Reklama

Reklama

Ils

Obsahy(1)

Film je natočen podle skutečné události. Clémentine je učitelkou na francouzském gymnáziu v Bukurešti a Lucas je spisovatel. Tento páreček žije šťastně ve velkém domě, který se nachází kdesi uprostřed lesů. Jednou v noci se zcela změní jejich život. Ještě to nevědí, ale jsou pozorováni. Když nastane noc, Clémentine a Lucas zjistí, že "ONI" jsou tady... všude... také v jejich domě. Kdo jsou oni? Co chtějí? Odpovědi mohou být hrůzostrašné. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (516)

POMO 

všechny recenze uživatele

Psychologicky vyspelejšie a filmársky sofistikovanejšie spracovanie rovnakého námetu, s akým pracuje britská brutalita Eden Lake. Zatiaľ čo tá šokovala až buranskou násilnosťou a priamočiarosťou, Ils vsádza na postupne rastúce zimomriavky, na tajomno, strach z neukázaného, na hrátky s kamerou a hlavne zvukom (!). A robí to síce nie priekopnicky - v zásade sme to už všetko niekde videli - ale nadmieru poctivo a pôsobivo. Ils je jedným z toho mála hororov, ktoré svoj žáner nedegradujú, ale naopak poukazujú na doležitosť filmárskeho umu v ňom. Francúzi opäť bodujú. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejlepší horor roku 2006. Francouzi se opět překonali a dali mi film přesně podle mého gusta. Hrdinové jsou sympatičtí, záporáci tajuplní a pointa mrazivá. Při druhém zhlédnutí byl zážitek překvapivě ještě silnější. Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intimní atmosféra jednoho domu se mění ve velkolepé atmosférické divadlo, které stojí na jednoduché zápletce a díky dvojce sympatických herců a přímému tahu na bránu se celá ta napínavá jednohubka sfoukne za ani ne 80 minut. Bez pointy pro debily a objímavých happyendů jasná pecka pro všechny, kteří se rádi bojí a nejenom pro ně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ils je naprosto první čistě rumunský (i když z části) film, který jsem kdy viděl, a docela jsem na něj byl zvědavý, jak se s tím popere. Atmosféra v něm totiž byla výborná, ale nemůžu si pomoct, ty díry v ní byly neskutečně zjevné. Já teda nevím jak ostatní, ale v takové velké haciendě bych v životě uprostřed lesa sám nežil, a při představě, že tu haciendu mám velkou jak kráva a najednou slyšim jak na druhé straně baráku něco šustne, asi by mě za nože braly jak bych měl strach jenom se pohnout, no a hrdinové se Hrdinně po tom baráku normálně prochází, jako kdyby byl den a i když strach mají zjevný, vůbec ho vlastně nedávají znát. Každopádně určitě rád jsem to viděl, nejzajímavější na tom všem je ale ten konec, to zamrazí, ale já tomu prostě stejně nevěřim, sice to odsralo Rumunsko, ale opravdu si nepamatuju, že by se takový případ stal i u nás, jak se tvrdí v zajímavostech. Každopádně to za to určitě stálo, Moc horor to není, ale atmosféru to má opravdu "vyschlovhubě" kulervoucí, i když klasicky s plno blbostma, bez kterých se ale takovýhle film určitě neobejde, jestli chce být alespoň z části hororový. Co na plat, koukat se na to ale dalo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $50,057Tržby Celosvetovo $2,695,341║ Jednoduchá priamočiara dráma z jemným závanom horroru. Veru je smutné že takéto veci, čo nám prezentujú v tomto filme sa dejú ale dnešný svet je už taký, decká sa už nevedia zahrať poriadne na pieskovisku tak sa vyberú do odľahlého lesa v blízkosti cesty a vyžívajú sa tam v masochistických týraniach na úbohých ľudí, čo im prídu do cesty. Film ponúka klasické strašidelné motívy, opierajúce sa o stiesnenie nejakej napadajúcej obete v prítmí, výkriky z diaľky, vzájomné seba zachraňovanie obetí, ... samozrejme že dohromady nič nové ale za to vďaka minutáži to rýchlo odsype a film si po celý čas drží svoje tempo, bez toho aby sa tam nad niečím zbytočne polemizovalo a vytvárali sa nejaké veľkodušné dimenzie o motiváciách vraždiacich. Na škodu je že film pôsobí dosť chladným dojmom, diváka nevtiahne do deju tak aby to trýznenie prežíval z obetami a tak mu je absolútne jedno či to na konci prežijú alebo nie. Aspoň akou takou výhodou pre film je že žiadna scénka nie je nejak moc prehnaná, či krvilačná, aj keď nejaké tie zaužívané atribúty sú tu samozrejme použité ale vždy v stráviteľných medziach. "Slušný priemer čo neprinesie nič preborné." __/60%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Fuj, skoro som sa pos-ala od strachu. Z objektivneho hladiska si film 5 hviezd nezasluzi, ale tych 77 minut nefalsovaneho strachu nic neprekona... A to som to pozerala za bieleho dna! Uzasna bodka za hororovou nedelou :) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když dlouho nepijete alkohol, tak se pak ožerete i po malém množství. Stejné je to s horory. Dlouho jsem žádný neviděl, a proto jsem měl u tohohle dost strach. Natočené je to velice slušně a režisér strašně dlouho neukáže vraha. Jednu chvíli jsem si myslel, že ho snad neukáže ani jednou za celej film. Ta závěrečná lesní přituhovačka zdaleka nebyla tak dobrá, jak začátek v domě. Celkové vyvrcholení mě ale nezklamalo. Pro mě je tento film dalším důkazem, že francouzi vládnou modernímu hororu. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Pohovořil bych o tom, proč vychází horor Ils z Immanuela Kanta, ale současně se neobjede bez jeho popírání. Všichni filosofové před Kantem začínali od objektu, předmětem jejich filosofie byl vnější předmět, objekt nebo idea. Právě v objektu začínala jejich filosofie, zatímco Kant dosavadní teze přes „kopernikovský obrat“ obrátil a nabádal, abychom nezačínali poznání objektem, ale subjektem. Kant vyhlásil za aktivní působitel člověka, tedy subjekt, protože to my se obracíme k věcem, subjekt je ten, kdo se táže a získává informace o objektu, který se nám jeví natolik, nakolik jsme schopni ho vidět. Objekt se stává „věcí pro nás“, zatímco objekt samotný je „věcí o sobě“ a vnímat ani poznávat ho nemůžeme. Právě proto vidíme celý náš svět neúplně. Horor Ils onomu odpovídá, protože o objektech a motivátorech zla neví postavy takřka nic. Přesto se zdá, že cosi nesedí. V první řadě oba hlavní hrdinové v pozici subjektů spíše vyčkávají, nejsou těmi aktivními pozorovateli. Naopak objekty jeví až přílišnou snahu navázat na před-kantovskou filozofii, tj. býti oněmi aktivními hybateli. Samozřejmě, horory umísťují perspektivu vypravěče do okolí kladných hrdinů (a někdy přímo do nich samotných), a tím je klamavě aktivizují, protože co je vidět, je zdánlivě aktivní, a co není, je naopak pasivní. Ale věc se má tak, že objekt (tj. vše špatné, ať už je to etikou nepoznamenaný psychopat, matka příroda nebo strašidelný dům) si v hororech často přisvojuje nemalé pole působnosti, přijímá rysy subjektu, a překlápí tím subjekt (hlavní hrdinové, zde před-manželská dvojice) do pasivního objektu. Svět není objekt - on sám je subjektem. Dýchá, žije, reguluje se. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Vzbuď se! Neslyšel jsi to? Ten zvuk venku…. Samozřejmě: vydat se po tmě sama do lesa je debilita. Přesto podobné schéma stále funguje. KDO JSOU ONI? Těch situací je požehnaně. Mám se bát? Asi jo (vynechte asi). TO BUDE V POŘÁDKU!….( nevím proč, ale nevěřím…). Atmosféra DOBRÁ, samota, noc, ONI. Kolem mne tma….bože nepamatuji se, kdy jsem se takhle bál naposledy. A konec mně opravdu DOSTAL! Přitom taková blbost! K čemu je filmařsky dokonalé The Mist, když mám strach jen občas. Když horor, tak Ils! Za pár kaček (lei) hrůzy fůra. O tom má být přece HOROR! ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu jsem si přísahal, že do Rumunska už nikdy nepojedu. A zvláště, když film byl natočen podle skutečné události. Musím uznat, že chvílemi jsem se i bál. Hlavně v okamžiku, kdy ta parta grázlů naháněli tu ženu v tom kanále. Film se mi moc líbil a já jsem se jen opět usvědčil v tom, že na dovolenou do zahraničí pojedu jen s kulometem! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Oni sa s nami nechceli hrať.“ Komentár obsahuje spoilery. Francúzsko-rumunský teror ILS (2006) som chcel vidieť už pred rokmi, tak som si ho požičal na DVD. Doma sa ukázalo, že to nebolo „to“ ILS (v preklade ONI), ale americký horor Oni prichádzajú (2002). Nakoniec som sa k ILS dostal až v júny 2010 a pripomínali mi toto (2008), čo je zrejme nepriznaný americký remake s v podstate identickou zápletkou/témou. Priveľa chaosu na priemerný, hoci zo začiatku drasticky nepríjemný triler. Len čo sa snímka rozbehla strašidelnou nocou k obrovskému domu na samote pri lese (v ktorom samozrejme nenájdete žiadnu zbraň ani mobil), pri niektorých scénach som odvracal zrak. Nie kvôli krvi (takmer žiadna tu nie je), ale kvôli napätiu. Je to dobre nakrútené, o tom (asi) bez debaty. Herci/dialógy úsporné, ale to je v tomto komornom prípade plus. Tvorcovia z mála peňazí vydojili plus (určitá „nezávislá špinavosť“ skôr pomáha, ako ubližuje), miestami sa im to ale vracia (je taká tma, že som mal problém rozoznať, čo sa komu práve deje). Ku koncu to začína byť „štandardné“ (špičkovo organizovaní, všadeprítomní a nesmrteľní vrahovia), ale vzhľadom na sympaticky krátku minutáž (77 minút s titulkami) to neprekáža. Je to behom dvoch týždňov druhý film s vraždiacimi deťmi, ktorý som videl a rovnako, ako plávanie v jazere, i ILS trpia HLÚPYM scenárom, plným logických kravincov (každý človek, ktorý bol niekedy v lese, vie, aké ťažké je v ňom niekoho nájsť aj za bieleho dňa a ak sa neukrýva, nieto ešte ak sa v ňom ukrýva a navyše v noci). Ale na rozdiel od JAZERA SMRTI nelogické zvraty prekvapivo nedokázali môj výsledný dojem zničiť. Pravdupovediac, nejaký čas som uvažoval nad hodnotením 8O% (aj kvôli fascinujúcemu „bezdôvodnému motívu“, poslednej scénke s autobusom, ukážkovo nevinnej a práve preto strašidelnej, ale i kvôli rapkáču, desivo sa rozliehajúcemu tmou). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Temný poloprázdný dům někde na samotě u lesa, tichá noc, mladý pár, NĚCO se začne dít. ILS se u mě minulo účinkem. Je to až moc dlouho napínaný, aniž by pak rozuzlení stálo za něco - alespoň pro mě je to v zásadních aspektech vážně těžko k uvěření. Prý natočeno podle pravdy, což by mi nevadilo, ale pak by to chtělo o něco reálnější provedení. A to se týká i konce dvou žen hned v úvodu. Vážně, to tajemno a strašidelno na mě moc nezapůsobilo, dobrých momentů bylo jen pár, ale stejně tak těch trapných, prostě u mě pouhý šedý průměr. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kulervoucí debut francouzské dvojice Palud - Moreau, kteří si svou pověst nadaných tvůrců posrali americkým remakem Oka. Ils je totiž parádní ukázkou toho, na čem mají být horory vlastně založeny. Neskutečně hutná atmosféra, spousta tmy, naslouchání znepokojivým zvukům a tajemný, skoro až neviditelný nepřítel. Už úvodní scéna má tolik napětí, o kterých si většina spřízněných hororů může nechat zdát. Žádná přehnaná brutalita, většina násilí proběhne mimo záběr. Tady jde hlavně o strach z neznáma, sebezničující paniku a marný boj o holý život. Závěr je díky tomu vskutku mrazivý. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Co děti, mají si kde hrát...? Slušelo by se říct, že mě po tomhle hororu z kategorie "odnaučím vás chodit v noci na záchod" do Rumunska už nikdy nikdo nedostane, jenže já si bez své party a našich dobrodružství v lesích a horách Karpat už neumím představit léto a to si přece nenechám zkazit něčím, co je nade vší pochybnost jen pomlouvačná urban legend. Navíc mi kolegové z IMDB tvrdí, že se to "based on true event" netýká Rumunska, ale ČR. Tak díky, to mě fakt uklidnilo... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mělo hodně dobrou atmosféru a kromě asi desetiminutové hodně nudné pasáže, která se celá odehrává ve dne, jsou ty napínavé, mrazivé a strašidelné v noci. Takže doporučuji pustit si to potmě a pak si to užívat. Ovšem asi nejmrazivější je ten konec, který je zároveň pointou celého filmu a ten je vlastně už také ve dne. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Tísnivý, utlačovaný strach v útěku před něčím NEVIDITELNÝM a hlavně nevyhnutelným. V ILS jsme se seznámily s výbornou atmosférou zvuků. Trochu mi Paludovo řemeslo připomnělo prostředí Blair witch. Kamera se zvukem v hlavní roli. Pokud si ILS pustíte v noci máte se na co těšit. ***** Možným úpadkem hodnocení může ovlivnit závěr, který nemusí každému pasovat. Pro mě oba palce nahoru. ***** ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Paráda. Žádné nechutnosti, jen výtečná práce s autentickou atmosférou a zvuky. Nevím, jestli mám závěrečným titulkům věřit, ale i bez nich mi běhal mráz po zádech. ()

Reklama

Reklama