Reklama

Reklama

Ils

Obsahy(1)

Film je natočen podle skutečné události. Clémentine je učitelkou na francouzském gymnáziu v Bukurešti a Lucas je spisovatel. Tento páreček žije šťastně ve velkém domě, který se nachází kdesi uprostřed lesů. Jednou v noci se zcela změní jejich život. Ještě to nevědí, ale jsou pozorováni. Když nastane noc, Clémentine a Lucas zjistí, že "ONI" jsou tady... všude... také v jejich domě. Kdo jsou oni? Co chtějí? Odpovědi mohou být hrůzostrašné. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (516)

POMO 

všechny recenze uživatele

Psychologicky vyspelejšie a filmársky sofistikovanejšie spracovanie rovnakého námetu, s akým pracuje britská brutalita Eden Lake. Zatiaľ čo tá šokovala až buranskou násilnosťou a priamočiarosťou, Ils vsádza na postupne rastúce zimomriavky, na tajomno, strach z neukázaného, na hrátky s kamerou a hlavne zvukom (!). A robí to síce nie priekopnicky - v zásade sme to už všetko niekde videli - ale nadmieru poctivo a pôsobivo. Ils je jedným z toho mála hororov, ktoré svoj žáner nedegradujú, ale naopak poukazujú na doležitosť filmárskeho umu v ňom. Francúzi opäť bodujú. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Uuuf, tak jak začít. Nejprve asi výtkami. Film je krátký a tvůrci jej mohli trochu rozvinout. De facto se odehrává naráz, během krátké chvíle. Preferuji širší rozvinutí s oddychovými momenty. To je první a zároveň poslední výtka. Jinak je Ils luxusní film, u kterého jsem se opravdu BÁL. Famózní a skvostná je práce se zvukem a s kamerou, klasické žánrové postupy jsou oproštěny od laciných lekaček, o to je pro mě atmosféra děsivější a tvůrci napínají naše nervy k prasknutí. Během několika minut na začátku si navíc oba protagonisty zamilujete. Klobouk dolů před castingem, herci jsou vybráni skvěle (narozdíl např. od hororu Temné lesy). Ale nedával bych plné hodnocení, pokud by film sázel jen na osvědčené žánrové postupy. Ty jsou vylepšeny mnoha atmosférickými jevy a nápady, které činí ze snímku hotovou noční můru a rozuzlení - kdo jsou ONI - je nejlepší možné, jaké jsem mohl čekat. Miluju temné, mysteriózní horory/thrillery, které jsou zcela UVĚŘITELNÉ a postrádají příšerky, mutanty, zombie...ne, toto není spoiler, protože ONI jsou skutečně jedineční a budí strach svou bezelstnou brutalitou. Úvodní masoš je tak trochu vtažení do děje a lákadlo, sice nejsem fanda tohoto prvku, ale tady mi přišel vyloženě geniální, protože mladá herečka zahrála strach skvěle a hlas v křoví mě totálně sejmul. Bravo, nevím u čeho jsem se bál víc, jestli u Blair Witch, nebo u Ils. A já po skončení filmu raději říkám: "Pojďte, pane, budeme si hrát." ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intimní atmosféra jednoho domu se mění ve velkolepé atmosférické divadlo, které stojí na jednoduché zápletce a díky dvojce sympatických herců a přímému tahu na bránu se celá ta napínavá jednohubka sfoukne za ani ne 80 minut. Bez pointy pro debily a objímavých happyendů jasná pecka pro všechny, kteří se rádi bojí a nejenom pro ně. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kulervoucí debut francouzské dvojice Palud - Moreau, kteří si svou pověst nadaných tvůrců posrali americkým remakem Oka. Ils je totiž parádní ukázkou toho, na čem mají být horory vlastně založeny. Neskutečně hutná atmosféra, spousta tmy, naslouchání znepokojivým zvukům a tajemný, skoro až neviditelný nepřítel. Už úvodní scéna má tolik napětí, o kterých si většina spřízněných hororů může nechat zdát. Žádná přehnaná brutalita, většina násilí proběhne mimo záběr. Tady jde hlavně o strach z neznáma, sebezničující paniku a marný boj o holý život. Závěr je díky tomu vskutku mrazivý. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po slibném začátku pokračuje civilní příběh dvou mladých lidí. Až noc přinese své temné plody a oni se začnou bát. Jsem již poněkud alergický na tvrzení, že tohle se stalo. Film by fungoval dobře i bez laciné reklamy. V závěru jsem si připomněl jeden díl vražd v Midsomeru, který byl podle mne jasnou inspirací filmařů. Nic to nemění na tom, že druhá polovina milosrdně krátkého filmu je napínavá a divák netuší, jestli se z toho pronásledovaná dvojice dostane. Mne osobně by ale děsilo již bydlení v tak velkém domě na samotě v lese. Jeho interiéry byly neútulné, obrovské, plné stínů a temných koutů...Režisér oproti klasickým filmům volil často zkratku, a tak postava jde ke vratům, otevírá je, střih, jede v autě. Lucas sedí na posteli, střih a už je oblečen ve dveřích. Proč ne, styl dnešní uspěchané doby. Bloudění v kanálech pak ovšem působilo nekonečně nudně a zdlouhavě... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Podľa režiséra Davida Moreaua herečka Olivia Bonamy trpela klaustrofóbiou a pri scénach v tuneloch to bol jej skutočný strach zo stiesnených priestorov. (ladko)
  • Skutočný príbeh, na ktorom bol film založený, zahŕňal rakúsky pár zavraždený troma tínedžermi v ich dovolenkovom dome v Rumunsku. (ladko)
  • Natáčanie prebiehalo v rumunskom Bukurešti a trvalo 30 dní. (ladko)

Reklama

Reklama