Reklama

Reklama

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

  • USA Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Borat Sagdijev je kazašský televizní reportér, kterého ministerstvo informatiky vyšle do Spojených států natočit reportáž o tom, jak dobře se tam žije, z čehož se má pak kazašský národ poučit. Ve Státech se Borat snaží s každým spřátelit (tak, jak je zvykem v jeho zemi), ale pro to nemají místní pochopení. Ubytují se v příjemném hotelu na Manhattanu, kde Borat za svůj pokoj považuje již výtah. Vydá se do města, kde se chová stejně jako doma, což většinu obyvatel města pohoršuje. Boratova první reportáž na americké půdě je o tom, že Američané jsou lidé s velkým smyslem pro humor a že by se obyvatelé Kazachstánu od nich mohli učit (neboť jsou podle Azamatova zjištění až na 97. místě ve světě). Po reportáži se Borat v hotelu dívá na televizi, kde zahlédne kousek ze seriálu Pobřežní hlídka a zamiluje se do CJ, postavy, kterou hraje Pamela Andersonová. Druhý den se dostane mezi feministky, kde se snaží přijít na to, oč vlastně v tomto hnutí jde, ale nijak zvlášť je nevnímá, protože stále myslí na CJ. Feministky mu řeknou, že se jedná o Pamelu Andersonovou. Borat by ji rád poznal, ale nemůže, je totiž ženatý a jeho žena by mu dala co proto. V hotelu však dostane zprávu z domova, že jeho žena zemřela ve spárech medvěda, a tak mu už nic nebrání vydat se za CJ – Pamelou do Kalifornie. Jen ještě musí přesvědčit Azamata, že další reportáže musí natočit mimo New York... Protože Azamat odmítá po 11. září použít letadlo, musejí si obstarat auto. Ovšem nejdřív se musí Borat naučit řídit a poté pořídit samotný vůz. Jediné, co si však z rozpočtu můžou dovolit, je bývalý zmrzlinářský vůz, ve kterém se pak vydávají na cestu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 415)

LihO 

všechny recenze uživatele

Brutálne som sa smial od začiatku až do konca. Ten scenár nemá chybu, celé je to perfektne vymyslené. Škoda, že to má len 80 minút. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Být BORAT jenom "buranská" komedie s přidanou hodnotou politické nekorektnosti (a pro některé i populárního antiamerikanizmu), velmi pravděpodobně by mu zhruba v polovině došel dech. Že se tak nestalo, vděčí zejména sofistikované struktuře vyprávění [Boratova citová odysea, výpůjčky z melodramatu a spirituálních filmů, vracející se vtipy typu "apríla"] a dále smyslu pro komediální timing a účinnému "designu" hrdiny: jako měl Chaplin hůlku a buřinku, má Borat laciný oblek, kufr se slepicí a upoceně tělnatého společníka. Rvačka těchto pánů v rouše Adamově představuje natolik čistou (rozuměj neliterární) emoci, že ji pasuju na kinematografický vrchol tohoto roku. 4 a 1/2. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Je to totální šílenost, u které jsem se ale smál asi víc než by bylo zdrávo. Klobouk dolů. Tohle jsem opravdu nečekal. "Dženkuji." ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Borat se snad nakonec stane hrdinou celého světa...v kinosále si ho ihned každý oblíbí...a to nemluvím o prezidentovi Kazachstánu, dyť ten u toho taky sral smíchy (i když zpočátku chtěl Borata vidět na šibenici spolu s nějakým židem). Pro mě naprosto neuvěřitelná nálož humoru...málem jsem se udusil smíchy. Nejlepší scény: zápas naháčů a "žádání o ruku" Pamely :)) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

S.B.Cohen znova balancuje na hranici vkusu (znova ustál) a v Boratovi ponúka reflexiu, akú by nevymyslel ani ten najväčší "antiamík". Po komentároch Altamira a betelgeusa nemám čo viac dodať. Výborne som sa bavil 90% času. Vidím to na kult. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že místa, kde úsměv doslova mrzne na tváři, se ve filmu střídají s těmi, ve kterých mrzne z úplně opačných důvodů. Jenže tenhle, za normálních okolností pro mě zapovězený humor, je díky interakci s (alespoň pokud budeme věřit prvnímu dojmu a Františku Fukovi v Cinemě) vesměs nic netušícím okolím, postaven na úplně jinou úroveň (na rozdíl třeba od "Indahaus"). Sice si Cohen ve filmu trochu recykluje své předchozí Boratovské nápady, ale v kombinaci s "reálným" příběhem o cestě za vytouženou láskou vzniká celkem unikátní směs, ve které jsem se sice smál na stejných místech jako parta výrostků s popcornem za mnou, ale často pravděpodobně z úplně jiného důvodu. Škoda, že už asi patříme do těch civilizovanějších končin, vidět něco takového o nás... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Obcas som bol znechuteny, obcas som sa zasmial, obcas som nechapavo pozeral, co vsetko si dokazal dovolit.....avsak pod nazvom film si predstavujem nieco ine. Toto je uplne mimo mna. (6/10) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Naprostá blbost, ale je to někdy až tak moc nechutný, že je to až vtipný. Osobně když už, tak preferuji spíš filmy Zohan : Krycí jméno kadeřník nebo Diktátor, ale Borat taky není špatnej. 61% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Eee, sorry, úplně vedle, fatální zklamání. Možná, že jsem byl právě v hodně nepřejícné náladě, ale fakt je, že mi drtivá většina gagů a ztrapňování přišla jenom opravdu hodně nevkusná (což by vůbec nevadilo, kdyby to mělo nějaký kýžený efekt) a nudná. Za všechny třeba návštěva feministek (jako Ali G si Cohen tuhle skupinku podal DALEKO šťavnatěji), návštěva televizního studia (Nuda!), nebo epizoda ve studentském přívěsu... Kdesi jsem četl, že je Borat přelomovým dílem v žánru komedie. To je možné, ale rozhodně to nesignalizuje obrat k lepšímu. Jediné dvě věci mě opravdu upřímně rozesmály - nudisticko-homosexuální bitka mezi Boratem a jeho producentem, ve jménu Boratova vznešeného citu k Pamele Anderson a antisemitské vtipy (ne, nemám nic proti Židům, ale tyhle byly opravdu podařené) - tím myslím jak antižidovské slavnosti v Boratově vesnici a hlavně jeho pobyt u židovské rodiny, který byl pro mě vrcholem filmu. Drtivá většina zbytku filmu mě nechala chladným až uraženým. Nevěřím, že lidi, kteří se ve filmu objevili (až na pár vyjímek) byli opravdu nic netušící oběti a celou dobu jsem uvažoval, jak může mít někdo s tak rozvinutou slovní zásobou tak pitomý (a pitomě umělý) přízvuk. Opravdu velké zklamání, čekal jsem něco, co slibovalo úplně originální a svěží zábavu... a dočkal se... čeho vlastně? 30% P.S.: Altamir napsal, že si na své přijdou fanoušci anarchistického humoru Monty Pythonů. Myslím, že i přes některé společné rysy (sklon urážet a shazovat úplně všechno a všechny bez rozdílu) jsou Pythoni někde úplně jinde. To jenom pro upřesnění. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nekorektní humor mi nevadí, nechutný, navíc mnohdy zbytečně a prvoplánově nechutný humor, mi už trochu vadí. Někdy i víc než trochu. Ten medvěd byl větší sympaťák než byl v souhrnu celý Borat. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Vrchol té nejstupidnější, nejhloupější, ale zároveň nejgeniálnější zábavy jakou si umíte představit. Borat je daleko za hranicí dobrého vkusu, což může někomu docela vadit, ale Cohen moc dobře ví, co dělá - a naštěstí to ví i jeho fanoušci a kritici. Tolik kultovně nevkusných a "debilních" hlášek v zahraničním filmu opravdu jinde nenajdete. Jsem moc zvědavý na Boratův návrat. Laťka je nebezpečně vysoko... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Značně nekorektní záležitost, která je vnímána dosti protichůdně a musím podotknout, že i já jí přijal s rozpaky!! Ať je Cohen jakkoli zdatný improvizátor, který nikoho nešetří, tak místy nerozpoznává hranici vtipu a vkusu, díky němu si budou omezení Američané myslet, že Kazachstán holduje sexu mezi sourozenci - i když se Borat zaměřuje právě na prudérní Ameriku. Některé skutečnosti jsou neuvěřitelně zarážející (stačí se zmínit o prodavači aut a prodavači zbraní), Borat si vyčlenil skutečně ta nejožehavější témata, NEBOJÍ SE POJMENOVAT nebo UKÁZAT „PRSTEM“ na to, co o KONZUMNÍ SPOLEČNOSTI POVAŽUJE ZA SDĚLITELNÉ!! Ať se na to celé díváte tak či onak, jedno je jisté: je to unikát!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hele, to jsou Uzbekové. Seru na vás, kreténi! Maximální nátěr. Jak už jsem psal u Diktátora - po všech stránkách absolutně nekorektní film. Zde to platí dvojnásob. Samotná postava Borata, mi byla velmi sympatická, často jsem s ní soucítil (nejvíc asi, když hlavní hrdina viděl porno s Pamelou Anderson a přišel o své iluze), ale hlavně se hodně smál. Na konci jsem pak zalitoval, že film není o něco delší, pokud by se nesl v podobném duchu. Ale jsem spokojen i tak, jen nechápu, proč jsem si Borata nepustil dřív, protože dnes už je to svým způsobem provařená klasika. Netřeba vyzdvihovat jednotlivé, byť geniální scény, protože snímek funguje dokonale jako celek. Dlouho mě žádný film takhle nedostal. Bez přehánění jedna z nejlepších komedií všech dob. Cohen je frajer! Hele, moc nekoukej! Polib mi kozy! Nečum tak! Jsem pytel hoven! Jebeš mi mámu! - Už toho radši nechte nebo nás zavřou! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tušila som, čo asi môžem od Sachu Cohena očakávať, ale "hanbatá" naháňačka Borata a Azamata ma poriadne šokovala :-D Je to šialené, zábavné a zároveň je to veľmi smutný pohľad na chorobnú xenofóbiu Američanov. Až na tieto okamihy som sa takmer neprestala smiať. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V biografii pseudo herca Sacha Baron Cohena sa píše, že sa narodil v Anglicku, v zámožnej židovskej rodine. Čiže patrí ku tomu večne ukrivdenému etniku, ktoré neustále vyžaduje ospravedlnenia a rešpekt. Nik nesmie o nich povedať krivé slovo. Oni však môžu všetko. Takže preto je pre tohto šaša úplne prirodzené robiť si z ľudí bláznov. Nedbá pošpiniť celý národ. On si to predsa môže dovoliť. Kto by mu to vyčítal? Veď on pochádza zo zámožnej židovskej rodiny. Sacha Baron Cohen si môže robiť piču z každého. * ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem dostal blažený pocit a začal jsem si při svých slzami pokrytých očích snít svůj malý sen o plné a ničím neomezované svobodě slova a názoru. Sen, který se mi rozplývá po každém sledování zpráv. Po každém novém zákoně. Teď jsem si vyhledával reakce od odborníků, obyčejných diváků, četl ty desítky žalob. Přijde mi strašně smutné, jak všechno berou lidé vážně. Svoboda slova je mýtus. Začne být reálnou až tehdy, kdy budou existovat jen inteligentní lidé, kteří navíc pochopí, co všechno obnáší a to se patrně nikdy nestane. Je zázrak, že se tenhle snímek vysílá. Díky Sacho! I když tím díky si nejsem tak jistý. Jak nad tím tak přemýšlím, zjišťuji, že již nemám chuť ke sledování jiných filmů. Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu pro mě představuje naprostý ideál a vrchol. Obávám se, že jsem se smál více, než u Žhavých výstřelů nebo dvoustého dílu Hvězdné brány a že jsem si Borata zamiloval více než Homera Simpsona. Doufám tedy, že ze mě časem ten hype odpadne, protože jinak nevím nevím... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Borat se hodnotí těžko. Poprvé jsem to vzdala během prvních 10 minut. Podruhé mu dala šanci. Chvíli jsem brečela smíchy, chvíli vrtěla hlavou. Řekněme, že jde o živočišný humor na hranici vkusu, který neosloví každého. Jemnocitnější jedinci možná zažijí mírný nervový otřes. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Originální, vtipné, nápadité, působivé, excentrické, místy neuvěřitelné, ale přesto milé a poučné dílo, aneb jak zapůsobit ve společnosti tak, že vás bude společnost milovat... Dávám čtyři hvězdičky, celkově to však vidím na 90%... Deset procent ubírám za nechutnou oplzlou scénu s nahými protagonisty... ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Tak Borata a jeho kulturní extrém já opravdu můžu. Celé je to prošpikované velice neotřelým humorem, svým způsobem zvláštním stylem, který si buď rychle zamilujete, anebo si ho zamilujete jen o trošku pomaleji. Já si ho zamiloval hnedka, skvěle pojatá zábava. ()

Související novinky

Druhý Borat má velmi dlouhý název

Druhý Borat má velmi dlouhý název

29.09.2020

Před pár týdny přišla zpráva, že herec Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál) nejenže natáčel pokračování Borata, on už ho dokonce stihl i dokončit, takže velice brzy dorazí na některou ze… (více)

Dvojka Borata potvrzená?

Dvojka Borata potvrzená?

09.09.2020

Minulý měsíc byl herec Sacha Baron Cohen (Diktátor) spatřen v kostýmu Borata kterak natáčí scénu v autě. Vzhledem k absenci oficiálního oznámení se tak spekulovalo buď o tajně natočeném pokračování,… (více)

Pokračování Borata na cestě?

Pokračování Borata na cestě?

20.08.2020

Ačkoliv herec a komik Sacha Baron Cohen nechce nic potvrdit, má v současnosti rozpracovaných hned několik projektů. Před pár měsíci byl spatřen jak zpívá na jistém kontroverzním srazu ve Washingtonu… (více)

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

Jim Carrey šlohne Monu Lisu

17.02.2012

Jeho kariéra už není, co bývala. Pan Popper a jeho tučňáci ale obstojně vydělali a právě natáčený kouzelnický souboj se Stevem Carellem The Incredible Burt Wonderstone rovněž vypadá na slušný úlet,… (více)

Reklama

Reklama