Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o čisté lásce a kouzelné moci přírody... Hrdiny pohádky jsou dva mládenci, Janek (R. Jašków) a Ondřej (J. Klika), které kdysi poutalo věrné přátelství. Putovali krajem a hrou na housle pomáhali lidem zahánět smutek. Pak se ale jejich cesty rozešly. Jeden se zamiloval do krásné rychtářovy dcery Mariky (R. Coufalová), druhý do zlaťáků. Uprostřed přírody vyrostla mezi Marikou a Ondřejem láska pevná jako kmen zdravého stromu a čistá jako studánka. Jenže Janek pod vidinou peněz a ze žárlivosti na jeho štěstí v lásce svého bývalého přítele zradí… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zpracování je až ostudně ochotnické, od hereckých výkonů přes dialogy až po kostýmy, které svou škrobenou čistotou budí dojem, že ještě před pěti minutami visely někde v okresním národopisném muzeu, přesto ten základ není vůbec špatný. Stejný příběh bych si dovedl představit v nějakém hodně syrovém podání, které by se nebálo trochy těch rozedřených rukou, mozolů a nějaké té krve. Proto dám aspoň tři. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli skanzen, lidové či zlidovělé písně, kroje a jednoduchý příběh, odkazující k příběhům, které prabáby našich pradědů u draní peří vyprávěly, pokud je přímo neprožívaly, což bych rovněž nevylučovala. Pohádka má lidově amatérský punc, několikrát tady vzpomenutá ruka člena štábu v záběru (modrý rukáv v pravém dolním rohu, když jdou holky sbírat na začátku bejlí do lesa, to je pro ty, kdo to nepostřehli a připadají si trapně), léčení kavky je trochu nedomyšlené, údiv nad tím, že "už létá" nedává smysl, když odletěla už asi před osmi hodinami, verbování Ondráše je taky vzato hákem, nevyplývá z toho ta nutnost, ale i přes tyto drobnosti, ta upřímnost, opravdovost, která z toho čiší, drobné zádrhele naprosto válcuje. Už jen vhledem k atmosféře lidové slavnosti, kterou celá pohádka má, mi zdejší hodnocení připadá nespravedlivé. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Láska pevná jako kmen zdravého stromu.. Takový zvláštní pohádkový mix, který malé diváky poměrně obtížně zaujme. A dospělí budou doufat, že jim u toho nezdřevnatí mozek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako natočit pohádku celovečerní stopáže podle jedné písničky o putování hudců, to chtělo asi velkou odvahu. Taky jsem si po čtyřiceti minutách říkal, kdy teda ta Marika zdřevění, jestli si jako třeba přesedí nohy, nebo co. Ta mytologie za tímhle příběhem chtěla rozvést, třeba jako v Jestřábí ženě, ne že dostanu nějaké neurčité náznaky z náhodně zpívané písničky, která vypadá, že zrovna šla kolem. Ale zase zde máme lidové stavby, kroje, zvyky, Turky, Špilberk a jeho kasemata, a ten příběh má slušný základ, žel jenom nedotažený a neprohloubený. Marika má hezká kukadla, a i když hraje zápornou roli, i Jana Epikaridis je zde čupr holka. Jašków poněkud přehrává a Jiří klika, tam nevím, jestli měl hrát takového ňoumu od začátku, když se pak zase neuvěřitelně statečně zachová, nebo prostě jen nasadil nějaký herecký kukuč a nešel mu sundat. Celkově docela pohoda pohádka, určitě ne pro děti, ale Moraváci si tam najdou své. Pokud jde o ústřední písničku, ta uhlazenější verze mi sedí víc. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dřevěná je v tomto baladickém příběhu (nepřesně označeném za pohádku) nejen Marika, ale bohužel také většina hereckého ansámblu. Ani členové štábu patrně nevynikali kdovíjakou profesionalitou (a to jsem si oné vysmívané ruky v záběru nevšiml), takže jedna hvězdička za Radku "Ty máš kukadla jak zrcadla" Coufalovou a druhá za hudbu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dvaadvacetiletá Radka Coufalová, hvězda Městského divadla Brno, se ještě před svým angažmá v brněnském divadle v roce 2001 objevila v této tak trochu jiné pohádce než na které jsme zvyklí. Děj se odehrává ve skutečných reáliích Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a v okolních lesích, zazní hudba a písně Petra Ulrycha v podání jeho sestry Hany Ulrychové, uvidíme krásné scenérie a dobové kroje. Radka si zahrála mladší hrdinku, která se zamiluje do potulného houslisty. Jenže zrovna se verbovalo, a tak i tento mladý houslista se svým kamarádem narukoval. Za obranu prachárny dostanou peníze, jenže ty proradného kamarádíčka dovedou až k vraždě hlavního mladíka. Najde jej Radčina Marika a dá mu svůj život, za což se změní ve strom. Mladík obživne, ale nemá paměť, takže jen tak bloumá po dědině či statku a chodí si pod strom odpočinout, protože je mu tam dobře. No a samozřejmě děj pak vrcholí happyendem a Marika se konečně dává dohromady s mladíkem. Dějově poměrně spletitá a náročná pohádka vítězí spíše obrazem a zpěvem nad dějem a posláním. Ale je dobře, že i takové pohádky se točí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tenhle scénář se měl dostat do ruky Kachyňovi, který by z něho natočil slušný vesnický horor. Jako pohádka ovšem nefunguje. Pro děti je příběh moc odtažitý, syrový a zmatený, pro dospělé zase příliš doslovný a naivní. Výprava vypadá bohatě, ale působí uměle a zvláštní tísnivá atmosféra trpěla díky mizerné kameře a tragickému zvuku. Herci jsou do jednoho zapomenutelní a ti nejlepší z nich stěží průměrní. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Mně z tohoto filmu zůstala v paměti pěkná příroda, krásné kroje, krásná cimbálová hudba Petra Ulrycha, neobvyklý, silný příběh. Z takových skvělých ingrediencí je film sestavený, mohl se stát výrazným a zajímavým dílem, jenže já nevím - když jsem se na něj dívala, pořád mně tam něco skřípalo. Snad že mnoho scén je snímáno zbytečně zblízka, v jedné byl dokonce vidět rukáv někoho ze štábu. Také mnohdy není úplně jasné, co se děje, nejdramatičtější klíčové scény nevyzní tak, jak by měly, a hudba mně připadala, jako by byla nahraná v místnosti se špatnou akustikou či co. Být tahle pohádka lépe technicky zvládnutá, mohla být nádherná. Takhle královnou valašských pohádek pořád zůstává Pohádka svatojánské noci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Srdce moraváka plesá. Pěkné písničky Ulrychových a k tomu pěkná krajina a historické dřevěnky v krásném prostředí Rožnova. Škoda jen, že ta pohádka je slabší. Sestra Mariky jako by nevěděla má-li být ta hodná nebo ta špatná, chvíli tak, chvíli tak. Její charakter není dotažen do úplného konce. Je to trochu jednoduché dílko, ale díky kvalitnímu obsazení se na něj docela dobře dívá. Není to špatně strávených třiašedesát minut a přestože pohádka nezapadne do mého šuplíčku nejoblíbenějších, na to nedělní odpoledne se ke kafíčku a něčemu dobrému docela hodí. ()

aiv 

všechny recenze uživatele

národopisná pohádka. děj téměř žádný, pořád tam jenom zpívají a tancují. lidem, kteří tohle nemusí, nedoporučuji. ()

spawes 

všechny recenze uživatele

Je tam jeden záběr, kde někomu trčí ruka... Ale teď už jenom to dobré. Oceňuji dobovost kostýmu, přírodu a "dědiny", kde se příběh odehrává. Myslím, že i za málo peněz se dá natočit hezký příběh. Sice není nijak ztrhující, ale ani nemusí být. Má to výbornou myšlenku ... "spoiler" ... Oceňuji také, že je to natočeno tak, že se můžou koukat i malé děti. Skvělé. Děkuji. ()

Reklama

Reklama