Reklama

Reklama

DumbLand

(seriál)
všechny plakáty
USA, 2002, 8 x 3-6 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Hrají:

David Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Minisérie osmi animovaných epizodek dabované a kreslené osobně Davidem Lynchem. Velmi strohý styl a obsah. Sledujeme každodenní život násilného Randyho s věčně otevřenými ústy. Dítě je pojmenováno jako Sparky, žena zůstává bezejména. Epizodky byly vypuštěny na světlo světa v roce 2005 a zprvu byly umístěny na webových stránkách Davida Lynche, poté vyšli i na Dvd. (gruvacek)

(více)

Recenze (57)

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Dumbland je docela příhodný název řek bych. Animace je hrozná, ale nemůžu to Lynchovi nijak zazlívat. Tim Burton si taky udělal pár svých animovaných kraťásků, jenže narozdíl od Lynche on umí kreslit, i když tamto taky za moc nestálo. --- 5 % --- ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Něco je vtipné (Get the Stick), i když svým dost perverzním způsobem, něco se celkem lacině naváží do Ameriky a spol. (A Friend Visits), něco je naopak naprosto dokonalá alegorie (Ants). A Uncle Bob je prostě Lynch. Nevyvážené, leč přesto 4. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne a ještě jednou ne. Krátkometrážní filmy Davida Lynche jsou prakticky všechny zcela o hovně. Z těch celovečerních jsem povětšinou nadšen. Tohle je i na mne (Lynchova fanouška) moc! Ten chlap je prostě magor. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Osmi dumblandovskými příběhy prosvítá Lynchův velmi svérázný a černý humor. Režisér krátkými animovanými dílky zcela samozřejmě dokáže upoutat pozornost a vytvořit až hypnotickou atmosféru podobnou svým celovečerním hraným filmům. Dumbland je na jednu stranu od Lynche pokus o něco nového, na druhou je to vlastně pořád totéž, vyjádřené pouze jinými prostředky. Myslím, že to byl Hitchcock, kdo řekl, že sebevykrádání je styl... Moc pěkné. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Po první epizodě hrozné, jednak patří mezi slabší a hlavně chvíli trvá, než si člověk zvykne na tu strohou animaci a maximalistické gesta bez hudby, jen s ostrými zvuky. Místy je to však poměrně vtipné a ve své metafoře a nadsázce snad i trefné, avšak pořád málo sdělné. V podstatě jednoduché. Nemohu si pomoct, ale vzhledem ke slabším epizodám to vidím maximálně na průměr... 5/10 ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi prostá a jednoduchá animace nepřináší absolutně nic nového. Ale jen kvůli tomu na Lynche nezanevřu. Experimentování se meze nekladou a Lynch je toho zářným důkazem. Osm různých na sebe nenavazujících epizod (The Neighbor, The Treadmill, The Doctor, A Friend Visits, Get the Stick, My teeth are Bleeding, Uncle Bob, Ants) prezentuje ukázku z života jednoho amerického "hovada" neustále flatulujícího a z úst vypouštějícího oblíbené slovíčko fu*k. Každý z dílů obsahuje typické lynchovské trademarky, zamrzí už jen absence Harryho a Lloyda. "Fuck You Fuckers!!!" ()

genetique odpad!

všechny recenze uživatele

Po prvých dvoch epizódkach by som dal aj za tri, po tretej nastal stav odpadu a ten pretrval až do konca a niekedy aj ešte nižšie. Magori sa dajú pochopiť len v niektorých prípadoch a bohužiaľ, toto ten prípad nie je a dúfam, že Lynchovi budem môcť niekedy dať viac, než tri hviezdičky. Ale toto bolo naozaj úbohé. Prehliadka nadávok, prdenia a násilia. Takúto úchylnosť v dementnom predstavení som od pána uznávaného nečakal a u mňa poriadne klesol. Aj keď si viem predstaviť, že niektorí Amíci sa v tom mohli perfektne vidieť. 5%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak trochu netypický Lynch. Nejčastější slovo - FUCK!!. Animaci bych zde ani tak příliš nehodnotil, protože to je v tomto případě to nejméně podstatné. Hlavní téma - násilí a člověk jako zdroj. Lynch nás v osmi epizodách velice svérázně seznamuje s Randym a jeho bžným životem (skvělý konec, ale nechci spojlerovat). Tak už to vypadalo, že přece jen jednou ohodnotím Lynche nějak hůř. Po první epizodě tak 1 hvězda, po dalsší už se to pomalu začalo zvedat, po šesté, kdy už jsem byl plně schopen vstřebat styl snímku, už jsem byl na 3 a nakonec se to vyhouplo se 70% na 4. Lynch a srozumitelná myšlenka? To se jen tak nevidí, tak se to prostě musí ocenit :). První epizoda zde http://www.youtube.com/watch?v=QVD2vrtZy_A, celkem je jich 8. Další Lyncjvi kraťasy na mém profilu :). ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Upozornění: Není vhodné pro epileptiky. Lynch mi v žádném případě nijak nevadí.. ale tohle se fakt nedalo téměř vystát. :D Já celkem pochopil úmysl, ale stejně mi to šlo proti srsti. Nejlepší mi přišel první a osmý díl, ten mi dokonce připomněl vystoupení trpaslíka v Twin Peaks. "I'm a one-arm duckfucker." ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tu sa napríklad čudujem dosť nízkym hodnoteniam. Každá z epizód má niečo do seba. Osobne som sa bavil fantasticky, ale uvedomujem si, že človek musí byť na Dumbland trochu "crazy", aby si patrične užil. Ono opakujúce sa grcačky, prdenie a agresia nemusí byť každému po chuti. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Môžem povedať, že nemám rád Davida Lyncha a keď mi niekto začne hovoriť o zmysluplnosti napr. takého Lost Highway, pričom sa oháňa veľkými myšlienkami za tým, len sa pousmejem. Napriek tomu paradoxne práve jeho krátke dielka považujem za najvydarenejšie. Dumbland je (s)prostá a totálne hovadská buranská zaprdená zábava s najdebilnejšou možnou grafikou. No zároveň je to tak nádherne primitívne a odzbrojujúce, že som sa bavil celú dobu. Jedna z najzábavnejších sprostostí za dlhú dobu... ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Strašná blbost. Na Lynche dost překombinované, kde se v několika krátkých flashových animovaných historkách snaží prezentovat jakousi hloubku lidského podvědomí. Na začátku nás má do příběhu vtáhnout točitá spirála. Kdo ale viděl Lynchovi režijní počiny jako Six Men Getting..., Alphabet apod. bude zklamán. Jednak režisérovou vybředlostí a nezbytným vykrádáním sebe samotného. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zábavné a nechutné zároveň. Postavičky sú dementne nakreslené, dementne nadabované a konajú úplne hlúpo. Ale na dieloch ako sused, strýko bob a krvácajúce zuby som sa neskutočne bavil. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Za epizódy 8 a 5 a to jedinečne vychované decko „Get the stick! Get the stick!“ (5) :D dávam *. Nie, u pánovych kraťáskov sa chémia nekoná. Že tento nesporne výnimočný zvrátený úchylák objavil uplatnenie a zaľúbenie vo filme a vybíja sa v ňom, je moc, moc dobré, inak by to pre zvieratá a ľudí mohlo vypáliť celkom šeredne. :D ! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jak hodnotit tenhle akční balíček různých stupnů demence, nechutností a humoru tak černého že už to snad ani není vtipné :D Popravdě mi značná část tohodle miniseriálu tak úplně nesedla, ale epozody s mouchou, doktorem, mravenci a především ta kde se tatík snaží vyndat tomu chlapovi tyčku z huby jsou docela brillantní--Lynch opět vytvořil svět žijící si tak něják po svém a předkládá ho divákovi který si to musí přebrat taky po svém--oproti geniálním rabbits je to slabší ale z mého pohledu pořád na solidní 4 = 70% ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Najzhulenejší Lynch. Ináč je to neskutočná zmes čierného humoru a Lynchovho vizuálu. Daktoré časti sú lepšie, daktoré horšie, ale ako celok to posobí neskutočne---)aj kvoli príšernej grafike. ()

Reklama

Reklama