Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Recenze (212)

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Tomuhle říkám triumf vůle....mé vůle přežít. Za takhle nudnou sebestřednou sračku by se mělo posílat do boje s Islámským státem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zase rozervané srdce Jack Kerouac, ale podruhé už mu na tenhle lep neskočím. Na cestě se totiž opět tváří jako cestovatelský dobrodružník o vlkovi samotářovi. Ve skutečnosti Jack vůbec neví co chce a tak se opět zmítá mezi samotou, sexem, chlastem a road vyjížďkami, které vždycky končí stejně. Big Sur ještě šel díky skvělému prostředí. Tady už jsem ale měl s těmi 140ti minutami hodně. co dělat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetla a to je určitě právě v tomhle případě mojí velkou chybou, protože pak bych nemusela být svým způsobem zklamaná těmi sterotypními sekvencemi, cesta - drogy - sex - atd., stále dokola jen s menšími obměnami. Zkrácená verze by tomu možná neuškodila. Ale já tu knihu nečetla a tak jsem se stala nezávislým divákem Salova vyprávění hlavně o Deanovi a o jeho sebedestruktivním způsobu života. Člověk, kterého musíte v jednu chvíli milovat, abyste ho vzápětí neseřezali jak malýho fracka. Garetta znám už i z jiných filmů, ale tady byl naprosto vynikající a finální část této road movie na mě asi zapůsobila nejvíc. Kristen Stewart jako Marylou neměla chybu, ale co mně docela dost mrzelo, že Kirsten Dunst, kterou mám moc ráda se dostalo minimálně prostoru. Takže za mě by to byl normálně průměr, ale za Garetta Hedlunga tu jednu hvězdu určitě přihodím. 75% ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě filmové adaptace, ale ještě víc mi vadí ono otřepané "kniha je lepší než film". Za to mám slabost pro road movie. // U Jacka Kerouaca je to trochu složitější, protože psaní zakládá na bázi pocitové, nikoli dějové - což bývá u filmu problém. Tady jsem ale problém neměla, protože Walter Salles se s tím porval obstojně. Tudíž výsledek není nijak dechberoucí, ale rozhodně není ani zavrženíhodný. // Zkrátka film o putování a přátelství, o svobodě, nespoutanosti. Dobrodružství tkví v samotném životním stylu, nikoli v příběhu samotném, což samozřejmě může kdekoho nudit, leckoho pobouřit. Co už. // On the Road bylo očekávané dílo, které tak nějak vzniklo a pak tiše zaniklo, neb - podobně jako kniha v době svého vzniku - nemá přívržence, ale kritiky. // Pro mě osobně v pohodě podívaná na něco, co se dnes už moc nenosí (a seru vám na hipstery). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se zcela bez mučení, že celá beatnická generace existuje na jiné planetě, než na které existuji já. Ale dejme tomu, že jsem si chtěla rozšířit obzor a nepohrdla jsem Kirsten Dunst sehrávající svou roli v letech 1947 a 1948. Sladká, božská, jemná, s dokonalým hvězdným úsměvem, taková je její zdejší Camille na počátku. Báječná, když tančí a zpívá I've Got The World On A String Elly Fitzgerald. V druhé půli příběhu pak velmi zlomená a přesto neuvěřitelně silná osobnost. Zkrátka k pomilování. A je velmi zajímavé, že takovou šanci dostaly i její další spoluhráčky v menších či větších rolích - ať už Kristen Stewart nebo Amy Adams. Radost byla pohledět na roličku Stevea Buscemiho a dejme tomu Vigga Mortensena, jen to hlavní téma a hlavní tváře se nám poněkud vytratili vlivem silného rámce. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Až moc neučesaná road movie, která trpí na neustále se opakující motivy, ježdění tam a zase zpátky, vracení se k jednomu, pak zase k druhému nocležníkovi – vše bez ladu a skladu. Tu a tam se tvůrci zastaví, nabídnou divákovi „vydechnutí“, ale naneštěstí i zamyšlení se nad tím, jak to šlo všechno udělat lépe. Před kamerou se totiž sešli solidní mladí herci (Kristen Stewart mě těší pokaždé, na tom se nic ani tentokrát nezměnilo), podařila se naladit vcelku slušná atmosféra. Sex, drogy, chlast, smysl života, neustálé hledání, přátelství, pohybování se na hraně zákona, melancholie, nezávislost, touha po štěstí, po něčem novém, neznámém.. všechno a nic, navíc se špatným tempem a díkybohu titulky, které nakonec přeci jenom vyběhnou. Jeden velký flám a taky velký bordel!! Zklamání na hranici dvou a tří hvězd.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

On the Road je zvláštní film. Nemůžu říct, že by se mi nějak extra líbil, že by mi jeho postavy byly sympatické nebo že bych byl nějak potěšený délkou přes dvě hodiny, ale NĚCO mě po skončení přinutilo si tento film ponechat s tím, že mu musím dát ještě jednu šanci za pár let. Mezitím zkusím načíst knížku, podle které je film natočen, třeba až pak pochopím, proč jsem o tom filmu přemýšlel ještě několik dní potom, co jsem jej viděl. 60 %. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Vše v tomto filmu je naprosto v pořádku. Je to dobře natočené, film si v pohodě plyne bez jakéhokoliv zádrhelu, nálada celého filmu je taky ta správná, dobré herecké obsazení, ale zkrátka filmu chybí šťáva. Jedná se jen o suché převyprávění jedné slavné knihy, které však divákovi nedá a neřekne vůbec nic. Škoda, těšila jsem se. ()

a.kopecka 

všechny recenze uživatele

Důstojné, autentické, správně upocené a hlavně - předlohu neurážející. A to i přesto, že její obsáhlost do dvou hodin jednoduše narvat nejde, kdeco chybí (nebo je nedořešeno) a pro nečtenáře tak může výsledek působit roztříštěně. P.S. Hedlund se pěkně vybarvuje. 65% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má veľmi dobré herecké obsadenie, až na hlavného hrdinu Sama Rileyma, ktorého som videl hrať prvýkrát a svojím výkonom ma veľmi nezaujal, zvyšok je plejáda zvučných hollywoodskych mien. Za zmienku určite stojí aj režiséri Walter Salles ktorému idú životopisné snímky ako po masle. Tu to nie je inak, zachytáva mladé roky začínajúceho spisovateľa Sala Paradise a jeho priateľov. A ako to tak býva u umelcov, film je plný dobrodružstva, sexu, drog a naozajstných priateľstiev. Hoci má film 140 min, ja sa nenudil ani na chvíľku. No a kto chce vidieť kozy Kristen Stewart, tak nech na to mrkne, prvýkrát čo je vo filme, sa ukáže v plnej paráde. ()

PinPrick 

všechny recenze uživatele

Některé knihy by měly zůstat nezfilmovány. Sallesovo dílo je nekoherentní, nudné a utahané. A to přitom jeho Motocyklové deníky považuji za výborný film. Současní hipsteři si ale budou libovat. Takové zhnusené pocity u převodu skvělé knihy na filmové plátno jsem měl naposled u Norského dřeva...a to byl opravdu velký nepodarek. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, ale na tenhle film mě nalákalo hlavně herecké obsazení. Garrett Hedlund a Kristen Stewart. Něco podobného jsem čekala, takže mě to ani moc nepřekvapilo, ale zároveň ani něják zásadně neohromilo. Co mě ale na celém filmu iritovalo snad ze všeho nejvíc byla ta délka. Nevadilo by mi to zkrátit třeba i o hodinu, některé scény mi tam přišli zbytečné, nebo zdlouhavé. Tohle určitě není film pro každého. 3* ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nedokázal představit On the Road na plátně. Walter Salles ale zřejmě ano a nakonec vznikl film, očividně jakási plánovaná pocta Kerouacovi a beatnikům, který se po více než dvě hodiny táhne, lidově řečeno, jak těsto na štrúdl. Z castingu potěšil snad jen přesně ztvárněný Burroughs, naopak o rozjíveném frajírkovi, který měl představovat Ginsberga, by se toho dalo říci jen málo dobrého. Nu, dle mého je to takové převedení šedesát let staré látky do verze pro novodobé hipstery, kde prostředí a míra "coolness" výrazně převažuje nad takovými pojmy, jakými jsou srozumitelný příběh či dobře prezentované postavy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať. Na to ako je predloha neuveriteľne hlučná a divoká, je to dosť tichý film. Nečítať predlohu, v prvom rade sa v tom asi nezorientujem, v druhom rade by ma to nudilo. Kerouacovo On the Road býva nazývané "denníkom hipsterskej generácie" a v tom je film dosť doslovný. Denník - vytrhnuté stránky nahádzané na seba ignorujúc vatu, vysvetľovanie kto a čo, pridávajúce zážitok za zážitkom. Niekedy je použitý konkrétny dialóg z knihy v inej súvislosti (respektíve ho prenáša niekto iný, respektíve v inom časovom období), niekedy situácia vyznie inak ako by mala (hlavne scéna s Buscemim.V knihe mi nijak dôležitá neprišla a skorohádka čo ju nasledovala vo filme vyznie divne a inak ako v knihe, a čudujem sa, že ju vôbec použili, konieckoncov načo), a hlavne posolstvo cítiť iba v náznakoch, a priateľstvo hlavných postáv nevyzerá tak pevné. A trochu zamrzel aj záver. Bol som rozhodnutý, že ak film bude končiť aspoň pol hodinovým vyvrcholením v Mexiku a hlavne SANITKOU!, že mu dám päť hviezdičiek. Nekončil. Výsledný dojem: silnejšie tri hviezdičky; film ktorý by ma bol pravdepodobne obišiel ako sa to najviac dá, neznalého textu určite. Nakoniec dávam aj štvrtú hviezdu, za dokonalý casting. Rovnako predstavitelia hlavných postáv (Sam Riley musí mať vynikajúceho agenta, najprv životopis Iana Curtisa, potom film o Kerouacovi), tak všetkých vedľajších, s malou výnimkou Allena Ginsberga (vo filme Carla Marxa). Kristen Stewart konečne zas ukazuje, že dokáže aj hrať a nielen tváriť sa smutne (ako Joan Jett som jej to tiež žral, ale nie pre jej herectvo), navyše keď je nahá, ide o vskutku nádherný pohľad. Cameá super, Burroughs geniálny. Škoda, že dostal tak málo priestoru. PS: Kerouacové knihy mám rád, radšej tie o jeho vzťahoch so ženami. Do budúcna by ich adaptácie mohli byť, ale predsa len, formou menej beatnické. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Jo, už asi po 20 minutách jsme všichni pochopili, že život je krátkej a tak ho prostě ŽIJ! Ale že film tenhle význam nabízí pouze prostřednictvím drog, rychlé jizdy a střídání hulení, sex, hulení, teploušskej sex a hulení... je otázka. Film by si rozhodně zasloužil kratší stopáž, protože nikdy jsem tak ráda neviděla titulky! Je to tak mezi 2-3 hvězdama.. ale musim za hlavní obsazení dát palec nahoru, protože byli všichni velmi dobří! Bohužel takové ty lepší scény, nebo dialogy s myšlenkou, či emocionální vypjetí, by se dle mýho sestříhaly do příjemné půlhodinky, kdy si každej uvědomí, že život je těžkej, máš si vážit přátel a ve výsledku asi nebejt sjetej každej den bez prachů a s holou prdelí. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha společně s hereckým obsazením vytvořila neuvěřitelně nadějný potenciál pro zachycení nereálně reálného života nevýrazného pisálka. A jak dokonale mohla tato kombinace vypadat ve snech, tak dokonale byla promarněna. Napálená stopáž s táhnoucími se záběry navozuje atmosféru sice retro-podmaňující, na straně druhé i ale až k uzoufání pomalou a stagnující. Význam protagonistů se střídá jak současné módní trendy a bez znalosti knižního veledíla se nezasvěcený divák může v ději mírně ztrácet. Jak ve smyslu na které postavy se zaměřit, tak i v příběhu samotném, který se scenáristicky nevydařil a zamotává se do nepřehledné smyčky. Což o to, že ta smyčka je plná komických excesů, o těžkých životních ranách a drogové jízdě obecně, když je to po půl hodině stále jedno a to samé dokola. Je mi tedy tak trochu líto především dua Amy & Viggo, jejichž role mi v tomto snímku připadají vyloženě zbytečné. Spontánně tedy zklamání a palec dolů, s odstupem času se ale dojem nevytratil tak rychle, jak bych očekával, takže vyloženě tragédii Salles nevytvořil *smířlivé gesto*. Nejlepší soundtrack z filmu: Main Theme. 60 % ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kniha je jeden velký bordel a film tuhle formuli úspěšně dodržuje. Cestujeme tam a zpátky bez ladu a skladu a tu a tam se někde zastavíme, abychom přemýšleli nad smyslem bytí. Samu mě překvapilo, jak blízko má atmosféra k té knižní. Scény, které kniha popisovala jako depresivní, strhující, melancholické, příjemné, film vykresluje úplně stejně. Dean je v knize za zjevení a rebela, který se neumí usadit. Hedlund ho vystihnul do puntíku. Riley je jako Sal uhrančivý. Oproti Deanovi nenápadný pisálek, který je ale srdcem příběhu. Hlavní trio kazí jen Kristen Stewart svým křečovitým výrazem. Snesitelné scény jsou jen ty, kde nemluví. Zvlášť musím pochválit posledních deset minut, které mě dostaly víc než samotný závěr v knize. Tomu filmu prakticky chybí jen větší odvaha víc prostříhat děj a dát mu nějakou vlastní vizi. Takhle je to sice velmi důvěrná adaptace knihy, ale sám o sobě film až tak neobstojí. ()

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama