Reklama

Reklama

Nightmares & Dreamscapes: From the Stories of Stephen King

(seriál)
Fantasy / Horor / Drama / Thriller / Povídkový
Austrálie / USA, 2006, 6 h 10 min (Minutáž: 44–55 min)

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

William Hurt, William H. Macy, Eion Bailey, Ron Livingston, Claire Forlani, Jeremy Sisto, Henry Thomas, Kim Delaney, Steven Weber, Jacqueline McKenzie (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Projekt televizní stanice TNT převedl na obrazovky jedny z nejlepších povídek mistra hororu a imaginace Stephena Kinga. Největší část osmidílné mini-série tvoří výběr ze sbírky NOČNÍ MŮRY A SNOVÉ VÝJEVY.

Bitevní pole: Na nájemného zabijáka doma čeká záhadný balíček zaslaný jeho poslední obětí.
Crouch End: Mladá žena se spolu se svým manželem ztratí v podivné Londýnské čtvrti.
Umneyho poslední případ: Detektiv z roku 1930 zjistí, že je pouze hlavní postavou knihy.
Konec celé patálie: Howard Fornoy vzpomíná na to jak spolu s bratrem chtěli zbavit svět násilí a místo toho jej dovedli do zkázy.
Silniční virus míří na sever: Démon z obrazu pronásleduje spisovatele na jeho cestě domů.
Pátá čtvrtina: Honba za částmi mapy pokladu ohrozí i rodinu bývalého trestance, který se vydává na nebezpečnou cestu.
Pitevní sál čtyři: Muž neschopen jakéhokoliv pohybu je svědkem své vlastní pitvy.
Víte že tam mají pekelně dobrou kapelu?: Město plné mrtvých hudebních legend čeká na vaši návštěvu. (3DD!3)

(více)

Recenze (54)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Televizní minisérie na motivy Kingových povídek a to nejen těch ze stejnojmenné sbírky. Naštěstí jsou zde zadaptovány i starší kusy, které úroveň dosti pozvedávají, jelikož "Nightmares and Dreamscapes" rozhodně není Kingův povídkový nadstandart. U všech epizod platí, že se tvůrcům nepodařilo z point "vytřískat" tu osudovost a o všech také platí, že mají vyvedenou hudební stránku a dobré obsazení - bohužel však již ne vždy i dobré herecké výkony. Z osmi adaptací je "must see" vlastně jen hned ta první - Bojiště. Je natočena nápaditě, minimalisticky a přitom působivě i zcela funkčně. Navíc zde zcela exceluje v hlavní úloze William Hurt. Jednotlivé epizody (nikoli jejich předlohy) bych ohodnotil takto: Battleground: 5/5, Crouch End: 2/5, Umney's Last Case: 2/5, The End of the Whole Mess: 3/5, The Road Virus Heads North :3/5, The Fifth Quarter: 4/5, Autopsy Room Four: 4/5, You Know They've Got a Hell of a Band: 3/5. Celkově tedy za slabší 4*. Pokud by však tvůrci pro příště navýšili rozpočet a zaměřili svou pozornost hlavně na povídky ze starších Kingových sbírek (ideálně Night Shift či Skeleton Crew), tak rozhodně mají jednoho diváka jistého. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Průměrný povídkový seriál, těžící především z faktu, že autorem předloh všech dílů je Stephen King. Bohužel, až na jednu - dvě výjimky sáhli autoři po jeho slabších pracech, případně kusech zajímavých, nicméně těžko zfilmovatelných. Opravdu geniální je pouze první povídka, kde se povedlo bezchybně zadaptovat povídku Bojiště. Z těch ostatních bych vypíchnul asi jen Silniční virus míří na sever, který nejenže byl jako jediný alespoň trochu strašidelný, ale měl i skvělého Toma Berengera v hlavní roli. Zbytek je koukatelný průměr až podprůměr, který neurazí, ale více než na jedno zhlédnutí není. ()

choze

všechny recenze uživatele

BATTLEGROUND - jedna z mých oblíbených Kingových povídek, byť objektivně ne z nejlepších, se tady dočkala slušné adaptace. Připomnělo mi to devadesátkové Krajní meze, ale oproti nim to má nesrovnatelně lepší triky a že jich zrovna tady bylo zapotřebí. Dějově je to věrné, má to atmosféru a rozumné množství černého humoru s ohedem na groteskní zápletku, plus John Hurt jako zabiják i jeho bejvák jsou fajn. (3/5) THE ROAD VIRUS HEADS NORTH - spisovatel hororů pronásledovaný hororovým obrazem, co žije svým vlastním životem, zní dobře, ale navzdory znepokojivé atmosféře se tu nic zajímavého nestane. (2/5) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

BITEVNÍ POLE: Skvělý příklad přepisu povídky na filmový pás. Útočicí vojáčci jsou úžasní. Určitě se podívám i na další díly. 5* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Televízny seriál "Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King" je kolekciou filmových adaptácií poviedok, ktoré napísal americký spisovateľ Stephen Edwin King. Sú súčasťou zbierok "Nočná smena" a "Nočné múry a snové výjavy". V roku 2006 bolo osem z nich vybratých a sfilmovaných do podoby zhruba hodinových snímkov. Jedná sa o poviedky: Bitevné pole; Crouch End; Umneyho posledný prípad; Koniec celej patálie; Cestný vírus mieri na sever; Piata štvrtina; Pitevňa číslo štyri; Viete, že tam majú pekelne dobrú kapelu?. ***** ()

petero 

všechny recenze uživatele

BATTLEGROUND (5*) /// CROUCH END (3*) /// UMNEY'S LAST CASE (2*) /// THE END OF THE WHOLE MESS (2*) /// THE ROAD VIRUS HEADS NORTH (2*) /// THE FIFTH QUARTER (3*) /// AUTOPSY ROOM FOUR (3*) /// YOU KNOW THEY'VE GOT A HELL OF A BAND (3*) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Battleground 5 - vějička, na kterou jsem se chytil a taky pěkně nachytal, protože ostatní povídky ani zdaleka nedosahují vysoce nastavené úrovně této první; Crouch End 1 - tohle měla být snad hodně špatná pocta Lovecraftovi; Umney's Last Case 1 - parodie sebe sama, u které nemá cenu vůbec přemýšlet nad dějem, který postrádá smysluplnější logiku; The End of the Whole Mess 2 - výborný námět, ale zpracovaný do velice nudného kabátu; The Road Virus Heads North 4 - v momentě, kdy jsem chtěl celou sérii proklít, jsem si pustil tento díl a dal sérii novou šanci. Napínavé, místy strašidelné dílko o prokletém obrazu a výborný Tom Berenger v hlavní roli; The Fifth Quarter 3 - zbytečně zkratkovité, dokážu si na téma hledání ztracených dílků k pokladu představit spíše celovečerní film, ale vcelku dobré; Autopsy Room Four 3,5 - napínavé a režisér mě dokázal vtáhnout do pocitů paralyzovaného pacienta na pitevním stole; You Know They Got a Hell of a Band 3 - nemrtví muzikanti byli docela fajn :-) ()

Rover 

všechny recenze uživatele

prozatím Bitevní pole (4/5), Crouch End (2/5), Umneyho poslední případ (3/5)... další s obsáhlejším komentářem bude následovat ;-) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skvělá první povídka "Battleground" suprově naladí, takže jsem pak vydržel všechny, ale krom té jedné je to dost slabota. 50% s odřenýma ušima. ()

topr harley 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování povídek od Stephena Kinga. Povídky mají atmosféru a skvělý děj. Po dlouhé době zase něco co se mi fakt hodně líbilo. Úroveň jednotlivých povídek je celkem vyrovnaná, jediná, která mě moc nenadchla byla pitevní sál. Možná proto, že se mi nelíbila ani v knížce. Mimochodem knihu všem doporučuji je výborná :) ()

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Battleground : 5/5, Crouch End : 2/5, Umney's Last Case : 2/5, The End of the Whole Mess : 4/5, The Road Virus Heads North : 3/5, The Fifth Quarter : 4/5, Autopsy Room Four : 5/5, You Know They've Got a Hell of a Band : 4/5 ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bitevní pole 5/5, Crounch end 4/5, Umneyho poslední případ 3/5, Konec celé patálie 2/5, Silniční virus míří na sever 3/5, Páta čtvrtina 5/5, Pitevní sál čtyři 3/5, Víte že tam mají pekelně dobrou kapelu? 4/5 Jako celek to působí moc hezky(zkouknuto na jeden zátah). Nejlepší je pro mě Páta čtvrtina s výborným J. Sistem, tedy nejedná se o horor jako spíše o akční drama. A nejhorší je Konec celé patálie, i když to má výborné herce tak je to moc zdlouhavé, i když poslední scéna mi přišla poměrně dojemná:-) Teda moc dílů není vyloženě hororvých, ale mají svojí atmosféru. Nejhorší to bylo s dílem Silniční virus míří na sever, přišel mi moc zmatečnej a konec jsme nepochopil:-) takže dávám 4 z 5. Moc pěkný seriál. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

BITEVNÍ POLE - 75% opravdu originální námět a skvělé zpracování, takový zfilmovaný Army men. CROUCH END - 70% naprosto parádní atmosféra, jeden z mála počinů, kdy byla opravdu strašidelná atmosféra i za dne, ale příběh se mi až tak nelíbil. UMNEYHO POSLEDNÍ PŘÍPAD - 70% - těžká stylovka. KONEC CELÉ PATÁLIE - 80% - parádní námět. SILNIČNÍ VIRUS MÍŘÍ NA SEVER - 80% - obraz neměl chybu. PÁTÁ ČTVRTINA - 65% - vůbec bych neřekl, že tohle napsal King. PITEVNÍ SÁL ČTYŘI - 80% - dokonce sem ji četl, parádní. VÍTE, ŽE TAM MAJÍ PEKELNĚ DOBROU KAPELU - 75% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Uh, další Kingovo dílo převedený na filmový pás. Už mi tak připadá, že kdyby King napsal oblastní telefonní seznam, určitě by se našel nějakej magor, kterej by to zfilmoval. Tentokrát došlo na Kingovy povídky. Pár jsem jich četl, s některými jsem se setkal poprvé. 01 Battleground [Brian Henson] Sice s dobrým a zajímavým nápadem a zápletkou, leč i přesto sotva průměrná Kingova povídka zpracováním do televizní povídky jen a jen získala. Vizuální ztvárnění dalo zápletce nový rozměr. Povídka se honosí dobrými nápady, záběry a triky, plus přidala jeden skvělý bonus navíc, odehrává se bez jediného slova. **** 02 Crouch End [Mark Haber] Tak už i King zabrousil do světa mýtu Cthulhu.... Kingovu předlohu jsem nečetl, ale tento díl je takový částečně nic moc. Začátek a konec je dobrý, prostřední část je dost nudná, hra s kamerou a obrazem mě dost vytáčela a ještě to má ne moc povedenou hudbu. ** 03 Umney´s Last Case [Rob Bowman] Když si románový hrdina prohodí život se svým autorem, ani jednomu z nich to štestí nepřinese. A navíc je to docela nuda, sice občas sranda (William H. Macy jako neohrožené soukromé očko), ale celkově nuda. * 04 The End of the Whole Mess [Mikael Salomon] Zajímavé (post)katastrofické sci-fi. Dobrý styl vyprávění. Jen málo hororu :-) *** 05 The Road Virus Heads North [Sergi Mimica-Gezzan] Jeden z klasických případů toho, že King funguje v literární podobě, přerody do televizních/filmových podob však zpravidla nefungují. Mám dojem, že jsem to kdysi dávno už četl, ale vůbec si to nepamatuju. Při sledování tohohle dílu, jsem si však říkal, že jako psaná povídka to může být hodně dobré, jako televizní povídka však jen tak tak průměr. Navíc je to příklad ještě jedné věci, a to Kingovy opotřebovanosti – dobré nápady už pravděpodobně vyčerpal, tak začal recyklovat sám sebe. Tohle je svým způsobem jen recyklace a spojení jeho dvou nápadů z Christine a Rose Madder.*** 06 The Fifth Quarter [Rob Bowman] Že King často psal i pro své děti, je známo, evidentně pro ně chtěl napsat nějakou kriminálku. Natáčet to ale nemuseli. Opět ani známka po hororu.** 07 Autopsy Room Four [Mikael Salomon] No sláva, konečně pořádný napětí. Tohle prožít, tak bych ten infarkt asi vážně dostal.***** 08 You Know They Got A Hell Of A Band [Mike Robe] Umh, špatný to není ale trošku slabý, alespoň toho Cobaina tam mohli ukázat. *** Průměrově mi to vychází na 2,87. Což podle mě docela sedí, většinou nic moc, ty dva záseky nad trojku to drží v té průměrné rovině. U některých povídek docela zklamání. Čekal jsem více hororu, až na dvě tři povídky tu skoro žádný nebyl. A tak u mě stále platí - Kinga radši číst, než se na něj koukat! ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Prvních pět epizod je obstojných. Šestá neobsahuje mysteriózní atmosféru, ale dá se na to dívat. Předposlední pro mě znamenala otázku, jak je možné, že se někomu může líbit víc, než druhá epizoda (která je nejlepší z celého seriálu). Poslední epizodu jsem přeskakoval. Shrnutě na závěr mi to vychází tak, že během psaní páté epizody tvůrcům došly Kingovy mysteriózní povídky, tak si napsali buď vlastní, anebo, pokud King napsal nějaké nemysteriózní, tak ty použili právě. Pokud by platila první možnost, že si napsali vlastní, znamenalo by to, že se změnilo myšlení vedení televize, a možná i byli dosazeni na tuto práci jiní scénáristé. Hodnocení je následující odemne: 1×1 - 90%; 1×2 - 75%; 1×3 - 60%; 1×4 - 65%; 1×5 - 70%; 1×6 - 80%; 1×7 - 40%; 1×8 - asi 30%. _ _ _ Z hodnocení je jasné, která epizoda je nejlepší. Šestou lze ignorovat, ta se do seriálu dostala omylem, jinak si to neumím vysvětlit. ✔ ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

I. příběh: 75% /// II. příběh: 60 - 70% /// III. příběh: 60 - 70% /// IV. příběh: 60% /// V. příběh: 40% /// VI. příběh: 40% /// VII. příběh: 60% /// VIII. příběh: 65% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem narazil úplně náhodou a naštěstí to má kolega na VHS. Nejlepší je dle mého Silniční virus míří na sever. V celku je to ale slušná podívaná, dle povídek pana Kinga. ()

Reklama

Reklama