Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve většině svých slavných her se rakouský dramatik Fritz Hochwälder (1911 Vídeň - 1986 Curych) zabývá závažnými mravními společenskými otázkami. V televizní hře Nevinný, která je adaptací divadelní komedie a dramatická zápletka v ní přechází v zápletku téměř kriminální, si však vzal na mušku individuální problém ošidnosti a krátkosti lidské paměti. Nejen hlavní hrdina Kristián Erdmann, ale i jeho nejbližší se musí vyrovnávat jak se svou zasutou minulostí, tak s reakcí na zcela nečekanou situaci. Kristián Erdmann je zámožný a ve městě velmi vážený a vlivný muž. Vlastní pěkný dům a nádhernou zahradu, jejíž největší chloubou je záhon růží, o který se stará sám pán domu. Není proto divu, že se despotický Erdmann velmi brání ohlášenému kopání nové městské kanalizace právě přes záhon jeho proslulých růží. Přesto však Erdmann jednoho rána zjistí, že záhon růží je rozkopán za účelem výměny městské kanalizace. Právě zde, pod jeho růžovým záhonem je nalezena kostra muže s proraženou lebkou. Pověst o skandálním nálezu se rozkřikne po celém městečku a budí nejdivočejší představy o původci hrůzného činu, kterým nemůže být přece nikdo jiný, než cholerický Erdmann. Sousedé, služka, přítel, nakonec i vlastní žena i dcera ho podezřívají a opouštějí. Jedině odborná expertíza dceřina snoubence, proslulého, ale Erdmannem neuznávaného speleologa, může vysvobodit Erdmanna ze spárů ostudného podezření. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Pokud něco vyžaduje absolutorium tak herecký výkon M. Labudy, kdy ztvárnil psychotického boháče, jenž si sám libuje ve svých hysterických výlevech, kdy zastrašuje své okolí, aniž by chtěl domýšlet dopad svého jednání a který si při své nesporné inteligenci, vůbec neuvědomuje význam slova sebekontrola a ohled k druhým. Až vyhrocená situace, která se jej bezprostředně týká, jej konfrontuje se stavem, že i jeho okolí (o které se jeho povaha vždy opírala) jej může zavrhnout, jej zklidní. M. Labudovi se podařilo bezezbytku ztvárnit chování a povahy mnohých vysoce postavených osob. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení, jak leckdy slabší brněnské studio vedle vynikajícího pana Labudy vyroste, M. Donutil velmi uměřený, i p. Herfortová, jejíž styl nemám obvykle rád, je snesitelná, Z. Slavíková i pěkná. Dobrá atmosféra a hlavně je to prostě dobře napsané, slušně režérované a vynikající herecký výkon Mariana Labudy vše završuje. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Asi by stačilo poukázat na to, co před více než deseti lety píše ve svém komentáři Gemini. Mě navíc, překvapivě, nevadili ani ministr ba dokonce ani maestro Donutil. Hodně je v téhle televizní hře vidět z televizní techniky, zejména jak mizí ze záběru :). Jinak námět samotný mi připomněl díl Dobrodružství kriminalistiky nazvaný Antropologie. Film Nevinný však příjemně graduje komediálním směrem a ta spirála k vrcholu před příchodem hejska žádajícího o ruku... byla prostě povedená (hejsek ne). O to více mrzí zpracování a ta rozpolcená stylizace. Ale na zábavnosti to nic neubírá. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vcelku schopná televizní inscenace o tom, jak se začnou měnit povahy lidí ve vašem okolí, když o vás zjistí určité (v tomto případě ne dokázané) špatné věci. Všechno stojí samozřejmě na hercích. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony vyhnaly kvalitu této nenápadné televizní inscenace proklatě vysoko. Naopak velmi rušivě působí tu podnikatelský vzhled lidumilného pana poslance Jandáka, tamhle zas fax a notebook, a další stylizační "drobnosti". Nevinný tím dost ztratil na atmosféře, a je to škoda veliká převeliká, protože tato výpověď o lidských charakterech v konfrontaci s nelichotivými nepřímými důkazy a domněnkami by bez oněch lapsů mohla působit ještě lépe. Ale co už, osmdesátka je dost dobrá a Nevinného bych uvítal v hlavním vysílacím čase daleko raději než nějaká akční dramata ze žhavé současnosti. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama