Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení a s tím spojené vynikající výkony. Zajímavé prolínání třech příběhů s jistou spojitostí v různých dobách. Přesto je však pro mě tak vysoké hodnocení záhadou a za mne to více jak 3* bohužel nebudou. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Všechny tři vzájemně propletené episody by stačily i na samostatné filmy, a to velmi dobré. nemůžu říct, ketrý mě bavil nejvíc, ale asi nejvíc mě pobavil tragéd GiK, který má raději Rebely:-))) Tak se nedívej na to, co nechápeš, dítě a zůstaň radši u Pata a Mata, aspoň tě nebude tolik bolet hlava:-)))) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda, nuda a ešte raz nuda. Na tento film som sa tešil, lebo sa odohráva okrem iných rokov aj v dvadsiatych a päťdesiatych rokoch min.storočia. Film sa ale nehoráznym spôsobom tiahne a naťahuje, že ma ani celé vyvrcholenie filmu vôbec nezaujímalo. Ťažko sfilmovateľná téma sa nepodarila previesť na plátno dobrým spôsobom. Samotný dej mi pripadal veľmi slabý. Je to pravda, že aj s bezchybnými hereckými výkonmi to bolo len proste rozprávanie o ľuďoch, ktorí sa správajú odlišne ako väčšina iných. Alebo o ničom - aj tak to možno vidieť. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel jasný případ filmu, který si hraje na obrovské umění, a přitom je nudný a nezáživný až hanba. Opravdu jediné, co mě v tom úmorném záplavu nudy výrazněji zaujalo, byla krásná hudba a excelentní herecké výkony všech přítomných- snad vyjma Nicole Kidman, která sice zahrála svou těžkou roli výborně, ale po vydatné práci maskérů vypadala zkrátka tak škaredě, že jsem neměl tu sílu se na ni soustavně dívat. Nakonec ale všechny zářící dámy ještě zastínil naprosto úchvatný Ed Harris, který se svým výkonem jen přidal na seznam "The Oscar should have went to..". Možná by to chtělo ještě jedno shlédnutí, abych to celé dokázal vstřebat, ale k tomu popravdě asi nikdy nenajdu odvahu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Moc hezká sonda do ženské duše, o to překvapivější, že autorem je muž. Jen upřímně doufám, že takovou duši nemají všechny ženy, to by nebylo příliš pozitivní. Zjistit se to však dá jen velice obtížně, poněvadž když se žena rozhodne, nenechá na sobě nic poznat. Půl práce tu dělá hudba, zbytek obstarává ústřední koncertní trio Streep-Moore-Kidman, vše za dohledu povedeně napsaného scénáře. Ten je rozhodně lepší, než jaký musí být román Virginie Woolfové. Pátou hvězdu přenechávám ženskému rodu, ten ji zužitkuje a odůvodní lépe než já. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, skvělí herci (hlavně herečky) a skvělá hudba. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo, že postavy byly na můj vkus občas až moc hysterické:) 90%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý životopis Virginie Woolfovej a originálne spracovanie jej knihy Pani Dallowayová. Tú útlu knihu som sa snažil niekoľko krát prečítať, no nikdy sa mi ju nepodarilo dočítať. Asi preto, že nie som lesba. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Tam, kde už nie je žiadna istota, ostávajú len hodiny, ktoré stále plynú..." Videonávod ako správne robiť literárnu adaptáciu. Tri ženy, ktorých spája maska falošného šťastia, pod ktorou skrývajú utrpenie a zúfalstvo. Ťažký vnútorný súboj s maniermi 20. rokov, predstavou dokonalého života 50. rokov a modernou dobou, kde sa život meria úspechom. Psychologický rozkol a narážanie na dobové konvencie a predpísané spoločenské normy sú spracované obozretne a s citom pre mieru. Každá scéna má svoj význam i svoj vlastný odraz v ďalšom príbehu. Za casting je zodpovedný zvrchovaný génius a precízna McGarveyho práca obohatená analogickou a významovou montážou je za prítomnosti klasickej hudby virtuóza Glassa uchvacujúca. Dynamická dejová výstavba dokonale prezentuje odlišnosti od tej literárnej a klady filmovej štruktúry (rýchle striedanie období a dejových línií v najdramatickejších momentoch). Skutočne výnimočný film. Nerozumiem len jedinému - ako je možné, že túto knihu napísal a tento film režíroval muž? Každopádne, do predlohy aj románov Virginie Woolfovej sa rád ponorím. 90% ()

Je.n.n.y 

všechny recenze uživatele

"... podívej se životu do tváře, vždycky se dívej životu do tváře. A chápej ho takový, jaký je. A na konci ho pochopíš. Miluj ho takový, jaký je. A pak ho nech jít..." ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

takřka dokonalé a oskarem i nominacemi právem ověnčené drama s fenomenálním scénářem, hudbou a hereckými výkony, až se dechu nedostávalo... jak tak na to koukám, spoustu kolegů již napsalo to samé, ale věřte, že je to i můj názor - tenhle film je jedním slovem pecka! jen jsem to napoprvé úplně všechno nepobral a po skvostném úvodu snímek jako by trochu ztrácel tempo... což ovšem neznamená, že po druhém shlédnutí neodbijí Hodiny na hvězdičkometru pětkrát... zatím tedy 80%. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Zajímavé propojení tří časových rovin. Ještě zajímavější herecké výkony Eda Harrise, Julianne Mooreové, Meryl Streepové a Nicole Kidmanové. Samotný děj mi ale připadal velmi slabý... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kniha není nic lehkého, osobnost Virginie Woolfové také není zrovna comixové téma, ale film, který nad těmito náměty vznikl, nepostrádá nic. Při zachování hloubky a úcty k předloze a jejím reálným postavám vypráví poutavě těžký příběh, od kterého se nelze odtrhnout. Tohle je opravdu umění bez pejorativního nádechu zaznívajícího někdy v tom slově, zkrátka kumšt. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Špatně čitelná (až nečitelná) kniha byla převedena na stříbrné plátno průměrně, ale spíše lépe než hůře. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky a technicky perfektné, herecky brilantné, zároveň myšlienkovo pomerne bohaté dielo. Popravde, trochu som sa bál formy, akou sa táto adaptácia pretaví do filmu, ale moje obavy boli zbytočné. Každá z troch žien troch období pod maskou šťastia a domácej pohody skrýva svojich vlastných "démonov", s ktorými treba bojovať. Páčili sa mi aj náhle skoky medzi obdobiami, vždy dokonale načasované a účelové, všetko malo svoj dôvod a príčinu. Napríklad myšlienka začatá v jednom čase sa dopovie v druhom a pod. Na druhú stranu si myslím, že na to aby si človek film dokonale užil, je nutné pozerať ho len v origináli, český dabing bol totiž hrozný, hlavne u hlavnej hrdinky - Virginii Woolfovej, to bola hotová katastrofa. 80/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jak trefně popsal Albert Camus, sebevražda je jediným skutečným filozofickým problémem. Co nás drží při životě, je důležitější otázka než ptát se co nás přiměje ke smrti. Tak se ptá i Virginie Wolfová - a skrze ni - teď i Michael Cunningham a Stephen Daldry. Ve fascinující studii zoufalého života vyplněného prázdnotou a depresí, zachyceného v několika krátkých okamžicích jediného dne. Neznám lepší zobrazení tohoto tématu. 9/10 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Těžce stravitelný a do všech aspektů těžce pochopitelný příběh, který se vyznačuje zejména skvělými hereckými výkony (ze všech se mi nejvíce líbil poněkud nejméně vyzdvihovaný Ed Harris), velice nápaditou režií a překrásnou hudbou, která se během filmu téměř nezastaví. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Niektorí muži sú presvedčení, že ak je nejaký film emocionálnou bombou, automaticky spadá do pomyselnej kategórie ženský film. Je síce pravda, že fyziológia centrálnej nervovej sústavy postuluje ženu ako emocionálnejšiu bytosť, no schopnosť náležite vnímať umelecké dielo je daná nielen ženám, ale i mužom. V rovnakej miere (dejiny umenia sú napokon takmer výlučne dejinami mužov). Myslím, že Hodiny vôbec nie sú ženský či dokonca feministický film (režisér, scenárista a autor predlohy sú muži). Hodiny nie sú o ženách, ale o ľuďoch. A dokonca nie sú ani o smrti, ale o živote (a nádeji) - prečo by ináč John C. Reilly hovoril, že život poháňa predstava šťastia? Je to jeden z mála filmov, pri ktorých si človek naozaj naplno uvedomí, že pohyblivé obrázky sú aj o umení a že kvalitné herectvo môže dať človeku viac než výkladový filozofický slovník. Na tomto mieste nemôžem nespomenúť predstaviteľku Kitty, malichernej predmestskej slečinky, ktorá príde na návštevu k Julianne Moore. Až po hodnej chvíli mi došlo, že je to Toni Collette a že spôsob, akým hrá svoju tuctovú "bezvýznamnú" postavičku je tak báječný, že na ohodnotenie tohto výkonu neexistuje žiadna cena (a už vonkoncom nie ten ligotavý chlapík s chýbajúcimi mozgovými hemisférami). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudné a neoslovilo mě to. Film pro divné lidi, kteří sami nevědí, proč se na to dívali, ale prý to byl umělecký zážitek. Ale jak pro koho. Od silného ženského obsazení bych čekal bombu, ale tohle byla taková slaboučká rachejtle, co se v ohnostroji ztratí. 40% ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama