Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 415)

choze 

všechny recenze uživatele

BORAT je zcela právem nazýván komedií roku a pro mě je zatím i nejlepší komedií nového tisíciletí. Bohužel není geniální jako celek, ale po skvělém rozjezdu (úvod v Kazachstánu s židobraním, autoškola a autobazar v New Yorku) začal v mých očích rychle ztrácet dech. Vlastně už v tom New Yorku leccos zadrhlo, třeba ty nevtipné líbačky na ulici nebo posezení s feministkami. Tato scéna měla vzhledem k Boratovu zázemí v mých očích mimořádný potenciál, kdy jsem čekal, že Borat bude feministkám popisovat, jak se v Kazachstánu zachází se ženami a feministky budou úpět a jedna po druhé odpadávat, ale místo toho Borat jen konstatoval, že ženy mají menší mozek než muži a jelo se dál. Stejně tak z toho manažerského meetingu vyvedli oba naháče příliš brzy, i když jejich předchozí souboj byl vskutku impozantní a velmi slibná scénka s přespáním u židů byla už úplně zabitá (snad až na ty šváby :). V několika případech jsem se také zdráhal uvěřit tomu, že ta či ona situace skutečně není nahraná. Čím víc spěl film do finále, tím více se kupila hluchá místa a moc to nenapravilo ani závěrečné setkání s Pamelou. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Originální, vtipné, nápadité, působivé, excentrické, místy neuvěřitelné, ale přesto milé a poučné dílo, aneb jak zapůsobit ve společnosti tak, že vás bude společnost milovat... Dávám čtyři hvězdičky, celkově to však vidím na 90%... Deset procent ubírám za nechutnou oplzlou scénu s nahými protagonisty... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byl uplne nehoraznej masakr. Sacha Baron Cohen je coby Ali G sice drsnej, ale jako Borat je to strasnej krutak. Pribeh je spravne ujetej, ale zaroven nikdy sceny nesklouznou k trapnosti. Je to trochu ve stylu Jackass, takze to mozna pro nekoho bude pomerne drsny a par scen je docela nechutnejch. Sceny, kdy jsou zapojeny nic netusici americani, jsou proste genialni a sceny, ktere jsou pripravene, jsou taky v pohode, ale precejen slabsi. Zhruba 75 minut jsem se fakt smal a spolu se mnou celej sal. Takle narvany kino jsem tenhle rok jeste nezazil. Divim se, ze je Sacha jeste nazivu, protoze v tomhle filmu musel nasrat minimalne tak 5 skupin lidi, jako jsou treba zidi, ze se divim, ze na nej jeste nekdo nedosel. Misty to fakt prehani, ze by mi tech lidi bylo skoro az lito, kdybych se mohl prestat smat. K tomu si pripoctete neskutecne velkej pocet hlasek, skvele propracovanou postavu Borata vcetne jeho vesnice, misty az cernej humor, originalni vtipy, kratkou stopaz, diky niz je film jedna velka jizda bez hluchejch mist a hustej soundtrack a vyjde vam jedna z nej komedii tohohle roku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V biografii pseudo herca Sacha Baron Cohena sa píše, že sa narodil v Anglicku, v zámožnej židovskej rodine. Čiže patrí ku tomu večne ukrivdenému etniku, ktoré neustále vyžaduje ospravedlnenia a rešpekt. Nik nesmie o nich povedať krivé slovo. Oni však môžu všetko. Takže preto je pre tohto šaša úplne prirodzené robiť si z ľudí bláznov. Nedbá pošpiniť celý národ. On si to predsa môže dovoliť. Kto by mu to vyčítal? Veď on pochádza zo zámožnej židovskej rodiny. Sacha Baron Cohen si môže robiť piču z každého. * ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle mě se Borat zbytečně politizuje. Neházel bych ho do stejného pytle s výtvory Michaela Moora. Moore točí filmy s předem daným názorem a vyhledává jen takový materiál, který s ním rezonuje. Borat nemá agitační ambice. Nevíme, co si myslí Sacha Baron Cohen o současné politice, protože Borat je postava, která s ním nemá zřejmě nic společného. A ty narážky na rodeu... Kdyby byl tento film natočen někdy v roce 1998, obsahoval by možná scénu, kde Borat vyhledá Monicu Lewinskou a s dychtivým výrazem jí nabídne hrst zmačkaných bankovek za služby, jimiž se tak proslavila. Chci říct, že by si asi dělal z Ameriky stejnou srandu, kdyby byl u kormidla demokratický prezident, jako si ji dělá z George Bushe a v danou chvíli aktuální války v Iráku. Osobně nejsem bůhvíjak protiamericky založený, ale dojde-li řeč na Bushe, tuto chodící připomínku Darwinovy evoluční teorie, taky se stěží ubráním nějaké té poznámce o banánech a životě ve větvích. Ale politiku vem čert. Borat je čistá klauniáda dosti hrubého zrna (veverky by zajásaly) a přestože je mi blízký jiný druh humoru, musím obdivovat masochistickou důslednost, s jakou Mr. Cohen pokračuj dál a dál v intencích své role tam, kde se pohybuje na hranici ilegality a kde jeho "protihráči" prožívají největší zkoušku asertivity ve svém životě. Borat jde mnohem dál, než kam by se třeba skupina Jackass odvážila v nejdivočejších snech. Předvádí faux-pas takového kalibru, že Dr. Jiří Guth-Jarkovský rotuje v hrobě jako grilované kuře. Většina teenagerovských komedií by se v konfrontaci s Boratem mohla stát meditační kulisou v kláštěrní škole. Při tom všem je to ale vždycky jen Borat, kdo se ztrapní, znemožní, kdo je "obětí" situace. Sacha Baron Cohen ponižuje lidskou důstojnost, zosobněnou ale vždy jen a jen Boratem. Neherci jsou jen sparing-partnery, kterým není nikdy doopravdy ublíženo a kteří mohou svobodně rozhodovat o tom, jak se zachovají. Proto neberu argument, že je tento film manipulativní. Abych to shrnul - i když mě to samotného překvapuje, originalitu této komedie a dotaženost jejího nápadu musím ocenit nejvyšší známkou. 100% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (67)

  • Internetová legenda Mahir Cagri tvrdí, že právě on inspiroval postavu Borata (Sacha Baron Cohen). Kníratého Turka na webu před pár lety proslavily nezáměrně legrační fotografie a osobní údaje, jimiž se snažil navázat známost se ženami z ciziny. "Dostávám spousty e-mailů od lidí, kteří píší, že mě Borat imituje", tvrdí Cagri, který byl jedním z mnoha lidí, požadujících po filmařích finanční kompenzaci. (Pumiiix)
  • Sacha Baron Cohen (Borat) se měl ve scéně, která nakonec nebyla použita, aktivně zúčastnit natáčení pornofilmu. Po dlouhé recesistické šikaně filmařského týmu se mu jej nakonec podařilo odradit až konstatováním, že "už jsem měl syfilis čtrnáctkrát." Herečka zděšeně vycouvala. (NIRO)
  • Na konci roku 2017 se stal v kazažské Astaně incident, při němž se skupina Čechů svlékla do klasických Boratových plavek a začali se fotit. Policisté je zadrželi a požadovali pokutu. Tu zaplatil samotný představitel Borata, herec Sacha Baron Cohen, který se následně se skupinou Čechů setkal v lednu 2018 v Londýně, kde zašli společně na pivo. (vyfuk)

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama