Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film podľa námetu rovnomenného románu Ladislava Mňačka čerpá z obdobia 2.svetovej vojny a SNP. Príbeh filmu je komponovaný do dvoch časovo sa prelínajúcich línií. V obrazoch prítomnosti, ktoré rámcujú celé rozprávanie, sa mladý partizán Voloďa-hrdina s autobiografickými črtami- uzdravuje z ťažkého zranenia. V horúčkovitých reminiscenciách a pri rozhovoroch so sestričkou Eliškou rekapituluje rušné udalosti svojho pôsobenia v partizánskej skupine v obci Ploština, ktorú partizáni pod tlakom udalostí opustili a nechali napospas nemeckému komandu. Voloďu prenasledujú vidiny horiacej Ploštiny, výčitky svedomia a zodpovednosti za tragédiu. V horúčkovitých reminiscenciách opäť prežíva stretnutia partizánskeho oddielu s nemeckým komandom. Vracajú sa mu i spomienky na záhadné židovské dievča Martu, partizánsku spojku, s ktorou Pavol prežil vášnivý ľúbostný vzťah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Starší brácha Kadárova a Klosova filmu. Z Mňačkovy předlohy akcentuje zejména milostnou linii (škoda), stejně tak je vcelku nezajímavý způsob vyprávění. Květa Fialová spíše vadí, ale na druhou stranu potěší hry se světlem, stínem a šerosvitem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ešte donedávna som netušil, že existujú dve verzie filmu Smrť sa volá Engelchen, a aby prekvapení nebolo málo v obidvoch si zahral i Vlado Muller. Aj keď ide "iba" o tv film, kvalitu má. Film odvysielala stv ako pamiatku na K. Fialovú, ktorá tu hrá jednu z hlavných úloch. Zahrala fajn, len to kopanie do nemeckého dôstojníka pôsobilo trochu trápne. I. Mistrík tradične super, rovnako Vlado Muller a v dobrej roli partizánskeho veliteľa sa blisol L. Haverl. Často hudbu vo filmoch chválim, tu som však mal pocit, že pôsobí rušivo, pri bežných dialógoch hrala klasika zbytočne a filmu skôr uškodila. Celkovo sa jedná o pomerne kvalitný film, duo Kadár a Klos však z Mňačkovej predlohy vymačkali o čosi viac. 70%. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to překvapivě kvalitní po filmové stránce - štřih, kamera. Trochu moc patetické výkony a prochu moc "prokomunistické", ale to v té době bylo normální. Překvapivě drsné scény. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Asi jen málokdo viděl tento tv film před majstrštykem pánu Kadára a Klose, jenž byl ještě podpořen našim geniálním, hudebním dramaturgem. Při sledování tohoto Engelchena se proto člověk malému srovnání nevyhne. Každopádně každý z těchto filmů má svůj originální nádech, zde je krapet více psychológie...detailní pohled do Voloďovy (Ivan Mistrík vynikající) mysli nebo partyzánské soudy. A Květa v roli Marty? Vážně hustá...Vlado Müller je zřejmě jediný, kdo si zahrál v obou filmech, pochopitelně taky výborný. Pro znalce tohoto drsného příběhu, který si dnešní člověk jen těžko dokáže představit, určitě doporučuji. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na televizní počin úctyhodné. I když znám film Kadára a Klose z roku 1963, tak mě televizní zpracování překvapilo. Mile. Místy je sice nepatrně znát studiovost, ale o to více jsou rozpracovány charaktery postav. V úvodu především vztah hlavního hrdiny Volodi k ženám - Martě a Elišce. Květa Fialová zahrála Martu výborně. Televizní zpracování se víc drží Mňačkovy předlohy, místy hrdinové odříkávají celé dialogy tak, jak jsou v knížce. Podobně jako ve filmu Smrt si říká Engelchen jedna z nejsilnějších scén je konfrontace Volodi a německého důstojníka. A ten pohled, kdy oba vzpomenou na Drážďany, ten je jednoznačný: zbytečnost války. V obou filmech si roli partyzána zahrál Vlado Müller. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Charismatický Ivan Mistrík dostal v tomto válečném dramatu obrovskou hereckou příležitost a beze zbytku ji využil, strhává na sebe pozornost, jakmile se objeví na scéně, mohla jsem na něm oči nechat.. Nutno jedním dechem dodat, že celý herecký ansámbl se mi zamlouval, za všechny Štefan Kvietik, Vlado Müller, Leopold Haverl, no a Květa Fialová v roli Marty úchvatná.. Silný příběh o boji partyzánů za 2. světové války a osud Ploštiny mě rozhodně chladnou nenechal.. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Největším kladem filmu je bezpochyby jeho téma a realistické zobrazení skutečnosti. Naopak režie je velmi nevýrazná a tempo až zbytečně zdlouhavé (stereotypní řazení mnoha minutových scén). Nejhorší ale bylo, že jsem celý film sledoval v domnění, že se jedná o snímek dua Kadár-Klos! Nebyly to sice úplně ztracené 2 hodiny, ale víc jak 3* dát nemůžu, ta léta se totiž na kvalitě filmu podepsala. 6/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Známa Mňačkova predloha, ktorú sme na hodine Literatúry museli omieľať do zblbnutia, sa televízii až tak nevydarila. Pôsobí fádne a ťažkopádne, ťažko povedať čo viac, či vojnové, nemocničné alebo milostné scény. Dlhá stopáž je postupom ubijajúca. Herecky je to ale skvostne obsadené a vcelku aj v pohode zahrané, aj keď sa nevyhne patetizmu, čo vtedy ohľadom témy SNP a partyzánov bolo priam až žiadané. Samozrejme, vzhľadom na televízne spracovanie sa očko môže prižmúriť. V porovnaní s o 3 roky mladším filmom je to plus-mínus podobné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kadár a Klos to zvládli o niečo lepšie, pričom tu je obsadenie na svoju dobu naozaj hviezdne. Niektoré scény boli aj tu skutočne dobré, ako úvod v nemocnici alebo stretnutie v mestskom byte s Martou, partizánske bojové sa až tak nevydarili, a ďalšie scény v tomto filme akoby celkom chýbali. Marta je v podaní Květy Fialovej pravou femme fatale, Mistrík ako Voloďa je na partizána akosi príliš zádumčivý. Film je zároveň príliš dlhý na to, čo ponúka. –––– Voloďa, a je to pravda, že v komunizme budú všetky ženy spoločné? ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Tato verze je věrnější předloze, scénář napsal sám Ladislav Mňačko. Vše podstatné z děje je v ní zachováno, i tak je ale kniha podstatně bohatší. Pro člověka, který o událostech na Ploštině nic moc neví, mi přijde srozumitelnější než (každopádně mnohem umělečtěji a pečlivě zpracovaný) film Kadára a Klose. Každopádně silný příběh, na který bychom neměli zapomínat. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny kondenzované deprese. Vtipálek by namítl, že partizánská skupina ani nácky nepotřebovala, stačila se vymýtit i sama. Vynikající výkon Ivana Mistríka, výborný netradičně obsazené Květy Fialové, dobré výkony všech herců. Režisér měl v době natáčení 24 let, film zvládl, i když pár nelogičností by se našlo. Bez rozdílu žánrů za 4,5. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Slovenská televízna adaptácia Mňačkovho románu je herecky aj produkčne rovnako vydarená. Drží sa pomerne rovnako verne knihy. Slovenská verzia však trocha trpí jednojazyčnosťou. Kým v Kadárovom filme Nemci hovoria po nemecky a Rusi po rusky, tu hovoria všetci slovensky. Samotné prenasledovanie je tu síce viac zjednodušené ale zato uveriteľnejšie. Ivan Mistrík v úlohe hlavného hrdinu hárá veľmi dobre. Jeho úvahy sú tu podávané umeleckejšie až s nadstavovaným pátosom. 70% ()

Reklama

Reklama