního idealismu, za které by se snad i dítko školou povinné v dramatickém kroužku stydělo. Zajímavé je to právě s ohledem na to, že příběh je v jádru poměrně dospělý; jako by se na tvorbě podílelo několik odlišných lidí. Skutečně výborná je úvodní a závěrečná znělka a zvuková kulisa filmu, obzvláště hudba. Nahlas nevyslovené, ale tiše myšlené hodnocení: **. ()

Reklama

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto za 3 dny (těch prvních 5 dílů den předtím nepočítám :D). Nebýt závěrečných dílů, kdy mi přišlo, že autoři už sami nevědí, co chtějí, tak jsem na 120% spokojená. Johan je bezkonkurečně skvělá postava. Miluji to jeho příjemné charisma a hlas, kterým vás ukecá téměř do všeho. :) Kam se na něj hrabou kdejací politici, že jo :D co mě ale mile překvapilo - ČEŠTINA! Oh shit, tohle jsem nečekala. Ani by mě nenapadlo, že by se anime mohlo odehrávat i v ČR. Ale i tak slušných 9/10 (kdyby ty poslední díly nebyly tak na hlavu, dám klidně 11/10, protože to opravdu byla ta správná jízda) PS: Ten konec... opravdu by ho nechali s otevřenými dveřmi a oknem? Come on :'D ale jako poslední joke dobrý ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Monster dokoukán a doufejme, že tím i končí mé noční můry, protože budování napětí jde tvůrcům extrémě dobře. Překvapilo mě, že tolik lidí přerušuje seriál kolem dvacátého dílu. Sám jsem to také provedl a moc mi není jasné, proč. Ta černobílost postav v první polovině je podle mě dost záměrná, aby člověk mohl líp přemýšlet, co je tím "Monster" vlastně myšleno. Co bych vytknul, je jeden ze způsobů posilování napětí, který rozebírá yenn. Mimo to ještě jednu "skladbu" ze soundtracku, která zní jak rádio s proraženým reprákem, a fakt, že všechny nevýznamné postarší páry vypadají úplně stejně. Prostě samé maličkosti, které jsou bohatě kompenzovány atmosférou, příběhem, postavama a tou dobrou hudbou. Hlavně druhá polovina seriálu je skvělá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když první epizoda naznačí, že s žádnou magií, střední školou, upíry, roboty nebo démony tentokrát nebudeme mít co dočinění, nevěděl jsem dost dobře, co očekávat. Žádný situační humor ani sci-fi či fantasy žánr? A běh na takhle dlouhou trať? Doktor Tenma mě ale brzy vyvedl z omylu. Nesází sice na rychlé tempo nebo děj plný zvratů, ale už během prvních epizod jsem si zamiloval většinu postav, za hlavního hrdinu s napětím dýchal a z Johana měl uctivou hrůzu. A když časem začnou přibývat nové záhady, staré dostanou odpovědi a provážou se se zcela nečekanými novými kapitolami (epizoda jako dětská knížka, několikadílná exkurze do Prahy), nebylo pochyb. Tohle mysteriózní drama s podtextem filozofie, války, vědy nebo jenom čistých lidských citů, je zážitkem na celý život. A na Kenza Tenmu, Ninu, Johana, Lungeho, Dietera, Evu nebo Wolfganga Grimmera nikdy nezapomenu. Díky vám všem za tuhle fascinující cestu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Dům v Praze, kde Johan vyrůstal, má název „Tři Žába“ (v angličtině „Three Frogs“). Jedná se však o gramatickou chybu v češtině, která se vyskytla už v původní manze a byla v pozdějším vydání opravena. (Kvidoland)
  • Dům „Tři Žába“ (správně „U tří žab“) v Praze je inspirován skutečnou budovou, resp. hotelem „U tří pštrosů“, který má i podobný znak. (Kvidoland)

Reklama

Reklama