Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 415)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Místy může jednání Borata budit odpor a hnus, ale je nepochybné, že pod slupkou cynika zůstává Borat stále moralistou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Áhoj ja Bórat. Nóvy ve městě. Móc fájne. A pák všichni smáli. Paráda...... Dost ujetej humor. Zpočátku jsem se celkem bavil, ale postupně jsem přecházel do stavu ,,nuda". Některý vtipy jsou hnaný ,,na sílu", něco se povedlo, ale víc věcí je tu pro mě divných. Asi proto, že pointě předchází situace, která se nedá nazvat inteligentní. Někdy je dokonce trapná. Stejně jako českej dabing (nedoporučuji). Ale tak to vidím já. A já si dám radši Monty Pythons. ()

Viktooorka

všechny recenze uživatele

Pohodlně se usaďte a já Vás v několika momentech provedu rychlokurzem ksichtění, který budete u filmu Borat potřebovat. Takže za prvé. Lehce pootevřete ústa na šířku Vašeho prstu a k tomu lehce zvedněte obočí. Řekla jsem lehce. Ksicht druhý. Tentokrát otevřete ústa jak nejvíce to jde, jako by Vám upadla čelist (pokud ale máte problémy s panty, neotevírejte ji moc, zaseklá čelist bolí), obočí opět zvedněte a pořádně vykulte oči. Ano, jde Vám to skvěle. Ksicht třetí. Zvedněte pravý koutek, popřípadě oba, úsměv Vám sluší. Následující obličej jistě všichni znáte, ukažte mi pořádně mandle (smích je u tohoto ksichtu povinností). V neposlední řadě si musíme procvičit mračení. Ať se nám to nad očkama pořádně krabatí. A nejdůležitější výraz tváře musí být znechuťující, takže k mračení si přidáme zvednutí horního rtu k nosu. Pokud si s tímto nevíte rady, kontaktujte Silvestra Stallona, on má zvedání horního rtu v merku. Právě jste úspěšně absolvovali kurz ksichtů a mě nezbývá nic jiného, než Vám popřát, ať si ho u Borata náramně užijete. Nashledanou ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Pamela, vydáš sa za mňa." - "Och, nie, ďakujem." - "Nemusíš súhlasiť.“ Na toto sme s Rižom zašli v roku 2006 do kina a chechtali sme sa ako debili celých 84 minút. Resp. ja 74, pretože 10 minút ma pri "istých" scénach napínalo na vracanie. Scenár je zameraný proti všetkým (viď. Beh pred Židom, či hláška „Je vedecky dokázané, že ženy majú menší mozog, ako muži.“, ale schytajú to aj homosexuáli, heterosexuály, medvede, Američania, Daniel Myrick s Eduardom Sánchezom a mnohí ďalší), nastavil Amerike rovnako dobré zrkadlo, ako Michael Moore vo svojich (pseudo)dokumentoch. Nech už si o tom myslíte čokoľvek, takýto film (áno, je to film) sa vidí raz za X rokov. Kino Považan NMnV 2006 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Kontroverze se ve formálně uhlazeném hávu tradičního lineárního vyprávění mění v divácky atraktivní komedii trapnosti, kde provokativnost slouží nikoli ke konfrontaci, ale k povýšenému a oduševnělému výsměchu. Na film totiž už z jeho podstaty nepůjdou konzervativní diváci, ale naopak liberální publikum, které od něho dostane přesně to, co chce: drzou karikaturu stupidity měšťáctví a americké radikální upjatosti. "Borat" funguje jako klasický dramatický film a to díky důmyslné dramaturgii (úvodní představení postavy a následné stanovení cíle, k jehož naplnění vše směřuje, přičemž jednotlivé pasáže stupňují napětí vůči závěru - dílčí setkání Borata s nic netušícími lidmi skvěle znásobují očekávání jestli a jak dojde k jeho konfrontaci s Pamelou). Projekt je pozoruhodný tím, jak tvůrci mistrně dokázali profesionalitu maskovat jako nevázanou zhovadilost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byl uplne nehoraznej masakr. Sacha Baron Cohen je coby Ali G sice drsnej, ale jako Borat je to strasnej krutak. Pribeh je spravne ujetej, ale zaroven nikdy sceny nesklouznou k trapnosti. Je to trochu ve stylu Jackass, takze to mozna pro nekoho bude pomerne drsny a par scen je docela nechutnejch. Sceny, kdy jsou zapojeny nic netusici americani, jsou proste genialni a sceny, ktere jsou pripravene, jsou taky v pohode, ale precejen slabsi. Zhruba 75 minut jsem se fakt smal a spolu se mnou celej sal. Takle narvany kino jsem tenhle rok jeste nezazil. Divim se, ze je Sacha jeste nazivu, protoze v tomhle filmu musel nasrat minimalne tak 5 skupin lidi, jako jsou treba zidi, ze se divim, ze na nej jeste nekdo nedosel. Misty to fakt prehani, ze by mi tech lidi bylo skoro az lito, kdybych se mohl prestat smat. K tomu si pripoctete neskutecne velkej pocet hlasek, skvele propracovanou postavu Borata vcetne jeho vesnice, misty az cernej humor, originalni vtipy, kratkou stopaz, diky niz je film jedna velka jizda bez hluchejch mist a hustej soundtrack a vyjde vam jedna z nej komedii tohohle roku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle mě se Borat zbytečně politizuje. Neházel bych ho do stejného pytle s výtvory Michaela Moora. Moore točí filmy s předem daným názorem a vyhledává jen takový materiál, který s ním rezonuje. Borat nemá agitační ambice. Nevíme, co si myslí Sacha Baron Cohen o současné politice, protože Borat je postava, která s ním nemá zřejmě nic společného. A ty narážky na rodeu... Kdyby byl tento film natočen někdy v roce 1998, obsahoval by možná scénu, kde Borat vyhledá Monicu Lewinskou a s dychtivým výrazem jí nabídne hrst zmačkaných bankovek za služby, jimiž se tak proslavila. Chci říct, že by si asi dělal z Ameriky stejnou srandu, kdyby byl u kormidla demokratický prezident, jako si ji dělá z George Bushe a v danou chvíli aktuální války v Iráku. Osobně nejsem bůhvíjak protiamericky založený, ale dojde-li řeč na Bushe, tuto chodící připomínku Darwinovy evoluční teorie, taky se stěží ubráním nějaké té poznámce o banánech a životě ve větvích. Ale politiku vem čert. Borat je čistá klauniáda dosti hrubého zrna (veverky by zajásaly) a přestože je mi blízký jiný druh humoru, musím obdivovat masochistickou důslednost, s jakou Mr. Cohen pokračuj dál a dál v intencích své role tam, kde se pohybuje na hranici ilegality a kde jeho "protihráči" prožívají největší zkoušku asertivity ve svém životě. Borat jde mnohem dál, než kam by se třeba skupina Jackass odvážila v nejdivočejších snech. Předvádí faux-pas takového kalibru, že Dr. Jiří Guth-Jarkovský rotuje v hrobě jako grilované kuře. Většina teenagerovských komedií by se v konfrontaci s Boratem mohla stát meditační kulisou v kláštěrní škole. Při tom všem je to ale vždycky jen Borat, kdo se ztrapní, znemožní, kdo je "obětí" situace. Sacha Baron Cohen ponižuje lidskou důstojnost, zosobněnou ale vždy jen a jen Boratem. Neherci jsou jen sparing-partnery, kterým není nikdy doopravdy ublíženo a kteří mohou svobodně rozhodovat o tom, jak se zachovají. Proto neberu argument, že je tento film manipulativní. Abych to shrnul - i když mě to samotného překvapuje, originalitu této komedie a dotaženost jejího nápadu musím ocenit nejvyšší známkou. 100% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších a nejobdivuhodnějších komedií, přičemž v pseudorealismu je Cohen naprosto bezkonkurenční, což dokázal před Boratem i pak po něm. Plus ten skvěle satirický obrázek Států, různých zažitých tradic, předsudků a typů lidí. Musím po x letech poslat max hodnocení. (a je hřejivý vidět ve “special thanks” sekci závěrečných titulků jména Matt Stone a Trey Parker...) ()

movie 

všechny recenze uživatele

Sacha Baron Cohen se coby Kazach vydává na pouť přes US a A aby připravil o panneství Pamelu Anderson a zároveň všem dobře ukázal, jak propastné jsou kulturní rozdíly mezí ním a ostatními. Místy je to celkem vtipný, ale převážně hodně ubohý a smutný! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Neskutočne nahypovaná záležitosť. Veľmi sa mi páči ako tunajšie osadenstvo naodpaduje Indahouse, ktoré je podľa môjho názoru omnoho vtipnejšie, a tu sa rozplýva nad genialitou Borata. Borat nie je geniálny, podozrievam autorov, že tá "autenticita" nie je skutočná (strihy, zadné projekcie pri autoškole) . Každopádne taká zmes fanatických hovád ako uvidíte na rodeu a hlavne na nedeľnej omši v Texase sa nevidí každý deň. Človek má skutočne strach keď si predstaví že by sa mala takáto "kultúra" šíriť z USA do sveta. Ale smial som sa poriadne, o tom žiadna dilema. Indahouse je pre mňa ale omnoho zábavnejšia záležitosť. 7/10 ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Neskutečný!! Komediální výstup roku!! Sacha Baron Cohen jako kazachský reportér je naprosto přesvědčivý a je perfektní improvizátor... konečně se můžeme pokochat nefalšovanými reakcemi lidí ničím neomezených Spojených států...a na konci Pamela posraná až za ušima, tohle je jednoznačná bomba!!...18 miliónů dolarů(rozpočet)/260 miliónů dolarů(celosvětový výdělek) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušná dávka humoru, ale místy mi to přišlo až přechnané a někdy i nechutné.....ale dostal jsem co jsem chtěl, takže spokojenost, ale na pět to v mých očích není. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Boratem nedopadlo vůbec špatně, i když tento styl humoru není zcela šálek mé kávy. Sacha Baron Cohen se ukázal být komikem ve velkém stylu (např. jeho „69“ s Kenem Davitianem utkví v mé paměti navždy). Ač je to humor místy zcela stupidní, přesto stupidně nepůsobí a bránice diváka se otřásá v základech. Škoda jen, že v závěru film ztrácí tempo, takže pouze 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když s tím vozem najedu do skupiny cikánů, může být auto ňák poškozeno?" Jsem slušně vychovaný jedináček, takže s žádnou ze svých sester nesouložím, ale jinak jsme si s Boratem dost podobní. Oba nemáme zábrany při obnažování na veřejnosti, máme rádi svůj traktor, s chutí si děláme srandu z USA a kdyby mi Pamela Anderson neutekla dírou v pytli z Kmartu, tak jsme si to s ní mohli na střídačku užít. Takže, bratře, za čtyři hvězdy, ale kdybys byl pouze tříčtvrteční hovado, tak by to přes tři hvězdy rozhodně nepřelezlo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

K smíchu byla pouze útrpná křeč Cohena, který se snažil vypotit nějaký inteligentní vtip. A kdoví jestli ta snaha tady vůbec kdy byla. ()

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama