Reklama

Reklama

Bleach

(seriál)
Trailer 8
Japonsko, (2004–2024), 167 h 12 min (Minutáž: 24 min)

Režie:

Norijuki Abe, Akira Iwanaga, Čiaki Kon, Keizó Kusakawa, Rjó Mijata (více)

Předloha:

Tite Kubo (komiks)

Hudba:

Širó Sagisu

Hrají:

Fumiko Orikasa, Akio Ócuka, Daisuke Namikawa, Džun'iči Suwabe, Hóko Kuwašima, Masaja Onosaka, Noriaki Sugijama, Romi Paku, Šin'ičiró Miki, Juki Macuoka (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(418)

Obsahy(1)

Kurosaki Ichigo je obyčejný středoškolák. Tedy pomineme-li jeho schopnost vidět různé nadpřirozené bytosti. Jeho osud se záhy proplete s životem dívky - šinigami (anděl smrti v japonském podání) jménem Kuchiki Rukia. Ta je během souboje s bytostí Hollow (jedna z běžných povinností šinigami) nucena převést své schopnosti na Ichiga. Jenomže už si je nedokáže vzít zpět. Kurosaki tak musí skloubit studia se službou šinigami. Rukiin čin je však mezi šinigami považován za zločin a tak jí unesou do jejich světa Seireitei, kde Rukia čeká na rozsudek, kterým může být i smrt. Ichigo je pevně rozhodnut jí navzdory všem šinigami zachránit.

Bleach je zástupce žánru shounen, je plný soubojů na meče, magie, nadpřirozených bytostí a mnohé díly i humoru. Seriál střídá epizodický charakter s delšími příběhovými celky. Nyní (22.10.2006) má 103 dílů a zdá se, že toto číslo zdaleka není konečné. K témuž datu se nachází na pěkném 32. místě v žebříčku animenewsnetwork. (Subjektiv)

(více)

Videa (36)

Trailer 8

Recenze (104)

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

U mně jednoznačně nejlepší anime, kam se hrabe Naruto se svým rozvleklým dějem a pořád dokola opakovanýma flashbackama. Je pravda, že všechny díly nemůžou být zábavné, dobře nakreslené a podle mangy, když má každý týden vyjít jeden. Ale stejně si víc vážím dlouhotrvajících anime - tam už je opravdu potřeba děj propracovat, ne jako v anime, které nemají sice nudné díly a jsou celé perfektně nakreslené, ale zmůžou se sotva na 30 dílů. Navíc se po fillerech kvalita vrátila na původní nedostižnou úroveň... Tak oprava 4.11.2007: Na původní úroveň se Bleach vrátil na pár dílů (zato fakt dobrejch), ale pak zas nastoupily fillery a co se děje teď je ještě horší než fillery - míchání děje z mangy s filleroidním. Bleach u mně pořád zůstává top anime, protože anime řadím podle nejlepších dílů, které obsahují, ovšem už bych se ochotně znova na všechny díly nepodíval (btw: na vybrané díly bych se pořád klidně díval dokola)... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

I přestože jsem Ichigovi fandil, přetrpěl jsem všechny fillery, kterých bylo neskutečných 152 (což je přes 40% dílů anime), tak jsem stále doufal, že se Bleach v dobré obrátí a když už to vypadalo ke konci, že se tak i stane, přišlo posledních 30 dílů, které mi naprosto odpudivým způsobem zkazily celkový dojem z tohoto anime, které mohlo mít o hodně větší potenciál. S velkou nadějí mě nezbývá než doufat, že Ichigův anime příběh nekončí 366 dílem a kreslíři ještě naposledy usednou za desky svých stolů a připravý nám ukončení hodné Ichigových sil. Prozatím hodnoceno jako průměrný shounen. ()

Reklama

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Hodnotím prvních pár sérií, které byly vážně nápadité a měly spád... Sympatické postavy, originální prostředí a jeho zákonitosti, efektní souboje a schopnosti, občas dokonce i nějaká duchaplná myšlenka! Dál už to ale jen stagnovalo a stagnovalo, invence čím dál míň, originalita tatam, čím dál tím rozvleklejší děj, zhoršila se i kvalita animace... návykové to ale bylo stejně - setrvačností jsem dojela někam k dílu 150 a pak mě to naštěstí, během čekání na další, pustilo. :) ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Parádní anime, nebo blbý shounen? Záleží na tom, jak dlouho jste se na to dívali. Doporučuju skončit 63, 64 dílem. Potáď je to jeden z nejlepších zástupců žánru shounen, který se směle může postavit po boku nekonečných - Inuyashy, Naruta a Fullmetal Alchemist. Pak jsem ještě pokračoval díly 108 až 128, ale už to prostě "nebylo ono." Prvotní nevšednost zmizela, začalo to padat do hodně hnusnýho schématismu a objevovat se čím dál neskutečnější postavy. Co víc napsat? Všechno podstatné už řekl (jako obvykle) Subjektiv, a ve všem s ním v podstatě souhlasím. Ichigo a spol. se v podstatě jen tupě mlátí, inovace skoro žádná, naproti tomu třeba takový Shikamaru z Naruta mě neustále překvapuje se svými stíny. Trénování a získávání nových schopností mi připomíná pitomé PC hry, kdy po určitém čase vaše postava dostane "novou schopnost" a schéma >>neustále silnější a silnější protivníci (ještě jednou zopakuju silnější a ještě jednou silnější)<< se za chvilku oželí. Takže, kdo neviděli a děsí je to číslo 300+, vřele doporučuji epizody 001 - 063 (064) aka Záchrana Rukie. Vydáte se do nového prostředí, budete poznávat nové postavy (pěkné překvapení s kocourkem) a bude vás to více-méně bavit (až na tu pomalost, těžkopádnost a neustálé souboje). Škoda jen už tradiční pasivnosti a submisivnosti ženských postav (pro Japonce typické). Rukia jen odevzdaně čeká, vzpomíná, vzdychá, zoufá a hází depresivní kukuč, Orihime (kolem 120 - 130 epizody) sice chce bojovat, ale nemůže, tak prostě rezignuje. A jakože-skandální-odhalení, kdy zjistíme že je ***** shinigami, mě už teda pěkně štvalo, jako by už nevěděli jak to natáhnout, kam dál jít, co tam dát (a to sem si myslel, že shinigami můžou být jen mrtví lidé, kdy a jak si teda pořídil děcka a jaktože může žít trvale [stejně jako Uruhara] ve světě lidí??) Občas se stačí zamyslet a jde to do háje, takže druhá rada, vypnout mozek a čumět na to v co nejrychlejším tempu, než se vám to přejí, ono 63 dílů není až tak moc. A poslední rada pro slabší povahy: pokud nemáte čas, tak se do toho ani nepouštějte, mohlo by se vám totiž stát, že si na tom vypěstujete slušnou závislost. Já naštěstí vím, že v nejlepším se má přestat. - 70 % ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Pokusím se tu vyjádřit své dojmy ze tří sáhodlouhých seriálů (sice jsem ani jeden neviděla celý, ale shlédnuté díly můžu počítat v desítkách) – Inu Yashi, Naruta a Bleach – každý z nich je dobrý a každý v něčem jiném. Inu Yasha pro mě vyniká svým pestrým prostředím čerpajícím z pohádek a mýtů, je tam spousta nápadů (odkázané meče), skvěle nadesignovaných příšerek a výrazných postav. Arky jsou krátké, přítomno je hodně fillerů, ale tady to nějak neberu jako nevýhodu, seriálu to dodává na odpočinkovosti (můžete klidně zařadit sledovací pauzu) a stravitelnosti. A navíc tu není přetechnikováno, jako v následujících dvou seriálech. Nejlepších je cca prvních padesát dílů, v nichž jsou představeny hlavní charaktery a zápletky, a pak už je to slabší – základní témata jsou vyvářena a vyvářena bez nějakého pořádného výsledku, ale to už jste na seriál zvyklí a díváte se dál. Naruto má zase souvislý, kvalitně vystavěný příběh, avšak jeho vůbec největší devízou jsou sympatické postavy, které mají hodně propracovanou minulost, což v kombinaci se spletitými dějovými kotrmelci plnými osobních konfliktů a skrytých schopností dává dohromady labyrint, ve kterém se dá pohybovat téměř do nekonečna – někomu to možná může připadat unavující, někdo tuto úctyhodnou promakanost zase oceňuje. Bleach je sice propracovaný také, ale tak nějak kontraproduktivně - ne že by ty všelijaké techniky byly nezajímavé, ale jsou podávány jak z rychlíku (v Narutovi je jejich vysvětlování o dost přirozenější, byť ne vždy), a hlavně je jich strašně moc, protože i postav je nadbytečné množství. Kdyby bylo jednotek stráží třeba jen pět, značně by to zlepšilo přehlednost děje a postavy by nebyly tak schématické. Ovšem Bleach má jednu nezanedbatelnou výhodu – výborný drajv. Úvodní část seriálu do dílu 62 se ze začátku zaměřuje jen na pár charakterů, seznamování se s příběhem a prostředím je dobře zvládnuté, u soubojů napjatě čekáte, jak dopadnou – zkrátka tento ark je tak skvěle vygradován, až to bere dech. Ovšem už od cca 50. dílu je znát, jak Bleachi začíná ubližovat množství kapitánů - člověk čeká, jak dopadne hlavní zápletka, ale místo toho autoři v jednom kuse zařazují všelijaké podružné souboje, jen abychom se obeznámili se schopnostmi aktérů. Pozdější díly jsou mnohem slabší, ale i nadále sledovatelné. A ještě hudba – ta je vynikající ve všech třech seriálech. ()

Galerie (438)

Zajímavosti (18)

  • Když se autor Kubo Tite rozhodl psát mangu o Shinigami, původně ji pojmenoval "Snipe" a postavy namísto mečů měly zbraně a kosy (nositelkou kosy měla být Kuchiki Rukia). Nakonec si to vše ale rozmyslel a vytvořil Bleach takový, jaký je teď. Původní manga vyšla také v českém jazyce. (Zumongar)
  • Kubo Tite v jednom z rozhovorů začátkem roku 2012 prozradil, že seriál prý poběží ještě deset let a že i on sám byl překvapený, kdyby práce na jeho dílu skončila. (Andrew_Deer)

Reklama

Reklama