Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Výjimečné filmové zážitky přicházejí někdy zcela nečekaně, ale o to intenzivněji. Namísto očekávané filmové nudy existenciální hloubka, ze které jde až strach. Téma a prožitky, kterým bych se za normálních okolností nejspíš bránil, se díky fantastastickým hereckým výkonům i Glassově hudbě vryly velmi hluboko. Nevím co je pravdy na tom, že v každém muži je kousek ženy, ale jinak si účinek filmu vysvětlit nedokážu. Stejně jako si nedokážu vysvětlit to, že Oscara si za film odnesla jen Nicole Kidman. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dějiny 20. století trochu jinýma očima. Ale doporučuju jenom tam, kde jsou všichni zúčastnění duševně v pohodě, jinak by to nemuselo dobře dopadnout. Nejenom Nicole je uvěřitelná až příliš. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ve všech bodech obžaloby je Cunningham vinen z příštipkářství a zlolajného vykradačství (k jeho smůle nedosahuje Woolfové ani ke kotníkům), které ve výsledku vede k tomu, že je film tisíckrát lepší než celá kniha - evidentní zásluhu na tom má citovost a náboj, kterého bylo lze možno dosáhnout jen na plátně. Slušelo by se také přiznat Philipu Glassovi, že Hodiny jsou jediný snímek, kde jeho hudba nějakým způsobem funguje a (dokonce) skvěle dotváří onu křehkou atmosféru, která (tik tak) provází celý příběh. Čas prověří další kvality a eventuální zvýšení hodnocení na příjemnějších 5*... ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Esenciálně ženský film, kde se vše točí okolo knížky Paní Bovaryová, napsané jednou z průkopnic feministické literatury, Virginií Woolfovou, která zároveň představuje jednu ze tří hlavních podstav (oscarový výkon Nicole Kidman). Zbylé dva ženské osudy jsou zasazeny do Ameriky padesátých let, respektive roku 2000. Mezi osudy hrdinek hned od začátku vidíme zřetelnou paralelu, která po čase nabývá hlubších rozměrů - např. v podobě do různé míry potlačovaných lesbických sklonů. Moc pěkně natočený film, který poukazuje na to jak rozdílně mohla žít "jedna" žena v různých etapách 20. století. Všechny tři ženské herecké výkony byly prvotřídní, nezapadli však ani ty mužské (zj. strhující Ed Harris). 80% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl dva filmy, které promouvají o ženách - a sice "Hodiny" a "8 žen". A bez okolků přiznávám, že "8 žen" mě oslovilo daleko víc - svojí nadsázkou, vtipem a šarmem. A ačkoliv dávám "Hodinám" stejné hodnocení, jde o čtyři hvězdičky jiného druhu - jsou to hvězdičky "objektivní". Tím chci říct, že přes skvělé herecké výkony všech tří představitelek a úžasného Eda Harrise si mě "Hodiny" neomotaly kolem prstu a nepronikly k mému srdci. Ale "chyba" bude v tomto případě na mé straně, v mém vnímání světa - pokud vám jsou ale blízké výpovědi o osamělosti, rozervanosti a tragice ženské duše, o depresích, psychických onemocněních a sebevraždě jako přijatelném řešení vlastní existence, pak si "Hodiny" nenechte ujít...Já za sebe ale říkám, že si je zopakuju až někdy za dvacet let. To mi bude něco přes čtyřicet a možná se na "Hodiny" budu dívat úplně jinak. A možná ne. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kedze tento film patri medzi najoblubenejsie dramy uzivatelky Madison, musel a chcel som si ho pozriet s nou a urobil som dobre, pretoze mi niektore prepletene casy roznych postav podrobnejsie vysvetlila. Mna nielen prekvapil zaujimavy scenar, ale aj herecke obsadenie, kde sa stretli najväcsie hollywoodske hviezdy, ktore nie je podla mna jednoduche zohnat do jedneho filmu, ale podarilo sa. Nesmiem zabudnut i na genialny soundtrack Philipa Glassa, ktory tomu filmu pomohol vdychnut tu dramaticku alebo depresivnu atmosferu, pretoze kazdy z tych hrdinov trpel nejakou depresiou alebo chorobou a aj to znamenalo pre hercov vyzvu si tieto postavy zahrat a vyplatilo sa. Na nepoznanie zmenena Nicole Kidman ziskala Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe. To stastie uz nemali Ed Harris, ktoremu sosku vyfukol Chris Cooper za vedlajsiu ulohu v drame ADAPTACIA (2002) alebo Julianne Moore, ktorej pre zmenu sosku prebrala Catherine Zeta-Jones za muzikal CHICAGO (2002). Julianne Moore bola v tomto rocniku Oscarov nominovana este aj za dramu DALEKO DO NEBE (2002), aj v tomto filme vysla naprazdno. Meryl Streep alebo John C. Reilly neboli vobec nominovani za Hodiny, avsak obaja boli nominovany za hercov vo vedlajsich uloh v inych filmoch, v ktorich tiez vysli naprazdno - Reilly za muzikal CHICAGO a Meryl Streep za ADAPTACIU. Dost prepletene, ale herci mali stastie zahrat si v kvalitnych filmoch, ktore sa doslova bili o Oscara :-) V kategorii najlepsia rezia prebral sosku Daldrymu Roman Polanski za vojnovu dramu PIANISTA (2002), aj ked nie osobne, kedze Polanski ma dlhodobo zakaz vstupu do USA a v kategorii najlepsi film zvitazil uz spominany muzikal Chicago. _________ Nicole Kidman - (Virginia Woolf) +++ Julianne Moore - (Laura Brown) +++ Meryl Streep - (Clarissa Vaughan) +++ Ed Harris - (Richard Brown) +++ Stephen Dillane - (Leonard Woolf) +++ Miranda Richardson - (Vanessa Bell) +++ John C. Reilly - (Dan Brown) +++ Toni Collette - (Kitty) +++ Claire Danes - (Julia Vaughan) +++ Jeff Daniels - (Louis Waters) +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ještě teď jsem v šoku, jak skvělý to je film, takže dnes stručně - o některých filmech se říká, že to jsou "must see movies". Ale tohle je "must see twice movie". Přesně tak, jedno zhlédnutí, abyste vstřebali vše, co vám tento film chce říct, je málo. 100 %. P. S. A mrzí mě, že Julianne nezískala Oscara, když zde podala nejlepší výkon a že Meryl nebyla vůbec nominována. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dostat nějakou skutečně zajímavou roli, o kterou se jiné perou? Málokterá herečka dostává tolik příležitostí (však si je také všechny vrchovatě zaslouží) jako Meryl Streep. To, co je u jiných hereček vzácností, tím se tahle legenda může téměř přehrabovat. Rok co rok posílá divákům jasný vzkaz – zkuste ukázat na lepší charakterní herečku. Tady má dvě zdatné konkurentky. Jednu (Nicole Kidman) drama Hodiny definitivně vyneslo do hereckých výšin, druhou kritici svorně vynášejí do nebes opakovaně (Julianne Moore), ač nikdy nebude dle mého soudu hvězdou nejasnější svítivosti. Setkávají se v rafinovaném kousku, který nicméně může být pro někoho docela tvrdým oříškem. Přesto kromě skvostných hereckých výkonů potěší několik silných momentů, inteligentní dialogy i jistá režie. Tvůrci přesvědčivě ilustrují vnitřní stav postav, autenticky zachycují tři odlišné doby a prostředí, jejich dílo netrpí vnější okázalostí, ale maximálně se soustředí na herce. A ti musejí mít podobné látky neskutečně rádi. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Čeho si na Hodinách cením je, že všechny tři příběhy (nebo větve) jsou i přes potenciální nudnost solidně napínavé. Když tak nad tím přemýšlím, skoro se v nich nic nestalo ( když nepočítám pár mrtvol) a stejně si mě dokázaly získat a upoutat na celou dobu. Určitě za to mohou výborné výkony všech představitelek. Snad za to může i Glassova hudba, která je na samostatný poslech úplně o ničem, neboť autor pouze a jenom opakuje postupy z předchozích prací a ještě to balí do (pro mě) nesnesitelného klišé, nicméně ve filmu to (ne)překvapivě funguje velmi dobře. Bohužel film jako celek se mi do paměti vryje jako nepříliš zajímavý. Možná, že kdyby se snímek více soustředil na depku Virginie, zasáhl by mě znatelněji, ale takhle ho vnímám spíše jako rutinní, ovšem kvalitní, práci. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

tento film som chcel pozerat najma kvoli priatelke,lebo podla recenzii som predpokladal ze je urceny najma neznejsej polovicke... Po kldanych ohlasoch som sa na tento film tesil ako na dobre jedlo.Toto jedlo som vsak uz po celkom zaujimavom vstupe prehltal s coraz vacsimi tazkostami...stale som sa tesil ze pride nieco co ma zaujme.Jedine co ma zaujalo bola ta prepletenost hl.postav. Film bol podla mna az prilis dlhy a zaroven az prilis kratky na to, co chcel povedat. Na konci filmu som si vazne myslel, ze toto susto je urcene vyhradne zenam,kedze som ho nepochopil...ide vsak o to ze ho nepochopila ani moja priatelka..... ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Měli jste nutkání po filmu jít do květinářství a kupovat květiny? Pravděpodobně ne, protože Vy rozhodně patříte mezi tu elitu, která pochopila, že vychutnávání a absorbování je v tomhle případě povinnost. Kdežto já opět stojím -out of stádo- a ani nevím, ale podobné myšlenkové pochody by měly být trestány třiceti švihanci bičem přes záda. Teď ale seriózně. Paní Woolfová nebyla asi príma ženská, byla hodně ponořená do sebe-co se týče představ- takže tučné varování pro diváky, kteří mají chatrné zdraví a nechtějí pozorovat "krizi středního věku v podobě magoření". Kidmanová ji zahrála dobře, ale Oscarově? To fakt ne.. Je-li někdo, kdo zasluhuje plešatou figurku nad krbovou římsu, pak je to Meryl. Čekali jste, že napíšu Moorová, že jo? :D Streepová má bohatou filmografii, která obsahuje všechny myslitelný i nemyslitelný postavy, ale její Clarissa " I´m sorry, I´m lesbian" Vaughnová má určitou jinakost, která povyšuje Meryl na....Bohyni filmu? Ano, asi tak. Možná nebrečím, možná nejsem roztrhanej a poletující ve vesmíru, ale jsem tady a píšu, a mám radost, že film jako Hodiny pořád dokazují, že pocit čerstvého větru není archaismem... ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Náročnější film, který vyžaduje od diváka velkou duchovní spoluúčast. Velmi zajímavě tematicky a motivicky propojené tři dějové linie mají sice společný, velmi depresivní nádech, ale přece je v celku skryta jistá nepojmenovatelná Krása… Postava a odkaz Virginie Woolfové je zde skutečným přízrakem, a dodává atmosféře bezvýchodnost a nevyhnutelnost zároveň (stejně jako monotónně naléhavé hudební plochy Philipa Glasse). The Hours je film, kde si užijete excelentní herectví, které zpřístupňuje jinak těžko uchopitelnou myšlenkovou hloubku, a o jehož sdělení můžete přemýšlet ještě dlouho po jeho skončení. Moc bych to ale (raději) nepřeháněl… ;o) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

vynikajúci herecký film!streepová,moorová,kidmanová,harris,o´reilly,daniels...A navyše všetci sú špičkoví.Otázkou je ako by film vyzeral bez nich. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

I když se nejedná o zrovna jednoduchý film stojí za to ho vidět. Kvůli skvělým výkonům, režii, hudbě Philipa Glasse a myšlence o životě, kterou v něm lze najít. Než si film pustíte doporučil bych seznámit se s knihami mé oblíbené spisovatelky Virginie Woolf. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Strhujici film s zivotnimi vykony vsech 3 hlavnich hrdinek, ktery byl jistojiste oscarovym snimkem - je krasne videt jakou cenu Oscar doopravdy ma, kdyz ho pred takovymto skvostem dokaze ziskat tuctovost typu Chicago. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tři ženské v předchodu, to je už i na mě moc. Film mě ničím nezaujal, příběh mě nudil a když Kidmanka skočila do řeky a utopila se, moje srdce zajásalo. Jediný, kdo ve filmu opravdu stojí za řeč, je skvělý Ed Harris, který vypadá jak po celotýdením flámu a pořád se belhá po bytě o berlích. Ale kdybych byl ženská, možná by se mi to i líbilo. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nadherny film, ktery jsem dlouho prehlizel. At jsou to tri hvezdy v podani Kidman, Streep, Moore nebo Harris, vsichni exceluji a podavaji nadzivotni vykony. Oscara bych dal jak Kidman, tak Moorove, ta me opravdu mile prekvapila, skoda za Herrive, ve vedlejsi roli, konecne bych mu ho pral, je to jeden z nejlepsic hercu. Scenar, look, rezie, dokonalost sama. Philip Glass seopet ukazal, ze patri mezi nejlepsi. Pribeh je dost slozity, uplne jsem to pochopil az na podruhe, jak to vlastne vsechno je, ale zbytecne to nebylo, je to ten typ filmu, ale jeden z nejlepsich, co jsem videl. 95% ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Je poznat, že Stephen Daldry režíroval tento úžasný filmík srdcem, stejně tak ho psal scénarista David Hare. Bušení srdce, mrazení v zádech, slzy - to všechno jsem prožívala při jeho shlédnutí. A myslím, že nemusím psát o vynikajicích hereckých výkonech. Nemůžu jinak než dát pět*! A doporučuji všem přečíst předlohu Michaela Cunninghama. ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama