Reklama

Reklama

Modrý den

všechny plakáty

Obsahy(1)

Barevný dokumentární film o přípravách a úspěšném průběhu Leteckého dne v roce 1953. (Filmový přehled)

Recenze (4)

ripo

všechny recenze uživatele

Tento barevný dokument s krásnými leteckými záběry a působivým básnickým komentářem najde jistě nejširší uplatnění. Zejména je vhodný pro náborové akce plachtařských a leteckých kroužků Svazarmu. Filmový přehled 40/1954 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Poézia socrealizmu v uhrančivo krásnej podobe. Krásy krajiny v symbióze s architektúrou miest variujú v úvodných obrazoch, nakrútených z rôznych perspektív. V štáte panuje radosť a pohoda. Nadšení traktoristi, lodníci i mamičky s kočíkmi vyvrátia očarené pohľady dohora vždy, keď začujú zvuk leteckého motora. Vedia, že bojové aerá ochránia ich šťastie. Pilotmi sú mladí, silní a krásni muži. Demonštrácia pružnosti svalov a odvahy v mene vlasti vytvorí v závere kvetinovú záhradu padákov, o čom zreferuje nadšeným hlasom pán Karel Höger, sprevádzajúci celý čas túto zručne zrežírovanú farebnú propagandistickú agitku. Pravdivú a hodnovernú asi ako obrázky zo života Vesmírnych ľudí. Verím, že ak sa podobné filmy v tom čase premietali na západ od československých hraníc, niektorým ľuďom musel pripadať socializmus leninského typu ako prechádzka rajskou záhradou. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice to namluvil Höger, můj oblíbený herec, ale přece jen ten pokus o filmovou poému na téma letadla a má rodná zem, kdy i ženy mohou létat a všichni společně chrání ten náš stát, mi přišel utahaný, zdlouhavý, bez nějakého většího nápadu a vnitřního rozvíjení témat, která se zde objevují bez ladu a skladu (třeba přehlídku pro množství diváků bych nedal do půlky filmu, ale na konec). Ale pro fanoušky letadel to může být možná o hodně zajímavější. ()

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu můžete vidět špičku soudobé vojenské techniky, letadla MIG-15, z utajovaných důvodů žádné označení ve filmu nezaznělo. Letadla se dovážela ze Sovětského svazu a později se vyráběla i v Československu. (sator)

Reklama

Reklama