Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

Maq 

všechny recenze uživatele

Mnohým budu nejspíš připadat natvrdlý, a snad opravdu jsem, ale: O čem to je? Co to sděluje? Co u toho mám cítit? Podíval jsem se na to s přiměřenými časovými odstupy celkem třikrát, a nic mi nedošlo. --- Vyjádřím se na tomto místě k něčemu, co možná nesouvisí, ale možná právě ano. Philip Glass. Znám ho už hezky dlouho, a to především jako autora vážné hudby. A nemám ho rád. Glass je úspěšným představitelem hudebního minimalismu, uměleckého směru, který definoval Steve Reich a do pop-music (kam podle mého názoru jedině patří) uvedl Brian Eno. Stereotypní opakování krátkých rytmických struktur, ruchy a šumy mají způsobit "příjemno", aniž člověk chápe, z čeho pochází. Je to pravý opak Stravinského. Ten zhruba tvrdí, že hudbu musíme vnímat střízliví a myslet u toho naplno. Jedině tak je možno hudbou sdělit úplnou škálu emocí. Minimalismus naopak provokuje vypnutí rozumu a nabízí posluchači, aby se nechal pasivně unášet, snít. Hudba působí doslova fyziologicky, rozum není žádoucí. Zato dominuje u tvorby takové hudby, prostředky účinku jsou prozkoumány a definují se zcela fyzikálně: v hertzech, decibelech a milisekundách. Škála emocí je ovšem omezená, primitivní, zvířecí. --- Glassovi se podařilo jeho fidlání-dudlání uvést na světová pódia s nálepkou čehosi hodnotného. Perfektně to vynáší. Snobové celého světa jsou nadšení, protože nic chápat nemusejí, ale jelikož se na to chodí ve večerních toaletách, ujišťují se o své kulturnosti. A orchestry to hrají, protože i umělci musejí být z něčeho živí. --- Při vší své alergii přiznávám, že Glassův podfuk je v oblasti filmové hudby akceptovatelný, zde zapadá do normy, ba má jakési opodstatnění: filmová hudba nemá rušit, nemá žádat intenzivní pozornost, má dělat právě to, co si minimalismus klade za cíl (a pochybnou přednost), tedy dodat pocit, aniž by posluchač musel jakkoli spolupracovat. --- V případě hudby Philippa Glasse vím perfektně, o čem mluvím. V oboru filmu se za tak kovaného nepokládám. Ale přesto, vnucuje se otázka: Není tenhle film podfukem přesně stejného druhu? Na začátku svého komentáře jsem položil tři otázky. Schválně si přečtěte pár nadšených komentářů ostatních uživatelů a povšimněte si: všichni "něco" intenzivně cítí, ale nikdo jasně neřekne, o co tady ksakru jde. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Film je citlivým a precizním vyprávěním o neuchopitelné touze po štěstí všech tří hrdinek, které nejsou spokojené s tím jak doposud žily. Výkony představitelek jsou svojí přesvědčivostí vzácně vyrovnané a příběhy, které vypráví a odehrávají se v různých časových rovinách se překvapivě vzájemně prolínají. Skvělý film. ()

Zhago 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování tak náročné látky, což může být pro někoho hůře stravitelné. Každopádně Nicole Kidman si svého Oscara opravdu zasloužila. Doporučuji všem, kteří nesnášejí povinnou četbu ve škole, aby si aspoň udělali malý obrázek o Virginii Woolfové. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

I když nemám Julianne Moore v oblibě (spíš bych řekl, že mi v každém filmu docela vadí:-), tady to bylo jinak. Ženu své doby zahrála perfektně a jinou bych si místo ní neuměl představit. Jedničkou pro mě ale zůstává Nicole Kidman, tak výtečný výkon mi vzal dech. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nepochopila, proč tolik mých oblíbenců dalo tak vysoké hodnocení, téměř bez výjímky. Natož abych pochopila, proč má ten film tak vysoké hodnocení celkově. Celý film jsem se naprosto nudila. Nezáživný, nezajímavý, blabla sem, blabla tam áááá konec. No vlastně tam jeden skočí z okna a to bylo asi to největší drámo. Jednu hvězdu tak maximálně za Meryl Streep a masku Nicol. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry a jeho vysoká škola dramatu, kde se ambiciózní styl vyprávění trefně snoubí s působivými hereckými výkony (i když je ten fokus věnován ústřednímu ženskému triu, tak otisk Eda Harrise je tu zatraceně silný). Problém nastává na úrovni nějakého hlubšího ztotožnění se s postavami, protože to na mě celé působilo tak, že to musí přijít automaticky. S fantastickou hudbou Philipa Glasse, už zmíněnými hereckými výkony, řemeslně v podstatě bezchybnou režií se na konci prostě nemůže stát, že byste cítili sebemenší emocionální prázdnotu. Možná nejsem cílovka (a to jsem dost velkej cíťa i ve svých 31) a nedokážu se na úděly ženských postav napojit tak hluboce jako Stephen Daldry, ale i tak musím říct, že všechno ostatní je tu skvělé. Přijde mi fascinující, že takhle silný ženský příběh dokázal tak intimně a citlivě zrežírovat muž, to teda klobouček dolů. [80%] ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Ten film mohl být skvělý. Za tuhle roli vážně obdivuju Nicole Kidman, hudba se povedla, příběh je vyvedený, depresivní, inteligentní... jenomže to je všechno. Dokonalý film bez ničeho. Příliš dlouhé, příliš pseudoumělecké, příliš očekávatelné a příliš přeceňované. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

už dlouho jsem neviděl film-adaptaci, kde by se logika nepříčila rozumu a zároveň i citu..postavy stojí na svých přesvědčeních..rozhodují se podle nich..vzniká tak docela komplexní etická filosofie a nakonec si film dokáže ospravedlnit i smrt, jakožto nemožnost návratu do života..nezbylo žádné proč..alespoň v nevyřčených otázkách, kde se vize střetává s realitou..jedno z nejzdařilejších uchopení toho nesmyslu, kterýmu se říká život.. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

"Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá" Tri ženy, jeden chlapec a jeden starší pán. Všetci majú dačo spoločné. Dačo, čo v hĺbke svojho srdca ukrývajú a na povrch dávajú len veľmi letmo. No ak sa im zadívate hlboko do očí uvidíte utrápenú dušu ktorá to buď už vzdala a čaká na posledný výdych alebo dušu ktorá ešte únikom od reality dúfa v šťastnejší život, ktorý ale nenájde(osudu a povinnostiam neutečieš). Film v ktorom máme tri príbehy na mňa pôsobil veľmi ľahko. Nebolo to nijako zmätočné. Najviac sa mi páčil ten príbeh s Nicol Kidman, bravúrne to zahrala. Inak kludne to mohlo byť aj dlhšie. Ono vlastne tie príbehy mali málo času na to aby sa tam dačo poriadne dialo i keď sa tam toho stalo dosť. Počas celého filmu som si v myšlienkach vravel svoju teóriu o reinkarnácii a duši. Tu mi to pasovalo 100% ... všetky hlavné postavy mali už stárnuce duše, ktoré po toľkých život už nevládali ako ďalej. Nedokázali sa radovať z maličkostí, s detí, rodiny, či priateľov ... bolo mi ich ľúto :/ ... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jeden z řídkých případů, kdy je film lepší než knižní předloha. Zatímco Cunninghamova kniha podle mě za moc nestála, stejnojmenný film nemá chybu. Skvěle propracovaný scénář podpořený geniálním střihem a samozřejmě excelentní herecké výkony. Zejména Nicole Kidmanová v roli Virginie Woolfové, to je role, na kterou se nezapomíná. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Žiariaci diamant v korune dramaticko-psychologického žánru. Ženy sú naozaj komplikované bytosti a niekedy samy nevedia, čo chcú. Ale aj keď ma ten film rozplakal, jedno som pochopila, treba žiť, nie len prežívať hodiny na tomto svete, aj za cenu bolesti, pádov a utrpenia a vždy tu predsa budú aj hodiny spomienok, kedy sme boli šťastní tak, ako len ľudia môžu byť. Aj keď po prvom zhliadnutí na človeka dopadne ľahko depresívny pocit, stojí za to vidieť to opäť. Ja som pri ďalšom a ďalšom pozeraní vždy našla niečo nové. Do tohto filmu sa treba dostať, treba ho prežívať, treba sa nechať unášať Glassovou hudbou, treba si užiť tie hodiny... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry natočil poněkud ženský film, což může pro mnohé diváky představovat překážku. Hodiny jsou zdařilou adaptací stejnojmenné knihy Michaela Cunninghama a pojednávají o životě tří žen žijících v třech různých obdobích. Dostaneme se do 20., 50. let minulého století a na přelom století 20. a jedenadvacátého. Hodiny jsou mnoha odkazy propojeny s životem a dílem anglické spisovatelky Virginiie Woolfové. Poměrně věrná knižní adaptace ukáže životy žen z různých úhlů pohledu, hrdinky jsou různorodé a přece stejné. Všechny bojují s ženskostí, chtějí se prosadit, ale zároveň pochybují. Je to niterný, hluboký film s výbornými herečkami. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem díval na "Hodiny" už po třetí, během skoro dvaceti let to není až tak mnoho. Pobavil mě Lavranův komentář, tak to má být... snad až na Glassovu hudbu, která je výborná jak obvykle. Rozdíl mezi Viridžinými knihami a knihou Michaela Cunninghama mi připadá jako rukou hozený granát, který se ve vzduchu krásně převaluje a jeho ocelové hrany blýskají ve slunci (potud Woolfová), pak narazí na zem a rozletí se v tisíci střepínách (odtud Cunningham). Stephen Daldry se to snaží propojit, ale kdo může říct, že se mu to podařilo. Nakonec si myslím, že jsem si film znovu pustil kvůli Nicole Kidmanové.... Na jiném místě jsem řekl, že romány WW jsou (bohudík, tak psát dovedla pouze ona) jsou sebevražedné, a není předtím chráněn ani čtenář (Paní Dallowayová je ještě poměrně nevinná, K majáku a Vlny to vrcholí, v Mezi akty to kulminuje). Ale není třeba se bát, Stephen Daldry to dál nepustí, i když to místy tak vypadá. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Film pro lesby, starý panny a vypatlaný ženský, který nevěděj, co chtěj. 2* za herecký výkony a určitý umělecký náznak, jinak 2 hodiny žvatlání o hovně. ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Trnula jsem a skoro nedýchala, někdy mě až mrazilo v zádech. Zoufalství těch žen je přímo cítit. Maryl Streep už je léty prověřená a Nicole Kidman zářila, obě byly naprosto skvělé, ale musím souhlasit s jedním zdejším komentářem, že Juliane Moore udělala opravdu dojem a nejsilnější mrazivé momenty jsou právě v jejím podání. Je to film, který si jistě jen tak pro pobavení nepustíte, je hodně silný a vypjatý a zůstane po něm trochu smutku na duši, ale zároveň je plný emocí a krásy, které až se vám film rozleží v hlavě, se smísí a zanechají opravdu hluboký zážitek. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování, slušné herecké výkony, dost k přemýšlení. Ale čekal jsem ještě o trochu víc podle hodně pochvalných kritik. Příjemně mě překvapil Ed Harris. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek, na kterém lze vyzdvihnout mnohé, ale na prvním místě by měly čnít fantastické herecké výkony. Dále bych zmínil i nádherný minimalistický hudební doprovod Phillipa Glasse a precizní režii Stephena Daldryho. Velmi inteligentní a emotivní snímek. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Čo napísať, keď HODINY sú zo všetkých strán tak dokonale spracované, tak postupom času dômyselne divákovi predvedené, že sa ich neoplatí ani podrobnejšie rozoberať. Také vyšpikovanie ženského podvedomia v najhlbších zákutiach mysle som nevidel, priznám sa nikde. Toľko skvelých hereckých výkonov po kope je dnes už zriedka. Najviac má aj tak očarila Nicole Kidman, ktorá má svojím výkonom zároveň i zaskočila. Taký nadľudský výkon sa nevidí každý deň. Za toto má u mňa obdiv z veľkým O. Tak tiež Meryl Streep, Julianne Moore a Ed Harris, ktorý podali vo filme nevídané maximum. K dokonalosti prispievala aj hudba, ktorá tu hrala dôležitú rolu. Dramatizovala a povznášala každučký moment. Nesmierne pôvabný scenár už len hrdo nasadil tomuto veľdielu korunu dokonalosti. Pre mňa zatiaľ vrcholné dielo režiséra Daldryho. 100% ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama