Reklama

Reklama

Monster

(seriál)
Animovaný / Drama / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2004–2005), 29 h 36 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Naoki Urasawa (komiks)

Kamera:

Rjú Takizawa

Hrají:

Nozomu Sasaki, Hidenobu Kiuči, Mamiko Noto, Hidejuki Tanaka, Ičiró Nagai, Mami Kojama, Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Bin Šimada, Hóko Kuwašima, Iemasa Kajumi (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(74)

Obsahy(1)

Mladý a velmi schopný neurochirurg Kenzo Tenma má jedné noci operovat chlapce postřeleného do hlavy. O něco později je do Dusseldorfské nemocnice přivezen významný pacient a ředitel nemocnice nařídí aby jej operoval místo chlapce. Téměř současně je hospitalizována dívka, chlapcovo dvojče, která je v šoku, patrně proto, že jejich rodiče byli zastřeleni. Dr. Tenma pamětliv rovnosti lidského života neuposlechne ředitele a chlapce operuje. To má za následek velmi neblahé události. Že je za neposlušnost potrestán a opustí ho jeho snoubenka (dcera ředitele nemocnice) není ani z daleka tak zlé. To že se následně stane podezřelý a hledaný za vraždu dvou kolegů a nespravedlivého ředitele už je horší. Nejhorší je, že se díky výkonu svého povolání zapletl s Nestvůrou která nemá jméno. Ona bytost přináší smrt a strach. Naštěstí nahání hrůzu i jiným lidem, i když z počátku si ani neuvědomují, že Ona skutečně existuje.

Promyšlené anime odehrávající se převážně v Německu 80 a 90 let zaujme mimo jiné i skutečností že některé jeho postavy a části pocházejí nebo se odehrávají v Čechách. Seriál má dobrý spád, přestože je složen z 74 dílů. Charakterové složení je pestré a zahrnuje od již zmiňovaného Dr Temy, dvojčat, ex-snoubenky Evy Heinemannové, opuštěného chlapce jménem Dieter, podivného Petra Čapka, přes ještě záhadnějšího autora podivných obrázkových knížek. Nemělo by se zapomenou na Inspektora Henricha Runge, který se celé věci pokouší přijít na kloub, s metodičností a houževnatostí téměř až nelidskou, ale jemu vlastní. (Mantis)

(více)

Recenze (38)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Monster je jedno z těch anime, které klidně můžete doporučit každému. To hlavně kvůli netradiční kresbě, kde nenajdeme žádné klasické trademarky anime seriálů (obrovské oči a holky s čtyrkama kozama minimálně) a taky díky skvělé detektivní zápletce, kde musí jít klobouk dolů. Když jsem si o tomto seriálu sháněl nějaké info, tak mne okamžitě zaujal jeden "postřeh", který v podstatě říkal, že "Monster je Death Note, minus nadpřirozeno". Zpočátku to tak sice vůbec nevypadalo, ale nakonec musim dát majiteli výroku za pravdu. Ono opravdu není zavhodno se nechat nějak otrávit tou černobílou šablonou postav... stačí si uvědomit, že tenhle seriál má 74 dílů proto, aby se mohl pořádně rozvinout jak příběh, tak i samotné charaktery, a věřte, že je na co koukat. Jak už tady ostatní zmínili, tak se poměrně velká část seriálu odehrává v samotné Praze a tvůrci si dali hodně moc záležet na autenticitě... teda až na pár kiksů, a to do toho nepočítám tu brutálně lámanou češtinu (kterou naopak považuju za velký klad, který celkem i pobaví) :) Co se animace a kresby týče, tak ta je TOP NOTCH, opravdu není co vytknout, naprosto sedne a zejména v posledních 5ti dílech je až filmová. Pokud vás toto anime prozatím míjelo a líbí se vám Death Note a temné detektivky s pointama, kde vás mrazí v zádech..... jo a obrázkové pohádkové knížky ... tak koukejte koukat Monster ! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nedopouštět se Monster jistých chyb, moje hodnocení by, dík temnému příběhu, který se odehrává v reálných kulisách, bylo určitě absolutní. Dvojnásob to zamrzí ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že odstranění těchto vad na kráse by bylo úpravou lehkou, kosmetickou - nikoli zásadním zásahem. Mnoho postav v seriálu, hlavně na jeho začátku, je představováno velmi zjednodušeně. Je jedno, zda jde o ředitelovo nařízení Tenmovi, aby operoval starostu a kašlal na bezvýznamného kluka, nebo prohlášení Tenmovy snoubenky, že: "...lidé si nejsou rovni." Jakoby si ti lidé uvnitř své činy a myšlenky nepotřebovali omlouvat, jakoby se nebáli nálepky "nelida", kterou by nutně museli získat. S postavami je ještě jeden problém. Skora každá do děje vstupuje s nějakým svým příběhem a zároveň problémem, který se, dle představ tvůrců, musí vyřešit, na konci musí postava dostat rozhřešení a divák o ní musí všechno vědět. Neustálé se zpovídání Tenmovi, stejně jako úspěšná "psychologická pomoc", kterou Tenma obvykle poskytne, nutně mnohdy působí uměle, zvláště ve chvílích, kdy jde o postavu, která se v seriálu vyskytuje jen na okamžik či pár dílů. Tyto nedostatky naštěstí s časem ubývají a v druhé půli jsou spíše ojedinělé. Atmosféra plná strachu, tajemna, kterou se vinou dvě základní otázky "Jak tohle dopadne?" a "Co se tenkrát vlastně stalo?" ta naštěstí zůstává, ba houstne. Určitě k tomu přispívá i volba hudebního doprovodu a nevýrazných barev. Odhalit počátek vší té hrůzy mohu rozhodně doporučit. Lepší ****. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když první epizoda naznačí, že s žádnou magií, střední školou, upíry, roboty nebo démony tentokrát nebudeme mít co dočinění, nevěděl jsem dost dobře, co očekávat. Žádný situační humor ani sci-fi či fantasy žánr? A běh na takhle dlouhou trať? Doktor Tenma mě ale brzy vyvedl z omylu. Nesází sice na rychlé tempo nebo děj plný zvratů, ale už během prvních epizod jsem si zamiloval většinu postav, za hlavního hrdinu s napětím dýchal a z Johana měl uctivou hrůzu. A když časem začnou přibývat nové záhady, staré dostanou odpovědi a provážou se se zcela nečekanými novými kapitolami (epizoda jako dětská knížka, několikadílná exkurze do Prahy), nebylo pochyb. Tohle mysteriózní drama s podtextem filozofie, války, vědy nebo jenom čistých lidských citů, je zážitkem na celý život. A na Kenza Tenmu, Ninu, Johana, Lungeho, Dietera, Evu nebo Wolfganga Grimmera nikdy nezapomenu. Díky vám všem za tuhle fascinující cestu. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Za každý jméno bych byla vděčná, jen kdybych se ho mohla dozvědět... Ale já můžu jen hádat. /// Nejvíce mě obtěžovalo, že jsem některé vedlejší ("podvedlejší") postavy od sebe prostě nerozeznávala, takže jsem nevěděla, jestli v příběhu už byly a tudíž jejich příchod na scénu znamená něco víc. Ale tak v pohodě. Škoda za nehybný opening, ending, chtěla jsem nový, nepřišel. Ale jinak: moc, moc se mi to líbilo. Atmosféra. Místa. Postavy. Praha. Čeština. Tři žába. Česká jména. Tady jsem se musela smát. Ale jsem moc ráda, že mé dvě oblíbené postavy přežily - jedna začala psát e-maily, druhá přestala spát. Obluda, která neměla jméno ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Proč si tvůrci nemohli odpustit ty laciné způsoby zvyšování napětí (SPOILER: Které beztak většinou nefungují, protože ty situace dopadají stále stejně. KONEC SPOILERU)? Zvláště když zjevně dovedou využívat i rafinovanějších a účinnějších metod (houstnutí atmosféry v městečku pár epizod před koncem je fantastické!; v tu chvíli jsem byl opravdu rád, že nemusím na další epizodu čekat celý týden:-)). Druhou, už menší výhradu mám k namluvení dr. Tenmy. Přišlo mi, že bylo občas i v neadekvátních situacích příliš dramatické. Po stránce příběhu a hlavních postav je však Monster opravdu velmi povedené anime. 8/10 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Monster je muj skoro nejoblibenejsi anime serial. Tajemny pribeh i vytvarna stranka me proste nemuzou neoslovit. Dej se opravdu odehrava castecne po Nemecku i v Cechach. V uvodnich tytulcich jede tramavaj po prazskem Namesti republiky a hlavni hrdina stoji na Karlove moste! Serial je samozrejme japonsky a svou japonskost nezapre, stredoevropskou realitu ovsem podava velmi autenticky. ()

Ajantis

všechny recenze uživatele

(Komentováno po zhlédnutí 17 dílů.) Monster obsahuje určité množství napětí a dosud odhalená kostra zápletky je poměrně atraktivní; několikrát jsem se na vývoj událostí v dalším dílu upřímně těšil a i teď jsem ještě trochu zvědavý, jak to celé dopadne. Jenže cena za jeho sledování už mi přpadala příliš vysoká, opravdu dobré díly bych totiž spočetl na prstech jedné ruky. Vadily mi zejména dvě věci. Nebývale černobílé charaktery. Touto chorobu jsou postiženy úplně všechny postavy, snad s výjimkou Johanna, ale to je dost možná způsobeno pouze tím, že o něm během 17 dílů není téměř nic řečeno. Ostatní postavy jsou buďto zcela černé, nebo naopak zcela bílé, výjimečně (jako Dr. Tenma) mají chvíli jednu barvu a pak zase druhou. Přechody nebo odstíny šedi, jichž je mezi černou a bílou nespočet, zde nejsou žádné. Naivní dialogy jsou pak logickým důsledkem, těžko chtít po jednorozměrných postavách, aby vypravovaly nějaká moudra. Příliš účelových dialogů obsahujících ohromné množství prostoty, lidské dobroty a naivního idealismu, za které by se snad i dítko školou povinné v dramatickém kroužku stydělo. Zajímavé je to právě s ohledem na to, že příběh je v jádru poměrně dospělý; jako by se na tvorbě podílelo několik odlišných lidí. Skutečně výborná je úvodní a závěrečná znělka a zvuková kulisa filmu, obzvláště hudba. Nahlas nevyslovené, ale tiše myšlené hodnocení: **. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

74 dílů? Na anime celkem dost (samo, Naruto, Pokémon atd. mají daleko víc, ale víte jak)... Nicméně pustil jsem se do tohoto kriminálního thrilleru a s přestávkami ho dokoukal za 4 dny celý... Zajímalo mě jak to celé dopadne, co se stane, jak to Kenzo vyřeší či nevyřeší, kdy se zase vynoří jeho ex-snoubenka Eva, jak to je s Johanem, co se stalo v sirotčinci atd... Nicméně celý seriál se netočí jen kolem Kenzoa... V některých dílech vůbec není a je vyprávěn příběh postavy úzce s ním spjaté... Zaujalo mě taky "reálné" prostředí... Zajímavě a pokud si dobře pamatuji, tak i dobře udělaná Praha a i další města... Celkově je seriál laděn do temna se světlými okamžiky a drží si, dá se říct, po celou dobu napjatou atmosféru... I když někdy poleví a zvolní temto vedlejších příběhem, ale to spíš beru jako klad, jelikož mi tyto momenty nevadili a víceméně fungovali tak, že jsem byl na další děj ještě více napjat... Ano, seriál má pár jistých chyb, ale ty mu odpustím, protože to ostatní se mi velice líblo a nesmím zapomenout na hezké spracování a hudbu... ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Monster dokoukán a doufejme, že tím i končí mé noční můry, protože budování napětí jde tvůrcům extrémě dobře. Překvapilo mě, že tolik lidí přerušuje seriál kolem dvacátého dílu. Sám jsem to také provedl a moc mi není jasné, proč. Ta černobílost postav v první polovině je podle mě dost záměrná, aby člověk mohl líp přemýšlet, co je tím "Monster" vlastně myšleno. Co bych vytknul, je jeden ze způsobů posilování napětí, který rozebírá yenn. Mimo to ještě jednu "skladbu" ze soundtracku, která zní jak rádio s proraženým reprákem, a fakt, že všechny nevýznamné postarší páry vypadají úplně stejně. Prostě samé maličkosti, které jsou bohatě kompenzovány atmosférou, příběhem, postavama a tou dobrou hudbou. Hlavně druhá polovina seriálu je skvělá. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Monster je vážne zaujímavé anime. Musím povedať, že najlepšie sú prvé štyri diely. V prvých štyroch dieloch je naozaj odzrkadlený reálny život kedy sa šťastena a všetko dokáže zvrtnúť behom sekundy. Zažil som to aj v réalnom živote kedy, sa zo sekundy na sekundu zrúti celý život. Tak tu v prvých štyroch dieloch sa zrúti a zas napraví a zas zrúti a tak ďalej. Musím povedať, že hneď po tomto som vedel, že to bude kvalitné anime. Potom však tie štyri diely ďalej prekonané neboli, ale nevadí mi to. Začnem teda hodnotenie ako celku. Veľmi dobré prostredie Nemecka a Čiech, čo bolo pre mňa prekvapujúce a veľmi príjemné prostredie. Obrovské kvantá postáv, ktoré dostávali priestor mi vôbec nevadili a to z jedného jediného dôvodu, že dostávali kvalitný priestor, jedného či niekoľkých dielov v jednom kuse. Psychológia a jednotlivé postavy sú maximálne zložité a neraz im vidíme priamo do hlavy. Príbeh je sám o sebe veľmi záhadný a jeho rozuzlenie trvá v podstate všetkých 74 dielov. Tempo je veľmi pozvoľné a občas naozaj by mohlo byť rýchlejšie. Pár dielov by sa dalo teda vystrihnúť a nemuselo by tam byť, ale nevedel by som vybrať z nich ktoré. Optimum pre Monster(a) by bolo tak 60 dielov. Rozprávky sú vynikajúce, inšpiratívne diela a sú na zamyslenie. Monster má ak to zjednoduším tému, či sa človek zmení, alebo dokáže za každých okolností zostať tým kým je. Po konci anime môžem povedať aj výsledok záleží to od človeka aký je silný a akú silnú ma osobnosť, teda aspoň toto hovorí anime Monster. Keď si chceme za každú cenu niečo vytknúť existuje už spomínané prestrelené množstvo dielov a k tomu úsmevná vec, že ked Tenma niekoho sleduje okamžite mu príde taxík aby ním mohol ísť (na tom som sa veľmi smial), ale za takéto niečo ja rozhodne v jednom vynikajúcom prepracovanom príbehu nebudem strhávať body. Nepáčil sa mi ani koniec, ktorý som čakal iný, ale čo sa dá robiť. Nemyslím tým vyvrcholenie, ale to čo prišlo po tom (inak som bol spokojný). Tvorcovia museli pracovať s množstvom ľudí, kedže v príbehu je všetko maximálne reálne a to aj správanie vrahov a psychopatov. Neviem si predstaviť ako by toto dielo dokázal priniesť na tento svet niekto kto nevidí, alebo mu niekto nepomohol vidieť do hláv "chorých" ľudí a psychopatov. Milujem anime, filmy na zamyslenie a Monster je jednoznačne dostatočný a kvalitný materiál na zamyslenie. Vyzdvihnem aj atmosféru, ktorá postupne vtiahne do deja a už nepustí. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh s dobrým endingom. Jediné, čo mi trochu prekážalo bola samotná dĺžka série, aj keď na dnešné časy, to zas nie je nič extra, skôr slabý priemer. Celkom som si aj odvykol, že anime môže byť aj bez prvkov fantasy :p ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že ta délka je příliš. Ale s odstupem (dokonce píši tento komentář po pár letech od zhlédnutí) musím Obludě smeknout. Takto rozsáhlý EPOS jsem nikde jinde nezažil a neviděl. Pomáhá tomu naprosto originální prostředí - střední Evropu očima Japonce často nezahlédneme, a hlavně DĚJ, který dokonale bruslí na hradě uvěřitelnosti. Ten pocit, že doktor Tenma je jenom malým šroubkem v obrovském stroji, že je v popředí obrovských událostí, které opravdu mohou změnit mnohé. Tenhle atmosferický feeling i dnes cítím - a běhá mi mráz po zádech. 90 % ()

WildevilCZ 

všechny recenze uživatele

Typycký úkaz toho, že příběh není všechno. Vysloveně jsem se během některých dílů nudil a těžko jsem se dokopával k tomu, abych se na další podíval. Kdyby ten seriál měl 13 dílů, tak by mu to IMHO neuškodilo :D ..... 70% ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Skvela graficky velmi realna stranka, par veci k pousmani, jelikoz se pribeh castecne odehrava i u nas, skvela zapletka a scenar. Nevypada to, ze ten serial nekdo lepil za pochodu, ma to svou hlavu i patu, gradaci deje. Vynikajici pocin. ()

skretik

všechny recenze uživatele

jeden z mala serialov, ktore aj napriek predpokladanej kvalite podla hodnoteni a komentarov nedokazem prekusnut kvoli grafike... ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Jedno z geniálních anime, a to po všech stránkách. Jediné, co mne na tomto jinak vážném anime pobavilo, byla snaha o české dialogy a malé nesrovnalosti v topologii Prahy. Původně jsem se obával, že 74 dílů je poněkud hodně, ale po shlédnutí bych ani jeden nevystřihl. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

je to jedno z mála anime, kde se neobjevují žádné speciální schopnosti, není z budoucnosti a nevyskytují se tu žádní roboti či mimozemšťani... A ukázalo se, že to nemusí být vždy potřeba. I když to mělo 74 dílů, sledoval jsem se zatajeným dechem a za necelý týden jsem to měl v sobě. Příběh promakaný do posledního detailu, postavy které opravdu působí reálným dojmem a skvělá atmosféra zaručuje kvalitní podívanou. A nezapomínejme taky na Johana, jednoho z nejlepších anime záporáků. 9.5/10 ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto za 3 dny (těch prvních 5 dílů den předtím nepočítám :D). Nebýt závěrečných dílů, kdy mi přišlo, že autoři už sami nevědí, co chtějí, tak jsem na 120% spokojená. Johan je bezkonkurečně skvělá postava. Miluji to jeho příjemné charisma a hlas, kterým vás ukecá téměř do všeho. :) Kam se na něj hrabou kdejací politici, že jo :D co mě ale mile překvapilo - ČEŠTINA! Oh shit, tohle jsem nečekala. Ani by mě nenapadlo, že by se anime mohlo odehrávat i v ČR. Ale i tak slušných 9/10 (kdyby ty poslední díly nebyly tak na hlavu, dám klidně 11/10, protože to opravdu byla ta správná jízda) PS: Ten konec... opravdu by ho nechali s otevřenými dveřmi a oknem? Come on :'D ale jako poslední joke dobrý ()

Reklama

Reklama