Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

Monka03 

všechny recenze uživatele

Čas, který uplynul je náš. Tato část z citátu, by mohla být určitou charakteristikou tohoto filmu. Příběh tří žen, ze tří různých období. Geniálně zachycený v jednom dnu jejich života. Zvláštním pojítkem mezi životy hlavních hrdinek Hodin je kniha Virginie Woolfové Paní Dallowayová. Autorka této knihy je tu nádherně stvárněna Nicol Kidman, ale ani Meryl Streep v ničem nezaostává. Pro mě však je jednoznačnou jedničkou výkon Julianne Moore. Tento film mám opravdu moc ráda. A víc netřeba dodávat. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Pocitová stránka sice nedosahuje takové intenzity jako v případě prozaického díla Virginie Woolfové, ale rozhodně se jedná o film, který má cenu si pouštět znovu a znovu, jelikož je velice pravděpodobné (jak tvrdí sám Daldry v bonusech na DVD), že v něm vždy bude možnost vidět a nalézt něco jiného. Na první zhlédnutí je pro mne osobně hvězdou Meryl Streep. I když - je pravdou, že hrdinky od sebe zcela oddělit nejde. Ačkoliv je každá žena ve filmu výraznou individualitou (služky nevyjímaje), přeci jen je daleko lepší je nazírat jako mnoho poloh jednoho abstraktního pojmu ženství. A v takovém případě nemá moc cenu určovat si nějaké hvězdy, jelikož každá herečka dá té své konkrétní poloze v daný moment to, co je zapotřebí a příště může být divácké rozpoložení stvořené pro vnímání úplně jiné tváře ženskosti (osobně se velmi těším, až si plně vychutnám - nastane-li ten okamžik - kreaci Nicole Kidman). P.S. Je to tak, jak se zde píše - Daldry natočil snímek, který rozumí ženské duši lépe, než mnohé filmy natočené ženami samotnými. Paralela: jako mají muži Kathryn Bigelow a SMRT ČEKÁ VŠUDE, tak mají ženy Daldryho a HODINY. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Nejsem typ diváka pro takovýto dramatický počin. Jako osoba plná energie jsem se u takto hluboce citového snímku až přespříliš nudil. Uspala mě přespřílišná monotónnost děje. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Jemnučké ale pevné nitky rôznych a rozhodne hlbokých pocitov vás chytia do pavučiny emócií, ktorú pomaly tká každá z týchto silných a skvelých žien a herečiek. Krásna hudba len umocňuje drámu a zároveň aj radosť a pochopenie ozajstných šťastných okamihov v živote tak krehkom. Miestami na môj vkus deprimujúce a to veľmi nemusím, rozhodne patrím medzi tých, ktorí vždy radšej uprednostňujú pocity šťastia a radosti. A predsa si toto dielko našlo cestu ku mne a precízne sa "zarylo pod kožu". ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nějak mě příběh neoslovil a za celou dobu jsem se do něj nedokázal dostat, nijak oslňující mi to nepřišlo a čím více se blížil konec tím více mi lezly hlavní hrdinky na nervy. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Michael Cunningham je asi můj nejoblíbenější současný spisovatel. Hodiny jsou skvost. Tři ženy, tři osudy, tři příběhy, jedno jediné a skvělé téma. Můžete si z filmu i knihy odnést jakýkoli závěr chcete. Můžete Lauru odsoudit, stejně tak jako ji pochopit. Můžete nad Clarissou zlomit hůl, nebo si říct, že její život stojí za to. Můžete považovat Virginii Woolf za slabou, stejně tak jako za jednu z nejsilnějších žen světa. Tenhle film má hodně a taky dokáže hodně dát. Kniha jakbysmet. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Jen velmi těžce se rozhoduji, zda byl víc zdrcující film nebo kniha. Zatímco kniha totiž jede na popisech a "epických" výrocích, film jede především na dekadentním vizuálu a taky na hudbě - ta byla fakt neuvěřitelná, decentní a přesto skvěle dokreslovala scény. Jak kniha, tak film rozhodně nejsou ničím jednoduchým a myslím, že tentokrát je duel zcela vyrovnaný... I když film je možná díky skvělým hereckým výkonům přeci jen o trochu stravitelnější, než Cunninghamovo existenciální psaní. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Hmmm... Nicole Kidman co by Virginia Woolf, proč ne, hraje ji skvěle. Stejně tak se mi líbili i Juanne Moore, Meryl Streep a Ed Harris. Zajímavý nemainstreamový film, který stojí za to vidět. Zajímavý scénář, dobrá hudba a kvalitní herecké výkony činí z filmu dobrý zážitek. Verdikt: 5* a 85 %. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Asi mi to zrovna úplně nesedlo do nálady. Ten všudypřítomný pláč, smutek, deprese, migrény mi nějak nedělal dobře. Přišlo mi to tak trochu na efekt a hlavně k Nicole jsem se nedokázal dostat a víceméně mi bylo jedno, co se s její postavou dělo, děje, bude dít. Na druhou stranu herecké výkony Meryl (tradičně) a hlavně Julianne (docela často) jsou vynikající. O to větším překvapením je pro mě oscarové vítězství pro Nicole, která mě (až na scénu na nádraží) vůbec neuchvátila. Jasný, ta přeměna je velkolepá, ale to přeci není její zásluha. A ještě bych chtěl pochválit skvostnou hudbu. Stejně jsem ale celou dobu přemýšlel mezi třemi a čtyřmi no a pro druhou variantu jsem se rozhodl až díky skvostnému závěru. PS: Není mi jasné, jak se řeší oscarové nominace hlavních a vedlejších rolí. Nicole je na plátně 30 minut a je nominována v hlavní kategorii, Julianne je tam o 3 minuty déle a je ve vedlejší. WTF? ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert všech tří hlavních hereček a skvěle napsaný příběh o ženách (pro ženy? Nikoliv), až mi přijde s podivem, že to celé měl na starosti Stephen Daldry, tedy muž. Abych právě pány téměř neopomenul, výtečný herecký výkon tu tradičně předvádí i Ed Harris! Ona postava básníka Richarda je vlastně jednou z nejzajímavějších a není tomu tak jen díky závěru... Právě do "toho" závěrečného momentu jsem měl pocit, že mám o nejsilnějších liniích příběhu jasno, jenže tento moment vše převrátil naruby, samozřejmě zcela kladně. I přes sílu příběhu a kvalitu scénáře jsem v myšlenkách občas od děje unikal. To samozřejmě není způsobenou nějakou nezajímavostí, ale neskutečným koncertem Philipa Glasse, ten scény a pocity z nich nedoplňuje, ten je v některých momentech přímo tvoří! 75% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení ve všech složkách filmu, hudba, scénář, důsledně citlivá režie, a co mě úplně vystřelilo byli herecké výkony všech, které ještě předčila Virginie Woolfová, do které jsem se ve scéně na vlakovém nádraží téměř zamiloval. Člověk se vcítil vnitřně jak se musí někdy snažit klamat okolí tvářit se sebejistě, protože je to žádané a přitom uvnitř pláčete jak malé dítě. Tak citlivě blízké napříč časem. Zamaskovanou Nicole Kidman jsem našel až v závěrečných titulcích přísahám a uznávám skutečně mimořádný výkon. 85% ()

loliti 

všechny recenze uživatele

Miluju ji nejvroucněji! Virginia Woolfová a jej snaha žiť naraz v dvoch sférach. V románovej, aj v tej životnej. Nikto na svete ma neprinútil premýšlať nad životom viac, ako ona. Filmové spracovanie dokonalé. Na tento film som čakala celý život. ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit tenhle film, netuším. Jde o vynikající nápad, z Nikole Kidmanové nemohu strhnout oči (jakožto její fanda bych ji nepoznal), výborné scénáristické nápady (určité nápadité paralely), úžasný oblíbenec Ed Harris, ale... Skládání souvilostí nebylo tak propracované jako např. u 21 gramů (nepřekonatelné) a vesměs jsem se bohužel nudil, byť mám pro tento film velké uznání. Nebo druhá možnost je, že jsem to vůbec nepochopil. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

pro me trosku zklamani :( propojeni postav mi prislo skoro zbytecne, hudba me ponekud iritovala, a vysledkem je jen nadseni nad nametem, kterej bych si predstavovala zpracovanej jinak. nastesti holky zavalely, a moc se mi libila i toni collette v pidi rolicce. ta zenska ma uzasnou mimiku, a snad i vetsi nos, nez mela ve filmu nicole :) ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a také IMHO velmi náročný film. Herecké výkony všech tří hlavních představitelek jsou naprosto vynikající (Ed Harris ve vedlejší roli taktéž exceluje). Prolínání tří ženských životů ve třech různých dobách se povedlo na jedničku, za čež patří režisérovi velké uznání a k tomu hudební doprovod se taktéž nadmíru vydařil. Hodiny jsou zkrátka jednoznačně 5* film, i přesto ale dávám 4*. Proč? Asi proto, že ne všechno jsem po prvním zhlédnutí pochopil a tak si nechávám tu jednu hvězdičku v záloze a jsem přesvědčen, že po druhém podívání ji přidám. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Silné, sugestivní, výtečné ! Musel bych dlouho přemýšlet , kde je k vidění viděl tolik výborných hereckých partů: Streep, Moore, Kidman i Harris v podstatě bez chyby, scénář, režie taktéž, hudba minimalisty Philla Glasse je zážitkem sama o sobě. Stojí za to poslouchat, co postavy říkaji, stojí za to se jim dívat do očí. Myslím, že tomuhle filmu se nedá rozumnět, kdy je človeku pod dvacet, z pohledu teenagera může jít o nudný příběh (případně o blábol)..No, uvidíte ve čtyriceti, drazí pánové a dámy... ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Mnohem dříve než-li se dívák dokáže ponořit do děje, stejně jako Virginie Woolfová do řeky, je pohlcen proudem silné energie. Může za to "blázen" Phillip Glass, jehož muzika k tomuhle filmu patří mezi to nejlepší co jsem v životě slyšel. Naprosto mne dostává schizofrennost těch melodií, které promlouvají chvíli hodně do hloubky, chvíli kloužou po povrchu , chvíli jsou příjemné, chvíli roztěkané, chvíli agresivní, ale vždy velmi rychlé i v pomalých pasážích filmu. A pak je zde příběh, silný, hluboký a pro mnohé ženy třeba deprimující. Příběh jenž nastavuje zrcadlo. Příběh o nesplněném štěstí, lásce a ztracených snech v podání tří top hereček a pokud je jednou z nich Meryl Streep, tento dort už nepotřebuje další třešinku. Není ji ani kam dát........ Ps: znáte vtip, který někdo vymyslel na Phillipa Glasse a který jej výborně vystihuje? ťuk ťuk..... kdo tam?............... ťuk ťuk.......... kdo tam??!??!...............ťuk ťuk ......KDO TAM??!!!....... Phillip Glass :) ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama