Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poutavý, napůl detektivní příběh na motivy románu francouzského spisovatele J. Laborda, jenž byl dlouholetým soudničkářem pařížského listu France-Soir, napsal přední dramatik a scenárista J. Hubač a v roce 1999 natočil renomovaný režisér Z. Zelenka. V ostrém střetnutí dvou právníků, dvou nositelů rozdílných životních zásad, se tu staneme svědky napínavého, ale i ošidného hledání spravedlnosti. Stejnojmenný televizní film se soustřeďuje na případ justičního omylu, jehož obětí se stane mladá ošetřovatelka Genevieve Leblancová (T. Brodská). Je obviněna, že dala smrtící injekci svému milenci, vládnímu poradci Dupréovi. V soudním vyšetřování se střetnou dva významní právníci – soudce Gaudet (J. Somr), který se postupně přesvědčuje, že dívka je nevinná, a advokát Cassidis (J. Bartoška), který dovede elegantně manipulovat se svědky, fakty i slovy… (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

sator 

všechny recenze uživatele

Takové velmi samozřejmé a přesvědčivé,kdyby............ nebylo 2 neuvěřitelných hrubek. 1.Závěť byla zfalšovaná a bylo řečeno že soudní znalec to ověří a šlo to ztracena. 2.Informace že obhájce je bývalý milenec a že tato informace bude zásadní a pak nebyla zcela nelogicky použita. předpokládám že šlo o pochybení režiséra Zelenky ve střižně, a nikoliv autora scénáře Jiřího Hubače. Takto nemohu jinak než * dolu.(přidal:Hudba: Jiří Svoboda) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film není jen "standardním soudním dramatem", takže ani "typickým filmem Zdeňka Zelenky" (stejně jich takových moc nemá), zavádí nás hlouběji a výš, než by to mohlo na první pohled vypadat, všechno samozřejmě podtrhují vynikající herci v hlavních rolích (Josef Somr a Jiří Bartoška.) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Než mě Zelenka donutil k útrpnému povzdechu nad jeho čerstvými televizními pokusy a omyly, přivedl na lavici obžalovaných justici a zejména některé její činitele a jejich špinavé vzájemné součiny v takové síle, že jsem nestačila uznale pokyvovat a současně v hrůze zavírat oči. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zelenka měl neskonalé štěstí, že naprosto průměrný režisér jeho kalibru dostal Hubačův scénář. Ještě větší štěstí pak měl v tom, že herecká esa na jméno Hubač vždy ráda slyšela, a tak elita neváhala a nechala se obsadit i u Zelenky. Svoboda k tomu napsal skvělou hudbu. S bolestí v duši přemítám o tom, jaké nesmrtelné dílo by vzniklo, kdyby všechny tyto trumfy dostal do rukou nějaký špičkový režisér. Zelenka natočil sice moralitu, ale bohužel tak, že na ní krom hereckých výkonů není mnoho zapamatovatelného, scénář vlastně svým rutinérstvím pohřbil. Nezapomenutelným zůstane Bartoškův bezskrupulózní obhájce, ten je zahrán tak dokonale, že bych za něj Bartoškovi s chutí naplivala do toho jeho krásného obličeje. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Spáchat vědomě zločin na nevinném člověku, doktore, je největší hanebnost, s jakou je možné se v naší profesi setkat." Soudní filmy mám rád a tenhle mě už od počátku vtáhl do sebe spletitým případem i atmosférou navozenou melodií během titulek. Do toho podivný šmírující muž na balkonu s dalekohledem, z něhož se vyklubal v podání Rudolfa Hrušínského mladšího asi stejný blázinek jako v Příběhu kriminálního rady. Škoda některých nedotažených možností (některé tu už napsal sator), celý čas jsem očekával, kdy na povrch vyjde otázka skutečného původu závětě nebo informace, že obhájce byl milencem obviněné svědkyně, taky jsem očekával veřejný výslech s oným šmírujícím bláznem. Netradiční závěr s poukázaním na možnou nedokonalost soudnictví i něco jako morální vítězství ze strany JUDr. Gaudeta rozhodně má co říct, stejně jako celý film o intrikách a manipulacích s fakty v soudnictví, ale vůbec bych se nezlobil, kdyby trval o něco déle a došlo by ještě k další zvratům prostřednictvím zmiňovaných možností. Možná to byl záměr ze strany tvůrcu, takhle "okatě" znechutit diváka v pohledu na otázku nespravedlnosti, přítomnou v současnosti v jakékoliv oblasti veřejného života. Výborný Josef Somr v roli soudce Gaudeta. (85%) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden právnik Vetchý ešte stále vyzerajúci ako čert. A druhý právnik Bartoška, ktorému to bez porastu nikdy nesedelo. A malá inscenačná ukážka toho, že pokiaľ ide o súdy, právo, advokátske spory - tak ide o všetko len nie o pravdu a spravodlivosť. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Až Durrenmattovské rozjímání o pravdě a lži, vině a nevině a věčné spravedlnosti. Mistrně napsané, mistrně zahrané v čele s Bartoškou a Somrem. Sháním si už další inscenace, k nimž napsal scénář pan Hubač. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Poutavé soudní drama s něžně tesknou hudbou Jiřího Svobody, pánové Somr a Bartoška to rozehráli strhujícím způsobem, zejména tedy z Jiřího Bartošky mi běhal mráz po zádech a jedním dechem dodávám, že i Hana Maciuchová mi notně zadrnkala na vnitřní strunu.. Případ vyšetřování vraždy bohatého a vlivného muže, obvinění ošetřovatelky (a milenky) z jeho smrti, hledání pravdy, důkazů, svědků - to vše mě zaujalo a bavilo sledovat.. Závěr nechám bez komentáře.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

S pravdou si vytřeli prdel, škoda čím víc poznávám lidi , tím víc miluji psy. Je mi k blití , když se podívám do zrcadla fuj :-) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ďáblův advokát by czech edition a.k.a. eticky zlověstný příběh (všeho)schopného soudního obhájce (J. Bartoška), který proto, aby učinil zadost své pověsti neporazitelného právníka (a nezapomeňme: pro tučnou finanční odměnu a nerezavějící starou lásku), neváhá odhlédnout od věci morálky a svědomí a de facto popřít princip spravedlnosti, tj. v necelých sto minutách projekce ho vidíme postupně spoiler zakrýt pravdu šetřeného zločinu, vybájit si "co se skutečně stalo", bez skrupulí manipulovat míněním slavného soudu a ctěné poroty, a co nejhůř, dokonce obětovat - nedokonalému systému (jelikož soudní systém dokáže být tak spravedlivý, jak jsou spravedliví aktéři, kteří se v něm pohybují a kteří ho utvářejí), jež si za přečin žádá postih - bezbrannou a nevinnou duši (T. Brodská), resp. nejlepší roky jejího života spoiler. Pro Hubačův znepokojivý scénář a výkon J. Somra, jenž exceluje v úloze vyšetřujícího soudce Gaudeta, který je fakticky ideovým antipodem Bartoškova Cassidise (tj. spoiler nejradši by Leblancovou osvobodil, přestože pro její nevinu nenašel přesvědčivé důkazy spoiler) rád zapomenu na laciné televizní interiéry a kostýmy (které neevokují žádný konkrétní časoprostor; k Francii odkazují pouze jména postav, šmírující Rudolf Hrušínský ml. mně asociuje spíš Žižkov :D) a nenápaditou režii (ale i tak se za mě jedná o nejlepší Zelenkův film) a udělím "nejpěknější" čtyři hvězdičky. Díky za tip Padme_Anakin. 80 % ()

topi 

všechny recenze uživatele

I přes pár chybiček nebo nedostatků ve scénáři je Velký případ zdařilé soudní drama, kde vítězí vypočítavost advokátů a pravda bohužel zůstává potrestána. Jiří Bartoška jako vždy vítězící advokát Cassidis versus Josef Somr v roli soudce Gaudeta. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Soudní drama vypovídající o tom, jak to v justici chodí. Máte-li dobrého advokáta, projde vám všechno, i vražda. Jak aktuální. Jen ten Jirka Bartoška, jakožto bezzásadový kariéristický mizera, mi tam trošku vadí, asi tím, jak je v této roli přesvědčivý. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Spáchat vědomě zločin na nevinném člověku, je největší hanebnost.“ Josef Somr vynáší tento příkrý odsudek a Jiří Bartoška se následně raději schová před dotíravými novináři, než aby musel čelit jejich předpokládaným těžkým otázkám. Herecký duel dotyčných herců je jistě ozdobou tohoto výborného soudního dramatu o tom, jak moc je "složité najít pravdu, dokázat pravdu a obhájit pravdu". Přiznám se, že mě přišlo až zvláštní, jak významnou roli měl advokát Cassidis (ani prokurátor ani obhájce obžalované mladé ošetřovatelky Genevieve Leblancové) ve finálním verdiktu soudní poroty. Ať už to ale bylo v tomto směru realistické i nikoliv, rozhodně se mi líbilo, jak názorně tento televizní snímek ukazuje, že "spravedlnost je věčný souboj mezi pravdou a vnějším zdáním pravdy" a že "soudní pravda nemusí být vždy pravdou skutečnu." ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

A teď si představte, že se na začátku nedozvíte, kdo to udělal. Na čí straně bude ta spravedlnost? Nebylo by kladných a záporných hrdinů, byly by možná drobné pochybnosti a pak úspěch Bartošky. Realita v soudní síni je někdy jen ten přesvědčivější názor. "Soud ví všechno správně a rozhoduje podle skutečnosti" je jen fikce, ale lépe to zařídit bohužel nejde, bylo tomu tak od nepaměti a než vynaleznou křišťálovou kouli, ještě to i nějakou chvíli potrvá. ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Hľadanie skutočnej pravdy obzvlášť v justícií sa môže mnohokrát zdať nepredstaviteľné. Nenastavené zrkadlo a boj dobra proti zlu častokrát bez známok sebareflexie vo mne evokuje súčasnosť a zkazenosť nastaveného systému, bohužiaľ ako tomu častokrát býva, že sa voda varí pre nesprávnych ľudí a tí najpodlejší vyhrávajú a prežívajú. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený televizní snímek, kterých u nás - bohužel - moc není. Vražda jistého politika roztáčí emocionálně sevřený příběh a dvojí boj na dvou frontách - mezi Hanou Maciuchovou alias žalující vdovou, a Terezou Brodskou, mladou ošetřovatelkou a milenkou zavražděného. Na druhé straně soudní pře dvou akvokátu, jednoho slavného a ve své profesi téměř nepřemožitelného Jiřího Bartošky a mladého a nezkušeného, zato však snaživého Ondřeje Vetchého. Ty všechny má rozsoudit moudrý starý muž, soudce v podání Jiřího Somra. Všichni tito herci se zhostili svých rolí na výbornou a povýšili tak scénař možná obyčejné detektivky na neobyčejnou. Je to také hudba, která dotváří celkový stísněný dojem. Ocenila bych konec filmu. Ne vždy dopadne proces tak, jak by měl... ()

Reklama

Reklama