Reklama

Reklama

Pět smyslů člověka

  • Rakousko-Uhersko Perafýn a jeho láska (více)

Obsahy(1)

ZRAK: Sluha Prefatýn spatří na ulici kuchařku. Doprovodí ji na trh a pomůže jí s nákupem až před dům. Příštího dne se dostaví s kyticí a je pozván do bytu. ČICH: V kuchyni předá květiny a posadí se ke stolu. CHUŤ: Spořádá oběd a zapije ho pivem. HMAT: Posadí se na pohovku a políbí kuchařku. SLUCH: Zatáhne se opona a před ní začne tančit Amorek naslouchající zvukům. V závěru civilní snímek Josefa Švába-Malostranského s Katy Kaclovou-Vališovou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

gjjm 

všechny recenze uživatele

Skeč, v němž jsou postupně ukázány různé smysly. Napřed zrak - chlápek, trochu švejkovská postavička, si všimne na trhu nějaké slečny. Když ji druhý den jde navštívit, donese jí kytku (to je čich), ona mu za to dá najíst (chuť), začne jí objímat (hmat), po sluchu je najde amorek. Filosofické poselství? No, nevím. Každopádně tohle přes trochu debilní romantický příběh celkem ujde a ze své skupiny (první československé filmy) je to rozhodně nejlepší. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Groteskní žert, který s nevtíravou originalitou propojuje pět základních smyslů člověka během svátečního oběda. Komik, kabaretiér a kumštýř tělem i duší Josef Šváb-Malostranský se vedle účinkování před kamerou ujal i režie. V partnerské roli se objevila první česká kinohvězda Katy Kaclová-Vališová, která v roce 1913 zazářila ve čtyřech filmech. A to je v rámci prvních let naší kinematografie závratný úspěch. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Švejkovského vzeření nyní získal Šváb-Malostranský, aby nám názorně ukázal, jak je to s těmi lidskými smysly. Rozkošný kraťas nám ho po celých 15 letech od filmů Kříženeckého ukazuje ve zcela novém světle.... A ten andělíček na konci, to se povedlo! :) Jenom nevím, jak počítá Kulmon, ale já jsem se v kategorii hraných filmů dostala poněkud dále. Po třech filmech z roku 1898, jednom z cca 1907, čtyřech z 1911, třech z 1912 a opět čtyřech z 1913 jsem se dostala na celkový počet patnácti, což zase není tak málo. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Oproti Smích a pláč, kde Josef-Šváb Malostranský taktiež hral, je tento filmový počin už naozaj pozerateľný. Ako sa vraví na Slovensku „ nie je to síce bohviečo, ale pánboh zaplať aspoň za toto“. Myslím, že v tej dobe bolo robenie filmu viac o zábave a entuziazme ako o snahe vytvoriť hodnotné a kvalitné dielo. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikl pod patronací první filmové společnosti Kinofa a natáčel se na Ovocném trhu v Praze a v soukromém bytě v paláci Lucerna. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama