Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)
  • Scéna, ve které postava Kristen Stewart uspokojuje ručně dva muže v autě, se stala hitem internetu. (Wade)
  • Většina záběrů z cesty pochází z 60 000mílového výletu Hudsonem z roku 1949 napříč USA, který absolvovala ústřední trojice Hedlund, Stewart a Riley společně s režisérem Sallesem, kameramanem a zvukařem. (Brousitch)
  • Keď sa v 90. rokoch začalo hovoriť o natočení tohto filmu, Johnny Depp ako prvá voľba režiséra úlohu Sala Paradisa odmietol. (Saraswati)
  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)
  • Nakrúcanie filmu začalo v roku 2010 v Montreale v Kanade. Postupne sa presúvalo do Quebecu, Calgary, Mexika, Arizony, Louisiany, Kalifornie, Argentíny a Čile. (Saraswati)
  • Po tom, čo bol rozpočet filmu výrazne znížený, súhlasila Kristen Stewart s honorárom menším než 200 000 amerických dolárov. Z lásky ku knižnej predlohe sa totiž postavy Marylou nechcela vzdať za žiadnu cenu. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama