Reklama

Reklama

Trinity Blood

(seriál)
  • Japonsko トリニティ・ブラッド (více)
Japonsko, 2005, 10 h (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Sunao Jošida (komiks)

Hrají:

Hiroki Tóči, Mamiko Noto, Džun'iči Suwabe, Kazuja Nakai, Ken'iči Suzumura, Juki Macuoka, Ajako Kawasumi, Hóko Kuwašima, Džúróta Kosugi, Rie Kugimija (více)
(další profese)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Před 500 lety na Zemi vypukla nukleární válka, díky které se otevřely brány do pekla a z něho na svět přišli upíři. Temné bytosti oplývající různými nadlidskými schopnostmi, sající lidskou krev. Do této doby lidi soupeřili s nepřítelem, kterého dobře znali, ovšem to se mělo změnit. Nyní lidé bojují o vlastní přežití na planetě, na které byli kdysi dominantním druhem. 500 let po nukleární katastrofě je Země rozdělena na několik částí.

Část, ve které mají nadvládu lidé, má hlavní sídlo ve Vatikánu. Z toho je patrné, že v jeho čele nemůže stát nikdo jiný, než samotný papež. Kdo si ale myslí, že je to nějaký moudrý, postarší muž, tak ten se velmi plete. Papež je totiž mladý muž, kterého vyděsí¨už jenom trochu zvýšený hlas. Naštěstí má dva velmi schopné rádce. Jedním je kardinál a druhým je kardinála Caterina. Kardinál nechce s upíry vůbec vyjednávat, stará se jenom o to, jak upíry vyhubit. Díky tomu taky vede organizaci zvanou Inkvizice. Oproti tomu Caterina je přístupnější. Ta vede organizaci vedenou pod zkratkou AX. Do této organizace patří také hlavní hrdinové seriálu: otec Abel Nightroad a Esther Blanchet.

Další část se nazývá Impérium. Zde je převážná většina obyvatel upíři. Vede je moudrá císařovna, která dokázala ve své zemi nastolit mír a pořádek mezi lidmi i upíry. Na Zemi však existuje jedna frakce upírů, která si nemyslí, že lidé nemají právo žít na Zemi. Ta se jmenuje Rosenkreuz Orden. Odsud pochází také hlavní záporná postava. Je jí Cain Nightroad. Již to vám asi napoví, že Abel nebude tak úplně člověk. Abel a Cain jsou bratři, nejsou to ani upíři ani lidé. Jejich rasa se jmenuje Crusnik. Je to experimentálně vytvořená rasa, která přišla na Zemi. Abel a Cain mají smrtící schopnosti, ale dokud je neaktivují, tak vypadají jako normální lidé. Po jejich aktivaci se z nich stává zcela někdo jiný. Asi je dobré říci, že jak Abel, tak i Cain se živí krví upírů.

Abel sice stojí na straně lidstva, ale žádný svatoušek to taky není. Nejvíce ho tíží jeho hříchy, které spáchal v dávné minulosti. Tomu napovídá i fakt, kdy se oba bratři přemění. Abel vypadá jako anděl zkázy, kdežto Cain je jako anděl celý bílý. Upíři zde nejsou vykresleni jen jako krvelačné monstra, ale jsou zde podáni jako bytosti, které dokáží milovat i nenávidět. Mají stejné city jako lidé a proto se tak do jisté míry i chovají. (piserius)

(více)

Recenze (21)

seipy 

všechny recenze uživatele

Trinity Blood je nádherné anime o boji mezi lidmi, upíry a ... ;-) Doplňuje ho velice pěkná animace a úderná hudba. Po pár seznamovacích dílech se rozjede hlavní dějová zápletka a až do konce se z ní nesejde. Některé díly mě příjemně překvapily a v jiných už jsem skoro od začátku věděl o co jde, ale to k tomu patří. Postavy jsou dobře propracované, každá má svou charakteristiku. Chování Abela mě přišlo vtipné (i když si to někteří zde nemyslí) a jediné co tohle anime dělí od pěti hvězdiček je infantilní chování papeže. Kdykoliv se objevil na scéně, tak jsem vážně trpěl :( ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobrý opening, zajímavě vykreslený svět a pár povedených akčních sekvencí mi prostě nevynahradí spoustu velmi nudných dílů a přiblblého hlavního hrdinu...Trinity Blood měl slušný potenciál být kvalitním upírským seriálem se spoustou zvratů a propracovanými postavami, ale využít ho se povedlo ani ne z poloviny...nemám rád nedodívané seriály a filmy, ale tady (po 16. epizodách) nemůžu jinak....mám pocit ztráty času, který bych mohl využít ke sledování anime, které chci vidět...možná se k TB jednou vrátím a hodnocení změním, ale prozatím **. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Trinity Blood je neskutočne premrhaná príležitosť natočiť výborné anime o koexistencii dvoch nezlúčiteľných biologických druhov, z ktorých jeden je pokračovateľom toho druhého. V prvom rade vidím problém v dvoch hlavných postavách. Tie totiž nie sú v žiadnom prípade zaujímavé. Seriál však tento nedostatok kompenzuje pestrou paletou veľmi príťažlivých postáv vedľajších (u mňa vedú Sword Dancer a Imperátorka Byzancie) a rozohráva tak postapokalyptické divadlo o potrebe tolerancie medzi odlišnými kultúrami. Jeho svet je vykreslený veľmi príťažlivo, na čom majú svoj podiel i korelácie mien postáv s postavami zo Starého zákona (Kain, Abel, Isaak, Esther) egyptskej (Seth) a babylónskej mytológie (Ashtaroshe=Ištar, Lilith). Zaujímavé je to, že väčšina hrdinov je v priamom kontrapunkte so svojimi mytologickými menovcami, podobne ako je to u postáv, ktoré majú mená podľa postáv z talianskej, poťažmo kresťanskej histórie na strane Vatikánu (napr. rody Sforza a Medici boli neveľmi priateľskými k pápežskému stolcu) a z histórie moslimských štátov na strane Byzancie (Bajbárs, Suleyman). Je potom ľahké získať dojem že TB chce byť niečím viac než púhou upírskou mlátičkou. Bohužiaľ, táto snaha, ak existuje, ostáva len pri náznakoch. Najslabšou zložkou seriálu je jeho scenár. Napriek tomu, že dialógy sú prešpikované perličkami smerujúcimi ku konfliktom kresťanstva a islamu (napr. janičiari) alebo úsmevnými odkazmi na ruštinu (upíri sa titulujú „tovarišč“ či obľúbený Astin výraz „Dobytok“) je celý seriál veľmi nekoherentný a len veľmi málo nám prezradí o vzniku novej rasy a podstate celého konfliktu. Spoľahlivú odpoveď nedá ani na minulosť Crusnikov a príčinu ich konfliktu. Je to pravdepodobne preto, lebo TB existuje i v podobe mangy a románu a tvorcovia zrejme rátali so znalosťou predlohy. Napriek tomuto chaosu však pri čiastkových zápletkách až príliš vidíte tvorcom do kariet a väčšinu zvratov odhalíte vopred (napr. kto je Imperátorka som vedel odkedy loď s Ionom a Esther dorazila do Byzancie). Takto potom vynikajú len epizódy s kruťasom Sword Dancerom a spomínaná Byzantská epizóda, ako celok je však seriál len mierne nadpriemerný. 7/10 ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Dva prvky, postapo a upíři dělají z tohoto seriálu, aspoň pro mě, skvělou věc. Pravda, tu a tam se najde slabší díl, ale to je snad u každého seriálu. Hlavní hrdina je sice občas, jak už tady podotknul 01001, pěkný idiot, ale když dojde na akci tak si ho snadno dokážete oblíbit. Většina dílů se věnuje jemu a jeho "příhodám" během jeho misí po celé Evropě, to víte, s upírama za zadkem to přecijenom není žádný med. Hlavní dějová linie je podle mého dost kvalitní, to samé se dá říci i o většině ostatních dílů. Každou chvíli nečekaná odhalení a spousta intrik. To vše a pak závěr, samozřejmě přiměřeně velkolepý, ovšem na můj vkus až příliš otevřený. Výtvarná stránka je jako obvykle velmi dobrá, kombinovaná s počítačovou grafikou. Trinity Blood patří k seriálům, které vám můžu jen doporučit, pokud máte rádi upírskou tématiku a svět, který povstal z popela a stal se mnohem drsnějím než kdy dřív. ;-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Boj lidí s upíry: přesně tohle mě na tomto „future – postapo“ seriálu lákalo nejvíc a přestože jsem byl po několika prvních dílech mírně rozladěný (protože se nenaplňovalo mé očekávání a hlavní hrdina mi nebyl zrovna dvakrát sympatický), následně se rozjela hlavní dějová linie naplno a já si začal každý další díl užívat. Je sice pravda, že kvalita jednotlivých epizod je opět různorodá (tak je tomu snad u všech seriálů, které jsem poslední dobou viděl), ale tvůrci si u mě získali velké plus tím, že se děj postupně přenášel na různá místa ve světě. Navíc i charakteristiky jednotlivých postav se dost rozvíjely (což se mi líbilo nejvíc hlavně u vedlejších postav – leč ty nedostávaly zas až tolik prostoru, jak by si zasloužily). Úvodní znělka i celkově doprovodné melodie byly super a chytlavé a po akční stránce si rovněž nemohu stěžovat. Navíc se mi líbila i ona kombinace nejrůznějších „mytologických a náboženských“ prvků. 70% ()

Zajímavosti (2)

  • V seriálu se vyskytuje postava jménem Vaclav Havel, volně založena na osobnosti prvního prezidenta České republiky. (Zofan)
  • Jméno "Abel" je převzato z Bible, a stejně tak "Kain", jenž je největším sokem a zároveň bratrem hlavního hrdiny, tak, jako v Bibli. (Komprimus)

Reklama

Reklama