Reklama

Reklama

Romulus, můj otec

  • Austrálie Romulus, My Father
Trailer

Australské drama vypráví příběh Romula a jeho krásné ženy Christiny, kteří utekli do Austrálie. Tam se potýkají s těžkým živobytím a komplikovanými vztahy, jež těžce doléhají na synka Raimonda. V hlavních rolích Eric Bana, Franka Potente a Kodi Smit-McPhee.  Australské drama v režii Richarda Roxburgha je adaptací vzpomínkové knihy Raimonda Gaita, jehož rodiče Romulus (Eric Bana) a Christina (Franka Potente), původem Němka, emigrovali z poválečné Jugoslávie do Austrálie. Píší se 60. léta, přistěhovalci třou bídu s nouzí, až se rodina konečně usadí kdesi na farmě v Maryborough. Všechno sice zdánlivě funguje, ale Christina, která pobyt v cizí zemi psychicky nezvládá, začne trpět depresemi. Nakonec od rodiny uteče s manželovým nejlepším přítelem (Russel Dykstra), odjíždí a zase se vrací, což malému Raimondovi (Kodi Smit-McPhee) působí bolest. Chlapec balancuje mezi city k hluboce morálnímu otci a duševně nemocné matce, zatímco osamělý Romulus se ze všech sil snaží ze syna, s nímž ho pojí velmi pevné pouto, vychovat řádného muže. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně velice kvalitní drama, které má co nabídnout a které je opravdu hodně citově založené. Příběh je velice zajímavý, hlavním hrdinou je malý chlapec Raimond, který vidí svůj vzor ve svém otci a jeho život je bohužel poznamenáván nevypočitatelným chováním jeho matky. Na film se mi velice dobře dívalo a rozhodně ho považuji za zdařilý, stejně tak mají ode mne tvůrci pochvalu za vynikající australské reálie, které byly vybrány více než vhodně. Film samozřejmě stojí a padá s hereckými výkony, které jsou zde docela povedené, Eric Bana v roli Romula, otce hlavního hrdiny, film spolehlivě utáhne a velice kvalitním spoluhráčem je mu právě hlavní hrdina, který hraje svou roli velice přesvědčivě. Ovšem u tohoto filmu se z mého pohledu vyskytl jeden problém, který mě nutí ubrat na hodnocení. Zhruba první polovina filmu je atraktivní a téměř jsem se nenudil, ale jak se do příběhu dostává čím dál více postav, jak se děj posouvá z Romulovy farmy do jiného prostředí, zkrátka jakmile se film přehoupne do své druhé poloviny, tak jsem se u toho příběhu chvílemi docela nudil, zkrátka z atraktivního a zajímavého příběhu se stal příběh průměrný, a právě z toho důvodu nemohu hodnotit maximálním počtem hvězd. Ovšem jinak je to podařený film a úplně poslední záběr tohoto filmu budu mít v hlavě asi ještě hodně dlouho. Filmu uděluji čtyři hvězdy. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Ono to krásně natočené depresivum o bláznivé německé imigrantce, která skoro vyhubí emigrantskou rumunskou mužkou komunitu poté, co jednomu chlapovi život téměř zničí (manžel), druhému ho doslova vezme (milenec), třetího provokuje k násilí (bratr milence a kamarád manžela), a tomu čtvrtému -synek- v dospělosti nejspíše její nemilosrdný odkaz otevře oči (jinak by tu knihu nenapsal :), není ani tak moc zajímavé, jak se dle obsazení a nástíněného děje může zdáti, spíš je předvídatelné a krajně nesympatické. Ještě, že je kol kolem je krásně nasnímaná nemilosrdná a žhavá australská poušť. 60% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Otec, ktorý miloval príliš. Matka, ktorá nemilovala nikoho a syn, ktorý musel predčasne dospieť. Zaujímavé i kvalitné obsadenie v príbehu, ktorému dám vždy prednosť pred hociktorým lacným hollywoodskym trhákom. Eric Bana i Franka Potente hrajú slušne, ale najviac priestoru dostáva ich syn v podaní K. Smit-McPheea, ktorý už nejaké skúsenosti s filmovaním má a je to vidieť. Tri hviezdičky si film určite zaslúži a dal by som aj štvrtú, ale najmä v závere som čakal scénu, ktorá ma trochu strhne. Bohužiaľ neprišla. 60%. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Mám z toho smíšené pocity. Těšila jsem se na Erica Banu a Franku Potente, ale s podivem mi tady mnohem víc sednul sympaťák Marton Csokas. Nejspíš je to tím, že Bana hrál zoufalce a Potente línou sobeckou krávu. I když v titulu zní jméno otce, jde spíš o příběh malého Raimunda, který opravdu nemá na růžích ustláno. Musím uznat, že mně zcela neznámý Kodi Smit-McPhee ho vyseknul perfektně. Takže po herecké stánce bez ztráty kytičky, ale ten scénář je jaksi utahaný a nedomrlý. První půlku mi trvalo, než jsem na to líné tempo naběhla, a druhou se zase dělo ještě míň, než v té první. A pak najednou padesát událostí za minutu, značka když nevíš, co s postavami, zbav se jich! I ten závěr je takový slaboučký. Prostě tu nějaký element chybí, co se dá dělat. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dost dobrá prvotina Richarda Roxburgha od které jsem moc neočekával, ale nakonec mě mile překvapila. Obrovské plus je sympatické herecké obsazení, jež jsem všem zúčastněným herecký projev dost věřil a nejvíce mě překvapila Franka Potente, která mrchu zahrála parádně. Tento film jsem s chutí dokoukal do konce, i když největší slabinou filmu je právě protahaný konec. Myslím, že zkouknutím tohoto filmu nešlápnete vedle, já hodnotím 4 hvězdičky… ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • V rímskej mytológii bol Romulus ponechaný na púšti so svojím bratom a pokračoval v založení mesta Rím. Z toho motívy filmu. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa v Austrálii, štát Victoria, na miestach ako Ballarat, Bendigo, Carisbrook, Castlemaine, Maldon, Maryborough. (Arsenal83)
  • Eric Bana v rozhovore uviedol, že počas natáčania sa mu vynárali spomienky z podobného boja svojej vlastnej rodiny a v dôsledku toho to bolo trochu ako jeho vlastná história. (Arsenal83)

Reklama

Reklama