Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

novoten 

všechny recenze uživatele

Nebýt v The Hours přítomna hudba Stephena Glasse, byly by minimálně poloviční. Ale i kdyby, zůstane nám jeden neuvěřitelný herecký koncert v podání tří hereček a jednoho herce. Jedná se o dost depresívní zážitek, když vidíte všechny hrdinky proplouvat přesmutným dnem, nesrovnatelným a chvílemi zcela stejným. Hlavně se ale vyžaduje naprostá soustředěnost, jinak by leckomu mohly motivace hrdinek připadat směšné a reakce hysterické. A taky by na obalu neměla chybět cedulka se zákazem vstupu cynikům. Zpočátku jsem si udržoval větší či menší rezervu, ale postupná gradace je dechberoucí a nedává žádný prostor pro pochyby. S pointou či zničujícím finálním monologem pak zůstává v srdci velmi specifický a tíživý dojem. S odstupem ale maličko střízlivím a hodnocení upravuji o kousek níž. Gradace i přes svůj prvotřídní závěr místy malinko zadrhává a jako celek je snímek možná až trochu neuchopitelný. Přesto výrazně pozitivní dojmy a abych nezapomněl připomenout i já svoji favoritku z osudové trojice - Nicole Kidman. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak rozhodne se jedna o hodne kvalitni drama, ale svy chyby ma. Jednak pribeh, ackoliv se ve finale docela hezky proplete, je celkem jednoduchej a pusobi to dojmem, ze minimalne dejova linie Julianne Moore je tu celkem zbytecna. Dalsi problem je, ze ve filmu se v podstate nic moc nedeje a pritom vsechny hlavni hrdinky neustale vysilujou, clovek je ma asi litovat, jenze kdyz neni videt zadnej padnej duvod a navic nejsou ani dvakrat sympaticky, tak to jde tezko. Nicmene vsechny tri predvadej perfektni vykony, z ostatnich stoji jeste za zminku Ed Harris. No a navic ma film paradni hudbu, ktera to pomaly tempo paradne ozivi, takze film nenudi. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry už svojou prvotinou Billy Elliot dal svetu vedieť, že sa objavil nový režisérsky talent, ktorý bude každým svojim novým filmom pútať zaslúženú pozornosť kritiky i divákov (a kradnúť stáliciam nominácie Akadémie). Na rozdiel od sociálne-dramaticky ladeného Billyho Daldry v Hodinách rozoberá chirurgickým prístupom život troch žien v troch rôznych historických obdobiach. Na pozadí osudov hrdiniek pitve ženskú dušu, snažiacu sa seba i okolie presvedčiť o svojom šťastí, avšak vnútorne cítiacu presný opak. Na Hodinách sadlo všetko s presnosťou Hodiniek, od výborných hercov, cez precízny scenár umocnený presným strihom až po nádherne nástojčivú hudbu. Oscar pre Nicole (i keď ju nemusím) šiel zaslúžene, trochu ma sklamalo , že sa neušiel aj Julianne. Záverom treba podotknúť, že podľa mňa sú Hodiny filmom od muža, primárne určeným ženám, pretože muži tento film vo všetkých jeho vrstvách nedokážu pobrať (a ja nie som výnimkou). 10/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se zbláznil, ale dávám tomuhle vybroušenýmu diamantu, briliantu, perle na nádherném šperku jen hvězdu. A to asi za Eda Harrise, kterýho mám rád už od Propasti. Jinak absolutně nechápu, co je na tom tak úžasnýho. Musel jsem ten blábol (a zažranci mi tento termín odpustí) vypnout po třičtvrtě hodině. A to dávám obvykle filmu, aby mě chytl hodinu. Dodíval jsem se dokonce i na Pána Prstenů a to už je co říct. O co tu jde? Jak jsem pochopil, tak jen o to, že tři ženský mají obyčejnej život a jde to s nima s kopce. Všichni to hrajou skvěle, ale to je pravděpodobně tím, že to nemusí nikdo hrát. To známe všichni. A na dvd se na to ještě dívat nepotřebuju, to už bych do tý řeky skočil možná taky. Třeba je to skvěle zahraný, skvěle obsazený a skvěle hodnocený všema kritikama světa, ale mně to nic nedalo, tedy kromě pocitu, že jsem promarnil skoro hodinu ze svýho života. PS. to co říká sharky je neskonalá pravda ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako několikanásobný obhájce titulu "Nekulturní hovado roku" se přiznávám, že veškerá tvorba Virginie Woolfové má pro mne hodnotu odpovídající hmotnosti papíru, na kterém je vytištěna a tento film je na tom podobně. Mne zkrátka nebaví sledovat nekonečná psychická traumata unavených žen, ale účast Eda Harrise mi naznačila, že bych si v tom mohl něco najít. To nejlepší jsem taky našel hned na začátku, kdy mne navnadilo rychlé přeskakování mezi roky, ale pak už se z obrazovky linula pouze vznešená nuda, při které jsem dostal chuť vzít provaz a jít se zastřelit do rybníka. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Opravdu nejsem žena v přechodu, ale tento film mě dokonale do této role vtělil a já jsem mu za tento pohled neskonale vděčný. Jedna z nejpůsobivějších psychologických konverzaček, co jsem měl možnost kdy zhlédnout. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry se filmového zpracování Cunninghamovy stejnojmenné novely zhostil výtečně. Film pojednává o prolínání životních osudů a o otázkách, na které si každá generace (či osoba) odpovídá "de novo". Snímku nic nechybí a nic v něm nepřebývá: hluboká a dobře propracovaná (rozpracovaná) myšlenka, excelentní výkony všech tří hlavních představitelek (Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep), výborné herecké výkony dalších herců, výborná hudba Philipa Glasse, která dodává filmu tu správnou náladu atd. Na závěr jedna zajímavost: v Cunninghamově románu má Clarisse, kterou si ve filmu zahrála Meryl Streep, pocit, že na jedné z newyorských ulic zahlédla Meryl Streep. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film rozhodně nejen o ženách a pro ženy, který je prakticky dokonalý ve všech složkách. Nemá cenu plýtvat slovy, to se jednoduše musí vidět (a spoluprožívat). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Filmové Hodiny, stejně jako knižní předloha, nesmí být nazírány dnešní (2019) optikou - jde o svědectví pozdních 90. let, jde o film ze stejného těsta jako Americká krása. Dekonstrukce nukleární rodiny, pocit osobního nenaplnění, revolty, příznaky třetí vlny feminismu a legitimizace LGBT komunity jako něčeho, co se může konečně objevovat v mainstreamových dramatech jako pozitivní věc. Z dnešního pohledu je na Hodinách cosi polovičatého, snobského, midcultového - ale ve své době hrály důležitou roli a jako dokonalý akademický film dosvědčující společenskou náladu jsou... holt dokonalé. Byť k nim jde vznášet řadu výhrad. Zvlášť když ty tři roky, které dělí film od předlohy, vydají za století vzhledem k prudké změně paradigmatu, jakým si americká společnost prošla v roce 2001 - Filmové Hodiny přišly do jiného světa, než v jakém byla napsána kniha. Nakonec ale necítím potřebu je proto odepsat. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Propracované drama, jak z hlediska psychologicky laděné výpovědi o postavení ženy ve společnosti, tak z hlediska vyprávění, které kombinuje tři různé příběhové roviny a teprve postupem času odhaluje jejich vzájemný vztah. Nepřirovnával bych Hodiny k mozaice, kde všechno je propojeno se vším. Jednotlivé příběhy mají sílu i samy o sobě, každý vykresluje zcela jiný aspekt role ženy a každý k tomu používá jiné období. Kromě vynikajících hereckých výkonů patří mezi největší předností filmu, že dokázal vystihnout optimální balanci mezi působením na emoce a působením "na mozek"... Opravdu kvalitní drama. PS: Claire Danes je nádherná :) 8/10 ()

igi B.

všechny recenze uživatele

Bohužel v kinech mi kdysi tenhle film unikl, soundtrack však jsem si jako sběratel všeho Glassovského koupil už dávno. Tak si ho - jak to tak vidím - rád co nejdřív zase pustím. A budu si snít o tom, jaký asi tenhle film byl... Protože dodívat se soustředěně na tohle dílo při uvedení v ČT jsem nedokázal. Krom d.m.s.n. nesnesitelného uměl(eck)ohmotného českého dabingu navíc v ořezu obrazu z původního 1,85:1 na formát 4:3... .-( . . . Zajímavé je, že úvodní titulky filmu proběhly na obrazovce v jakémsi podivném tvaru cca 1,5:1 s českými titulky(!), pak nám ovšem nějaký ten televizácký skřítek pičusek >zvětšil< obraz na 1,33:1 a pustil zvuk v českém znění. Děkuji - nechci! Nechci si kazit svůj léty vytříbený vybraný vkus. Proto tenhle film nyní nebudu hodnotit. I když - z nedohleděného a skvělé Glassovy hudby to (ne)vidím jednoznačně. Pět hvězd... - - - P.S. Těším se někdy na dvd... ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Mrs. Dalloway rulez. Jedna to píše, druhá to čte, třetí to žije. // Naprosto vydařená adaptace Cunnighamova románu, výborná hudba Philipa Glasse a vynikající obsazení. // Film, který při každém dalším zhlédnutí nabídne něco nového. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mistrovský film, herecký koncert strašné spousty nadaných herců a také ukázka skvělého adaptátorství.. S dabingem nekoukatelné!!! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"I think I'll buy the flowers myself." Už si umím udělat ten účes, co nosí Virginie. Teď už se jenom naučit psát jako ona. A psát o ní jako Cunningham. A točit o tom jako Daldry. (P.S. Nesnáším Meryl Streep.) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně pomalé drama o čase, s oskarovým nosem Nicole Kidmanové. Více však zaujme příběh Meryl Streepové, a to hlavně díky samotné představitelce, která předvádí další ze svých osobitých hereckých výkonů. Po obrazové a hudební stránce není co vytknout a po té herecké už vůbec. V Hodinách se sešlo hned několik herců a hereček, kteří patří k těm současně nejlepším. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore a v neposlední řadě i Ed Harris. Všechny příběhové linie jsou zajímavé, ale po hodině a půl jsem se začínal nudit. Hodiny jsou až příliš pomalé a strašně těžce se hodnotí. Ale Stephenovi Daldrymu předpovídám světlou budoucnost, svými filmy si získal určitě nemálo fanoušků. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Už napoprvé se mi tento film velice líbil, ale teprve teď, po druhém shlédnutí, vím, že je to jeden z nejzásadnějších filmů, které jsem kdy viděla. Ohromující je fyzická přeměna Nicole Kidman, které Oscar patří zcela právem, podobný herecký výkon se vidí jednou za pár let. Nejpřitažlivější z tří příběhů tří různých, přesto sobě navzájem velmi podobných žen, pro mne byl ten s Julianne Moore (paní Brownová), která žije zdánlivě šťastný život, ve kterém se ale dusí. Slovy Clarissy Dallowayové - její život je tak nesnesitelně triviální a ona sama, aniž by chtěla, je nucena řešit jen samé prkotiny, jako je narozeninový dort pro manžela. Na popud filmu jsem četla i knihu, srovnání je skutečně zajímavé, zejména proto, že film i kniha dokáží fungovat samostatně a obé jsou výjimečná umělecká díla. Ano! Dokonce i Amričané jsou s to natočit skutečně umělecký film. A na závěr musím říct, jak je pro mě zarážející, nakolik se mé pocity z vlastního života častokrát podobají postavám z knihy/filmu. Snad to je pravý důvod, proč nyní čtu "Jákobův pokoj" (mimochodom vynikající román Virginie Woolfové) a brzy se snad propracuji i k "Paní Dallowayové", pokud do té doby nezjistím, že někdo musí zemřít, aby ostatní mohli konečně šťastně žít... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Toto bude chcieť ešte jednu projekciu. Raz. Hudba je neopísateľná. Neskutočne pocitová, ako v Dark Knight. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dávno som nemal už od začiatku filmu pocit , že bude taký kvalitný až do konca. Síce som podľa honosno decentnej, prekrásne sfarbenej hudby čakal, že únik emócií pôjde prúdom, čo sa nestalo, ale aj napriek tomu som bol spokojný. Nadmieru! Skvelo zahrané (najmä Harris a Moore), Nicole som spočiatku skoro nespoznal, nápad sa totálne vymyká akejkoľvek šablóne, čo dokazuje aj záver a celková vypointovanosť spojenia troch časových období. 85%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Achjo. Já věděla, proč se "Hodinám" tak dlouho vyhýbám! Nebyl to můj šálek kávy a to již po přečtení námětu. Kamarádka mi nemohla popsat příběh a po shlédnutí je jasné proč - on tam žádný není. Deprese napříč dobou? Hm možná. Ale proboha, tak nudně převyprávěná! Hodina z filmu uplynula a divák stále nevěděl, co se tam vlastně děje - jedna ženská (Kidman k nepoznání) píše knihu a štve služebné. Druhá ( výborná Moore) peče dort manželovi a s malým synem na sebe vrhají zvláštní pohledy. Třetí (přehrávající Streep) připravuje večírek a říká, že je všechno v pohodě, když je vidět, že není. No za to připálené maso to tedy opravdu nestálo. Jsem milovnice příběhů a tady většinou jen hrála klasická hudba a děj byl neskutečně nezáživný. Za mě by to bylo nejlepší, kdyby se to věnovalo jen Julianne Moore, u které jste od první vteřiny věděli, že je něco špatně. Jako sonda do neštastného života hospodynky v padesátých letech to mohlo být zajímavé. Ale takhle divák vůbec nic o hrdinkách nevěděl a nebyl prostor to více objasnit; to se pak nelze divit komentářům "je to o ženských co nevědí, co chtěj". Od téhle chvíle se vysoce hodnoceným filmům na čsfd asi budu vážně vyhýbat... ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že tento film je pre ženy a emócie, vnútorné pochody a stavy tria hrdiniek oveľa skôr pochopi nežnejšie pohlavie. Ja som si myslel, že žiadna depka na mna nieje dosť silná, ale táto bola. Dosť silná! A Nicole exeluje na plnej čiare. ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama