Reklama

Reklama

Romulus, můj otec

  • Austrálie Romulus, My Father
Trailer

Australské drama vypráví příběh Romula a jeho krásné ženy Christiny, kteří utekli do Austrálie. Tam se potýkají s těžkým živobytím a komplikovanými vztahy, jež těžce doléhají na synka Raimonda. V hlavních rolích Eric Bana, Franka Potente a Kodi Smit-McPhee.  Australské drama v režii Richarda Roxburgha je adaptací vzpomínkové knihy Raimonda Gaita, jehož rodiče Romulus (Eric Bana) a Christina (Franka Potente), původem Němka, emigrovali z poválečné Jugoslávie do Austrálie. Píší se 60. léta, přistěhovalci třou bídu s nouzí, až se rodina konečně usadí kdesi na farmě v Maryborough. Všechno sice zdánlivě funguje, ale Christina, která pobyt v cizí zemi psychicky nezvládá, začne trpět depresemi. Nakonec od rodiny uteče s manželovým nejlepším přítelem (Russel Dykstra), odjíždí a zase se vrací, což malému Raimondovi (Kodi Smit-McPhee) působí bolest. Chlapec balancuje mezi city k hluboce morálnímu otci a duševně nemocné matce, zatímco osamělý Romulus se ze všech sil snaží ze syna, s nímž ho pojí velmi pevné pouto, vychovat řádného muže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dost dobrá prvotina Richarda Roxburgha od které jsem moc neočekával, ale nakonec mě mile překvapila. Obrovské plus je sympatické herecké obsazení, jež jsem všem zúčastněným herecký projev dost věřil a nejvíce mě překvapila Franka Potente, která mrchu zahrála parádně. Tento film jsem s chutí dokoukal do konce, i když největší slabinou filmu je právě protahaný konec. Myslím, že zkouknutím tohoto filmu nešlápnete vedle, já hodnotím 4 hvězdičky… ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Na otázku, jestli může jít do kina, mu tatík odpověděl: "lidi tě nebudou hodnotit podle toho, kolik filmů jsi viděl, ale podle práce".... a pěkná motorka ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně velice kvalitní drama, které má co nabídnout a které je opravdu hodně citově založené. Příběh je velice zajímavý, hlavním hrdinou je malý chlapec Raimond, který vidí svůj vzor ve svém otci a jeho život je bohužel poznamenáván nevypočitatelným chováním jeho matky. Na film se mi velice dobře dívalo a rozhodně ho považuji za zdařilý, stejně tak mají ode mne tvůrci pochvalu za vynikající australské reálie, které byly vybrány více než vhodně. Film samozřejmě stojí a padá s hereckými výkony, které jsou zde docela povedené, Eric Bana v roli Romula, otce hlavního hrdiny, film spolehlivě utáhne a velice kvalitním spoluhráčem je mu právě hlavní hrdina, který hraje svou roli velice přesvědčivě. Ovšem u tohoto filmu se z mého pohledu vyskytl jeden problém, který mě nutí ubrat na hodnocení. Zhruba první polovina filmu je atraktivní a téměř jsem se nenudil, ale jak se do příběhu dostává čím dál více postav, jak se děj posouvá z Romulovy farmy do jiného prostředí, zkrátka jakmile se film přehoupne do své druhé poloviny, tak jsem se u toho příběhu chvílemi docela nudil, zkrátka z atraktivního a zajímavého příběhu se stal příběh průměrný, a právě z toho důvodu nemohu hodnotit maximálním počtem hvězd. Ovšem jinak je to podařený film a úplně poslední záběr tohoto filmu budu mít v hlavě asi ještě hodně dlouho. Filmu uděluji čtyři hvězdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Otec, ktorý miloval príliš. Matka, ktorá nemilovala nikoho a syn, ktorý musel predčasne dospieť. Zaujímavé i kvalitné obsadenie v príbehu, ktorému dám vždy prednosť pred hociktorým lacným hollywoodskym trhákom. Eric Bana i Franka Potente hrajú slušne, ale najviac priestoru dostáva ich syn v podaní K. Smit-McPheea, ktorý už nejaké skúsenosti s filmovaním má a je to vidieť. Tri hviezdičky si film určite zaslúži a dal by som aj štvrtú, ale najmä v závere som čakal scénu, ktorá ma trochu strhne. Bohužiaľ neprišla. 60%. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Ono to krásně natočené depresivum o bláznivé německé imigrantce, která skoro vyhubí emigrantskou rumunskou mužkou komunitu poté, co jednomu chlapovi život téměř zničí (manžel), druhému ho doslova vezme (milenec), třetího provokuje k násilí (bratr milence a kamarád manžela), a tomu čtvrtému -synek- v dospělosti nejspíše její nemilosrdný odkaz otevře oči (jinak by tu knihu nenapsal :), není ani tak moc zajímavé, jak se dle obsazení a nástíněného děje může zdáti, spíš je předvídatelné a krajně nesympatické. Ještě, že je kol kolem je krásně nasnímaná nemilosrdná a žhavá australská poušť. 60% ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Moc citovy a moc dojemny snimek, zachycujici nelehke detstvi maleho Raimonda. Kdyz se na to tak divate, dochazi vam, ze at uz si stezujete na cokoliv, meli byste dekovat bohu (samozrejme metaforicky, nejsem nejaky bigotni fanatik) za zivot, jaky mate. Nuti k zamysleni, ale zase se nejedna o neco prelomoveho. Kazdopadne knizku si rada prectu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na sledovanie Romulusa naláka potencionálneho diváka ústredná herecká trojka, ktorá sľubuje, že nebude mať film lacný televízny look. Lenže jeho poňatie trochu televízne je, navyše je film príliš uhladený a naleštený. Postavy sa hádajú, podvádzajú, pobijú, občas má niekto nehodu a občas niekto umrie, alebo spácha sebevraždu, pretože to nemá v hlave v poriadku. A tak stále dokola. Nechcem povedať, že film nemá psychologickú hĺbku, na to si ho herci príliš užili, ale Roxburgh točí ich osudy nevzrušivo a film tak vyžaduje od diváka značnú spoluúčasť, až nútenie sa do pozerania. Postavy by si mohli žiť svoje životy v kľude a relatívne šťastne, lenže, ako som už napísal, nemajú to v hlave úplne v poriadku a tak som sa s nimi a ich činmi nedokázal dostatočne stotožniť, aby som si film riadne užil. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Citová záležitosť,ktorá je postavená na hereckých výkonoch,rozľahlých pláňach a krátkej stopáži!Príbeh Raimonda(takých už tuna bolo!),ktorý je podaný trocha inak.Celkový dojem 4* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Našťastie nešlo o skutočného Romula, to by aj syn bol už dosť starý. Obraz traumatického detstva v odľahlej oblasti austrálskej polopúšte s veľmi dobrými hereckými výkonmi, kde dokonca aj Franka Potente pôsobila veľmi potentne a presviedčala o tom nejedného muža. Celkovo ale nejednoduchý film na pozeranie, film aj o toxických ženách, dnes jav už takmer nestvárnený. Zaujímavý výrok: Ako človek budeš hodnotený svojou prácou. Práca človeka je jeho dôstojnosťou. No a teraz to povedzte tým naším influencerkám s kačacími hubami, ktorým blbí odberatelia platia chemicko-fyzikálne roztoky umelo vtesnávané do tiel. Tie podľa tohto merítka nemajú dôstojnosti ani za semiačko maku. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Eric Bana opäť doma, u protinožcov, čoby otec rodiny dennodenne bojujúci o jej holú existenciu, o lásku ženy, ktorá nevie, čo so sebou, o miesto na slnku. To herecké mu kongeniálne dopĺňa Kodi Smit-McPhee. Teším sa na Cestu s Tebou a Viggom, chlapče. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak já jsem možná už fakt totální cynické ho*ado, ale tenhle film mne velkým obloukem minul, nedonutil k zamyšlení, nedojal, neohromil. Platí tady klasický pojem - "slibný debut" - tedy "aktuálně nic moc, ale počkáme, co bude dál". ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Mám z toho smíšené pocity. Těšila jsem se na Erica Banu a Franku Potente, ale s podivem mi tady mnohem víc sednul sympaťák Marton Csokas. Nejspíš je to tím, že Bana hrál zoufalce a Potente línou sobeckou krávu. I když v titulu zní jméno otce, jde spíš o příběh malého Raimunda, který opravdu nemá na růžích ustláno. Musím uznat, že mně zcela neznámý Kodi Smit-McPhee ho vyseknul perfektně. Takže po herecké stánce bez ztráty kytičky, ale ten scénář je jaksi utahaný a nedomrlý. První půlku mi trvalo, než jsem na to líné tempo naběhla, a druhou se zase dělo ještě míň, než v té první. A pak najednou padesát událostí za minutu, značka když nevíš, co s postavami, zbav se jich! I ten závěr je takový slaboučký. Prostě tu nějaký element chybí, co se dá dělat. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

tak toto je film, ktory ma donutil rozmyslat nad hodnotenim ako ziadny iny. Po hodine som chcel dat odpad! pretoze tak ako ma tento film sral, tak ma nesral este ziadny iny. Postava Christiny sa mi tak sprotivila, ze by som ju zabil. Zenska, ktora dokazala znicit co sa dalo. Nenavidel som ju a v scene kedy Raimond vycita otcovi listovy vztah som bol nasraty uz aj na neho. Proste cely film som bol nasraty na postavy. Dokonca aj na Romula, pretoze to bol chlap, ktory sa nechal kvoli zene uplne odrovnat a toleroval jej aj milencov. No skratka som bol nasraty nonstop a chcel som tomu palit odpad!... Potom to vsak prislo. Uvedomil som si, ze ten film je presne taky aky byt ma. Ze herecke vykony postav su tak skvele, ze vo mne dokazali vzbudit tieto pocity. Maloktory film vo mne dokaze vyvolat akukolvek emociu a musim povedat, ze tento nenabadny australsky film to dokazal na vybornu. Vtip je v tom, ze herci podavaju neskutocny vykon pocnuc Banom a konciac zasranom Smit-McPheem, ktory podal na 11 rocneho chlapca fenomenalny vykon. Takze ked to zhrniem, tak som neskutocne rad, ze som tento film zhliadol, pretoze ide v skutku o skvost v zanri rodinna drama. 95% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Eric Bana a Franka Potente - dva mí velcí herečtí oblíbenci a takové zklamání. Film je asi právem dost pozapomenutý, a přestože jsem se dost těšil, příliš pozitivních slov o něm neutrousím. Převážnou většinu času se totiž nic neděje, snímek působí takřka staticky, což dle mého často zapřičiňuje i absence hudby, která by mu mohla dát nějakou dynamiku. Určité klady, ale zároveň i zápory tkví v samém příběhu. Musím především říct, že jsem totálně nechápal chování Raimundových rodičů. Jestli bych nějak vykreslil nezodpovědné a mizerné rodiče, tak právě takhle, zejména "drahá matinka". Nemyslím si však, že vytvořením si divákova odporu k rodičům byl záměr tvůrců. Dle všeho jsme měli pochopit jejich těžko žití (které to v reálu nejspíš bylo), ale filmařsky je to tak těžce nezvládnuto, že se hrdinové mého porozumnení dočkat nemohli. Výjimku samozřejmě tvoří samotný Raimund, jehož ponurý životní osud mě přeci jen aspoň trochu zasáhl a zlepšil dojem. Jinak ale hodně velká slabota, takhle si drama rozhodně nepředstavuju... ()

venison 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé drama o tom, jak někdo dokáže milovat narušenou a nevěrnou ženu tak, až se chová jako blbec.. Skvělý Eric Bana a výborná Franka Potente v australském příběhu o neúspěšném životě v dělnické třídě uprostřed prázdného kontinentu a jednom nešťastném dětství.. Příběh je životopisný, tak asi to tak bylo, ale na můj vkus se tam odehrávaly situace moc zacykleně.. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Drama otce a syna v australské pustině. Erica Banu mám moc rád a jen díky tomu dávám lepší hodnocení. Téma není špatný a Bana hraje fakt skvěle,ale ten film je děsná nuda. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Ženy se mají v očích svých synů chovat jako matky, ne jako ženy. Matky vědí proč svou sexualitu před syny v podstatě zapírají, neboť její podněty se ne vždy vyprofilují v tatínka. Když se navíc ke všemu připojí i Bergmanovské téma nedostatku mateřského citu a duševní choroba vícevrstevnatě zasahující do základních morálních vlastností(natož těch mateřských), pak matka v podání Franky Potente i přeze své něžné úsměvy, letmé, stejně jako jsou letmá setkání se synem, působí tak, že krom psychiky chlapce zdecimuje i celou rodinu(a že se před půl stoletím jednalo a mnohem pevnější instanci.) Scény duševního kolapsu tatínka Erica Bany jsou skvělé... Scény kdy chlapec spatří otce elektrošoky poslaného na jinou, tichou planetu jsou skvělé.Scény s probouzením včel jsou skvělé.... Pro mne jedno z nejsilnějších dramat, k tomu výborně zahrané. Art. 90% ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Pro mne docela nuda....filmu se nedá upřít nádherná kamera a exteriéry, ale příběh o tom, jak jeden malý chlapec trpí kvůli skutkům a činům svých rodičů a který je vlastně ve výsledku mnohem dospělejší než oni prostě moc nepobaví. na film sem se těšil, ale byl pro mne zklamáním. ()

Reklama

Reklama