Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se zcela bez mučení, že celá beatnická generace existuje na jiné planetě, než na které existuji já. Ale dejme tomu, že jsem si chtěla rozšířit obzor a nepohrdla jsem Kirsten Dunst sehrávající svou roli v letech 1947 a 1948. Sladká, božská, jemná, s dokonalým hvězdným úsměvem, taková je její zdejší Camille na počátku. Báječná, když tančí a zpívá I've Got The World On A String Elly Fitzgerald. V druhé půli příběhu pak velmi zlomená a přesto neuvěřitelně silná osobnost. Zkrátka k pomilování. A je velmi zajímavé, že takovou šanci dostaly i její další spoluhráčky v menších či větších rolích - ať už Kristen Stewart nebo Amy Adams. Radost byla pohledět na roličku Stevea Buscemiho a dejme tomu Vigga Mortensena, jen to hlavní téma a hlavní tváře se nám poněkud vytratili vlivem silného rámce. ()

curunir

všechny recenze uživatele

,,NECÍTIM ĽÚTOSŤ, TÁ JE PRÍLIŠ BANÁLNA, MELANCHÓLIA ZASE VEĽMI MDLÁ. NAJSKÔR TO BUDE ZLOSŤ." __ Walter Salles nakrútil po ,,Motocyklových denníkoch" opäť film o mladosti ikonickej postavy, opäť s podobne vystavaným dejom a opäť sa je načo pozerať. Kerouacovo slávne dielo mám v počítači stiahnuté ako audio knihu, ale dosiaľ ma nelákalo vypočuť si ho, keďže by som dal skôr prednosť jeho literárnej podobe. Dokonca aj ku tomuto filmu som sa dostával vyše mesiaca, kým som si našiel chuť pozrieť si ho. Je jednoducho skvelý, chytil ma hneď od začiatku. Keby Kristen Stewart hrala iba vo filmoch ako je tento alebo ,,Útek do divočiny" patrila by moje obľúbené mladé herečky. Garrett Hedlund je absolútna hviezda a neskutočne mi pripomínal Petra Sagana (,,Počúvaj, viem robiť viac vecí naraz. Moja energia je neobmedzená."). Je to na 4* alebo na 5*? Neviem. Možno teraz na 5* a pri inom pozretí na 4*, alebo úplne naopak. Myslím na Deana Moriartyho... (doteraz 2483. hodnotení, 185. komentár k filmu) ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Z mnohých dôvodov, ktoré teraz nebudem a ani nie je potrebné preberať, môžeme prijať ako primárne východisko tvrdenie, že Kerouacovo Na ceste, nech už dnes pôsobí akokoľvek, je absolútne kultovým dielom. Sallesovo NA CESTE je jeho veľmi presnou/dôkladnou/detailnou/pietnou/únavnou obrazovou reprodukciou/ilustráciou/vystihnutím, čo je dôvodom, prečo sa kultom stať nemôže. Podobne ako jeho MOTOCYKLOVÉ DENNÍKY nemá pridanú hodnotu,iba ukazuje, neurazí, nenadchne, raz a stačí, proste iba adaptácia... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

On the Road je zvláštní film. Nemůžu říct, že by se mi nějak extra líbil, že by mi jeho postavy byly sympatické nebo že bych byl nějak potěšený délkou přes dvě hodiny, ale NĚCO mě po skončení přinutilo si tento film ponechat s tím, že mu musím dát ještě jednu šanci za pár let. Mezitím zkusím načíst knížku, podle které je film natočen, třeba až pak pochopím, proč jsem o tom filmu přemýšlel ještě několik dní potom, co jsem jej viděl. 60 %. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Naprosto autentické převedení Kerouacovy beatnické duše na filmové plátno. Je to jako jazzová skladba, která je v tomto filmu ústředním motivem. Vše je nahodilé a nepředvídatelné, bez jakéhokoli řádu. Jak kniha, tak i samotný film. Deprese, štěstí, melancholie, sex, drogy a touha po nepoznaném. Stále jít dál a nezastavit se. Na jednu stranu hloubáme nad smyslem života a bytím, abychom vzápětí přišli na to, že nic nemá smysl a člověk by si měl především užít. Vychutnat si každou minutu naplno. Nebo snad ne? Tohle dílo pokládá spoustu otázek a zároveň interpretuje mnoho odpovědí. Je jen na divácích, kterým směrem se nechají strhnout. Jestli souhlasit, nebo myšlenku rezolutně odmítnout. Výborné herecké obsazení už je jen třešnička na dortu. Ty bezmála dvě a půl hodiny mi rychle utekly a já bych chtěl ještě. Opravdu silný, dramatický snímek, který určitě neosloví každého, ale své kvality bezesporu má. Za úžasné převedení knihy do filmu musím dát vysoké hodnocení, neboť postavy rázem dostaly svou hmatatelnou podobu a žijí. Škoda jen, že se sem nevešlo všechno. 85% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Po tom, čo bol rozpočet filmu výrazne znížený, súhlasila Kristen Stewart s honorárom menším než 200 000 amerických dolárov. Z lásky ku knižnej predlohe sa totiž postavy Marylou nechcela vzdať za žiadnu cenu. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama