Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund připlouvají z Afriky do Jižní Ameriky. Na své pouti na filmový pás zachycují mračna kobylek na rovinách argentinského Čaka, hadí farmu v Butantanu, mrakodrapy v Buenos Aires a v Rio de Janeiru, návštěvu malomocných v Paraguayi, vodopády v Iguazú, odvážnou výpravu do pralesů v povodí řeky Maraňonu za pověstnými lovci lebek, indiánskou osadu v Panamě a cesta předčasně končí v Mexiku uprostřed trosek starobylých indiánských chrámů a pyramid. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ani nespočítam, koľkokrát som mal pri sledovaní dejà-vu z trabantej cesty po Amerike. A pritom tento film Z+H je originál. Možno menej dobrodružný, menej akčný a s priliš uhladeným komentárom s prvkami vtedajšej ideológie. Ale aj tak je to veľmi cenný kúsok, škoda tej slabej kvality obrazu a pri záberoch prírody aj chýbajúcej farby, to nemyslím ako výčitku, ale len povzdych. Jazda po piesočnej pláži, cesta do päťtisícových výšok alebo návšteva lovcov lebiek stojí za zvečnenie v podobe tohto filmu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Afrika je Afrika. Ze začátku dokumentu to byla opravdu celkem nuda. S postupem času to celé přeci jen nabíralo na klasických obrátkách. Třeba takové několika týdenní zavítání mezi lovce lebek mělo spoustu do sebe. Je to celkem příjemné, vrátit se alespoň mírně v čase do dob, které člověk nezažil a pokud není zrovna majitelem stroje času, tak už ani nezažije. Viděl bych to na lepší 3 kousky. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Špičková technika a oslnivé barvy dnešních dokumentů nezvládly ubrat tomuto nic na kráse a síle. Takto dokonale vyvážený dokument se vidí málokdy, hovoří k nám divákům s neskutečnou empatií, ukazuje nám věci bolestné a s lehkostí se přesouvá ke krásám přírody a z ní k vojenským cvičením a všemu, co cesty a svět nabízí. Dokonale nežánrový dokument, jež ukazuje divy a dobrodružství cestování, přírodu, jiné kultury a města, tvrdý život pracujícího lidu a zapomenuté rituály. Hanzelka a Zikmund přinášejí cestování, přírodopis, zeměpis, etnografii, historii, dobrodružství a za tím vším neskonalý lidský rozměr prosycený laskavostí a pochopením. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Cesty Zikmunda a Hanzelky jsou legendarni. Ve sve dobe musel tento dokument vzbudit obrovsky zajem. Dnes ma clovek moznost videt zabery, ktere uz nema sanci na vlastni oci videt. Reportaz z vypravy k lovcum lebek je fantasticka, stejne tak videt 60 let stare zabery Ria ci Sao Paula, ktere potesi oko kazdeho obdivovatele cestovani, architektury a kultury. Snad skoda, ze dokument prezentuje jen jednotliva mista na trase (vzhledem k delce cesty a stopazi filmu velmi skromne) a ne vlastni cestu techto dvou borcu a Tatry. Mam nutkani hodit batoh na zada a rict sbohem:-)! ()

ripo

všechny recenze uživatele

První část filmu inženýrů Hanzelky a Zikmunda o Africe — „Afrika I", zachycující cestu z Marseille na Kilimandžaro, stejně tak jako část druhá, nazvaná „Afrika II", vypravující o jejich putování od rovníku ke Stolové hoře. patři k nejzajímavějším filmovým dokumentům, které u nás byly v poslední době uváděny. Do našich kin přichází nyní třetí závěrečná část jejich filmového cestopisu, nazvaná „Z Argentiny do Mexika". Jižní a Střední Amerika je nám zde představována taková, jaká skutečně je, bez masky, bez okrašlování. Stojí-li v městech krásné, moderní, přepychové paláce, jezdí-li zde nejmodernější automobily, jsou zde také chatrče chudiny a jejich bída. Jsou zde vylíčeny zvyky a mravy obyvatelstva všech republik, kudy vedla cesta našich cestovatelů, stejně tak jako krásy přírody. Politické, hospodářské, sociální, a kulturní poměry jsou divákům předkládány v nejpřesvědčujícím dokladu — v obraze filmového dokumentu. O tom všem, co jsme slyšeli v rozhlasových relacích, co jsme četli v jejich třídílném reportážním vyprávění, o tom se nyní dovídáme v nejpřesvědčující reportáži, v reportáži filmové. Stejně tak jako v předcházejících filmech Hanzelky a Zikmunda, v „Africe I" a v „Africe II", tak i v jejich třetím a tím i závěrečném filmu „Z Argentiny do Mexika" je nám předkládáno velmi závažné dokumentární dílo, které si získá čestné místo v naší kinematografii. Filmový přehled 40/1954 ()

Galerie (1)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

Reklama

Reklama