Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou žen, dvou prostitutek, dvou princezen. Jednou z nich je Caye – necelých třicet let, dělnická třída, načesaná ofina a snad i přitažlivost. Druhá je Zulema, snědá a roztomilá, dennodenně sužovaná zoufalstvím z toho, že musí jíst trpký chléb vyhnanství. Když se potkají, jsou každá v jiné pozici a v podstatě proti sobě. Svět prostituce totiž jen s nelibostí sleduje příliv přistěhovalkyň. Caye a Zulema brzy pochopí, že i přes jisté rozdíly obě kráčí po stejném vratkém laně. Z jejich spiklenectví se rodí tento příběh. Princezny jsou tak citlivé, že vypovězeny ze svého království, umírají žalem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmy kde jsou hlavní hrdinky děvky mám rád, ale přiznejme se si, že ty příběhy mají většinou tři stejné chutě. Buď za ťapinou přijde princ a je z toho velká romaňtika, nebo za ní přijde hovno a je z toho drsný syrový příběh a nebo se to postaví na starym dobrym sexu. Tady to funguje přece jen trošku jinak a ty dvě holky mně byly sympatický, dlouho jsem přemýšlel co za tím vězí, ty postavy nebyly zase až tak skvěle napsaný, abych si je zamiloval, ale ono je to prostý, bylo to sílící přátelství mezi nimi, které z nich dělalo krásný bytosti a z celého filmu působivě citový zážitek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŽIVOT MÁ SPOUSTU CEST A POKUĎ SE ZTRATÍŠ PONĚVADŽ SI PŘEMEJŠLELA NAD NĚČÍM JINÝM, TAK TĚ VYSAJE. KUREVSKY TĚ VYSAJE!“....... /// Znáte to – JE TO DOČASNÝ!... Z prostředí ,,šlapek“, ale není tu důležitý (no trochu jo, ale...), že kuřba je za 50, komplet za 100 a do zadku ne. Jde tu spíš o takový rozjímání o smutku, o nových kozách, co by kdyby a že i šlapka je normální holka (čemuž se dá věřit...). ŠTÍTÍTE SE? Práce jako každá jiná? Tohle není dokument, ani erotická kokotina. Jen sonda do života, pohled do duše plný pochopitelných nejistot. Není třeba mít morální zábrany, či někoho soudit. Vždyť princeznou by se chtěla stát každá holka. Ale moc mi to nedalo.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád se projdu španělskou ,,Perlovkou“. 2.) Zajímá mě, jaký problémy mají kurvy ve Španělsku. 3.) Hledám učitelku na učení ,,Sexuální výchovy“ (jako učit ve škole prasáku!) 4.) Thx za titule ,,petrbaterka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"...Zatneš zuby a jdeš dál... Dnem i nocí..." Líp než refrénem ústřední písně filmu se to snad ani nedalo říct. Jó děvky, ty tvrdý chleba maj... . . . Hořký, civilně pojatý film bez zásadního příběhu a nějakých scénáristických obezliček, ale možná o to silnější sonda do života pár kněžek lásky, ne moc bystrých šlapek na telefon kdesi z periferie Madridu, přesto však citlivých žen a živoucích lidských bytostí... A jak to vlastně dopadlo? Režisér naštěstí nesklouzává do nějakého smířlivého rozhřešení či dramatického finále, vše plyne dál - a snad to všechno matka Caye nikdy nepochopí, ale přijmout může, nemusí, může... Tak mami, zdvihni ten telefon... . . . Čtyři a půl hvězdičky tedy za film, nakonec pak z nutnosti za zbytečnou délku i za poněkud nevěrohodnou rozjuchanou scénu s Mercedesem zaokrouhleno poctivě dolů. - - - P.S. Pro fandíky ejhle: http://www.youtube.com/watch?v=t-5V69VvNsY - - - - - (Poprvé viděno 5.9.2011 na >princeznovském prostoru< , hodnocení 496., komentář zde lehce posmutnělý jako jednapadesátý - 6.9.2011) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Caye je prostitutka. Jen dočasně, šetří si peníze na prsní implantáty. Zulema je přistěhovalka a taky šlape. Jen dočasně, šetří peníze pro svého syna. Obě bydlí ve stejném domě a čkoliv jsou obě odlišné, najdou si k sobě cestu. Zpočátku jsou to jen konkurentky v rajónu, ale stanou se z nich přítelkyně. Přítelkyně, které si vypráví své sny, své obavy, svou naději... Princesas jsou opravdu krásným filmem o křehkých, citlivých, snících a smutných bytostech, které mají tvrdý život. Prodávají své tělo, ale své sny si vzít nenechají. Teď, když jsem to shlédla po dvou letech znova, musím dát * navíc, protože tohle je nezapomenutelný zážitek. Příběh plyne po narativní rovině bez výrazných srázů či výšin, nicméně plyne tak intenzivně, že po sobě zanechává hluboké stopy. A to zejména díky hlavní představitelce Candela Peńa, která jako "jednoduchá" Caya byla excelentní. Neskutečně autentickým způsobem se vžila do své postavy. Kolegyně Micealy Nevárez coby Hispánka Zulema byla rovněž úžasná. Jejich smích i jejich slzy jsem jim věřila. Obě mají svůj svět a své priority, ale tyto odlišnosti se spojí ve stejný celek: Jsou to prostě křehké princezny, které cítí, když se otáčí Země. Fernardo Léon de Aranoa natočil působivý snímek ze života dvou princezen, které hledají své království, a to za hudebního doprovodu Manu Chaa a Alfonza Vilallonga. Prostě citlivý film s psychologickým prokreslením všech postav, které odráží charakter necitlivého prostředí, v němž žijí. Jemné, působivé, nezapomenutelné. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sympatický a emocionálně dobře vyladěný film, který se nás snaží přesvědčit, že prostituce sice není úplně normální povolání, ale prostitutky jsou úplně normální ženy s romantickými sny o dobře fungujícím partnerském vztahu se stejnými starostmi či radostmi, jaké mají zaměstnanci v jiných odvětvích, a když se to tak vezme, tak mezi lehkými holkami v agentuře a mezi řekněme skladnicemi, kadeřnicemi nebo prodavačkami není v podstatě žádný rozdíl. Což se mi tak úplně nezdá, i když se v téhle branži nepohybuju. Odhaduju, že realita jejich existence a povah bude poněkud přízemnější, minimálně v průměru. Hodnotový žebříček musí takové řemeslo nevyhnutelně narušit a postupně úplně zdeformovat. Pro Princezny je příznačné, že se tam nevyskytují pasáci a je nulový vliv organizovaného zločinu. Ze spousty holek má potíže s drogami jen jediná, nejspíš aby vyplnila kolonku diváckého očekávání. Jinak se ale musí přiznat, že hlavní hrdinky jsou sympatické a příběh má civilní a přes výše uvedené celkem realistickou podobu. Je to slušně zahrané, s chytlavým hudebním motivem. Celkový dojem: 65 %. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fernando Leon de Aranoa | Hudba: Alfonso de Vilallonga, Manu Chao | Produkcia: Fernando Leon de Aranoa, Jaume Roures | Distribúcia: IFC First Take || ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na film , ktorý dostal v Španielsku niekoľko filmových cien,vrátane najlepšej piesne..Dostal som presne to čo som očakával.Solidnú drámu o dvoch prostitútkach, s výbornými hereckými výkonmi a aj vierohodné zobrazenie bežného života ,každodenných starostí súvisiace s ich profesiou.Režisér sa nesnaží šokovať , erotika tu v podstate nie je ,aspoň nie v nejakých dráždivých scénach, skôr naopak.Sú strohé a deprimujúce , tak ako prevažne depresívne vyznieva celý film.Pár veselších a svetlejších momentov sa tu tiež nájde /známosť s ministrom/ , ale film nikdy neschádza do vyslovene pozitívnej atmosféry.Nespomínam si na lepší a realistickejší film o prostitútkach , snáď Monster s Ch. Theron aj keď ten film je o niečom úplne inom.No a tá ocenená pieseň celkom ujde.80%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Princezny nebo Prostitutky, obě dvě mají své území, teritorium nebo království a obě dvě čekají na své prince, až je vysvobodí z (finančních) útrap. Zajímavý příběh, který má usprostřed pouze vatu. Je to rozvleklé a zdlouhavé, působí to unyle a matně. Herecky dobré, scénář dobrý, režie normálně stíhá, no ještě aby ne. Jediným ultra kladem je ožehavé téma, do kterého se režisér pustil, jinak film ničím nevyčnívá, klasické tři hvězdičky. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zatraceně kvalitně zpracovaný film o prostitutkách, snad nejlepší, který jsem dosud viděl. Hodnotím vysoce především lidskou stránku.! Silný příběh dvou osamocených žen v nelítostném světě mužů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Sympaticky, bez patosu, bez slz a nářků vystřižený snímek ze života prostitutek; jedno že španělských. Tohle řemeslo je všude přibližně stejné. Film se zpočátku rozbíhá trochu pomalu, ale jak se jednotlivé nitky příběhů prokreslují, získává na zajímavosti a svou nevtíravou, jakoby loudavou formou si mě získával, až jsem litoval, když skončil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Látka ako od Almodóvara, ale som rád, že som niečo podobné videl neštylizované a v podstate v štýle dnešnej klasickej nezávislej tvorby. No máme tu znova imigračný problém, ale samozrejme ak pôjdeme bližšie k veci, dostávame sa k reálnym postavám a konkrétnym osudom. No a potom súďte. Tak trochu, ale vážne len trochu remake Cabiriiných nocí, rovnako ako Fellini aj Aranoa dokáže pracovať s prostredím a robí ho nedeliteľnou súčasťou deja. Klasické dejové klišé sú tu podávané decentne, takže ak niečo očakávate a ono to aj príde, nijako vám to prekážať nebude. Aspoň dúfam. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dvě dobře napsané ženské postavy zasazené do takového obyčejného příběhu. Dialogy byly sice místy poněkud filozofující, ale jinak tomu nemám co vyčítat. Drobným plusem byla debutující Portoričanka Micaela Nevárez, která je opravdu neskutečně sexy (kromě toho že se předvedla jako výborná herečka). ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Psychologický útok na city, jen co je pravda. Španělská produkce je mi neznámá, ale Princezny jsou kvalitním dílem téměř ve všech směrech. Děj má hloubku a je výrazně podpořen hereckým koncertem Candely Peñi. Prostituce jako téma může možná vyvolat kontroverzní názory, ale myslím, že právě díky tomu jsou Princezny filmem, který v divákovi něco zanechá. 80% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ano, jsou ženy, které k prostituci nenutí organizovaný zločin, ale nemožnost získat legálně jinou práci, nebo prostě jen nechuť kvůli nevalnému výdělku sedět denně 10 hodin za pokladnou v supermarketu nebo stát u montážní linky. A rozhodně to neznamená, že by to měli tyhle lehké holky lehké :-). "Princezny" nabízejí velice působivý, citlivý pohled do světa dvou z nich. Jejich představitelky jsou pro své role jako stvořené, hrají naprosto přirozeně a obě ve svých postavách dokáží vyváženě skloubit naivitu, křehkost a touhu po lásce s pragmatičností a schopností čelit ranám osudu. Příběh Caye a Zulemy není asi nijak vyjímečný, ale myslím, že nejenom mne si tahle děvčata získala a já jim celou dobu držel palce. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

„Dneska nejsme kurvy, dneska jsme princezny“. Film nutící k zamyšlení. Nejstarší řemeslo zde bylo sice chvílemi vylíčeno až přemíru pozitivně, ale na druhou stranu za srdce chytala naivita obou dívek a hlavně fakt, že se na svém osudu nesnažily nic změnit...Obě herečky odvedly výbornou práci, stejně tak Manu Chao u soundtracku. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Áno, dá sa byť autentický aj bez pseudodokumentárnych tanečkov! Nečakajte strhujúci príbeh o nešťastných, zneužívaných a týraných prostitutkách. Je to o dievčatách a ženách, ktoré zhodou okolností tými prostitútkami sú. Také je to normálne, že až povzbudzujúce, ak už nechcem písať povznášajúce. Séria malých drám, autentická človečina. Vzácne uchopený film, Levné knihy majú ďalší bod! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Herecky geniálna vec, ktorá v druhej polovici, vinou scenára, skĺzava do zbytočných klišé, predvídateľne náhlych rozhodnutí a samoúčelnej "akože" katarzie. Všetky tieto naschvály devalvujú základný leitmotív a škodia ústrednej dvojici, ktorá je sama o sebe päťhviezdičková. ()

Bast 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dvou princeznách, které se (ačkoliv každá z jiných důvodů) živí nejstarším řemeslem a prodávají svoje tělo prvnímu, který přijde... Je to smutný příběh a princezny s krutým osudem jakoby nikdy neměly dosáhnout na svůj kousek štěstí... Možná si řeknete, že je to spíš příběh "ze života kurvy" (jak píše uživatel sta), ale popravdě - proč jsou špatné ony, když nebýt všech těch mužů, kteří platí za jejich těla, by tohle řemeslo vůbec neexistovalo...? Nikdy jsem nechápala, proč holky jsou "kurvy", když udělají sebemenší chybu a kluci ať už udělají cokoliv, ať podvedou svou ženu kolikrát chtějí, ať se vyspí se stovkou prostitutek, tak jsou stejně "borci a frajeři"... Smutný tenhle dvojitý metr, tenhle "double standard"... ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Jedným dychom - náááááádherná dráma v nádhernom jazyku o kráľovstvách veľkých pút a sínusoidách moderných rozprávok. Princeznovské. ()

Reklama

Reklama